Ківі — це фрукт чи ягода?
Ківі — це їстівна ягода невеликого розміру, яку часто називають «китайським аґрусом». Вага середнього плоду становить 75-80 г. Великі ківі сорту Хейворд можуть важити до 150 г.
Овальні плоди вкриті ворсистою коричневою шкіркою, під якою захована яскраво-зелена м'якоть, усипана дрібним чорним насінням. Плоди Gold kiwi ("золоте ківі") мають жовту м'якоть. Ківі сортів Zespri Red та Red Passion мають червону м'якоть та насичений ягідний смак.
Тропічна ягода багата вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами. Вживання двох-трьох ківі щодня сприяє підвищенню імунітету, покращує обмін речовин, травлення, стан шкіри та волосся, зміцнює серцево-судинну систему.
Ківі — це дерево чи кущ?
Ківі не росте на звичайному дереві чи кущі. Ягоди є плодами деревоподібної квітучої ліани сімейства актинідія родом із Південно-Східного Китаю.
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Як виглядає дерево ківі?
Дерево ківі виглядає як велика деревоподібна ліана з гнучкими, але міцними пагонами. Багаторічна кучерява рослина може досягати 10 метрів у довжину. Темно-зелене листя ліани має округлу форму і бархатисту поверхню. Навесні рослина покривається білими або кремовими квітами з ніжним ароматом, який приваблює комах-запилювачів. Влітку активно формується зав'язь, а восени дозрівають овальні плоди ківі.
Де росте ківі?
Ківі росте в багатьох країнах із субтропічним та помірним кліматом. Плоди вирощують у Новій Зеландії, Італії, Франції, Греції, Японії, Чилі, Вірменії, Португалії.
Чим корисне ківі?
Користь ківі для організму:
- зміцнення імунної системи;
- захист клітин від ушкодження вільними радикалами;
- підтримка здоров'я судин та серця;
- покращення травлення;
- зниження рівня холестерину;
- підтримання рівня цукру на крові;
- контроль ваги;
- покращення стану шкіри;
- зниження рівня артеріального тиску;
- покращення здоров'я очей;
- зміцнення кісток та зубів;
- посилення вироблення колагену;
- покращення засвоєння заліза;
- прискорення процесів регенерації шкіри;
- зниження рівня стресу;
- покращення якості сну;
- уповільнення процесів старіння.
Ківі корисний для печінки. Ягода є натуральним детоксикантом, що підтримує природні процеси очищення організму. Регулярне вживання плодів сприяє зниженню ризику цукрового діабету, патології серцево-судинної системи, сечокам'яної хвороби. Ківі також допомагає запобігти анемії.
Які вітаміни в ківі?
Плоди ківі багаті на вітамінно-мінеральний склад, високий вміст клітковини та антиоксидантів.
