Logo
0 800 30 11 77

Показання до проведення УЗД черевної порожнини

Показання до проведення УЗД черевної порожнини
Читати 7 хвилин | Створено: 26 травня 2021 | Оновлено: 26 травня 2021 | 49750 49750
УЗД черевної порожнини - це діагностичний метод обстеження, за якого досліджуються органи черевної порожнини, визначається їх структура і розміри, а також оцінюється кровотік у судинах живота (УЗД з доплерографією).

Діагностика яких органів проводиться за УЗД черевної порожнини?

УЗД черевної порожнини включає дослідження наступних органів:

  • печінки;
  • селезінки;
  • жовчного міхура;
  • підшлункової залози;
  • нирок і надниркових залоз.

УЗД черевної порожнини проводиться для визначення захворювань шлунково-кишкового тракту, виявлення причин діареї, закрепів і болю в області живота. Збільшення розмірів внутрішніх органів черевної порожнини (селезінки, печінки, жовчного міхура, підшлункової залози) вказує на наявність патологій. Гепатомегалія (збільшення печінки) може вказувати на наявність таких захворювань:

  • гепатит;
  • цироз;
  • холангіт.

Спленомегалія (збільшення селезінки) може бути викликана вірусними та бактеріальними інфекціями (наприклад, кір, краснуха, вірусний гепатит, мононуклеоз). Підшлункова залоза може збільшується за панкреатиту і виразкових хвороб шлунка. Жовчний міхур збільшується в розмірах внаслідок порушень відтоку жовчі.

Під час УЗД печінки визначаються її розміри, форма і структура (однорідна або неоднорідна), що дозволяє оцінити функціонування печінки. Лікар УЗ діагностики зіставляє розмірні параметри з нормою і дивиться, чи немає структурних змін. УЗД печінки дозволяє візуалізувати новоутворення, оцінити стан печінкових вен. Повна діагностика печінки включає УЗ дослідження і біохімічні аналізи крові (ферменти печінки АЛТ, АСТ, білірубін, альбумін тощо).

УЗД підшлункової залози проводиться для візуалізації форми, розмірів, структури підшлункової, її розташування в черевній порожнині. Ультразвукова діагностика дозволяє виявити новоутворення підшлункової залози (пухлини, кісти).

На УЗД селезінки визначаються розміри, будова селезінки, оцінюється її стан і наявність патологічних включень (пухлин, кіст). Обстеження селезінки дає можливість визначити наявність ущільнень і розривів.

УЗД нирок проводиться для визначення розміру, будови та функціонального стану нирок, а також їх розташування. На УЗД нирок візуалізуються кісти, пухлини, камені, пісок і солі, а також запалення (нефрит, пієлонефрит, цистит).

УЗД жовчного міхура і жовчних проток інформує про стан жовчного міхура, його стінок, наявності в ньому піску, каменів, поліпів. УЗД жовчного міхура проводиться для діагностики жовчнокам'яної хвороби, поліпозу, холециститу, раку жовчного міхура. УЗД черевної порожнини з пробним сніданком проводиться для дослідження скорочувальних здатностей жовчного міхура. У цьому випадку перше дослідження проводиться натще, а друге після легкого сніданку через 30-40 хвилин. Як сніданок може бути сметана або йогурт.

УЗД черевної порожнини з доплерографією допомагає виявити наявність вільної рідини в черевній порожнині, оцінити кровоток черевної аорти, структуру і щільність лімфатичних вузлів. Дослідження виявляє тромбоз вен і артерій, які живлять печінку і селезінку.

УЗД черевної порожнини з доплерографією може бути допоміжною процедурою для проведення наступних маніпуляцій:

  • під час біопсії органів черевної порожнини;
  • для перевірки аневризми черевної аорти та дослідження інших кровоносних судин живота;
  • за проведення малоінвазивних операцій на органах черевної порожнини (видалення рідини з кісти або абсцесу).

Показання до УЗД черевної порожнини

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

На УЗД органів черевної порожнини може направити терапевт або гастроентеролог. Показання до УЗД органів черевної порожнини та зачеревинного простору наступні:

  • больові відчуття в животі, боці, попереку;
  • здуття живота;
  • розлади травлення (діарея, закреп);
  • відсутність апетиту;
  • втрата ваги;
  • ускладнене сечовипускання;
  • загальне нездужання, слабкість;
  • ущільнення в черевній порожнині;
  • безпричинна нудота, блювота;
  • підвищення температури тіла з невизначеної причини;
  • змінені показники в аналізах крові.

За будь-яких скарг з боку шлунково-кишкового тракту (болів у животі, розладів стулу, печії, безпричинних і раптових змін маси тіла, метеоризму) необхідна консультація гастроентеролога. Лікар-гастроентеролог призначить всі необхідні процедури обстеження і виявить порушення роботи шлунково-кишкового тракту, підбере тактику лікування.

