Що таке панкреатит?
Панкреатит — це запальне захворювання підшлункової залози, яке призводить до набряку, ушкодження і відмирання (некрозу) тканин. За панкреатиту ферменти, які підшлункова залоза зазвичай виділяє для перетравлення їжі, активуються надто рано (у нормі мають активуватися в кишківнику, а за патології починають діяти в самій підшлунковій залозі), спричиняючи руйнування тканин і порушуючи функціональність органа. Вилікувати хронічний панкреатит допоможе гастроентеролог.
Де розташована підшлункова залоза?
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Підшлункова залоза — це орган травної системи, який розташований за шлунком у верхній частині живота, простягається горизонтально від дванадцятипалої кишки до лівого боку тіла. Функції підшлункової залози:
- вироблення гормонів (ендокринна функція). Підшлункова залоза виробляє гормони: інсулін, глюкагон і соматостатин. Інсулін допомагає клітинам засвоювати глюкозу з крові для отримання енергії, знижуючи рівень цукру в крові. Глюкагон діє навпаки, стимулюючи вивільнення глюкози із запасів у печінці, щоб підтримувати рівень цукру, коли його недостатньо. Соматостатин регулює секрецію інших гормонів, підтримуючи баланс;
- вироблення травних ферментів (екзокринна функція). Залоза виділяє ферменти (ліпазу, амілазу і протеазу), які допомагають розщеплювати основні компоненти їжі: жири, вуглеводи і білки. Ферменти надходять у дванадцятипалу кишку, де активуються і сприяють правильному перетравленню їжі, забезпечуючи організм необхідними поживними речовинами.
Крім ферментів, підшлункова залоза виділяє бікарбонат, який нейтралізує кислоту, що надходить зі шлунка разом із їжею. Регуляція кислотно-лужного балансу важлива для захисту стінок кишківника і створення сприятливого середовища для ферментів, які працюють у слаболужному середовищі.
Як болить підшлункова залоза?
За патологій підшлункової залози біль локалізується в надчеревній ямці (у верхній частині живота). Залежно від вираженості запального процесу, глибини та поширеності ушкоджень болі в підшлунковій залозі можуть бути тупими, гострими, колючими, постійними або періодичними.
Що таке хронічний панкреатит?
Хронічний панкреатит — це тривале запалення підшлункової залози, яке призводить до поступового руйнування тканин і порушення функцій органу. На відміну від гострого запалення підшлункової залози, яке виникає раптово і проявляється різким болем, хронічний панкреатит розвивається повільно, характеризується періодами загострення та ремісії. Згідно з класифікацією МКХ-10, хронічному панкреатиту присвоєно код K86.1.
Де болить при хронічному панкреатиті?
Біль за хронічного панкреатиту може поширюватися з верхньої частини живота на грудну клітку, спину або ліву лопатку. За хронічного панкреатиту біль посилюється під час кашлю чи чхання, у положенні лежачи, після їди (особливо після вживання жирної, смаженої або гострої їжі), а також за надмірної фізичної активності.
Які симптоми хронічного панкреатиту?
У більшості випадків симптоми хронічного панкреатиту виникають у періоди загострень, під час ремісії ознаки зазвичай відсутні або є неяскраво вираженими. Можливі симптоми хронічного панкреатиту:
- болі або спазми в підшлунковій залозі;
- тахікардія (прискорений серцевий ритм);
- жовтяниця (пожовтіння шкіри та білків очей);
- швидке і поверхневе дихання;
- липкі на дотик шкірні покриви;
- знижений артеріальний тиск;
- здуття та набряк живота;
- погіршення або втрата апетиту;
- різка і ненавмисна втрата ваги;
- часті напади запаморочень;
- нудота і блювання;
- поява білого нальоту на язиці;
- скупчення рідини в черевній порожнині (асцит);
- сильна спрага і часті позиви до сечовипускання.
Печія за панкреатиту виникає внаслідок порушення травних процесів і підвищення кислотності в шлунку.
Панкреатит у дітей і дорослих може призводити до недостатнього вироблення ферментів, необхідних для перетравлення їжі, що спричиняє зворотний закид вмісту зі шлунка в стравохід. Крім того, подразнення слизової оболонки шлунка і зміна моторики кишечника також можуть сприяти виникненню печії.
