Logo
0 800 30 11 77

УЗД для вагітних - які бувають і навіщо потрібні

УЗД для вагітних - які бувають і навіщо потрібні
Читати 7 хвилин | Створено: 22 квітня 2021 | Оновлено: 22 квітня 2021 | 41814 41814
Ультразвукова діагностика є важливою частиною контролю за станом вагітної жінки.

Неінвазивність і нешкідливість цього методу обстеження роблять його найкращим і затребуваним на різних термінах виношування плода.

Принцип дії ультразвукової діагностики наступний: УЗ апарат випромінює високочастотний сигнал, який відбивається від обстежуваного об'єкта. Апарат УЗ вловлює це відображення і переводить його у відповідний для розшифровки лікарем візуальний вигляд. Оскільки якість відображення звукових хвиль може відрізнятися залежно від щільності та структури тканин, з якими ультразвук взаємодіє, метод ультразвукової діагностики дозволяє досить точно судити про стан внутрішніх органів, а також про стан плода.

Види УЗД для вагітних

Характер ультразвукової діагностики вагітних не змінюється залежно від виду УЗД, але змінюється спосіб проведення обстеження:

  • трансабдомінальний, коли стан плода діагностують через передню стінку черевної порожнини;
  • трансвагінальний, за якого датчик вводиться в піхву жінки.

Крім того, ультразвукове обстеження під час вагітності може відрізнятися за метою проведення:

  • фетометрія - вид обстеження, який дозволяє точно встановити термін вагітності. Також використовується для встановлення довжини стегон, окружності голови, грудей і живота плода;
  • скринінгове УЗД, яке проводиться за планом відповідно до терміну вагітності в першому, другому і третьому триместрах;

Окремо варто згадати доплерографію - дослідження кровотоку, яке призначає лікар, якщо є для цього показання. Це обстеження дозволяє дізнатися швидкість кровотоку і стан судин.

Як часто можна робити УЗД вагітним

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

Ультразвукове дослідження вагітних вважається нешкідливим, тому проводиться так часто, як це необхідно для встановлення точного стану плода і матері. Кількість призначуваних лікарем сеансів УЗД може коливатися залежно від безлічі факторів. Це і стан здоров'я конкретної жінки, і її історія хвороби, наявність скарг і багато іншого. Крім того, є і планові скрининги, які жінці необхідно пройти в кожному триместрі вагітності навіть у тому випадку, якщо у неї немає скарг. Однак, хоча УЗД і вважається нешкідливим, процедуру з міркувань обережності не проводять заради інтересу, тільки за реальної необхідності. Є три планових проведення ультразвукової діагностики вагітної: в першому, другому і третьому триместрі.

УЗД скринінг першого триместру

Зазвичай ультразвукове обстеження в першому триместрі проводиться на 10-14 тижні вагітності. УЗД скринінг дає можливість дізнатися:

  • точний термін зачаття, а отже і спрогнозувати попередню дату пологів;
  • кількість ембріонів;
  • місце прикріплення плаценти;
  • стан плаценти;
  • наявність або відсутність патології матки або придатків;
  • наявність або відсутність деяких відхилень у розвитку.

Крім того, вже на п'ятому тижні вагітності ультразвукова діагностика дозволяє почути серцебиття ембріона. Також є можливість за допомогою УЗД плода уточнити стан плаценти, наприклад, чи є підозри на її відшарування. І хоча внутрішні органи ембріона ще тільки формуються на ранніх термінах, УЗД дає можливість зрозуміти, наскільки його розвиток відповідає нормам. А це в свою чергу дає можливість судити про стан матері та її майбутньої дитини.

УЗД скринінг другого триместру

Друге планове відвідування кабінету ультразвукової діагностики вагітна жінка проводить на 20-24 тижні терміну вагітності. На цьому терміні у плода сформовані всі життєво важливі органи, що дозволяє провести аналіз їх роботи за допомогою УЗД плода. Це обстеження дає можливість з високою імовірністю встановити анатомічні відхилення в розвитку плода, відхилення в розвитку внутрішніх органів, вроджені вади багатьох систем.

Часто саме на УЗД другого триместру чекають найбільше, адже саме на цьому терміні виходить з'ясувати стать майбутньої дитини. Для збереження здоров'я матері та дитини важливою є можливість на даному етапі перевірити стан плаценти. За допомогою УЗД вдається встановити її щільність, зрілість і товщину. Крім того, можна дізнатися ступінь передлежання і місце прикріплення плаценти. Аналіз стану плаценти має важливе значення для того, щоб зробити загальний висновок про перебіг вагітності. Також на даному етапі ультразвукова діагностика дає можливість дізнатися положення пуповини щодо плода. І, нарешті, за допомогою УЗД скринінгу лікар перевіряє також стан матки жінки.

