Logo
0 800 30 11 77

Користь і шкода молока

Користь і шкода молока
Читати 7 хвилин | Створено: 15 лютого 2019 | Оновлено: 30 січня 2023 | 119576 119576
Молочні продукти є невід'ємною частиною раціону здорової людини.

Молоко є джерелом кальцію і незамінних амінокислот, але може призводити до розладів травлення і висипань у людей з лактазною недостатністю.

Користь молока

Молоко і молочні продукти в нормі мають бути присутніми в меню здорових людей щодня. Користь молока полягає у вмісті поживних речовин у легкозасвоюваній формі.

Основним компонентом молока є молочний цукор (лактоза), який перетравлюється за допомогою спеціального ферменту — лактази. Молоко містить:

  • білки (незамінні амінокислоти);
  • незамінні жирні кислоти;
  • холін;
  • мінерали (кальцій);
  • вітаміни (групи В і Д).

Найбільш вживаним є коров'яче молоко. Користь козячого молока вища, ніж коров'ячого, завдяки більшому вмісту незамінних нутрієнтів, але воно має специфічний смак. Користь безлактозного молока полягає в тому, що воно робить можливим вживання молочних продуктів людьми з непереносимістю лактози. Користь кислого молока також полягає в тому, що воно є джерелом корисних лакто- і біфідобактерій. Для вигодовування дітей першого року життя підходить тільки грудне молоко жінки, оскільки воно відповідає потребам немовляти в поживних речовинах.

Шкода молока

Шкідливість молока спостерігається в разі його надмірного вживання, а також у людей із непереносимістю лактози (лактазною недостатністю). У разі непереносимості лактози вживання молочних продуктів призводить до здуття живота, порушення випорожнення (діареї або запору), болю в животі. З віком активність лактази знижується в нормі.

Шкода козячого молока може полягати в підвищеному ризику зараження бруцельозом у разі його недостатньої термічної обробки. Вживання молока понад норму призводить до надмірного надходження кілокалорій, підвищеного газоутворення в кишківнику. Надлишок (понад два літри на день) молока в раціоні пов'язаний із підвищеним ризиком раку молочних залоз у жінок і раку простати у чоловіків. Показання до обмеження вживання молока:

  • лактазна недостатність;
  • алергія на молоко (коров'яче, козяче);
  • ожиріння;
  • загострення захворювань шлунково-кишкового тракту (панкреатиту, холециститу, гастриту);
  • тонзиліт (ангіна).

Пити молоко за болю в горлі, нежитю, кашлю не рекомендується. Молоко за застуди може створювати живильну флору для розвитку бактерій. У людей зі слабкою активністю лактази молоко під час кашлю може посилити утворення слизу і посилити симптоми. Молоко також сприяє прояву симптомів акне, тому що підвищує продукцію шкірного сала. Коров'яче молоко у дітей першого року життя може спричинити важку анемію (недокрів'я) внаслідок зниженого всмоктування заліза в шлунку.

Скільки можна пити молока на день дорослому та дитині?

Грудне молоко становить основу раціону дітей першого року життя. Молоко тваринного походження можна вводити в меню дітей старше одного року.

На день можна пити не більше 500 мл молока. Норма вживання молочних продуктів у різних вікових групах вимірюється в порціях (100-150 мл або г молочного продукту) і показана в таблиці.

Норма споживання молока на день для здорової людини

Вікова категорія

Кількість порцій молока/день

Діти до 18 років

3-4 порції

Дорослі 18-65 років

2-3 порції

Люди похилого віку старше 65 років

3-4 порції

Підвищена потреба в молоці у дітей пов'язана з активним ростом і потребою в білку. Для дорослих старше 65 років молоко є джерелом кальцію і захищає від остеопорозу. Якщо постійно хочеться молока, це може бути ознакою нестачі кальцію в організмі.