Відрижка за панкреатиту виникає через скупчення газів у шлунку та кишечнику. За хронічного панкреатиту їжа не перетравлюється належним чином, що призводить до бродіння й утворення газів.
Ознакою хронічного панкреатиту є зміна кольору, текстури та запаху калу. Через недостатнє вироблення ферментів, необхідних для перетравлення жирів, за панкреатиту з'являється жирний кал (стеаторея). Оскільки жири не розщеплюються повністю, вони виходять з організму неперетравленими, що призводить до їхнього високого вмісту в калових масах. Через недостатнє вироблення жовчі випорожнення за панкреатиту може стати світлим (бежевим або сірим).
Проноси за панкреатиту виникають через порушення процесу травлення. Унаслідок цього розвивається осмотична реакція, за якої неперетравлені залишки їжі залишаються в кишечнику, «притягуючи» воду і спричиняючи водянисті випорожнення. Симптомом хронічного панкреатиту в жінок і чоловіків також може бути закреп, оскільки тривалий запальний процес може призвести до порушення перистальтики кишківника, а виражена діарея - до зневоднення і формування твердих калових мас.
За виникнення симптомів панкреатиту (болю в підшлунковій залозі, нудоти і блювоти) необхідна консультація гастроентеролога. Лікар проаналізує ознаки та час їхньої появи, збере анамнез, призначить діагностику, за результатами якої поставить діагноз і підбере курс терапії, спрямований на усунення проблеми з підшлунковою залозою.
Чому панкреатит може стати хронічним?
Панкреатит може стати хронічним унаслідок повторюваних епізодів гострого запалення підшлункової залози, спричиненого зловживанням алкоголем, безконтрольним прийомом лікарських препаратів, патологіями жовчовивідних шляхів або спадковою схильністю. Постійне запалення призводить до заміщення нормальної залозистої тканини фіброзною, що знижує її функціональність і порушує вироблення ферментів і гормонів.
Згодом розвиваються незворотні зміни в структурі підшлункової залози, посилюючи симптоми і роблячи лікування складнішим. Також причиною хронічного панкреатиту може бути неправильне або несвоєчасне лікування гострої форми захворювання.
Як діагностують хронічний панкреатит?
Хронічний панкреатит лікується медикаментозно, курс терапії підбирають після визначення причини і ступеня запалення підшлункової залози. Методи діагностики, які допоможуть перевірити підшлункову залозу:
- фізикальний огляд. Дає змогу лікареві виявити поверхневі ознаки хронічного панкреатиту, включно з болем у ділянці епігастрію (верхньої частини живота), під час пальпації, яка вказує на запалення підшлункової залози. Лікар також звертає увагу на інші симптоми (здуття живота й асцит, жовтушність шкіри та білків очей, липкість шкіри), що можуть свідчити про порушення роботи залози та можливі проблеми з відтоком жовчі;
- УЗД підшлункової залози. Спрямоване на оцінку розміру, форми та ехогенності підшлункової залози. На хронічний панкреатит можуть вказувати неоднорідність структури залози, збільшення або зменшення її розмірів, наявність фіброзних змін або кіст. УЗД також допомагає виявити розширення проток і кальцифікати — відкладення кальцію в тканині залози, що характерно для хронічної форми захворювання;
- ендоскопічне УЗД. Під час дослідження ультразвуковий датчик вводиться через стравохід або шлунок, даючи змогу лікарю отримати деталізоване зображення підшлункової залози. Дослідження корисне для виявлення дрібніших патологій, включно з мікрокальцифікатами, невеликими кістами і ранніми фіброзними змінами, які можуть бути непомітні на звичайному УЗД. Ендоскопічне УЗД також допомагає виявити обструкцію або звуження панкреатичних проток, що може погіршувати відтік секрету;
- комп'ютерна томографія підшлункової залози. Дає можливість отримати об'ємні зображення органу, даючи змогу точніше оцінити його структуру і стан навколишніх тканин. КТ допомагає виявити ознаки хронічного панкреатиту: атрофію залози, наявність кіст, псевдокіст, кальцифікації, а також зміни в навколишніх органах (наприклад, запалення або здавлення сусідніх структур);
- магнітно-резонансна томографія (МРТ) підшлункової залози. Допомагає отримати деталізовані зображення підшлункової залози та її проток. МРТ дає змогу виявити зміни в тканинах, звуження або розширення проток, кісти, пухлини, а також оцінити стан жовчовивідних шляхів.
