Logo
0 800 30 11 77

Що показує УЗД черевної порожнини та як до нього підготуватися?

Що показує УЗД черевної порожнини та як до нього підготуватися?
Читати 6 хвилин | Створено: 18 травня 2020 | Оновлено: 30 червня 2023 | 75666 75666
Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини (УЗД ОЧП) — це безпечний неінвазивний метод діагностики захворювань органів травного тракту. Як правило, УЗД внутрішніх органів призначають терапевти та гастроентерологи, а за потреби — і лікарі інших спеціальностей.

Що входить до УЗД черевної порожнини?

На УЗД органів черевної порожнини добре видно органи травного тракту, які не мають порожнин. В УЗД черевної порожнини входить огляд:

  • підшлункової залози;
  • печінки;
  • жовчного міхура та жовчних проток;
  • селезінки;
  • лімфатичних вузлів та великих судин черевної області.

Ультразвук порожнистих органів травної системи, наприклад, УЗД шлунка та УЗД кишечника, дозволяє виявити ознаки запалення та великі новоутворення в цих органах. Ультразвукове дослідження кишечника також свідчить про ознаки кишкової непрохідності.

Показання до ультразвукового дослідження черевної порожнини

Причинами захворювань органів черевної порожнини людини можуть бути порушення режиму та характеру харчування, зміна кислотності шлункового соку, зараження патогенними мікроорганізмами (зокрема Helicobacter pylori), аутоімунні та спадкові захворювання. Симптоми захворювань органів живота включають біль та дискомфорт, здуття, порушення процесів дефекації (закреп та діарея), печію.

Ультразвукове дослідження внутрішніх органів може бути проведене як за призначенням лікаря, так і без нього. Показання до УЗД ОЧП:

  • гострий та хронічний панкреатит (запалення підшлункової залози);
  • гострий та хронічний холецистит (запалення жовчного міхура)
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • дискінезія жовчовивідних шляхів;
  • гострий та хронічний гепатит (запалення печінки);
  • травми живота;
  • аневризма черевної аорти;
  • анемія;
  • портальна гіпертензія;
  • доброякісні та злоякісні новоутворення черевної порожнини.

Ультразвукові дослідження не мають протипоказань, оскільки шкода від УЗД відсутня. УЗД черевної порожнини можна робити дитині від народження, вагітним жінкам і хворим, які страждають на тяжкі хронічні захворювання.

Що показує УЗД черевної порожнини?

УЗД черевної порожнини показує внутрішню структуру органів живота. УЗД жовчного міхура з навантаженням жовчогінним сніданком також дозволяє досліджувати функціонування біліарної системи.

Що показує УЗД черевної порожнини?

Що показує УЗД черевної порожнини?

У нормі на УЗД черевної порожнини всі органи мають певну ехогенність, розміри та розташування. Потовщення стін та збільшення розмірів внутрішніх органів свідчить про запалення в них. Жовчний міхур у нормі не містить включень і за проведення дослідження натще — заповнений жовчю, а після їди він спустошується.

УЗД підшлункової залози показує її розміри, ознаки наявності чи відсутності запалення чи деструкції. УЗД печінки дає інформацію про її будову та наявність запального процесу за вірусних і невірусних гепатитів, а також дозволяє діагностувати стеатогепатоз (відкладення жиру навколо печінки). УЗД селезінки може бути інформативним за захворювань системи кровотворення (анемій). УЗД черевної порожнини також показує стан регіонарних лімфатичних вузлів та дозволяє діагностувати їх запалення (мезаденіт).

За необхідності додаткового обстеження гастроентеролог також може призначити ендоскопію (фіброгастродуоденоскопію, аноскопію, ректороманоскопію, колоноскопію), КТ (комп'ютерну томографію) органів черевної порожнини, аналізи крові та шлункового соку. У зв'язку з високою інформативністю та легкістю проведення процедури обстеження живота, як правило, починається з УЗД.

Як підготуватися до УЗД черевної порожнини?

Для того, щоб підготуватися до УЗД черевної порожнини, достатньо в день дослідження відмовитися від сніданку та прийти до медичного центру натще. Пити каву перед УЗД черевної порожнини також не можна.

Якщо заплановане функціональне УЗД жовчного міхура, необхідно принести з собою жовчогінний сніданок (яйце або шматочок шоколадки). У такому разі лікар проведе два дослідження — до їди та через 10-15 хвилин після. Перед УЗД черевної порожнини бажано одягнути зручний одяг так, щоб вам комфортно було оголити живіт.

Підготовка до УЗД черевної порожнини у другій половині дня не вимагає повністю відмовлятися від їжі, допускається легкий сніданок перед УЗД черевної порожнини (салат або нежирний йогурт). Мінімальний час від їжі до приходу на УЗД ОЧП повинен становити 4-5 годин.

Дієта перед УЗД черевної порожнини

Дієта перед УЗД черевної порожнини дозволяє провести природне очищення кишечника і позбутися проявів метеоризму (здуття живота). Термінові ультразвукові дослідження можуть бути проведені без підготовки, але до планового УЗ-скринінгу живота краще заздалегідь підготуватися.

Перед УЗД черевної порожнини не можна їсти продукти, що посилюють газоутворення в кишечнику та провокують закреп. Перед УЗД черевної порожнини не можна вживати:

  • свіжий хліб (особливо житній);
  • цільне молоко;
  • бобові;
  • капусту;
  • газовану воду.

