Що таке природне вигодовування?
Природне вигодовування — процес годування немовляти грудним молоком матері безпосередньо з грудей або після попереднього зціджування в пляшечку. Компоненти грудного молока сприяють зростанню і розвитку дитини, нормалізації її травлення, зміцненню імунної системи та профілактиці харчової алергії. Склад молока змінюється відповідно до потреб дитини в міру її зростання. Якщо грудне вигодовування неможливе, за погодженням із лікарем немовля переводять на штучне годування дитячими сумішами.
Як харчування матері впливає на грудне молоко?
Поставте своє питання Педіатру «ОН Клінік»
Харчування матері при грудному вигодовуванні (ГВ) впливає на вміст у молоці білків, вуглеводів, жирів, електролітів, мікроелементів і вітамінів. Склад грудного молока залежить не тільки від поточного раціону, але також від гормонального фону і запасу поживних речовин у материнському організмі. Зміни в харчуванні матері під час годування грудьми можуть впливати на дитину позитивно (зміцнення імунітету) або негативно (травні порушення).
Які вітаміни потрібні під час годування грудьми?
Дитина отримує з грудного молока поживні речовини, що необхідні для росту і підтримки нормального функціонування всіх органів і систем. Жінці, яка годує грудьми, потрібні вітаміни групи B, A, C, D, E і K. Для кожного з вітамінів існує добова норма споживання, на яку варто орієнтуватися під час складання індивідуального меню.
Вітаміни, які потрібні при ГВ | |
Назва | Рекомендована добова норма |
A | 1200-1300 мкг |
B1 (тіамин) | 1,6 мг |
B2 (рибофлавін) | 1,7-1,8 мг |
B3 (ніацин) | 20 мг |
B5 (пантотенова кислота) | 7 мг |
B6 | 2,1 мг |
B7 (біотин) | 35 мкг |
B9 (фолієвая кислота) | 260-280 мкг |
B12 | 2,6 мкг |
C | 90-95 мг |
D | 10 мкг |
E | 11-12 мг |
K | 65 мкг |
У раціоні годуючої матері також мають бути мінерали, основними з яких є магній, залізо, цинк, йод, селен, фосфор і кальцій. Дефіцит мінералів і вітамінів пояснюється виснаженням організму за період вагітності та після пологів, а його ознаками можуть бути випадіння волосся, ламкість нігтів. Для вашої зручності подаємо перелік вітамінів, необхідних годуючій матері, у вигляді таблиці, яку ви можете завантажити на смартфон.
Які вітаміни потрібні годуючій матері?
Де брати вітаміни годуючим матерям?
Більшість вітамінів, які потрібні годуючій матері, можна отримати з їжі. Список багатих на вітаміни продуктів харчування для годуючої мами включає:
- крупи;
- овочі;
- фрукти;
- ягоди;
- горіхи;
- насіння;
- цільнозернові продукти;
- рибу;
- м'ясо;
- яйця;
- молокопродукти.
Під час складання меню важливо обговорити з лікарем режим харчування та розміри порцій, які впливають на калорійність раціону. При дефіциті в раціоні будь-якого вітаміну (або за наявності патології, що заважає його засвоєнню), можна вживати готові мультивітамінні комплекси у формі таблеток або капсул. Крім збалансованого харчування, важливими є щоденні прогулянки на свіжому повітрі, під час яких під впливом сонячних променів організм отримує вітамін D.
Яким має бути раціон годуючої матері?
Додаткова потреба в енергії для жінок, які годують грудьми, складає близько 450-500 кілокалорій (ккал) на день і залежить від фізичної активності. Рекомендована добова калорійність раціону при грудному вигодовуванні:
- сидячий (малорухливий) спосіб життя — 2250-2500 ккал;
- помірна активність — 2450-2700 ккал;
- високий рівень фізичної активності — 2650-2900 ккал.
Якщо дитина перебуває тільки на грудному вигодовуванні, то в період від народження до шести місяців рекомендується збільшити енергетичну цінність добового раціону на 400 ккал порівняно з харчуванням до вагітності. Для годування дитини віком 6-12 місяців матері необхідно додатково отримувати близько 380 ккал на день.