Аналізи крові необхідні для оцінки ступеня запалення, функціональності підшлункової залози та загального стану організму. Рівень амілази та ліпази допомагає виявити активне запалення і порушення травної функції.
Також аналіз крові може показати зміни в рівнях глюкози, що важливо для виявлення порушення вироблення інсуліну в разі пошкодження підшлункової залози. Маркери запалення, включно з лейкоцитами і С-реактивним білком, допомагають оцінити тяжкість запального процесу, а біохімічний аналіз крові виявляє відхилення в роботі печінки і нирок, що може бути пов'язано з ускладненнями панкреатиту.
Лікар також може призначити аналізи калу для оцінки процесу травлення. Наприклад, панкреатична еластаза може бути знижена за хронічного панкреатиту через прогресуюче ушкодження підшлункової залози, порушення функції органа і недостатність ферментів для нормального перетравлення їжі.
За результатами діагностики лікар призначає препарати для лікування хронічного панкреатиту та відновлення функції органу. У разі хронічного панкреатиту коригування харчування необхідне для зниження навантаження на підшлункову залозу та запобігання загостренням.
Методи лікування хронічного панкреатиту
На відміну від гострого панкреатиту, курс терапії за хронічного запалення підшлункової залози зазвичай включає лікарські засоби. Медикаментозне лікування хронічного панкреатиту:
- ферментні препарати. Допомагають за хронічного панкреатиту за рахунок заміщення ферментів, які підшлункова залоза більше не виробляє в достатній кількості. Препарати включають ліпазу, амілазу і протеазу, які необхідні для розщеплення жирів, вуглеводів і білків. Вони полегшують симптоми, включно зі стеатореєю, здуттям, газоутворенням і діареєю, покращуючи травлення і засвоєння поживних речовин;
- блокатори H2-гістамінових рецепторів. Знижують вироблення соляної кислоти в шлунку, зменшуючи її вплив на підшлункову залозу. Ліки знижують подразнення тканин підшлункової залози, даючи змогу органу відновлюватися і знижуючи ризик подальшого пошкодження через кислоту, яка може активувати ферменти передчасно;
- інгібітори протонної помпи. Пригнічують вироблення шлункової кислоти, більш ефективно і тривало, ніж блокатори H2-рецепторів. У результаті зменшується подразнення підшлункової залози, що важливо для запобігання загостренням захворювання;
- спазмолітичні засоби. Знімають спазми гладкої мускулатури в протоках підшлункової залози та жовчовивідних шляхах, покращуючи відтік панкреатичного соку та жовчі. Спазмолітики допомагають зменшити тиск усередині залози, знижуючи больові відчуття і запобігаючи загостренням, спричиненим застійними явищами в протоках;
- антибіотики. Застосовуються для лікування та запобігання бактеріальним інфекціям, що можуть виникати через запальні процеси та ускладнення, включно з інфікованими псевдокістами або некрозом тканин підшлункової залози. Антибактеріальні засоби діють, пригнічуючи ріст і розмноження патогенних бактерій, даючи змогу знизити ризик абсцесів або перитоніту.
Для відновлення печінки та підшлункової залози лікар може призначити гепатопротектори — препарати, що захищають і відновлюють клітини печінки (гепатоцити) шляхом поліпшення їхньої функції та запобігання ушкодженням. Вони діють, зміцнюючи клітинні мембрани, що сприяє відновленню цілісності клітин.
Крім того, гепатопротектори допомагають знизити окислювальний стрес завдяки антиоксидантним властивостям, захищаючи печінку від токсинів і запалень. Деякі препарати також стимулюють регенерацію клітин печінки і покращують метаболічні процеси, сприяючи поліпшенню функції органу.