Корисні властивості ківі | |
Основні вітаміни та мінерали в ківі | Користь ківі |
Вітамін С | В одному ківі міститься близько 56 мг, що становить 62,22% від добової норми. Є потужним антиоксидантом, який запобігає пошкодженню клітин вільними радикалами. Сприяє зміцненню імунітету, допомагаючи організму боротися із запальними та інфекційними захворюваннями. Стимулює вироблення колагену, який необхідний для шкіри, кісток, хрящів, сухожиль, зв'язок та кровоносних судин. Покращує засвоєння заліза, що сприяє виробленню червоних кров'яних тілець. Прискорює процеси регенерації шкіри, зміцнює стінки судин та сприяє зниженню рівня холестерину, детоксикації (виведенню токсинів), зниженню рівня стресу. |
Вітамін Е | В одному ківі міститься близько 1,46 мг (10% від добової норми). Має антиоксидантні властивості, нейтралізує вільні радикали. Підтримує здоров'я шкіри, очей та волосся. Сприяє підвищенню імунітету, покращує роботу серцево-судинної та нервової систем, знижує ризик утворення тромбів, інсульту, інфаркту. Бере участь у синтезі гормонів, що сприяє нормальній роботі репродуктивної системи чоловіків та жінок. |
Вітамін К | В одному ківі міститься близько 302 мкг (2517% від добової норми). Бере участь у процесі згортання крові, запобігаючи сильним кровотечам, сприяючи загоєнню ран. Стимулює вироблення остеокальцину - білка, що покращує міцність кісток. Регулює накопичення кальцію в кістках, запобігаючи його відкладенню в судинах. |
Вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9) | В одному ківі міститься близько 0,66 мг. Беруть участь у процесі обміну речовин. Поліпшують стан шкіри, волосся, нігтів. Підтримують роботу нервової та серцево-судинної систем. |
Калій | В одному ківі міститься близько 232 мг (2,4% від добової норми). Регулює артеріальний тиск, знижує ризик інсульту, інфаркту. Підтримує водно-сольовий, кислотно-лужний баланс в організмі. Забезпечує нормальне скорочення м'язів, запобігаючи судомам та м'язовому болю. |
Мідь | В одному ківі міститься близько 0,101 мг (11,22% від добової норми). Бере участь у синтезі гемоглобіну, покращує засвоєння залози, допомагаючи запобігти анемії. Знижує ризик серцево-судинних захворювань. Бере участь у виробленні нейромедіаторів, які покращують когнітивні функції (увага, пам'ять), роботу нервової системи. |
Фосфор | В одному ківі міститься близько 227 мг. Регулює кислотно-лужний баланс. Бере участь у формуванні кісткової тканини та зубів. Підвищує детоксикаційні властивості. Сприяє засвоєнню вітамінів В. Підтримує роботу ендокринної системи. Забезпечує зберігання та передачу генетичної інформації. |
Магній | В одному ківі міститься близько 15 мг. Необхідний для нормальної роботи нервової системи. Знижує рівень стресу, тривожності та покращує сон. Нормалізує артеріальний тиск. Підтримує роботу м'язів та серця. Бере участь у формуванні кісткової тканини. |
Вміст поліфенолів, флавоноїдів, фенольних кислот посилюють антиоксидантні властивості ківі. Корисними речовинами має не тільки м'якоть плода. У шкірці ківі також міститься клітковина, фолієва кислота, вітаміни С та Е. Вживання цілого плоду зі шкіркою збільшує кількість корисних елементів на 30-50%.
Скільки калорій у ківі?
Ківі має низьку калорійність. Енергетична цінність плода дорівнює 48 ккал. БЖУ (білки, жири та вуглеводи) та склад ківі вагою близько 75–80 грамів:
- білок — 0,8-0,9 г;
- жири — 0,33-0,4 г;
- вуглеводи — 8,5-10,5 г;
- клітковина — 2,25 г.
Який глікемічний індекс ківі?
Глікемічний індекс ківі із зеленою м'якоттю становить 39, а із золотистою — 48. Плоди належать до категорії продуктів із низьким глікемічним індексом, завдяки чому можуть бути включені до раціону людей з діабетом.
Чим корисний ківі для жінок?
Ківі корисний для жінок завдяки високому вмісту вітаміну С, який стимулює синтез колагену. Вживання плодів сприяє підвищенню пружності епідермісу, зміцненню волосся та нігтів, уповільненню процесів старіння.
Вітаміни групи В регулюють гормональне тло, полегшують симптоми передменструального симптому. Фолієва кислота (вітамін В9) особлива важлива в період зачаття та під час вагітності, оскільки бере участь у формуванні нервової системи плода, запобігаючи вадам розвитку.
Вітамін K та фосфор у складі плодів зміцнюють кісткову тканину, що особливо важливо для жінок у період менопаузи. Низька калорійність та високий рівень клітковини у ківі сприяють нормалізації травлення, допомагають контролювати апетит та підтримувати стрункість фігури.
У чому користь ківі для чоловіків?
