Logo
0 800 30 11 77

Що таке гастрит та як його лікувати?

Що таке гастрит та як його лікувати?
Читати 13 хвилин | Створено: 3 січня 2020 | Оновлено: 3 січня 2020 | 186313 186313
Гастрит — це захворювання, спричинене запаленням слизової оболонки шлунка. Постійне подразнення тканин спричиняє біль, провокує печію, відчуття розпирання, призводить до нетравлення і може стати причиною виразки шлунка.

Згідно з дослідженнями, гастрит трапляється у половини людей у ​​світі, а ризик розвитку захворювання збільшується з віком. Водночас симптоми гастриту схожі на ознаки інших хвороб шлунково-кишкового тракту (ШКТ): виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, гастродуоденіт, панкреатит. Поставити точний діагноз може лише гастроентеролог.

Що лікує гастроентеролог?

Гастроентеролог спеціалізується на діагностиці та терапії захворювань ШКТ. Якщо виникли болі в животі, нерегулярне випорожнення, часті закрепи або діарея, відрижка або регулярна печія, необхідно звернутися до гастроентеролога, який лікує:

На початкових стадіях багато розладів травлення мають подібну симптоматику. Для встановлення точного діагнозу призначаються обстеження:

Дослідження показують функціональний стан ШКТ, виявляють концентрацію травних ферментів, що дозволяє гастроентерологу поставити діагноз і підібрати схему лікування.

Гастрит заразний чи ні?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Запалення слизової оболонки шлунка виникає з різних причин. Наприклад, до нього може призвести неконтрольований прийом медикаментів, зловживання гострою та копченою їжею, постійні стреси.

Також важливим фактором у розвитку гастриту вчені вважають бактерію гелікобактер пілорі. Мікроорганізми прикріплюються до стінок шлунка та виробляють речовини, які знижують кислотність середовища. Внаслідок їх життєдіяльності слизова оболонка поступово руйнується, виникають виразки стінок і розвивається гастрит.

Бактерією гелікобактер можна заразитись через їжу, воду, поцілунки з носієм патогену. Але у 90% випадків наявність у шлунку цього мікроорганізму не призводить до розвитку хронічного гастриту. Для того, щоб хвороба розвинулася, потрібні й інші фактори, наприклад, знижений імунітет, систематичне неправильне харчування. Тому гастрит не вважають заразною хворобою.

Як дізнатися гастрит з підвищеною чи зі зниженою кислотністю?

Хвороби шлунка часто супроводжуються порушенням секреторних функцій ШКТ. У нормі середовище в шлунку людини сильнокисле, але за гастриту воно може змінюватися: кислотність або підвищується, або знижується.

За підвищеної кислотності спостерігаються такі симптоми:

  • сильна печія;
  • відрижка з гірким присмаком;
  • печіння у стравоході та горлі;
  • різкі напади болю;
  • болі, що віддають у праве підребер'я.

Головна небезпека підвищеної кислотності полягає в ризик розвитку виразки шлунка та пробиванні його стінок.

За зниженої кислотності клінічна картина змінюється. Хворий скаржиться на:

  • відрижку із запахом сірки (тухлих яєць);
  • часті розлади випорожнень (закрепи);
  • регулярні болі в кишечнику, що супроводжуються здуттям;
  • сухість шкіри та ламкість нігтів через низьке засвоєння поживних речовин.

Гастрит зі зниженою кислотністю провокує рак шлунка. Визначити кислотність і тип хвороби дозволяють спеціальні дослідження. Наприклад, під час ендоскопічного обстеження за допомогою зонда береться проба шлункового соку, потім у лабораторії заміряється його кислотність.

Гастрит вилікуємо чи ні?

Гастрит ділиться на два типи: гострий, викликаний одноразовим сильним подразненням, та хронічний, для якого характерний тривалий перебіг з періодичними загостреннями. Обидва типи захворювання піддаються терапії. Гастроентеролог встановить, який у вас гастрит і лікування підбере з урахуванням індивідуальних особливостей організму.

Лікування гастриту

Лікування захворювань ШКТ передбачає дотримання дієти та прийом спеціально підібраних медикаментів. Дієта виключає з раціону грубу волокнисту їжу, гострі, копчені, солоні продукти, що додатково подразнюють стінки шлунка. Таблетки нормалізують кислотність, знімають больовий синдром, усувають бактерії та прискорюють загоєння тканин. І дієта, і лікарські препарати підбираються залежно від того, знижена чи підвищена у пацієнта кислотність.