Лляну олію за хронічного панкреатиту можна вживати, але з обережністю і в помірних кількостях. Вона багата на корисні жирні кислоти омега-3, які сприяють зменшенню запалення і поліпшенню обміну речовин. Однак через високий вміст жирів олія може перевантажувати підшлункову залозу, особливо в разі загострення захворювання.
Що робити за загострення хронічного панкреатиту?
За загострення хронічного панкреатиту рекомендується негайно звернутися до лікаря для підбору медикаментозної терапії. Важливо дотримуватися режиму голодування протягом кількох днів для зниження навантаження на підшлункову залозу і зменшення запального процесу. Необхідно пити воду або слабкі розчини електролітів для підтримання водно-електролітного балансу.
Для лікування загострення хронічного панкреатиту вдома лікар може призначити анальгетики для полегшення болю, ферменти й антиоксиданти для поліпшення травлення та прискорення відновлення тканин залози. За загострення хронічного панкреатиту не можна їсти жирне, гостре, смажене, кисле.
Чи можна вилікувати хронічний панкреатит?
Вилікувати панкреатит назавжди можна за відсутності незворотних пошкоджень підшлункової залози. Якщо тканини підшлункової залози некротизовані, лікування підбирають для усунення інфекції, запобігання сепсису і відновлення функції органу.
Як жити з хронічним панкреатитом?
За хронічного запалення підшлункової залози потрібно відмовитися від алкоголю і куріння, дотримуватися дієти, приймати призначені лікарем медикаменти. Зменшити біль у разі панкреатиту допоможе нахил вперед, згортання в клубок, випрямлення спини. Швидко зняти напад панкреатиту допоможуть протизапальні нестероїдні препарати та спазмолітики.
Скільки живуть з хронічним панкреатитом?
За статистикою, до 80% пацієнтів із хронічним панкреатитом проживуть щонайменше десять років після постановки діагнозу. Збільшити тривалість життя допоможе відмова від шкідливих звичок, корекція раціону харчування, регулярні огляди у гастроентеролога.
Чим небезпечний хронічний панкреатит?
Хронічний панкреатит небезпечний наслідками, ризик яких підвищується за неправильного або несвоєчасного лікування. Можливі ускладнення хронічного панкреатиту:
- виражений біль у черевній порожнині;
- недостатність підшлункової залози;
- мальабсорбція (дефіцит поживних речовин через їх порушене всмоктування в тонкій кишці);
- недоїдання (через біль у животі та діарею);
- знижений (гіпоглікемія) або підвищений (гіперглікемія) рівень цукру в крові;
- неконтрольований цукровий діабет першого-другого типу.
За недотримання рекомендацій щодо медикаментозного лікування та дієти за хронічного панкреатиту підвищується ризик раку через постійне запалення і пошкодження тканин підшлункової залози. Внаслідок тривалого запального процесу відбуваються мутації в ДНК клітин підшлункової залози, що сприяють їхньому неконтрольованому зростанню і поділу.
Крім того, порушення в секреції ферментів і гормонів можуть створювати умови для розвитку передракових станів (наприклад, панкреатичної інтраепітеліальної неоплазії). У людей з хронічним панкреатитом ризик аденокарциноми підшлункової залози становить від одного до двох відсотків.
Що не можна за хронічного панкреатиту?
За хронічного панкреатиту не можна їсти жирні, смажені та гострі страви, оскільки вони можуть збільшити навантаження на підшлункову залозу і викликати больові відчуття. З дієти за загострення хронічного панкреатиту також важливо виключити солодощі, високовуглеводні продукти, фастфуд, снеки, газовані та алкогольні напої.
За хронічного панкреатиту можна їсти продукти, які легко засвоюються організмом (наприклад, нежирне м'ясо та рибу, злаки).
Дієта за хронічного панкреатиту з меню на тиждень
Дієта за столом № 5 за хронічного панкреатиту необхідна для зниження навантаження на підшлункову залозу і поліпшення травлення, забезпечення організму необхідними поживними речовинами. Дієта за панкреатиту виключає подразнювальні продукти й містить легко засвоювані білки, вуглеводи та обмежену кількість жирів, що сприяє зменшенню запалення й запобіганню загострень захворювання.