Перед УЗД черевної порожнини можна їсти свіжі та термічно оброблені овочі та фрукти, крупи та інші продукти, багаті на клітковину. Немає потреби змінювати питний режим перед ультразвуковим дослідженням.

Як очистити кишечник перед УЗД черевної порожнини?

Спеціально очищати кишечник перед УЗД черевної порожнини не потрібно. Очищенню травного тракту сприятиме дотримання дієти за 2-3 дні до запланованої дати проведення УЗД. Приймати спеціальні лікарські препарати (проносні, сорбенти, ліки від здуття) перед ультразвуком черевної порожнини необхідно в окремих випадках за призначенням лікаря.

Як роблять УЗД черевної порожнини?

Ультразвукове дослідження ОЧП займає близько 15 хвилин. Під час УЗД людина знаходиться на кушетці, лежачи на спині, оголює область живота, до якої лікар прикладає ультразвуковий датчик. Під час процедури лікар може попросити вас затримати подих або повернутись на бік.

Після проходження УЗД живота лікар ультразвукової діагностики дасть вам висновок, який не є діагнозом. Для трактування результатів обстеження та отримання рекомендацій необхідно записатися на консультацію терапевта чи гастроентеролога.

УЗД в ОН Клінік Кропивницький

Що показує УЗД черевної порожнини та як до нього підготуватися? - Кравченко В’ячеслав Юрійович
Кравченко В’ячеслав Юрійович
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна виявити рак на УЗД черевної порожнини?

Ультразвукове дослідження не є основним методом діагностики доброякісних і злоякісних новоутворень органів черевної порожнини. На УЗД черевної порожнини можна побачити лише великі пухлини та їх метастази.

2. Чи можна курити перед УЗД черевної порожнини?

Куріння перед УЗД черевної порожнини може вплинути на результати обстеження. Від куріння також необхідно відмовитися загалом, як від шкідливої ​​звички, що підвищує ризик розвитку не тільки захворювань серцево-судинної та дихальної систем, а й хвороб травного тракту.

3. Чи можна пити воду перед УЗД черевної порожнини?

Пити воду перед УЗД черевної порожнини можна. Якщо додатково планується УЗД заочеревинного простору (нирок), для підготовки до обстеження лікар може призначити випити літр чистої води за півгодини до процедури.

4. Чи можна робити УЗД черевної порожнини під час місячних?

Робити УЗД черевної порожнини можна під час місячних. Менструація не впливає на анатомію черевної порожнини та не спотворює результати УЗД черевної порожнини у жінок.

5. Що краще — УЗД чи КТ черевної порожнини?

Ультразвукове дослідження та КТ (комп'ютерна томографія) черевної порожнини мають різні цілі та показання. Перевагами УЗД є його нешкідливість і відсутність протипоказань, тому, як правило, його призначають як перший метод діагностики. За потреби обстеження після УЗД, лікар може призначити КТ органів черевної порожнини. Вибір КТ або УЗД черевної порожнини здійснює лікар залежно від попереднього діагнозу.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 9 оцінок
Що показує УЗД черевної порожнини та як до нього підготуватися?
Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія. Стаж роботи 36 років.
Що показує УЗД черевної порожнини та як до нього підготуватися?
Лікар ультразвукової діагностики. Вища категорія. Стаж роботи 26 років.

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дмитро В. 1 рік тому
Добрий день! Під час огляду лікар запідозрив пупкову грижу і призначив ультразвук. Чи можна на УЗД черевної порожнини побачити грижу?
Відповісти
Ультразвукове дослідження є основним методом діагностики гриж. УЗД дає змогу визначити її розташування, вид і розмір, а також виявити випадання петель кишківника через грижовий дефект.
Надія 1 рік тому
Добрий день! Прочитала в інтернеті, що перед УЗД печінки потрібно очистити кишечник. Як правильно приймати активоване вугілля перед УЗД черевної порожнини?
Відповісти
Добрий день! Приймати активоване вугілля або інші лікарські препарати перед ультразвуковим дослідженням черевної порожнини не потрібно. Уточніть у лікаря, який направляє вас на обстеження, про необхідність спеціальної підготовки до УЗД у вашому випадку.
Євген 1 рік тому
Добрий день! Давно було цікаво, чому не можна їсти перед УЗД черевної порожнини.
Відповісти
Добрий день! Ультразвукові дослідження органів черевної порожнини проводять натщесерце, оскільки їжа, що перебуває в кишечнику, відбиває ультразвукові хвилі і спотворює результати дослідження. Внутрішні органи і структури просто не видно за харчовою грудкою.
Юрій 1 рік тому
Здрастуйте! Гастроентеролог направив на УЗД. Крім проблем із кишківником, також приймаю ліки для серця і тиску. Чи можна пити таблетки перед УЗД черевної порожнини?
Відповісти
Здрастуйте! Приймати лікарські препарати перед ультразвуковим дослідженням черевної порожнини можна згідно зі звичним розкладом. Розкажіть лікарю ультразвукової діагностики про те, які саме медикаменти ви прийняли в день дослідження.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день! Завтра йду на ультразвукове обстеження живота. Чи можна ходити в туалет перед УЗД черевної порожнини?
Відповісти
Добрий день! Спорожнення сечового міхура і кишківника не впливає на результати УЗД органів черевної порожнини. Лікар може попросити вас наповнити сечовий міхур і не мочитися до дослідження, якщо додатково планується огляд нирок.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!