Виразка чи гастрит — як визначити?

Виразкова хвороба шлунка за своїм перебігом може нагадувати гастрит: хворий скаржиться на відрижку, печію, різкий біль у верхній частині живота. Але якщо гастрит викликає запалення тільки слизової оболонки, то за ВХШ руйнується як слизова оболонка, так і підслизовий шар. Осередок запалення локалізований, тканини поступово руйнуються під дією травних ферментів. За статистикою, на виразку шлунка страждає близько 4% населення Землі.

Як відрізнити виразку від гастриту? Для виразки характерні «голодні болі», які затихають відразу після їди. За гастриту їда може посилити болючість, з'являться нудота, відчуття тяжкості. Але самостійно відрізнити гастрит від виразки неможливо. Для цього необхідно пройти інструментальні та лабораторні дослідження, на які направить гастроентеролог.

Гостра та хронічна виразка шлунка

Лікарі виділяють дві форми виразкових хвороб шлунка: гостру та хронічну. Гостра виразка викликає ураження слизової оболонки та підслизового шару, може доходити до м'язових волокон. Розвивається захворювання за травм, нещодавно перенесених оперативних втручань, отруєнь, неконтрольованого прийому деяких медикаментів.

Хронічна виразка розвивається за відсутності лікування гастриту, є занедбаною формою хвороби. Часто виразку вражають бактерії гелікобактер, на дні виразки утворюється гнійно-некротична ділянка. Таке захворювання може призвести до небезпечних ускладнень: шлункової кровотечі та перфорації стінок шлунка.

Як лікувати виразку шлунка?

Перед призначенням лікування хворий проходить низку обстежень. Якщо за аналізів виявили наявність Helicobacter pylori, гастроентеролог підбирає протибактеріальні препарати. Інші медикаменти:

  • регулюють кислотність шлунка для якнайшвидшого загоєння тканин;
  • знімають біль у животі;
  • відновлюють та підтримують здорову мікрофлору в ШКТ.

Під час терапії призначається дієта, яка виключає ризик додаткового подразнення шлункових стінок.

Що гірше: гастрит чи гастродуоденіт?

Ще одне захворювання, схоже за симптомами на гастрит, це гастродуоденіт. Але якщо за гастриту запалюється тільки слизова оболонка шлунка, то за гастродуоденіту подразнення зачіпає також дванадцятипалу кишку.

Патологія виникає через хронічні стреси, зловживання гострою та солоною їжею, на тлі гастриту, панкреатиту та інших хвороб ШКТ. Не можна сказати, що гастрит чи гастродуоденіт краще чи гірше — кожне захворювання небезпечне та потребує негайного лікування.

Як лікувати дуоденіт?

Дуоденіт потребує комплексної терапії. Залежно від загального стану пацієнта лікування дуоденіту може включати прийом наступних медикаментів:

  • антацидні препарати (якщо кислотність у шлунку підвищена);
  • ліки, що знімають запалення та прискорюють загоєння слизової оболонки;
  • знеболювальні засоби, що знімають спазми.

Найчастіше прописуються вітамінні комплекси. Одужання залежить від дотримання правил здорового способу життя: пацієнту необхідно відмовитися від сигарет та алкоголю, збалансувати харчування та режим дня.

Що таке панкреатит і його лікування

Напад гострого гастриту практично неможливо самостійно відрізнити від іншого захворювання — панкреатиту. Панкреатитом називають запалення підшлункової залози, за якого ферменти не надходять у ШКТ, а активуються у самій залозі, викликаючи її поступове руйнування.

Симптомами панкреатиту є:

  • різкий нападоподібний біль у животі. За хронічного перебігу патології болючість стала, ниюча, з короткими періодами полегшення;
  • нудота та блювання;
  • розлад стулу.

Гастроентерологи поділяють панкреатит на гострий і хронічний. Лікування панкреатиту залежить від його форми та ступеня пошкодження підшлункової залози.

Чому виникає панкреатит?

У 70% випадків панкреатит розвивається за регулярного вживання алкоголю, також він може виникнути як ускладнення жовчнокам'яної хвороби. Якщо вам діагностували панкреатит, причини можуть бути такими:

  • механічні травми живота;
  • отруєння;
  • зараження ШКТ бактерією гелікобактер пілори;
  • паразитарні інвазії (наприклад, опісторхоз);
  • вроджені аномалії будови підшлункової залози.

Виявити причину панкреатиту може лише гастроентеролог після обстеження.