Цифри є орієнтовними і залежать від ваги, віку, рівня активності годуючої матері та кількості молока. Під час ГВ кількість прийомів їжі для матері строго не регламентується. Проте рекомендується не допускати гострого відчуття голоду і переїдання, тобто в середньому повинно бути три-шість прийомів їжі на добу.
Калорійність кожного прийому їжі визначається з урахуванням індивідуальних особливостей організму і витрати енергії протягом дня. Здебільшого апетит відповідає потребам материнського організму, проте потрібно враховувати і стан здоров'я дитини. Наприклад, якщо вона погано набирає вагу, мамі варто уважніше придивитися до свого раціону.
Що можна їсти матері, яка годує грудьми?
Харчування під час годування грудьми має бути різноманітним. Годуюча жінка повинна харчуватися збалансовано — раціон можна обговорити з педіатром. Також важливо стежити за реакцією дитини на молоко.
Таблиця продуктів, які можна їсти при годуванні грудьми | |
Категорія | Приклади продуктів для здорового харчування мами, яка годує грудьми |
Вуглеводи | Макаронні, хлібобулочні вироби, випічка, картопля, рис, вівсянка, булгур, просо |
Білкова їжа | М'ясо, риба, яйця, горіхи |
Молокопродукти | Молоко, сир, йогурт, кефір або сир |
Фрукти, ягоди, овочі, зелень, сухофрукти | Яблука, абрикоси, персики, сливи, груші, виноград, капуста, солодкий перець, шпинат, кріп, петрушка, родзинки, курага |
Рослинні олії | Соняшникова або оливкова олія |
Щоб налагодити лактацію під час годування грудьми, важливо підтримувати стабільний обсяг споживання рідини (до двох літрів на день). Можна пити воду, молоко, а також несолодкі та некислі компоти. Якщо після пологів виникають будь-які проблеми зі здоров'ям молочних залоз, потрібно записатися на прийом до гінеколога або мамолога.
Що не можна їсти матері, яка годує грудьми?
Під час ГВ потрібно ситно і смачно харчуватися, тому дієти годуючої матері не існує. Раціон повинен бути багатим, різноманітним. Немає необхідності вводити будь-які превентивні обмеження — діти різні й передбачити всі види алергії неможливо.
Трапляється, що дитина погано реагує на деякі продукти харчування, що може проявлятися шкірними висипаннями, сухістю шкіри, змінами випорожнень і метеоризмом. Якщо мати виявляє прямий зв'язок між якимось продуктом і реакцією на нього дитини, продукт виключається з раціону. У випадках, коли зв'язок не є очевидним, можна зачекати закінчення реакції та спробувати з'їсти його знову.
При повторному виникненні реакції зв'язок стає зрозумілішим і тоді продукт, що містить можливий алерген, виключається з раціону. Перелік алергенів є індивідуальним (наприклад, алергію в немовляти під час ГВ можуть спричиняти апельсини, полуниця, малина, арахіс, коров'яче молоко чи шоколад). Список продуктів, які не можна їсти під час годування грудьми, складається кожною годуючою жінкою індивідуально, з урахуванням реакцій її дитини. На період лактації бажано відмовитися від таких продуктів:
- газованих напоїв. Вуглекислий газ підвищує ризик порушень травлення, а барвники та ароматизатори можуть викликати алергію;
- алкоголю. Спиртові сполуки отруюють і руйнують клітини організму;
- снеків із консервантами, штучними ароматизаторами, барвниками, підсолоджувачами та підсилювачами смаку. Консерванти можуть спричинити алергію, інтоксикацію або порушити травлення, тому рекомендується утримуватися від споживання чипсів, сухариків, копчених ковбас і продуктів швидкого або миттєвого приготування (наприклад, сухого картопляного пюре або сухої вермішелі).
Вживання лісових грибів супроводжується високим ризиком отруєння матері (альтернативою можуть бути печериці, які вирощують промисловим способом). Ще однією категорією продуктів, які потрібно їсти обережно під час годування грудьми, є жирні магазинні соуси (наприклад, майонез). Також бажано контролювати споживання готових продуктів і напоїв із високим вмістом цукру (згущене молоко, цукерки, зефір, морозиво, кондитерські вироби або фруктовий сік із доданим цукром).