УЗД скринінг третього триместру

Третє планове відвідування вагітною жінкою кабінету ультразвукової діагностики відбувається на 32-34 тижні вагітності. Це вже пізній термін, що відповідає восьмому місяцю вагітності, коли до пологів залишається порівняно небагато часу. Важливо, що деякі аномалії та відхилення в розвитку вдається виявити тільки на пізніх термінах вагітності, тому ультразвукова діагностика є важливою для заключного висновку про стан плода і матері. Також УЗД скринінг плода в третьому триместрі дає можливість провести аналіз цілого ряду важливих показників:

  • становище дитини - чи знаходиться вона вниз головою або ногами. Другий випадок є показанням для кесаревого розтину;
  • ступінь зрілості плаценти, від якої залежить кількість кисню, що надходить до плода;
  • стан здоров'я більшості внутрішніх органів вже сформованого плода;
  • показники росту плода загалом і стан його кінцівок і частин тіла;
  • рухова активність, яка повинна укладатися в певний стандарт - як надмірно мляві рухи, так і незвично висока активність вказують на проблеми зі здоров'ям плода.

Небезпека УЗД для вагітних

Ультразвукове обстеження плода є порівняно молодою діагностичною процедурою, ефект від якої все ще вивчається. Жодне дослідження не довело конкретний шкідливий ефект від звичайного УЗД, яке призначається тричі за вагітність. Водночас вплив звуків ультрависокої частоти на живі клітини має місце. Йдеться про підвищення температури окремих ділянок тіла за відносно тривалого впливу ультразвукового випромінювання. Зокрема, матка є вкрай чутливою на ранніх термінах вагітності.

Водночас користь від ультразвукового обстеження плода є безсумнівною. Завдяки цій діагностичній процедурі вдається дізнатися про його стан на різних етапах його розвитку. Триразове відвідування кабінету ультразвукової діагностики для стандартного обстеження плода є нормою, поширеною у багатьох країнах. У той же час робити додаткові УЗД з інтересу, а також робити знімки дитини як 2D-, так і 3D- або 4D-формату небажано, адже інтенсивність ультразвукового впливу в такому випадку вища, і рекомендується не ризикувати.

УЗД в ОН Клінік Суми

УЗД для вагітних - які бувають і навіщо потрібні - Коболєва Анастасія Євгеніївна
Коболєва Анастасія Євгеніївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Навіщо потрібно доплер УЗД для вагітних?

Ультразвукова доплерографія під час вагітності потрібна для оцінки параметрів кровотоку в судинах плода, матки та пуповини. Порушення кровотоку може призвести до кисневого голодування, порушення нормального розвитку плода і виникнення небезпечних ситуацій. Дослідження призначається гінекологом у плановому режимі для контролю розвитку плода, а також за підозри на наявність патологій (маловоддя, багатоводдя, відшарування або передлежання плаценти та інші).

2. Як підготуватися до УЗД для вагітних?

Підготовка до УЗД органів малого таза за вагітності розрізняється залежно від того, яким способом буде проводитися процедура. За трансабдомінального УЗД, що виконується через стінку живота, за годину до дослідження потрібно випити до одного літра негазованої рідини (щоб поліпшити візуалізацію органів). Якщо планується трансвагінальне УЗД органів малого таза, сечовий міхур перед процедурою потрібно спорожнити.

3. Чи можна їсти перед УЗД для вагітних?