Користь ківі для чоловіків полягає у підвищенні репродуктивного потенціалу завдяки високому вмісту вітаміну С, флавоноїдів та поліфенолів. Речовини захищають сперматозоїди від окисного ушкодження, підвищують їх рухливість та покращують якість насіннєвої рідини. Ківі допомагає знижувати рівень сечової кислоти в крові, сприяє виведенню її з організму, знижуючи частоту нападів подагри.
Вітаміни групи В та магній покращують м'язовий метаболізм, знижують стомлюваність та сприяють відновленню організму після фізичних навантажень. Харчові волокна покращують роботу кишківника і запобігають закрепам. Ківі корисний для суглобів. Щоденне вживання плодів допомагає уповільнити руйнування хрящової тканини при остеоартрозі та артриті.
З якого віку можна дітям давати ківі?
Давати ківі дітям можна, коли дитина вже готова до твердої або пюрованої їжі — приблизно з 6 місяців. Ягода відноситься до потенційно алергенних продуктів. Ківі містить органічні кислоти, які можуть дратувати ніжну слизову оболонку порожнини рота та шлунково-кишкового тракту, викликаючи дискомфорт та алергію у дітей. Травна система дитини ще недостатньо дозріла для травлення кислих продуктів.
Вводити нову ягоду в раціон дитини необхідно поступово, починаючи з невеликих порцій. Важливо стежити за станом дитини, звертаючи увагу на висипання на шкірі та її стілець. Отримати рекомендації щодо запровадження нових продуктів дитині можна на огляді у педіатра.
Чим корисний ківі для кишківника?
Ківі корисний для кишківника завдяки високому вмісту клітковини, що сприяє нормальній роботі шлунково-кишкового тракту. Ягода покращує перистальтику органу, полегшує проходження їжі та запобігає закрепам. Фермент актинідин, що міститься в плодах, прискорює процес розщеплення та перетравлення білків, полегшує їх засвоєння, знижуючи навантаження на шлунок та кишківник.
Регулярне вживання ківі стимулює зростання корисної мікрофлори кишківника (лактобактерій та біфідобактерій), що покращує травлення та засвоєння поживних речовин. Антиоксиданти, які присутні у плодах, зменшують запальні процеси у слизовій оболонці кишківника та підтримують його здоров'я.
Чи можна ківі при жовчнокам'яній хворобі?
Наукові докази, які б забороняли ківі при жовчнокам'яній хворобі, відсутні. Вживання ягід сприяє нормалізації обміну речовин, зниженню рівня холестерину, підтримці здоров'я травної системи, поліпшенню відтоку жовчі. Ківі належить до списку фруктів, які можна вживати після видалення жовчного міхура (або при захворюваннях жовчної системи), хоча він може бути потенційним подразником для деяких людей. Ківі також можна їсти при інших патологіях жовчних шляхів (холецистит, холангіт). Однак у період загострення захворювань краще обмежити чи відмовитися від вживання плодів.
Чи можна ківі при цукровому діабеті?
Ківі належать до категорії продуктів з низьким глікемічним індексом, завдяки чому їх можна додавати до раціону людей з цукровим діабетом. Вживання плодів не провокує різких стрибків рівня глюкози у крові. Клітковина сповільнює всмоктування вуглеводів, сприяє підтримці відчуття ситості та покращує роботу травної системи. Калій сприяє нормалізації артеріального тиску, що знижує ризик утворення тромбів та розвитку серцево-судинних захворювань, діабету.
Антиоксидантні властивості ківі допомагають знизити окислювальний стрес (ушкодження клітин), який активно розвивається на тлі цукрового діабету. Вітаміни С та Е, поліфеноли, флавоноїди, фенольні кислоти, що містяться в плодах, посилюють антиоксидантну активність організму, нейтралізують вільні радикали, перешкоджаючи ушкодженню клітин.
Чи можна їсти ківі на ніч?