Дієта годуючої матері
Матері не потрібно дотримуватися спеціальної дієти під час годування грудьми, але рекомендується харчуватися здоровою їжею. Багате й різноманітне харчування зменшує два чинники, що негативно впливають на лактацію — стрес та недоїдання. Повноцінно і смачно харчуючись, мама береже своє психічне здоров'я і отримує всі нутрієнти, необхідні не тільки для неї, а й для вироблення молока. Інші переваги здорового харчування годуючої матері для дитини:
- нормальний розвиток усіх органів і систем;
- профілактика виснаження і захворювань, викликаних дефіцитом поживних речовин (анемії, рахіту);
- підтримання необхідної динаміки набору ваги;
- запобігання погіршенню самопочуття.
Необхідність у дотриманні дієти в період лактації виникає за наявності проблем із травленням у немовляти (блювоти, діареї, закрепу, харчової алергії). Дієта годуючої матері може бути антиколіковою або гіпоалергенною (безмолочною, безглютеновою) — тип обирається з огляду на реакцію дитини на раціон.
Антиколікова дієта годуючої матері
Дотримання антиколікової дієти потрібне при коліках (тривалих нападах болю і дискомфорту в животі, що супроводжуються плачем). Під час кольок дитина може підтягувати коліна до живота, що вказує на спазми і скупчення газів у кишківнику. Продукти, які можуть викликати коліки в дитини:
- коров'яче молоко;
- полуниця;
- виноград;
- манго, ананас;
- капуста (білоголова, цвітна, брюссельська, броколі);
- помідори;
- сочевиця, квасоля;
- часник, сира цибуля;
- огірки;
- редис;
- спеції;
- дріжджі;
- чай, кава;
- солодощі.
Обов'язковою умовою усунення кольок у дитини є виключення з меню продукту, який їх провокує. Продукти виводять із раціону по черзі з подальшою оцінкою динаміки симптомів.
Гіпоалергенна дієта годуючої матері
Гіпоалергенна дієта допомагає годуючій жінці запобігти алергічним реакціям немовляти на продукти або їхні компоненти. Список поширених алергенів включає:
- яйця;
- горіхи (зокрема, арахіс);
- молочні продукти;
- сою;
- ягоди;
- шоколад.
Серед найпоширеніших ознак харчової алергії в дитини можна виділити діарею, закреп, кров у випорожненнях, рясне зригування, кольки та шкірні висипання. При виявленні симптомів мамі необхідно переглянути свій раціон і виключити з нього алергени.
Безмолочна дієта під час ГВ
Безмолочна дієта призначається в разі поганої переносимості або непереносимості молока тваринного походження дитиною. Перелік продуктів, яких рекомендується уникати при дотриманні безмолочної дієти, включає:
- вершкове масло;
- сир;
- сметану;
- йогурт;
- вершки;
- молочні соуси;
- тверді та плавлені сири;
- молочний шоколад;
- випічку та хлібобулочні вироби, що містять молоко;
- сухі молочні сніданки;
- морозиво;
- молочні десерти.
Альтернативою коров'ячому молоку може бути молоко рослинного походження (соєве, вівсяне, кокосове або мигдальне). Рослинне молоко можна вживати тільки за відсутності на нього харчової алергії та після консультації педіатра.
Безглютенова дієта під час годування грудьми
Необхідність у дотриманні безглютенової дієти виникає при целіакії (непереносимості глютену — рослинного білка) у дитини. Целіакія є наслідком реакції імунної системи на глютен, що спричиняє пошкодження слизової оболонки тонкого кишківника та погіршення всмоктування поживних речовин. Продукти, що містять глютен:
- пшениця;
- ячмінь;
- жито;
- тритикале (гібрид пшениці та жита).