Перед УЗД органів малого таза під час вагітності можна їсти. Раціон харчування і кількість прийомів їжі зазвичай міняти не потрібно. Важливо не переїдати перед ультразвуковим дослідженням органів малого таза, щоб не відчувати дискомфорту під час процедури.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
УЗД для вагітних - які бувають і навіщо потрібні
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).
УЗД для вагітних - які бувають і навіщо потрібні
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 3 місяці тому
Добрий день, у мене є загроза викидня, тому гінекологиня попередила, що може знадобитися проведення додаткових ультразвукових досліджень (крім трьох планових). Чим небезпечні часті УЗД під час вагітності?
Відповісти
Здрастуйте, дослідження свідчать, що ультразвукові хвилі, які використовуються під час УЗД, є повністю безпечними для здоров'я матері та плоду. Тому повторювати ультразвукові дослідження можна за виникнення необхідності.
Ірина 4 місяці тому
Здрастуйте, ми з чоловіком давно хочемо дитину, тому не використовуємо презервативи чи оральні контрацептиви. Тому, коли у мене буде затримка, я хочу точно знати, як мені діяти. Підкажіть, що швидше покаже вагітність тест чи УЗД?
Відповісти
Добрий день, тест зазвичай швидше показує наявність вагітності. Домашній тест може дати позитивний результат уже за кілька днів після затримки менструації, коли рівень хоріонічного гонадотропіну (ХГЛ) досить високий для виявлення в сечі. Тоді як на УЗД вагітність видно зазвичай після прикріплення заплідненої яйцеклітини до стінки матки.
Оксана 5 місяців тому
Добрий день, я вагітна, у мене почався третій триместр. Гінеколог направила на ультразвукове дослідження і сказала, що потрібно відмовитися від їжі за три години до обстеження. Можете підказати, чому не можна їсти перед УЗД у третьому триместрі?
Відповісти
Здрастуйте, ультразвукове дослідження може проводитися для оцінки стану плода, включно з його рухами й активністю. Вживання їжі до УЗД може вплинути на активність плода, зробивши результати дослідження менш інформативними. Також перед УЗД у третьому триместрі часто проводять вимірювання рівня цукру в крові матері для виключення гіпоглікемії (низького рівня глюкози), тому важливо відмовитися від їжі за кілька годин.
Олена 6 місяців тому
Добрий день, під час сексу в хлопця порвався презерватив, але помітили ми розрив контрацептива вже після закінчення статевого акту. Затримка у мене вже 12 днів, я зробила тест і записалася на ультразвукове дослідження. Але не можу зрозуміти, чому УЗД показує вагітність, а тест ні?
Відповісти
Добрий день, зазвичай тест показує вагітність раніше за УЗД, оскільки заснований на вимірюванні рівня ХГЛ у сечі, який підвищується відразу після імплантації ембріона. Причини хибнонегативного тесту включають минулий термін придатності, недотримання інструкції, виконання тесту ввечері або після вживання великої кількості рідини.
Ольга 6 місяців тому
Добрий день. Ми з чоловіком довго планували вагітність і намагалися зачати дитину. Через рік нам вдалося, лікар каже, що вагітність протікає нормально. Я б хотіла дізнатися, чим відрізняється УЗД 2Д від 3Д під час вагітності?
Відповісти
Здрастуйте, УЗД 2Д створює двовимірні плоскі зображення, що дає змогу лікареві побачити структури і розміри органів плода, а також провести точні вимірювання (наприклад, довжини тіла і розмірів органів). 3Д УЗД створює тривимірні об'ємні зображення, які дають змогу отримати реалістичне уявлення про форму і зовнішність плода.
Лариса 6 місяців тому
Доброго дня, три тижні тому в мене був незахищений статевий акт, місячні затримуються вже на тиждень. Я думаю, що можу бути вагітна, проте тест на вагітність ще негативний. Я хочу пройти ультразвукове дослідження. Чи потрібно пити воду перед УЗД на визначення вагітності?
Відповісти
Добрий день, для УЗД на визначення вагітності не потрібно пити велику кількість води. Перед УЗД краще спорожнити сечовий міхур, щоб проведення обстеження було більш комфортним для жінки.
Наталия 6 місяців тому
Добрий вечір, у мене через тиждень заплановано перше ультразвукове дослідження. Однак я не знаю, як правильно готуватися до обстеження. Розкажіть, чи можна їсти перед УЗД на ранніх термінах вагітності?
Відповісти
Добрий вечір, на ранніх термінах вагітності можна їсти і пити перед ультразвуковим дослідженням, оскільки їжа не впливає на результати обстеження. Лікар може сказати прийти на дослідження з порожнім сечовим міхуром.
Катерина 6 місяців тому
Добрий день, у мене була одна завмерла і позаматкова вагітність, яку виявили дуже пізно. Три дні тому я зробила тест і дізналася, що вагітна. Я переживаю, що вона знову може бути позаматковою. Підкажіть, на якому терміні робити УЗД, щоб виключити позаматкову вагітність?
Відповісти
Доброго дня, Ультразвукове дослідження для виключення позаматкової вагітності проводять на ранніх термінах вагітності, зазвичай між п'ятим і восьмим тижнями після останніх місячних. УЗД дає змогу візуалізувати місце розташування заплідненої яйцеклітини. Позаматкова вагітність може проявлятися відсутністю ембріона в матці або наявністю рідини в черевній порожнині.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!