Logo
0 800 30 11 77

Кава: пити чи не пити?

Кава: пити чи не пити?
Читати 10 хвилин | Створено: 4 вересня 2019 | Оновлено: 4 вересня 2019 | 23677 23677
За даними Міжнародної організації з кави, найбільше цей напій люблять у Фінляндії, Норвегії, Ісландії та Швеції. Любов до кави вразила і нашу країну незалежно від того, корисно чи шкідливо її пити.

Зерна арабіки та робусти називають кавою. Перша має м'якший смак, друга - гіркий. Але обидва багаті антиоксидантами та кофеїном, які захищають клітини від токсинів та шкідливих речовин. Проте все має бути в міру.

Європейське відомство з безпеки харчових продуктів ще у 2015 році рекомендувало вживати не більше 400 мг кофеїну на день та не перевищувати дозу 200 мг за один раз. Наприклад, у порції американо міститься 154 мг кофеїну, в еспресо - 77 мг.

Як кава впливає на наше здоров'я?

Кава та серце

Кава шкодить нашому серцю та судинам. Міф чи реальність? Деякі дослідження показали, що регулярне вживання кави призводить до жорсткості аорти — найбільшої кровоносної судини в організмі людини. Саме це стає причиною розвитку серцево-судинних захворювань.

У той же час, вживання кави до трьох чашок на день зменшує ризик смертності від серцевих захворювань. Це підтвердили результати одного дослідження, опубліковані у журналі Annals of Internal Medicine.

Результати іншого дослідження теж не виявили відмінностей у здоров'ї серцево-судинної системи між тими, хто любить пити більше трьох чашок на день та тими, хто випиває одну. Вчені зробили висновок про те, що навіть значне вживання кави навряд чи може завдати шкоди здоров'ю артеріям та серцю. Як бачимо, думки світил науки розділилися.

Лікар-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Наталія Корчма зазначає:

«Кава покращує стан кровоносних судин, що є відмінною профілактикою атеросклерозу. У той же час, напій може викликати тахікардію. Щоб зрозуміти, як діє кава на ваше серце та організм загалом, прислухайтеся до відчуттів. Дискомфорту не повинно бути».

Якщо після кави з'явилася нудота, прискорене серцебиття, головний біль, отже організм погано переносить кофеїн. В цьому випадку регулюйте дозу кофеїну або виключіть її на якийсь час, а краще замініть корисним і ароматним цикорієм. Якщо ви п'єте каву з добавками (цукор, вершки, молоко), то, на думку вчених, вони збільшують калорійність та жирність напою, що зменшує її користь.

Кава та зуби

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Кава призводить до потемніння емалі. На жаль, це не міф, а реалії, з чим погодяться багато стоматологів. Однак це відбувається тільки в тому випадку, якщо в зубах є мікротріщини. Але навіть якщо ви питимете напій через трубочку, намагаючись вберегти зуби, контакту не уникнути. Тому хитрувати не має сенсу.

Правдою є і той факт, що вживання кави з цукром сприяє руйнуванню зубної емалі. Солодке стимулює скупчення хвороботворних бактерій, що прискорює процес утворення нальоту. А ще не раджу поєднувати каву з морозивом. Саме від поєднання гарячого та холодного на зубах можуть з'явитися мікротріщини.

Тим, хто вже вирішив чистити зуби відразу після вживання кави, краще цього не робити. Гарячі напої розм'якшують зубну емаль та її легше пошкодити під час чищення.

До речі, італійські вчені довели, що обсмажена кава має високі антибактеріальні властивості і оберігає ротову порожнину від бактерій роду Staphylococcus aureus and Streptococcus mutans. З цієї характеристики напою програє навіть зелений чай. Так що для уникнення проблем із зубами, досить регулярно відвідувати стоматолога та піклуватися про порожнину рота.

Кава та кістки

Міф про те, що кава вимиває кальцій, теж здатний виявитися частково правдою, але в тому випадку, якщо людина не споживає добову дозу кальцію та вітаміну D (завдяки йому засвоюється кальцій). Такого висновку дійшли багато вчених з різних країн світу.

Наприклад, корейські вчені досліджували зв'язок між споживанням кави та станом кісток у молодих корейських чоловіків віком від 19 до 26 років. За результатами дослідження з'ясувалося, що у людей з дефіцитом кальцію при споживанні невеликої кількості кави показники стану кісток та кісткової тканини нижчі, ніж у тих, хто пив каву та споживав достатню дозу кальцію.

Проте вчені не зробили жодних категоричних висновків, крім того, що у зв'язку зі збільшенням добового споживання кави в сучасному житті при дефіциті кальцію в раціоні потрібні подальші дослідження з цього питання.

Існує міф про те, що вимивання кальцію може зупинити 1-2 ложки молока чи вершків, доданих у каву. Наукових доказів цьому немає. Навпаки, вчені дійшли висновку, що споживання кофеїновмісних напоїв не пов'язане зі зменшенням кісткової маси та крихкістю скелета, що може призводити до переломів.

Кофеїн лише трохи пригнічує кальцій, що всмоктується в кишечнику, і додавання молочних продуктів, як і їх відсутність, у каву, не може позначатися на стані кісток. Їх крихкість зумовлена ​​лише нестачею кальцію в раціоні. Однак для багатьох кава є лише винуватцем того, що за фактом раціон людини далекий від збалансованого харчування.

Кава та онкологія

Існує міф про те, що кава викликає рак. Однак Міжнародна агенція з вивчення раку Всесвітньої організації охорони здоров'я зазначає, що для цього твердження немає обґрунтованих доказів. Хоча у складі кави справді є канцероген – акриламід. Однак це речовина міститься і в картоплі, і в картопляних чіпсах, і в гарячих тостах, і навіть у сухих сніданках.