Одними з основних джерел глютену, які виключають з раціону під час грудного вигодовування дитини з целіакією, є хлібобулочні вироби (зокрема, житній і пшеничний хліб). Глютенові крупи (наприклад, манну) можна замінити кукурудзою, гречкою, рисом, просом, картоплею або бобовими.
Які фрукти можна під час ГВ?
Фрукти є важливою складовою раціону годуючої матері, оскільки вирізняються високими концентраціями вітамінів і клітковини. Матері, що годує грудьми, можна їсти будь-які фрукти, що добре засвоюються і не спричиняють у неї та дитини побічних ефектів (алергії або шлунково-кишкових розладів), у кількості до 200 грамів на день.
Приклади фруктів, які можна вживати під час ГВ | |
Назва | Корисні властивості |
Абрикоси | Абрикоси містять не лише клітковину та вітаміни, а й калій та флавоноїди. Вживання абрикосів (свіжих і сушених) сприяє зміцненню кровоносних судин і нормалізації кров'яного тиску. |
Банани | Банани багаті на калій, який швидко витрачається після народження дитини, і клітковину (сприяє підтримці нормальної роботи травної системи та профілактиці закрепів). Також банан є універсальним перекусом, який зручно носити з собою. |
Яблука | У яблуках міститься нерозчинна клітковина і кверцетин — флавоноїд, який допомагає підтримувати баланс глюкози в крові. Поживні речовини в яблуках також мають протизапальну дію. Яблука під час ГВ вживають у сирому вигляді та використовують для приготування страв. |
Груші | У грушах містяться антиоксиданти, вітаміни B6, C, K, а також калій і клітковина. Груші мають низький глікемічний індекс (не спричиняють різких стрибків рівня глюкози в крові), зменшують запалення, покращують травлення, сприяють профілактиці діабету та хвороб серця. |
Манго | Манго частково заповнює дефіцит міді, магнію, калію, а також вітамінів A, C і E. При вживанні манго знижується рівень холестерину в крові, нормалізується тиск, функціонування травного тракту, покращується здоров'я волосся і шкіри. Також манго знижує потяг до солодощів, дає відчуття ситості та забезпечує профілактику переїдання й ожиріння. Манго можна вживати не тільки в сирому вигляді, а й запікати в духовці в складі різних десертів. |
Фрукти рекомендується вводити в раціон годуючої матері, починаючи з мінімальних порцій (кількох шматочків на день). Перед збільшенням обсягів споживання потрібно переконатися у відсутності алергічних реакцій у новонародженого.
Які овочі можна під час ГВ?
Овочі є низькокалорійним джерелом клітковини, органічних кислот, антиоксидантів, мікроелементів і вітамінів, які потрібні матері та дитині. Овочі під час ГВ можна готувати паровим способом, вживати у свіжому, вареному, тушкованому або печеному вигляді в складі салатів, перших і других страв. У середньому рекомендується щодня з'їдати близько 300 грамів овочів.
Приклади овочів, які можна вживати під час ГВ | |
Назва | Корисні властивості |
Морква | Морква містить харчові волокна, калій, кальцій, натрій, а також вітамін A у вигляді каротиноїдів. Компоненти моркви корисні для здоров'я очей, серця і шлунково-кишкового тракту. |
Помідори | У складі помідорів є вітаміни A, C, фолієва кислота, бета-каротин, лютеїн, холін і лікопін. Томати позитивно впливають на роботу імунної системи, серця, судин і здоров'я шкіри. Для кращого засвоєння лікопіну помідори можна вживати в салатах з оливковою олією. |
Броколі | Броколі є джерелом вітамінів A, C, E, K, флавоноїдів, калію, кальцію та заліза. Харчові волокна, присутні в складі броколі, сприяють нормалізації травлення і тривалому підтриманню відчуття ситості. Вживання броколі допомагає поліпшити обмін речовин, зміцнити кістки, знизити ризик виникнення офтальмологічних і серцево-судинних порушень. |
Пекінська капуста | Пекінська капуста багата на вітаміни групи B, A, C, D, E і K. Також в овочі містяться залізо, кальцій, магній, марганець, цинк, фосфор, селен, мідь, натрій, харчові волокна і жирні кислоти. Інгредієнти пекінської капусти беруть участь у нормалізації артеріального тиску, зміцненні імунної системи, оздоровленні шкіри, покращенні роботи органів зору та травлення, попереджують розвиток анемії. |
Цвітна капуста | У цвітній капусті містяться вітаміни C і K, а також фолієва кислота, яка підтримує клітинний ріст. Цвітна капуста вирізняється низькою концентрацією натрію, не містить жирів і холестерину. |
Під час вживання різних видів капусти в період ГВ (зокрема, фіолетової та білоголової), а також яскравих овочів (наприклад, буряка) важливо спостерігати за самопочуттям матері та дитини. При виникненні алергії, дискомфорту в животі або підвищеного газоутворення варто виключити овоч із раціону.