Завдяки вмісту антиоксидантів ківі можна їсти на ніч перед сном. Серотонін, що входить до складу плодів, бере участь у виробленні гормону сну мелатоніну. Підвищення його рівня в організмі сприяє швидкому засинанню та покращенню якості сну.
Чи можна їсти ківі для схуднення?
Плоди ківі корисні для схуднення завдяки низькій калорійності та високому вмісту клітковини. Щоденне вживання ягід сприяє швидкому насиченню, знижуючи бажання часто перекушувати. Фермент актинідин, що входить до складу плодів, покращує розщеплення та перетравлення білка, підтримує здорове травлення. Антиоксиданти прискорюють обмін речовин та сприяють виведенню зайвої рідини з організму. Натуральні цукри (фруктоза, глюкоза) у плодах допомагають задовольнити потяг до солодкого без зайвих калорій.
Чи можна ківі при лактації?
Ківі має багатий вітамінно-мінеральний склад, необхідний для зміцнення імунітету матері та дитини в період лактації. Однак вживання ківі при грудному вигодовуванні може спричинити алергічну реакцію у дитини. Вводити ківі в раціон матері-годувальниці необхідно поступово, в помірних кількостях, уважно спостерігаючи за реакцією дитини.
Чи допомагає ківі при закрепах?
Ківі багаті на харчові волокна, які стимулюють перистальтику кишківника, сприяють збільшенню обсягу калових мас, м'якому спорожненню, знижуючи ризик закрепів. Актинідин покращує розщеплення білків, забезпечуючи нормальне травлення.
Чи можна їсти ківі при високому чи низькому тиску?
Ківі рекомендується їсти при високому тиску. Плоди містять калій, який допомагає контролювати артеріальний тиск, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань (гіпертонії, інсульту, інфаркту). Регулярне вживання плодів сприяє виведенню надлишкового натрію з організму, що корисно при підвищеному тиску. При низький тиск ківі можна вживати в помірній кількості.
Чи можна їсти ківі при захворюваннях шлунково-кишкового тракту?
Завдяки вмісту великої кількості клітковини, антиоксидантів вживання плодів ківі не протипоказане при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (ШКТ) у період ремісії (гастриті, панкреатиті, коліті). Ягоди покращують травлення, метаболізм, нормалізують роботу ШКТ. Завдяки вмісту органічних кислот, які можуть дратувати запалену слизову оболонку органів травлення, ківі краще виключити з раціону при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту. Перед включенням ківі до раціону слід записатися на консультацію до гастроентеролога.
Чи можна отруїтися ківі?
Отруєння ківі може статися при вживанні зіпсованих плодів. Такі ягоди відрізняються надмірною м'якістю, різким, кислуватим запахом, наявністю темних плям, вм'ятин на поверхні шкірки. У зіпсованих ягодах починають активно розмножуватися бактерії чи гриби, які виділяють токсини, які можуть спровокувати харчове отруєння.
Ознаки розладу можуть включати нудоту, блювання, біль у животі, діарею, які можуть виявитися впродовж двох-шести годин після вживання зіпсованих продуктів. При перших симптомах харчового отруєння необхідно забезпечити достатнє споживання рідини для запобігання зневодненню, прийняти сорбент для поглинання токсинів. Якщо посилюються симптоми, необхідно звернутися до лікаря.
Кому не можна їсти ківі?
Ківі не можна їсти при індивідуальній нестерпності продукту. Людям, у яких алергія на фундук, інжир, авокадо, пилок чи латекс також слід уникати вживання плодів. Ківі необхідно виключити з раціону при загостренні хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (гастриту, панкреатиту, холециститу, виразковій хворобі), печінці (цирозі печінки), жовчних шляхів (холецистит, холедохолітіаз). Ківі також не можна їсти при гострій фазі ангіни та інших запальних процесах слизової оболонки горла, оскільки плід може посилити печіння, біль та набряк.