Як визначити: панкреатит чи гастрит?

За гастриту та панкреатиту головний симптом один — сильний біль у животі. За ураження підшлункової залози він може локалізуватися в правому підребер'ї або віддавати в спину. Болючість не зменшується після прийому антацидних засобів, посилюється за вживання жирних продуктів або алкоголю. За хронічного панкреатиту біль у животі виникає регулярно, порушується випорожнення, хворий може різко схуднути. Але самостійно розпізнати панкреатит неможливо — за болю в животі потрібно записатися на консультацію до гастроентеролога.

Обстеження за панкреатиту

Для діагностики панкреатиту призначаються лабораторні дослідження: береться кров на амілазу (фермент, що виробляється підшлунковою залозою), проводиться аналіз сечі та аналіз калу.

Також гастроентеролог направляє на інструментальні обстеження. Наприклад, ознаки панкреатиту добре видно на УЗД: лікар може розрізнити запалені протоки, оцінити розмір залози, наявність у ній пухлин чи конкрементів.

Як лікувати панкреатит?

Терапія панкреатиту залежить від форми захворювання: гострої чи хронічної. Лікування гострого панкреатиту передбачає максимальне розвантаження залози: хворому призначають голодування протягом першої доби, потім розробляють щадну дієту з мінімальним вмістом жирів і вуглеводів. Може проводитися симптоматична терапія для усунення болю та підтримки функцій ШКТ.

Лікування хронічного панкреатиту складається з кількох кроків:

  • прийом знеболювальних засобів;
  • забезпечення функціонального спокою залози завдяки замісній терапії (призначаються препарати з ферментами) та дієті.

Пацієнту важливо повністю відмовитись від алкоголю, вести здоровий спосіб життя. Хронічний панкреатит може стати причиною перитоніту, абсцесу, жовтяниці та інших хвороб).

Що входить до УЗД органів черевної порожнини?

Для діагностики захворювань ШКТ призначають УЗД органів черевної порожнини. Ультразвукове дослідження показує стан нирок і надниркових залоз, заочеревинного простору, черевної аорти та інших судин, підшлункової залози, селезінки, жовчного міхура та печінки.

На отриманому зображенні видно наявність сторонніх тіл (наприклад, каменів), рубцевої тканини, новоутворень. Лікар може оцінити розмір органу, ширину проток, визначити осередок запалення.

Коли робити УЗД черевної порожнини?

Які захворювання дозволяє діагностувати УЗД? Панкреатит, сечокам'яну хворобу, холецистит, гепатит, цироз, доброякісні та злоякісні пухлини. Ультразвукове дослідження призначається гастроентерологом за скарг пацієнта на:

  • раптову втрату ваги;
  • біль у животі;
  • розлад стулу;
  • нудоту після вживання їжі;
  • метеоризм;
  • печію.

До УЗД потрібно підготуватися. За три доби до процедури виключити з раціону продукти, що викликають підвищене газоутворення (чорний хліб грубого помелу, бобові, зернові). Приходити на УЗД слід натщесерце, останнє вживання їжі — не пізніше, ніж за 8 годин до дослідження. Хворим на цукровий діабет дозволяється випити чай і з'їсти 1-2 сухарики на сніданок. Іншим пацієнтам потрібно проходити УЗД натще.

Підготовка до гастроскопії шлунка

Ще один тип дослідження, який може призначити гастроентеролог — гастроскопія або ФГДС. Це ендоскопічне обстеження, що передбачає введення тонкої трубки (ендоскопа) у шлунок через стравохід.

До цієї процедури необхідно підготуватися:

  • напередодні перед обстеженням не їсти після 22.00;
  • вранці не пити і не їсти;
  • відмовитися від вживання алкоголю чи куріння напередодні процедури.

Чистити зуби перед гастроскопією не потрібно. Якщо ФГДС призначено на вечірній час, останній прийом їжі повинен бути за 5-6 годин до відвідування лікаря. У такому разі гарантовано гастроскопію без болю.

Кому призначають іригоскопію?

Гастроентеролог може спрямувати на іригоскопію — рентгенологічне обстеження товстого кишківника, яке показує стан кишківника, діаметр просвіту, еластичність стінок. Іригоскопію проводять за таких скарг:

  • порушення випорожнень (хронічні закрепи або діарея);
  • біль у животі;
  • наявність у калі домішок слизу, крові, неперетравлених шматочків їжі;
  • кишкові кровотечі.