Яку рибу можна під час годування грудьми?
У період ГВ рекомендується з'їдати 200-300 г (дві-три порції по 100 г) річкової або морської жирної риби (лосося, скумбрії, оселедця, форелі або сардини) на тиждень. Також під час грудного вигодовування можна вживати креветки, краби, кальмари та омари. Обов'язковою умовою включення морепродуктів у раціон є відсутність алергії на них у мами та дитини. Поживні речовини, що містяться в рибі:
- білок;
- жирні кислоти омега-3 і омега-6;
- вітамін D;
- холін;
- залізо;
- цинк;
- йод.
Як спосіб термообробки риби і морепродуктів можна використовувати тушкування, приготування на парі або запікання в духовці. Під час годування грудьми не рекомендується вживати рибну продукцію холодного копчення, сиру (наприклад, суші), а також в'ялену рибу через підвищений ризик виникнення бактеріальних і паразитарних інфекцій.
Яке м'ясо можна годуючій матері?
Матері на грудному вигодовуванні можна їсти курку, індичку, свинину і яловичину після ретельної термічної обробки (наприклад, тушкування, відварювання або запікання без слідів рожевого кольору або крові). Під час годування грудьми м'ясо потрібно вживати щодня. Норма споживання м'яса під час ГВ становить до двох-трьох порцій по 80-100 г м'яса на добу. М'ясні продукти, яких рекомендується уникати під час ГВ:
- охолоджене, готове до вживання м'ясо (шинка, солонина);
- недоварене м'ясо;
- усі види паштетів;
- м'ясні консерви (тушонка);
- м'ясо диких птахів і звірів (крім інфекцій, може містити свинцевий дріб).
У разі вживання сирого, в'яленого м'яса або м'ясної продукції існує ризик зараження токсоплазмозом. Основною причиною паразитарної інфекції є відсутність інтенсивної термообробки м'яса.
Які напої можна під час ГВ?
При ГВ можна пити в середньому 8-10 склянок води по 240-250 мл на день (по одній склянці води після кожного годування). Обсяг не є фіксованим, тому рекомендується орієнтуватися на відчуття спраги.
Крім відсутності спраги і сухості в роті, ознакою нормального водного балансу в організмі є блідо-жовтий відтінок сечі. Надмірне споживання рідини не рекомендується, оскільки воно не впливає на кількість грудного молока і може спровокувати водну інтоксикацію (надлишок води в організмі може спровокувати порушення водно-сольового обміну).
Крім негазованої води, під час ГВ за умови нормальної переносимості напоїв можна вживати трав'яні чаї, морси, молоко та компоти без цукру або з низькою концентрацією цукру. Надлишок глюкози в раціоні сприяє набору зайвої ваги. Під час ГВ не варто зловживати кислими напоями (наприклад, чаєм з лимоном), які можуть спричинити алергію або порушення в роботі травної системи.
Допускається випивати не більше однієї склянки фрешу (100% натурального свіжовичавленого соку) або смузі на день. У складі компотів, морсів і соків під час ГВ повинні бути присутніми тільки інгредієнти, що не викликають алергічних реакцій, тому мамі потрібно стежити за реакцією дитини на кожен зі споживаних напоїв.