Солодкі фрукти корисні за хронічного панкреатиту, оскільки вони легко засвоюються, забезпечують організм вітамінами та клітковиною, сприяючи нормалізації травлення (наприклад, банани, груші та яблука). За хронічного панкреатиту з раціону потрібно виключити кислі фрукти (наприклад, лимони), оскільки вони можуть подразнювати підшлункову залозу.
Меню за хронічного панкреатиту | |||||
День | Сніданок | Перекус | Обід | Полудень | Вечеря |
Понеділок | Вівсяна каша на воді з бананом | Сир нежирний | Суп-пюре з цвітної капусти з куркою | Яблучно-бананове пюре | Запечена риба з картопляним пюре |
Вівторок | Омлет з білків з зеленню | Нежирний йогурт | Парові котлети з індички з відвареним рисом | Печене яблуко | Тушковані овочі з курячою грудкою |
Середа | Гречана каша на воді | Кефір нежирний | Овочевий суп з нежирним м'ясом | Нежирний сир | Запечені кабачки з фаршем |
Четвер | Пудинг з манної крупи | Банан | Суп з картоплі та моркви зі шматочками риби | Пюре з груші | Тушкована цвітна капуста з м'ясом |
П'ятниця | Рисова каша на воді | Натуральний йогурт без ароматизаторів | Гречана каша з рибою на пару | Шматок кавуна | Запечена курка з картоплею |
Субота | Вівсяна каша з яблучним пюре | Сир нежирний | Суп-пюре з гарбуза | Яблуко | Овочеве рагу з індичкою |
Неділя | Омлет з білків з помідорами | Кефір нежирний | Тушковані овочі з куркою | Пюре з банана | Філе риби, запечене з брокколі |
Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.
Дієта за хронічного панкреатиту з меню на тиждень
За хронічного панкреатиту можна їсти продукти, приготовані на парі, запечені в духовці, варені й тушковані. Від страв, приготованих із додаванням великої кількості олії (наприклад, у фритюрі), потрібно відмовитися, щоб запобігти подразненню й додатковому пошкодженню підшлункової залози.
Рецепти страв за хронічного панкреатиту
Вівсяна каша з бананом і медом

Інгредієнти
- вівсяні пластівці — 50 г;
- вода — 200 мл;
- молоко (нежирне) — 50 мл;
- банан — 1 шт;
- мед — 1 ч. л.;
- дрібка солі.
- У каструлі доведіть до кипіння воду, додайте дрібку солі.
- Всипте вівсяні пластівці в киплячу воду, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, близько 10 хвилин.
- Додайте молоко і продовжуйте готувати, поки каша не стане кремовою (ще дві-три хвилини).
- Наріжте банан тонкими скибочками і додайте в готову кашу.
- Перемішайте кашу, додайте мед за смаком.
- Подавайте теплою, щоб забезпечити м'яке засвоєння й уникнути подразнення підшлункової залози.
Салат з куркою та авокадо

Інгредієнти
- куряче філе — 150 г;
- авокадо — 1 шт;
- огірок — 1 шт;
- листовий салат — 100 г;
- оливкова олія — 1 ст. л.;
- лимонний сік — 1 ч. л.;
- сіль за смаком.
- Відваріть куряче філе в злегка підсоленій воді до готовності. Остудіть і наріжте невеликими кубиками.
- Промийте овочі під проточною водою, очистіть авокадо і наріжте його скибочками, а огірок — кубиками.
- Викладіть листовий салат на тарілку, додайте нарізану курку, авокадо й огірок.
- В окремій мисці змішайте оливкову олію з лимонним соком, приправте сіллю.
- Полийте салат заправкою й акуратно перемішайте.
Крем-суп з кабачків і картоплі

Інгредієнти
- кабачок — 1 шт;
- картопля — 2 шт;
- морква — 1 шт;
- вода або овочевий бульйон — 500 мл;
- молоко (нежирне) — 50 мл;
- оливкова олія — 1 ч. л.;
- сіль за смаком.
- Промийте овочі прохолодною водою, очистіть і наріжте кубиками кабачок, картоплю та моркву.
- У каструлі доведіть до кипіння воду або овочевий бульйон і додайте нарізані овочі.
- Варіть на середньому вогні 15-20 хвилин до м'якості овочів.