Дослідники відзначають, що дуже гарячі напої можуть бути канцерогенними. Як правило, це ті, температура яких перевищує 65 градусів. Справа в тому, що потрапляючи всередину людини, вони здатні руйнувати клітини стравоходу та діяти як каталізатор пухлин. Однак це лише дані одного з досліджень та привід для роздумів любителям дуже гарячої кави. Традиційно каву подають за температури 60-75 градусів. Якщо напій обпалює губи, то доцільно його трохи остудити.

Незважаючи на це, навесні 2018 року Каліфорнійський суд зобов'язав американських виробників кави ставити маркування, яке попереджає про вміст у каві канцерогенів. Навіть відома компанія Starbucks не змогла довести суду, що речовина, що утворюється в період обсмажування кави, не збільшує ризик розвитку онкозахворювань.

Хоча результат одного дослідження, в якому брали участь вчені Італії, Великобританії та США, навпаки, довів, що помірне споживання кави пов'язане зі зниженням ризику раку молочної залози, товстої кишки, ендометрію та простати. Також завдяки її вживанню існує можливість зниження ризику розвитку хвороби Паркінсона і діабету 2 ступеня. Більше того, вчені прийшли до висновку, що кава може навіть входити до складу дієти.

Кава та вагітність

Кажуть: каву не можна пити вагітним. Частка правди у цьому є. Адже кофеїн провокує підвищення тиску, а вагітним, як і гіпертонікам це зовсім ні до чого. Але треба пам'ятати про те, що вагітність – особливий стан, при якому все індивідуальне.

Британська служба охорони здоров'я радить вагітним жінкам пити не більше 200 мг кофеїну на добу. Причина проста: кофеїн може спровокувати викидень, оскільки має збуджуючу дію на нервову систему, а високий тиск може призвести до виникнення гестозу (пізній токсикоз, що виникає, як правило, на пізніх термінах вагітності).

Лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Інна Розмус рекомендує:

«Питання про те, чи потрібно вводити каву в раціон під час вагітності і коли це робити завжди має обговорюватися з гінекологом. Самовільне вживання напою може призвести до серйозних наслідків і для мами, і для малюка. Якщо небезпеки здоров'ю немає, лікар не забороняє вживати каву в помірних дозах».

Норвезькі вчені з'ясували, що надмірне споживання кави вагітними призводить до ожиріння дітей у майбутньому (віком до 8 років). Це ж стосується міцного чаю та шоколаду, оскільки вони також містять кофеїн.

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що кофеїн — збуджуюча речовина і міститься не лише у каві, а й у лікарських засобах, енергетиках та горіхах. Але однією з причин надмірної кількості кофеїну в організмі є вживання кави. Виведення цієї речовини з кровотоку вагітної відбувається дуже повільно, що позначається на зростанні плода, може призводити до передчасних пологів та мертвонародженню.

Мелена чи розчинна?

Мелена кава - це обсмажені, а потім перемелені зерна натуральної кави. Розчинну варять різними способами, але найякіснішим вважається сублімація (сушіння за низької температури у вакуумі). Однак це дороге задоволення і замість гранул, як при сублімації, каву просто сушать. Саме таку кави ми й звикли бачити на полицях супермаркетів у вигляді ароматного сухого порошку.

Є думки, що кава у зернах корисніша. Адже у несумлінних виробників розчинна кава може містити додаткові домішки (наприклад, речовини, що збільшують термін зберігання).

Однак деякі експерти вважають, що розчинна кава нічим не відрізняється від меленої. Адже справа виключно у технології виробництва: кавові боби перемелюють та зневоднюють. Тому єдина різниця між кавою в зернах і розчинним варіантом полягає лише у вмісті кофеїну. У середньому, в чашці розчинної кави в залежності від сорту вміст кофеїну знаходиться в межах 60-80 мг, свіжемеленої - 60-120 мг.

Чи знаєте ви, що найдорожчим сортом кави вважається кава Лювак? У виробництві бере участь мусанг — пальмова малайська куниця. З екскрементів цієї тварини отримують найсмачніший кавовий напій із шоколадно-карамельним смаком: звір харчується лише кавовими зернами.

Кава та алкоголь

Медики не рекомендують вживати каву з алкоголем через їхню протилежну дію на наш організм. Перший тонізує і звужує судини, другий розслабляє і розширює. Через війну виникає конфлікт інтересів.

Однак деякі дослідження кажуть, що така комбінація не сильно шкодить здоров'ю, але не здатна забезпечити безпечне керування транспортними засобами або діяльність, яка потребує підвищеної уваги. Немає доказів і того, що спільне вживання цих напоїв може призвести до раптової смерті через проблеми з серцем або розвитку алкогольної залежності (наприклад, прихований алкоголізм).

Особисто я вважаю, що кава бадьорить, додає енергії і навіть покращує спортивні результати, але у помірних кількостях. Вона виконує роль стимулятора, проте діє з користю не на кожну людину, і це треба враховувати. Якщо ви погано переносите каву, потрібно вибрати інший напій. Якщо добре – просто не захоплюйтесь.

Який сорт кави любите ви та чому?

Чекаю на листи.

Сімейна медицина в ОН Клінік Черкаси

Кава: пити чи не пити? - Петруша Максим Олександрович
Петруша Максим Олександрович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Кава: пити чи не пити?
Сімейний лікар. Друга категорія.
Кава: пити чи не пити?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!