Алкоголь під час ГВ
З погляду ризиків для здоров'я матері та дитини найбезпечніше утриматися від вживання алкоголю під час грудного вигодовування протягом усього періоду. Найвища концентрація алкоголю, який потрапить у грудне молоко, спостерігається через 30-60 хвилин після вживання однієї порції напою (містить 14 г спирту). Поступово вона знижується і протягом кількох годин досягає нормального рівня.
Таблиця розкладання алкоголю в грудному молоці | |
Кількість ужитих порцій* спиртних напоїв *1 порція: 340 мл пива, 220 мл лікеру, 140 мл вина або 40 мл горілки | Мінімальний часовий інтервал між вживанням алкоголю та годуванням |
1 | 2 години |
2 | 4-5 годин |
3 | 6-8 годин |
4 | 8-9 годин |
5 | 10-12 годин |
Зціджування або виливання молока після вживання алкоголю не впливають на концентрацію спирту в грудному молоці. Крім того, алкоголь може посилювати наявні у матері симптоми патологій сосків (наприклад, лущення, печіння, висип або тріщини на сосках).
Якщо утриматися від вживання спиртних напоїв неможливо, з метою безпеки рекомендується почекати кілька годин (залежно від кількості випитого алкоголю), перш ніж годувати дитину грудьми. Вплив алкоголю на дитину:
- зниження апетиту;
- занепокоєння;
- порушення сну;
- виражений седативний ефект;
- набряки;
- судоми;
- надмірне потовиділення;
- гормональний дисбаланс.
Надмірне споживання алкоголю під час лактації може згодом призвести до зниження вироблення молока і скорочення тривалості грудного вигодовування, негативно вплинути розвиток і ріст немовляти. Також важливо пам'ятати про небезпеку втрати самоконтролю в стані алкогольного сп'яніння.
Кава під час годування грудьми
Гранично допустима кількість кофеїну під час годування грудьми становить 200 мг на день. Приблизно 1% від спожитого кофеїну потрапляє в молоко. Пік концентрації кофеїну в грудному молоці при годуванні грудьми спостерігається приблизно через годину після вживання матір'ю розчинної або заварної кави.
Під час годування грудьми необхідно контролювати кількість добового споживання кави, оскільки кофеїн є стимулятором нервової системи. Крім кави, під час ГВ варто враховувати обсяги споживання інших кофеїнових продуктів і напоїв (зокрема, зеленого чаю).
Таблиця вмісту кофеїну в напоях і продуктах | |
Назва та кількість напою або продукту | Приблизний вміст кофеїну |
Чашка еспресо | 140 мг |
Чашка розчинної кави | 100 мг |
Енергетичний напій (250 мл) | 80 мг |
Чашка зеленого чаю | 75 мг |
Coca-cola (350 мл) | 40 мг |
Шоколад (50 г) | 25 мг |
Відсутність контролю над споживанням кофеїну може вплинути на самопочуття дитини. Наслідки надмірного споживання кави під час годування грудьми:
- стимуляція нервової системи (підвищений рівень неспокою, перепади настрою);
- порушення сну;
- коліки;
- підвищений м'язовий тонус;
- судоми;
- легка залізодефіцитна анемія (розвивається на тлі зниження концентрації заліза в грудному молоці).
Додавання цукру або молока до кави не чинить істотного впливу на концентрацію і стимулювальні властивості кофеїну. Альтернативою кофеїновим напоям під час грудного вигодовування можуть бути трав'яні чаї, негазована вода, а також кава без кофеїну.
Солодощі та шоколад під час грудного вигодовування
Цукор є одним із невід'ємних компонентів раціону, проте під час грудного вигодовування необхідно контролювати його споживання з урахуванням рекомендованої норми (до 50 г на добу). Під час підрахунку підсумовується кількість цукру, що міститься в кожному з продуктів, страв або напоїв, що вживаються під час ГВ (наприклад, солодких булочок або чаю). До числа джерел цукру належить шоколад, який є поширеним алергеном. Також у шоколаді, основний компонент якого какао, містяться теобромін і кофеїн, тому під час ГВ не рекомендується вживати понад 50 г продукту на добу (за умови відсутності алергії).