УЗД черевної порожнини під час вагітності не є плановим дослідженням, може проводитися за призначенням лікаря-гінеколога, показане жінкам, в яких в анамнезі є хронічні захворювання печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту. Пройти обстеження вагітним жінкам доцільно до 16 тижнів, у цей час внутрішні органи черевної порожнини ще візуалізуються. УЗД за вагітності безпечно для майбутньої мами і плода.

Чи є протипоказання до УЗД внутрішніх органів?

УЗД черевної порожнини - безпечна і безболісна процедура. Дослідження не має протипоказань і може проводитися в будь-якому віці.

Єдиним протипоказанням до УЗД черевної порожнини є менструація у жінок. УЗД черевної порожнини під час менструації робити не доцільно, тому що в цей період обсяг рідини в організмі збільшується, що буде перешкоджати отриманню достовірних результатів дослідження.

Підготовка до УЗД черевної порожнини

Під час УЗД черевної порожнини лікар досліджує органи травної та видільної системи, тому потрібна попередня підготовка.

Підготовка до УЗД черевної порожнини полягають в наступному:

  • за 8 годин до УЗД черевної порожнини варто утриматися від їжі і води;
  • напередодні УЗД черевної порожнини дотримуватися особливої ​​дієти (за 2-3 дні);
  • прийом лікарських препаратів слід обговорити з лікарем - терапевтом або гастроентерологом;
  • слід відмовитися від куріння за дві години до УЗД черевної порожнини.

Дієта перед УЗД черевної порожнини передбачає відмову від жирної, смаженої і важкої їжі, а також виключення з раціону продуктів харчування, які посилюють газоутворення (бобові, хліб, здобу, алкогольні і газовані напої, сирі овочі і фрукти).

Підготовка до УЗД внутрішніх органів у дитини до одного року полягає в голодуванні перед процедурою протягом 3-3,5 годин. Дитині віком від 1 року до 3 років напередодні УЗД черевної порожнини слід дотримуватися дієти (каші на воді, парове м'ясо і риба, виключення фруктів і овочів), за годину до дослідження не можна пити воду.

Як проводиться УЗД черевної порожнини?

За УЗД черевної порожнини людина лягати на кушетку на спину і оголює область живота. Лікар наносить спеціальний гель і за допомогою датчика оглядає органи черевної порожнини, вимірює їх, відстежує контури і структуру. Спеціальний датчик дозволяє розглянути органи під різними кутами. Для зручності і точної діагностики, лікар може попросити людину трохи повернутися в будь-яку сторону і затримати дихання. Зазвичай процедура триватиме близько 30 хвилин.

УЗД в ОН Клінік Суми

Показання до проведення УЗД черевної порожнини - Коболєва Анастасія Євгеніївна
Коболєва Анастасія Євгеніївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як очистити кишечник перед УЗД черевної порожнини?

Для того, щоб очистити кишечник перед УЗД черевної порожнини можна додати препарати, що поліпшують травлення і знижують газоутворення. Приймати препарати можна за рекомендацією гастроентеролога або терапевта. Якщо прямих рекомендацій лікаря щодо очищення кишечника не було, достатньо лише дотримуватися дієти.

У профілактичних цілях рекомендується проходити УЗД черевної порожнини один раз на рік, щоб не пропустити розвиток патологій черевної порожнини. Висновок лікаря УЗД дається відразу на руки в кінці дослідження.

2. Чи можна пити воду перед УЗД черевної порожнини?

Перед УЗД черевної порожнини можна пити воду. УЗД черевної порожнини проводиться суворо натщесерце. Останній прийом води повинен бути за 8 годин до дослідження.

3. Чи видно метастази на УЗД черевної порожнини під час раку?