Для отримання точних результатів пацієнту потрібно підготуватися до процедури: очистити кишечник за допомогою проносних засобів або клізми. Про додаткову підготовку до іригоскопії та дієту, якої необхідно дотримуватися перед проведенням дослідження, розповість гастроентеролог.

Біль у животі, закрепи чи метеоризм можуть вказувати й інші хвороби ШКТ. Тому якщо виникли неприємні симптоми в області шлунка або кишечника, запишіться на прийом до гастроентеролога. Тільки лікар зможе поставити діагноз і розробити лікування, яке нормалізує роботу шлунка та кишечника та поверне здоров'я та гарне самопочуття.

Гастроентерологія в ОН Клінік Одеса

Що таке гастрит та як його лікувати? - Легостаєва Альона Олександрівна
Легостаєва Альона Олександрівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Які можуть бути ускладнення після гастриту?

Гастрит може призводити до виразки шлунка або дванадцятипалої кишки, кровотечі, анемії, звуження і блокування шлунка або кишківника. Також гастрит може стати причиною пошкодження слизової оболонки стравоходу, у рідкісних випадках раку.

2. Чи можна пити каву за гастриту?

У разі гастриту рекомендується обмежувати або уникати вживання кави, оскільки кофеїн може збільшувати кислотність у шлунку. Крім того, кава може подразнювати шлункову слизову оболонку і посилювати запальний процес.

У разі неможливості відмовитися від кави, рекомендується пити її в помірних кількостях, додавати молоко або нежирні вершки для пом'якшення впливу на шлунок. Також краще вибирати м'якші сорти або пити каву без кофеїну. 

3. Що можна їсти під час загострення гастриту?

У разі загострення гастриту необхідно уникати важких (червоного м'яса, бобів, білого хліба) і жирних продуктів, спецій, алкоголю, чаю та кави. Рекомендується їсти невеликими порціями п'ять-шість разів на день, надавати перевагу продуктам, які швидко засвоюються (курка або риба, приготовані на парі, варені овочі), а також вживати їжу, багату на вітаміни й мінерали (фрукти, овочі, зелень і горіхи).

4. Як зупинити діарею при гастриті?

Діарея в разі гастриту може виникати через запалення і подразнення слизової оболонки кишківника, а також через порушення травлення і всмоктування води та поживних речовин. Рекомендації, які допоможуть зупинити діарею при гастриті:

  1. Пийте багато води та електролітних розчинів, щоб запобігти зневодненню.
  2. Уникайте важких і жирних продуктів, а також солодощів, алкоголю, міцного чаю та кави.
  3. Їжте легкозасвоювану їжу (каші, нежирний йогурт, рибу, приготовану на пару).
  4. Приймайте призначені лікарем пробіотики, щоб відновити здорову кишкову мікрофлору.

Якщо діарея триває понад два дні або супроводжується сильним болем у животі, високою температурою чи кров'янистими виділеннями, необхідно звернутися до лікаря. Гастроентеролог підбере лікарські препарати для припинення діареї.

5. Чи можна спати на животі при гастриті?