Молоко при діабеті

Цукровий діабет — це захворювання обміну речовин, за якого порушується метаболізм (обмін) цукрів (вуглеводів). Молоко при діабеті корисне, якщо його вживання не перевищує встановленої норми. Безлактозне молоко при діабеті дає змогу знизити споживання вуглеводів, що допомагає контролювати рівень цукру в крові.

Молоко за гастриту та гастродуоденіту

Гастрит - це запалення шлунка, яке може супроводжуватися підвищеною або зниженою кислотністю шлункового соку. За гастродуоденіту одночасно запалюється шлунок і дванадцятипала кишка.

Молоко за гастриту з підвищеною кислотністю пити можна в період ремісії. За гастриту з низькою кислотністю молоко може погано перетравлюватися і провокувати появу тяжкості в животі, здуття і відрижки. Молоко за зниженої кислотності не перетравлюється внаслідок зниженої активності пепсину (шлункового ферменту, який розщеплює білки). У період загострення захворювання від молока в разі гастродуоденіту необхідно відмовитися, оскільки воно стимулює секрецію шлункового соку.

Молоко в разі виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки розвивається на тлі підвищеної кислотності шлункового соку і за хелікобактерної інфекції. Молоко при виразці шлунка може полегшувати болі в животі, які виникають натщесерце. Проте молоко за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки може посилити продукцію шлункових ферментів і підвищити кислотність, тому в гострому періоді виразкової хвороби від молока слід відмовитися.

Молоко за панкреатиту та холециститу

У разі холециститу (запалення жовчного міхура) і панкреатиту (запалення підшлункової залози) потрібно обмежувати споживання жирів, тому в разі холециститу й панкреатиту слід віддавати перевагу знежиреному молоку. У період загострення запального процесу в підшлунковій залозі потрібна сувора дієта з відмовою від молока. Молоко за панкреатиту в період ремісії можна пити, якщо його вживання в конкретної людини не провокує загострення захворювання.

Молоко в разі печії

Печія — це пекучі болі за грудиною, які виникають у разі потрапляння кислого шлункового соку в стравохід. У більшості випадків печія є ознакою гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Молоко рекомендується пити в разі печії, оскільки завдяки лужному середовищу воно нейтралізує дію шлункового соку і знижує пекучі відчуття в стравоході. Важливо розуміти, що вживання молока в разі печії не замінює лікування гастроезофагеального рефлюксу.

Молоко в разі закрепу

Закреп — це відсутність випорожнень протягом трьох і більше днів або утруднений процес дефекації. Незбиране молоко в разі закрепу необхідно обмежувати, оскільки лактоза посилює газоутворення в кишківнику і може посилювати закреп.

Молоко в разі отруєння

Причиною отруєння може стати вживання несвіжої або зараженої збудниками (бактеріями чи вірусами) їжі. У разі отруєння від вживання молока необхідно утриматися, оскільки воно створює живильне середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів, підвищує газоутворення в кишківнику.

Молоко не допомагає в разі хімічних отруєнь (ртуттю, кислотою, чадним газом). У разі проковтування хімічних речовин або їх потрапляння в дихальні шляхи необхідно негайно звернутися до лікаря.

Молоко не допомагає від кашлю і в разі застудних захворювань. Пити молочні напої в разі бронхіту можна в разі сухого кашлю з невеликою кількістю мокротиння.

1

Рецепт чаю із молоком від кашлю

Користь і шкода молока
Підготовка
5 хвилин
Приготування
5 хвилин
Загальний час
10 хвилин
Ккал на порцію
150
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • молоко — 50 мл;
  • чорний чай за смаком;
  • мед — 2-3 чайні ложки;
  • кориця за смаком.
  1. У гарячий чорний чай додати мед і корицю.
  2. Молоко підігріти в окремій посудині й додати в чай із медом, перемішати.
2

Ідеальні млинці на молоці

Користь і шкода молока
Підготовка
10 хвилин
Приготування
25 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
310
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • борошно — 200 гр;
  • молоко — 500 мл;
  • яйця — 3 штуки;
  • цукор — 2 столових ложки;
  • сіль — за смаком;
  • вершкове масло — 30 гр.
  1. У глибокій ємності змішати яйця, сіль і цукор, збити міксером до появи піни.
  2. Додати 100-200 мл молока в яєчну суміш, перемішати.
  3. У молочну суміш поступово додавати борошно, перемішуючи.
  4. У тісто влити молоко, що залишилося, до консистенції рідкої сметани.
  5. Смажити млинці на вершковому маслі до готовності з двох боків.