УЗД черевної порожнини дозволяє виявити не тільки осередкові утворення ракової пухлини внутрішніх органів, а й метастази на інших органах. А також УЗД черевної порожнини допомагають виявити метастази в лімфатичних вузлах.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Показання до проведення УЗД черевної порожнини
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).
Показання до проведення УЗД черевної порожнини
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Лариса 1 рік тому
Добрий вечір. У мене підвищене газоутворення та здуття живота, почуття тяжкості після їжі. Лікар направив на УЗД черевної порожнини, і сказав не курити дві години. Чому не можна курити перед узд черевної порожнини? Як це може позначитися на результатах обстеження, адже я не легені досліджувати йду?
Відповісти
Доброго вечора, куріння може призвести до скорочення шлунка і жовчного міхура, яке може спотворити результати ультразвукового дослідження. Відмова від куріння має бути мінімум за дві години до УЗД органів черевної порожнини.
Наталія 1 рік тому
Здрастуйте, гастроентеролог направив мене на аналізи (загальний аналіз крові, печінкові проби). Я також записана на УЗД черевної порожнини. Чи можна здавати аналізи та робити узд черевної порожнини в один день? Чи краще поділити дослідження на два дні?
Відповісти
Доброго дня, водин день не рекомендують робити ультразвукове дослідження органів черевної порожнини та ендоскопію (наприклад, гастроскопію, аноскопію). Здавати лабораторні аналізи крові, калу та сечі можна в один день з УЗД, оскільки це не призведе до спотворення результатів.
Тетяна 1 рік тому
Здрастуйте, що краще зробити узд черевної порожнини чи мрт? У мене сильний біль у нижній частині живота справа, який посилюється при пальпації. Що краще зробити у моєму випадку? У гастроентеролога я ще не була.
Відповісти
Доброго дня, ультразвукове дослідження та магнітно-резонансна томографія органів черевної порожнини мають свої переваги. Для визначення необхідного типу дослідження потрібно проконсультуватися з гастроентерологом, який після вивчення анамнезу, пальпації живота та призначення лабораторних аналізів визначить відповідний вид обстеження.
Вікторія 1 рік тому
Добрий день. Я записалася на УЗД органів черевної порожнини, але в мене раптово почалися місячні. Чи можна робити УЗД органів черевної порожнини під час місячних? Або краще почекати, якщо немає потреби?
Відповісти
Здрастуйте, УЗД черевної порожнини можна робити під час місячних, орієнтуватися на день менструального циклу не потрібно. Підлаштовуватися під менструальний цикл необхідно лише при гінекологічному УЗД та ультразвуковому дослідженні молочних залоз.
Ірина 1 рік тому
Доброго вечора, у мене була нудота, яка посилювалася вранці, на голодний шлунок. Після їжі завжди блювання, шлунок ніби не тримає їжу. Гастроентеролог направив УЗД черевної порожнини. Як зменшити газоутворення перед узд черевної порожнини? Які продукти слід виключити з раціону?
Відповісти
Доброго вечора, зменшити газоутворення перед УЗД органів черевної порожнини можна за допомогою дотримання дієти. З раціону необхідно виключити квасолю, горох та сочевицю, спаржу, броколі, брюссельську та білокачанну капусту, пшеницю, цибулю, молоко, фрукти. Також перед ультразвуковим дослідженням органів черевної порожнини слід відмовитися від кукурудзи, макаронних виробів, картоплі, коричневого рису та вівсянки.
Світлана 1 рік тому
Здрастуйте, у мене направлення на ультразвукове дослідження органів черевної порожнини (за моїми симптомами лікар підозрює запалення жовчного міхура). Лікар сказав, що треба обмежити споживання води та їжі. Але чи можна чистити зуби перед узд органів черевної порожнини?
Відповісти
Доброго дня, перед ультразвуковим дослідженням органів черевної порожнини можна чистити зуби, оскільки чистка зубів ніяк не впливає на результати обстеження. Підготовка до УЗД черевної порожнини полягає у відмові від їжі та пиття за вісім годин і від куріння за дві години, дотриманні дієти протягом двох-трьох днів до обстеження.
Оксана 1 рік тому
Добрий вечір. Через тупий біль у животі, діарею та нудоту лікар направив мене на УЗД черевної порожнини. У мене запис на 13 годину. Лікар казав, що до цього моменту не можна нічого їсти і пити. Чому не можна їсти перед узд черевної порожнини? Хіба це може якось вплинути на обстеження?
Відповісти
Здрастуйте, УЗД органів черевної порожнини необхідно проводити натще, від їжі відмовитися мінімум за вісім годин до дослідження. Необхідність відмовитися від їжі пов'язана з необхідністю зменшення газоутворення в кишечнику. Гази, які утворюються після вживання продуктів, заважають ультразвуковим хвилям проникати в досліджувану область, що призводить до погіршення огляду та отримання недостовірних результатів.
Юлія 1 рік тому
Добрий день. Я звернулася до гастроентеролога з сильними гострими болями в животі, які посилюються після їжі, підвищеним газоутворенням, нудотою та блюванням. Лікар направив на УЗД. Чи можна перед узд черевної порожнини робити клізму? І чи потрібно це робити, якщо лікар не давав вказівок?
Відповісти
Здрастуйте, перед ультразвуковим дослідженням черевної порожнини робити клізму не потрібно. За вісім годин до УЗД органів черевної порожнини слід відмовитися від їжі та води. За три дні до ультразвукового дослідження з раціону харчування слід виключити жирну та смажену їжу, продукти, що підвищують газоутворення (хліб, бобові, газовані напої, сирі овочі).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!