За гастриту рекомендується уникати сильного тиску на шлунок, тому спати на животі може бути неприємним і дискомфортним. У разі запалення слизової шлунка можна спати на боці зі злегка зігнутими в колінах ногами або на спині з підкладеною під голову подушкою.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Що таке гастрит та як його лікувати?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Що таке гастрит та як його лікувати?
Стаття перевірена: Станкова Олена Вікторівна
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Максим 8 місяців тому
Доброго дня, чи можна тренуватися з гастритом у тренажерному залі? Якщо можна, то які обмеження?
Відповісти
Доброго ранку, з гастритом зазвичай можна займатися в тренажерному залі, але потрібно уникати інтенсивних навантажень, перед тренуванням необхідно зігрітися, виконавши легкі вправи (біг на місці). Важливо унеможливити вправи, що спричиняють біль або підвищений тиск у ділянці живота (наприклад, присідання або прес із гантелями, віджимання).
Катерина 9 місяців тому
Добрий вечір, у мене гастрит і я дотримуюся суворої дієти, виключила все солодке й борошняне, газовані напої та гострі страви. Але я б хотіла уточнити, чим замінити борошняне в разі гастриту? Можливо, є якісь безпечні для здоров'я, але солодкі та смачні комбінації продуктів, які дозволені за гастриту?
Відповісти
Здрастуйте, є кілька безпечних для здоров'я і смачних альтернатив борошняним продуктам, які можна включити у свій раціон. До корисних альтернатив належать фрукти і ягоди, горіхи, мед і натуральні йогурти.
Марина 10 місяців тому
Добрий день, я завжди займалася якоюсь фізичною активністю: волейбол, тренажерний зал, плавання. Але місяць тому в мене діагностували гастрит. Лікар не говорив про наявність обмежень, але я б хотіла уточнити, чи можна ходити в басейн за гастриту? І яких правил потрібно дотримуватися?
Відповісти
Добрий день, хлорована вода може подразнювати шлункову слизову оболонку і посилювати симптоми гастриту. Тому під час відвідування басейну важливо дотримуватися правил: не йдіть до басейну одразу після їжі (зачекайте годину-дві після вживання їжі), не перевтомлюйтеся, щоб уникнути підвищеного тиску в шлунку, уникайте потрапляння води до рота і носа. Під час занурення у воду надягайте гумовий носовий затискач і використовуйте окуляри.
Олена 11 місяців тому
Доброго дня, розкажіть, будь ласка, що не можна під час загострення гастриту? Які продукти обов'язково потрібно виключити зі свого раціону, щоб не подразнювати шлунок і не посилювати больові відчуття?
Відповісти
Доброго ранку, до заборонених продуктів відносяться гострі та смажені страви, кислі та гострі фрукти й овочі (цитрусові, помідори, огірки, цибуля, часник), кава, газовані напої, алкоголь. Також у разі загострення гастриту рекомендується виключити жирні молочні продукти (вершки, масло і сир) і м'ясо, копченості та консерви, солодощі та борошняні вироби.
Поліна 11 місяців тому
Доброго дня, на сьогодні в мене немає жодних ознак захворювань шлунково-кишкового тракту: болю немає, нудоти та здуття немає, до туалету ходжу ніби по годинах. Але я знаю, що гастрит, як і виразка, не відразу мають яскраво виражені симптоми. Скажіть, як визначити початок гастриту?
Відповісти
Доброго дня, початок гастриту може проявлятися різними симптомами, але, як правило, перші ознаки пов'язані з порушенням травлення. Біль у верхній частині живота, що виникає після їди або натщесерце, відчуття тяжкості в шлунку після їди, відрижка, неприємний присмак у роті та печія можуть вказувати на початок гастриту.
Олександра 11 місяців тому
Доброго дня, прийшла до гастроентеролога зі скаргами на біль у животі. Після аналізів та УЗД органів черевної порожнини лікар поставив діагноз гастрит. Але я не знаю, який саме вид гастриту. Як визначити кислотність у разі гастриту?
Відповісти
Доброго дня, визначити кислотність у разі гастриту можна за допомогою фіброгастродуоденоскопії (ФГДС). Процедура дасть змогу виміряти кислотність шлункового вмісту, а також оцінити стан слизової оболонки шлунка і стравоходу. У домашніх умовах точно визначити кислотність шлунка неможливо.
Ірина 11 місяців тому
Доброго дня, у мене хронічний гастрит уже три роки, і при цьому є зайва вага. Скажіть, чи можна худнути за хронічного гастриту і, якщо так, то як правильно організувати своє харчування, щоб не спричинити загострення хвороби?
Відповісти
Добрий день, під час скидання ваги віддавайте перевагу відвареному м'ясу та рибі, нежирному сиру, вівсяній каші, м'яким овочам (гарбузам, кабачкам, моркві), фруктам (яблукам, бананам, персикам, абрикосам). Розподіляйте їжу на чотири-п'ять невеликих прийомів. Збільште споживання води, але не вживайте рідину під час їжі, щоб не розбавляти шлунковий сік і не знижувати кислотність шлункового вмісту.
Каріна 11 місяців тому
Добрий день, у мене болі та спазми в ділянці живота і стравоходу, які посилюються під час приймання їжі і вщухають після того, як я поїм. Також є нудота і здуття. Підкажіть, де болить гастрит і виразка? І який характер і тривалість болю?
Відповісти
Здрастуйте, біль у разі гастриту зазвичай локалізується у верхній частині живота, зазвичай праворуч або в центрі. Може бути гострим або тупим, супроводжуватися відчуттям печіння або дискомфорту, зазвичай є інтенсивним і може тривати кілька тижнів. У разі виразки біль виникає справа або зверху у верхній частині живота. Характер болю може бути гострим, пронизливим, пекучим або тупим, супроводжуватися відчуттям голодного болю або дискомфорту. Може проявлятися у вигляді нападів і тривати кілька годин або днів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!