Зловживання шоколадом може спровокувати не лише алергічні реакції (наприклад, висипання), а й травні розлади, надто швидке набирання ваги, дратівливість і нервозність. У разі сильного потягу до солодкого як альтернативу шоколаду та кондитерським виробам під час грудного вигодовування можна вживати фрукти та ягоди (наприклад, банани, виноград або абрикоси).
Які сухофрукти та горіхи можна під час грудного вигодовування
Перелік сухофруктів, які включаються в раціон годуючої матері, залежить від переносимості кожного з продуктів. Наприклад, за відсутності побічних ефектів від яблук, абрикосів, слив або винограду можна вживати їх на ГВ не тільки в сирому, а й у сушеному вигляді. Рекомендований обсяг споживання сушених яблук, родзинок, чорносливу і кураги при ГВ — до 30 г на добу.
Горіхи, які є джерелом рослинного білка і вирізняються низькою концентрацією насичених жирів, також можна вживати під час грудного вигодовування в кількості, що не перевищує 30 г на день. Меню під час ГВ можна доповнювати мигдалем, лісовими, волоськими горіхами або арахісом. Будь-який вид горіхів (зокрема, арахіс і лісові горіхи) є потенційним алергеном, тому в разі атопічного дерматиту або підозри на харчову алергію відповідний продукт потрібно виключити з раціону.
Меню на тиждень для годуючої матері
Розміри порцій на кожен день при ГВ підбираються індивідуально. Меню не враховує додаткові перекуси між основними прийомами їжі.
Приклад меню на тиждень для годуючої мами | ||||
День тижня | Сніданок | Обід | Підвечірок | Вечеря |
Понеділок | Вівсянка з йогуртом, замороженими фруктами та подрібненими горіхами | Гречана каша, відварне куряче філе, сирний бутерброд, ягідне желе | Сир із цільнозерновим крекером і сухофруктами | Лосось, запечений із картоплею, морквою та спаржевою квасолею |
Вівторок | Грецький йогурт із фруктами та мюслі | Рис із тушкованою свининою та броколі | Вівсяні кульки з шоколадною крихтою, яблуко з сирною паличкою | Макарони з сиром і томатним соусом |
Середа | Млинці з сиром, солодким перцем і шпинатом | Томатний суп із відбивними з яловичини на грилі | Сендвіч із сиром, смузі з йогурту, банана і какао-порошку | Курячі тако з овочами |
Четвер | Мюслі з йогуртом і тертим яблуком | Тушковане куряче філе з картоплею та морквою в горщиках | Сухофрукти з крекерами | Сендвічі з цільнозернового хліба з листям салату, тунцем і огірком |
Пятниця | Смузі із заморожених ягід, шпинату та вівсяних пластівців | Запечена індичка з коржами, сиром і шпинатом | Грецький йогурт із бананами, мигдаль у шоколаді | Овочева лазанья з кабачками та вареними яйцями |
Субота | Цільнозерновий коржик, мюслі з яблуками та родзинками | М'ясне асорті з сиром і морквяними паличками | Фруктовий йогурт, натуральні овочеві чіпси | Запечена курка з відвареною картоплею |
Неділя | Тости з цільнозернового хліба зі скибочками банана | Курячий суп, локшина з тертою морквою | Попкорн із сиром пармезан, селерові палички з родзинками | Буріто зі свининою, рисом і сиром |
У разі непереносимості будь-якої страви або інгредієнта її можна виключити з меню і замінити іншим продуктом. Список страв, які можна їсти мамі, що годує грудьми, в перші тижні ГВ і в міру зростання дитини, є орієнтовним і може змінюватися з урахуванням індивідуальних вподобань.
Рецепти для меню годуючої матері
Десерт із печених яблук
Інгредієнти
- сир кисломолочний — 200 г
- родзинки або горіхи — 80 г
- мед — 2 ч.л.
- яблука твердих сортів — 4 шт.
- Помийте яблука, зріжте верхівку біля хвостика, вийміть серцевину.
- В невеликій мисці змішайте кисломолочний сир та родзинки або горіхи.
- Отриманою масою начиніть яблука, накрийте їх зрізаною верхівкою та поставте у форму для запікання.