Популярні питання

1. Чи можна пити молоко в разі онкології?

Пити молоко в разі онкології можна. Молоко має потенційний протипухлинний ефект і антиоксидантні властивості. Винятки можуть становити пухлини органів шлунково-кишкового тракту, за яких необхідна індивідуальна дієта.

2. Якщо пити багато молока, що буде?

Незбиране молоко не тільки є джерелом білка і кальцію, але також містить високий вміст жиру. Якщо пити багато молока, то можна швидко набрати вагу. Багато молока шкідливо людям з акне і захворюваннями підшлункової залози (гострим і хронічним панкреатитом). Надлишок молочних продуктів у раціоні харчування може призвести до порушень травлення, здуття живота і закрепу.

3. Чи можна пити молоко під час схуднення?

Пити молоко під час схуднення можна. Для зниження ваги необхідно стежити за тим, щоб надходження енергії з їжею було меншим, ніж її витрати на фізичну активність протягом дня (у кілокалоріях). При цьому для здорового схуднення організм має отримувати необхідну кількість нутрієнтів (білків, незамінних жирних кислот, мінералів, вітамінів).

4. Чи можна молоко при ГВ (грудному вигодовуванні)?

Молоко при ГВ (грудному вигодовуванні) пити можна. Молоко є хорошим джерелом білка, вітамінів Д і групи В, холіну і кальцію, які необхідні мамі, що годує. Молоко жінці, яка годує груддю, необхідно вводити в раціон поступово, окремо від інших продуктів, щоб визначити індивідуальну реакцію дитини.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Користь і шкода молока
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 рік тому
Добрий день! У дитини кишкова інфекція і позитивний тест на ацетон. Чи можна молоко при ацетоні?
Відповісти
Добрий день! У разі ацетонемічного синдрому, який розвивається на тлі зневоднення і підвищеної температури тіла, можна пити молоко. Молоко містить вуглеводи, які знижують рівень ацетону в крові.
Марія 1 рік тому
Добрий день! Від кішки заразилася гельмінтами. Чи допомагає молоко з часником від глистів?
Відповісти
Добрий день! Гельмінтози (глисти) лікують за допомогою протипаразитарних препаратів, які призначає лікар після обстеження і визначення виду паразита. Народні способи лікування, в тому числі вживання молока з часником, неефективні.
Дар'я 1 рік тому
Доброго дня! Хворію зараз на коронавірус. Чи можна пити молоко за температури?
Відповісти
Здрастуйте! Вживати молоко за підвищеної температури тіла можна, проте молоко не підходить для поповнення втрат рідини під час лихоманки. Для підтримання водного балансу за високої температури краще пити воду, чай, компот і спеціальні сольові розчини.
Наталія 1 рік тому
Здрастуйте, чи можна пити молоко під час прийому антибіотиків? Лікар призначила антибіотик через гайморит.
Відповісти
Здрастуйте! Пити молоко під час прийому антибіотиків можна. Головне, дотримуватися часових інтервалів між прийомами препаратів (за призначенням лікаря).
Марина 1 рік тому
Добрий день! Лікую в гінеколога кандидоз. Чи можна молоко під час молочниці?
Відповісти
Добрий день! Переконливих досліджень про шкоду молока при вагінальному кандидозі не існує. Проте теоретичні дослідження показують, що незбиране молоко може сприяти зростанню грибків, тому в період загострення захворювання від вживання молока краще тимчасово відмовитися.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!