Чим може зашкодити ківі?
Ківі може спровокувати алергію у дорослої дитини, оскільки містять потенційний алерген актинідин. Вживання великої кількості ягід може призвести до розладу випорожнень. Завдяки високому вмісту клітковини, яка стимулює перистальтику кишківника, від ківі слід відмовити при проносі.
При порушенні згортання крові слід обмежити вживання плодів, оскільки вони сприяють її розрідженню. Також ківі необхідно виключити із раціону за два тижні до будь-якої хірургічної операції для виключення ризику кровотечі.
Як проявляється алергія на ківі?
Можливі симптоми алергія на ківі:
- свербіж у горлі;
- набряк губ та язика;
- нудота;
- спазми у животі;
- блювання;
- закладеність носа та нежить;
- запаморочення;
- утруднене ковтання та дихання.
При перших симптомів алергії на ківі необхідно записатися на огляд до дерматолога. Для виявлення алергену лікар може призначити алергопроби.
Як вибрати стигле ківі?
Щоб вибрати стигле ківі, необхідно уважно оглянути плід. Ягода має бути пружна, але не тверда на дотик. При легкому натисканні на плід не повинно залишатися вм'ятин. Стигле ківі має суху, зелено-коричневу ворсисту шкіру без вм'ятин, зморшок та плям. На стиглість плоду вказує приємний фруктовий аромат.
Як зберігати ківі?
Зберігати стиглі ківі слід у холодильнику, що дозволить зберегти свіжість ягід. Недозрілі плоди можна залишити при кімнатній температурі кілька днів далеко від прямих сонячних променів. Ківі не слід зберігати разом з яблуками, помідорами та авокадо, які виділяють етилен. Рослинний гормон прискорює дозрівання плодів і може сприяти їх псуванню.
Як почистити ківі?
Перед тим як почистити ківі, його необхідно ретельно вимити під проточною водою. За допомогою гострого ножа слід зрізати верхню та нижню частини плода. Далі, рухаючись по колу ківі, акуратно зняти шкірку. Зняти шкірку з ківі можна і за допомогою овочечистки. З неочищеного ківі м'якуш можна витягти за допомогою столової ложки, попередньо розрізавши плід навпіл.
Як правильно їсти ківі?
Ківі їдять у свіжому вигляді зі шкіркою чи без. Плоди також можна вживати у сушеному вигляді. З ківі можна готувати варення, желе, джеми, мармелади, смузі. Плоди поєднуються як із солодкими, так і з солоними інгредієнтами. Ківі можна використовувати для випічки, бутербродів, ролів, млинців, молочних, м'ясних та рибних страв, соусів та маринадів.
Як сушити ківі?
Сушити ківі можна в духовці чи дегідраторі. Плоди попередньо необхідно ретельно вимити, обсушити та очистити (за бажанням). Ківі нарізається на тонкі кружечки завтовшки чотири-п'ять міліметрів. Для сушіння в духовці кружальця слід розкласти в один шар на лист, застелений пергаментним папером.
Сушіння ківі в духовці здійснюється при температурі 55-60°C при відчинених дверцятах духовки близько восьми годин до повного висихання. Через три-чотири години плоди слід перевернути. Сушіння ківі в дегідратор здійснюється на спеціальних піддонах. Вибір температури та часу сушіння вибирається згідно з інструкцією до приладу. Зберігати сушені ківі необхідно в герметичному контейнері в прохолодному сухому місці.
Як приготувати цукати з ківі?
Цукати з ківі робляться із свіжих плодів, які варяться у цукровому сиропі. Етапи приготування цукатів:
- Ківі вимити, висушити, очистити від шкірки і нарізати скибочками або часточками.
- У каструлі змішати воду та цукор у співвідношенні 3:1 та довести сироп до кипіння.
- Додати ківі в сироп та варити на слабкому вогні 30–50 хвилин.
- Покласти на лист пергаментний папір і поставити грати.