- Запікайте в духовці при 180°С до 25 хв. Перед подачею зніміть верхівку та полийте десерт медом.
Тушкована яловичина з броколі
Інгредієнти
- тонко нарізане яловиче філе — 120 г
- оливкова олія — 2 ст. л.
- соєвий соус — 2 ст. л.
- подрібнена цибуля — 1 ст. л.
- броколі — 1 головка капусти середнього розміру
- вода — 1 склянка
- Розігрійте сковорідку на сильному вогні, додайте олію і викладіть яловичину, змішану з соєвим соусом (1 ст. л.).
- Обсмажте м'ясо протягом трьох хвилин (поки воно не підрум'яниться) і вийміть шумівкою.
- Додайте цибулю, обсмажуйте близько хвилини, додайте броколі й обсмажуйте близько трьох хвилин (до яскраво-зеленого відтінку).
- Додайте воду і соус, що залишився, готуйте під кришкою близько трьох хвилин (поки консистенція броколі не стане хрусткою).
- Додайте яловичину, готуйте до готовності м'яса (близько 15 хвилин).
- Подавайте з рисом.
Курячий суп із печерицями
Інгредієнти
- картопля — 450 г
- печериці — 200 г
- оливкова олія — 1 ст. л.
- зелений горошок — 1 склянка
- вода — 3 л
- ячна крупа або булгур — 0.5 склянки
- курячі грудки — 2 шт.
- морква — 2 шт.
- ріпчаста цибуля — 1 шт.
- На сковорідку налийте олію, викладіть дрібно нарізану цибулю, готуйте на середньому вогні доки цибуля не зм'якне (близько трьох хвилин).
- Додайте нарізані скибочками печериці, моркву. Готуйте, поки гриби не розм'якнуть (приблизно три хвилини).
- В каструлю покладіть шматки курки, залийте холодною водою, варіть близько 15 хвилин.
- Додайте крупу, попередньо промиту холодною водою, доведіть до кипіння, готуйте на повільному вогні під кришкою близько 7 хвилин.
- Додайте порізану ккрупними кубиками картоплю та горошок, варіть ще 8 хвилин (до готовності крупи та картоплі).
- Наприкінці в суп додайте підсмажену цибулю, моркву та печериці, дайте настоятися 5 хв.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Одеса» (Таїрова)
Популярні питання
Мед є натуральним підсолоджувачем, а також джерелом вуглеводів, амінокислот, вітамінів, мінералів (зокрема, заліза, цинку) та антиоксидантів. Продукт не використовується як прикорм для дітей до року через ризик виникнення ботулізму, проте годуюча мати може включати його до свого раціону під час ГВ в обмежених кількостях (до двох-трьох чайних ложок на день). Обов'язковою умовою вживання меду, що підвищує солодкість грудного молока, є відсутність алергічних реакцій у дитини.
Тушковану капусту, що містить вітаміни C і K, можна додавати в меню під час грудного вигодовування, якщо продукт не викликає дискомфорту травлення. При підвищеному газоутворенні бажано утриматися від вживання капусти.
«Кока-кола» — напій, який не є корисним для здоров'я годуючої матері та її дитини. Кофеїн в складі напою, може викликати у немовляти збудження, тремор кінцівок, дратівливість, порушення сну. Замість «Кока-коли» під час ГВ рекомендується пити воду або несолодкі компоти.
В авокадо є фолієва кислота, калій, каротиноїди, антиоксиданти і жирні кислоти. За відсутності алергії та порушень травлення у матері та дитини при ГВ можна вживати до половини авокадо на добу.
Кавун належить до групи низькокалорійних продуктів, які швидко поповнюють дефіцит рідини в організмі. Він містить вітамін C, пантотенову кислоту, провітамін A, мідь, фруктовий цукор, лютеїн, лікопін і антиоксиданти. Під час ГВ рекомендується починати вживання кавуна з мінімальних порцій, оскільки багатий на вуглеводи та воду продукт може спровокувати стрибки глюкози в крові та викликати алергію (за індивідуальної непереносимості). Максимальний добовий обсяг споживання кавуна під час годування грудьми — близько 250 г.