- Злийте частину бульйону в окремий посуд (його можна додати пізніше, щоб регулювати густоту супу).
- За допомогою занурювального блендера подрібніть овочі до однорідної консистенції.
- Додайте молоко й оливкову олію, перемішайте. Якщо суп занадто густий, додайте трохи відкладеного бульйону.
- Приправте сіллю за смаком і подавайте теплим.
Філе тріски на пару з овочами

Інгредієнти
- філе тріски — 200 г;
- морква — 1 шт;
- кабачок — 1 шт;
- броколі — 100 г;
- лимонний сік — 1 ч. л.;
- оливкова олія — 1 ч. л.;
- сіль за смаком;
- зелень (петрушка або кріп) — для прикраси.
- Ретельно промийте овочі під проточною водою, наріжте моркву і кабачок тонкими кружечками, розділіть броколі на маленькі суцвіття.
- Помістіть овочі в пароварку і готуйте на парі близько 10 хвилин до м'якості.
- Філе тріски злегка посоліть і збризніть лимонним соком. Помістіть рибу в пароварку і готуйте 10-12 хвилин до повної готовності.
- Викладіть на тарілку рибу й овочі, полийте оливковою олією.
- Прикрасьте зеленню і подавайте до столу.
Тушкована індичка з овочами

Інгредієнти
- філе індички — 200 г;
- морква — 1 шт;
- кабачок — 1 шт;
- цвітна капуста — 100 г;
- вода — 200 мл;
- оливкова олія — 1 ст. л.;
- сіль за смаком.
- Наріжте філе індички невеликими шматочками.
- Промийте овочі, моркву наріжте кружечками, кабачок —кубиками, цвітну капусту розділіть на суцвіття.
- У глибокій сковорідці розігрійте оливкову олію, додайте індичку і злегка обсмажте до зміни кольору.
- Додайте моркву, кабачок і цвітну капусту. Перемішайте.
- Влийте воду, зменшіть вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте 20-25 хвилин до м'якості овочів і готовності індички.
- Приправте сіллю за смаком і подавайте.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту


Популярні питання
Для зупинки проносу за хронічного панкреатиту необхідно нормалізувати процес травлення. Важливо пити призначені лікарем препарати, які допомагають компенсувати нестачу ферментів підшлункової залози і поліпшити перетравлення їжі за хронічного панкреатиту. Також за запалення підшлункової важливо дотримуватися дієти з низьким вмістом жирів, виключити гострі, смажені та важкі страви, які посилюють навантаження. Збільшення споживання рідини та електролітів дасть змогу запобігти зневодненню за запалення хронічного панкреатиту, а пробіотики допоможуть нормалізувати мікрофлору кишківника.
Згідно з клінічними рекомендаціями, за хронічного панкреатиту для поліпшення травлення можуть призначатися ферментні препарати, які компенсують недостатнє вироблення ферментів підшлунковою залозою. Зазвичай застосовують препарати, що містять панкреатин — комбінацію ліпази, амілази та протеази. Ферменти допомагають розщеплювати жири, вуглеводи і білки, полегшуючи процес травлення і зменшуючи симптоми, включно з проносом, здуттям і болем у животі.
Якщо болить підшлункова залоза, необхідно записатися на прийом до гастроентеролога для визначення причини (наприклад, хронічний холецистопанкреатит, кісти, камені, рак). Для зняття болю в підшлунковій у домашніх умовах необхідно прийняти призначені лікарем препарати (зазвичай нестероїдні протизапальні засоби, спазмолітики або знеболювальні).
Перевірити підшлункову залозу в домашніх умовах складно, оскільки для встановлення діагнозу потрібні візуалізаційні дослідження: УЗД, КТ або МРТ. За появи підшлункового болю (у верхній частині живота) потрібно звернутися до гастроентеролога.
Зняти запалення підшлункової допоможуть медикаментозні препарати: нестероїдні протизапальні препарати і ферменти. Для зняття болю за панкреатиту призначають спазмолітики і знеболювальні, які розслаблюють гладку мускулатуру. У важких випадках для зняття нападу панкреатиту можуть застосовуватися кортикостероїди, які пригнічують запальний процес на клітинному рівні, запобігаючи подальшому пошкодженню тканин.