- На решітку викласти ківі та дати плодам охолонути.
- Вмочити кожну скибку ківі в цукор і покласти на ґрати до повного висихання.
Готові цукати з ківі необхідно укласти у скляний чи пластиковий контейнер. Зберігати сухофрукти можна до трьох місяців у прохолодному сухому місці.
Лосось із сальсою з ківі

Інгредієнти
- стигле ківі — 4 шт.
- авокадо — 1 шт.
- червона цибуля — 1 шт.
- сік лайма — 2 ст. л.
- кінза — кілька гілочок
- філе лосося — 4 шт. по 200 г
- мед — 1 ч. л.
- оливкова олія — 1 ст. л.
- соєвий соус — 2 ч. л.
- імбир — 1/4 ч. л.
- часник — 2 зубчики
- сіль і перець за смаком
- Ківі, авокадо та цибулю очистити від шкірки, нарізати дрібними кубиками.
- Нарізати кінзу і додати до подрібнених продуктів.
- Додати сіль, перець, сік лайма.
- З’єднати в окремій мисці соєвий соус, мед, часник і імбир.
- Змастити сумішшю кожне філе лосося.
- Обсмажити філе лосося на сковороді по одній-дві хвилини з обох боків до золотистої скоринки.
- Викласти філе у жаростійку форму і запекти при температурі 175°С 10 хвилин.
- Подавати філе лосося з сальсою з ківі та авокадо.
Салат з ківі та сиру фета

Інгредієнти
- стигле ківі — 6 шт.
- огірок — 1 шт.
- сир фета — 200 г
- червона цибуля — 1 шт.
- листя салату — 1 пучок
- оливкова олія — 3 ст. л.
- лимонний сік — 2 ст. л.
- часник — 1 зубчик
- мед — 2 ст. л.
- насіння кунжуту — 2 ч. л.
- сіль і перець за смаком
- Ківі й огірок очистити від шкірки, нарізати великими кубиками.
- Цибулю почистити й нарізати півкільцями.
- Сир фета нарізати кубиками.
- З’єднати мед, лимонний сік, оливкову олію, сіль, перець і подрібнений часник.
- На дно тарілки викласти листя салату.
- Зверху викласти ківі, огірок, сир фета.
- Салат із ківі полити заправкою і посипати насінням кунжуту.
Смузі з ківі

Інгредієнти
- ківі — 3 шт.
- манго — 1 шт.
- банан — 1 шт.
- ананасовий сік — 500 мл
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Дніпро


Гастроентерологія ОН Клінік в інших містах
Популярні питання
Кількість ківі, яку можна їсти на день, залежить від стану здоров’я і індивідуальних особливостей організму. Рекомендована норма ківі на день для здорової людини становить два-три плоди. При вживанні ківі у більшій кількості важливо стежити за реакцією організму.
При харчовому отруєнні від вживання ківі слід утриматися. Плоди містять органічні кислоти, які можуть посилити нудоту, печію і біль у животі, особливо при запаленій слизовій шлунка. Актинідин, який нормалізує травлення, у період отруєння може посилити подразнення шлунково-кишкового тракту.
Ківі дорослим і дітям можна їсти щодня за відсутності алергії на плоди. Щоденне вживання ягід сприяє зміцненню імунітету, нормалізації травлення, артеріального тиску, поліпшенню стану шкіри, нігтів і волосся.
Ківі — це не цитрусовий фрукт, а ягода. Плоди ростуть на деревоподібній ліані з родини актинідій.
Ківі можна їсти з шкіркою, яка є не менш корисною, ніж м’якоть. У ній міститься клітковина, що забезпечує підтримання мікрофлори кишечника. Антиоксиданти (флавоноїди, вітаміни С і Е) захищають клітини від пошкодження вільними радикалами і уповільнюють процеси старіння. Калій і магній у складі шкірки підтримують роботу серця і нервової системи.