Logo
0 800 30 11 77
Читати 11 хвилин

Що таке омега-3 жирні кислоти та в чому їх користь?

Що таке омега-3 жирні кислоти та в чому їх користь?
Читати 11 хвилин | Створено: 1 лютого 2024 | Оновлено: 1 лютого 2024 | 7457 7457
1. Що таке жирні кислоти? 2. Що таке омега-3 жирні кислоти? 3. У чому різниця між омега-3 та риб'ячим жиром? 4. У чому різниця між омега-3, омега-6 та омега-9? 5. Які бувають жирні кислоти омега-3? 6. У чому користь омега-3? 7. Чим корисні омега-3 кислоти для дітей? 8. Як зрозуміти, що в мене дефіцит жирних кислот омега-3? 9. За яких захворювань показані омега-3 кислоти? 10. Кому протипоказані омега-3 кислоти? 11. Яка добова норма споживання омега-3? 12. У яких продуктах містяться жирні кислоти омега-3? 13. Що таке харчові добавки з омега-3 кислотами? 14. Які бувають добавки з омега-3? 15. Як вибрати комплекс омега-3 кислот? 16. Як приймати омега-3 жирні кислоти? 17. Коли краще приймати омега-3 — вранці чи ввечері? 18. Що буде, якщо я вживатиму забагато омега-3? 19. Як довго потрібно приймати кислоти омега-3? 20. Чи можна постійно приймати омега-3? 21. Чи можна одночасно приймати омега-3 та вітамін D? 22. Чи можна приймати омега-3 з ліками? 23. З чим не можна приймати омега-3?
1

Що таке жирні кислоти?

Жирні кислоти — це вид карбонових кислот, які містяться у тваринних і рослинних продуктах харчування. Є незамінними кислотами, але не всі виробляються організмом самостійно, що зумовлює необхідність включення в раціон певних продуктів харчування (наприклад, риби) чи прийом харчових добавок (зокрема омега-3).

Вітаміни, мінерали та жирні кислоти беруть участь у регуляції метаболізму, підтримують нормальне функціонування імунної системи та є будівельними «блоками» для клітин організму.

2

Що таке омега-3 жирні кислоти?

Омега-3 жирні кислоти — це поліненасичені жири, які людина отримує з харчових продуктів. Омега-3 корисна для підтримки здоров'я серця та судин, вживати її можна дітям, дорослим і літнім людям. Для призначення харчової добавки необхідно записатися на прийом до терапевта чи кардіолога (за діагностованих патологій серця чи судин).

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

У чому різниця між омега-3 та риб'ячим жиром?

Риб'ячий жир та омега-3 відрізняються складом, ступенем очищення, а також продуктами, в яких вони містяться.

Відмінності омеги-3 від риб'ячого жиру

Критерій

Омега-3

Риб'ячий жир

Характеристика

Загальна назва для класу ненасичених жирних кислот

Олія, яку отримують з холодноводних риб

Склад

До складу Омега-3 можуть входити альфа-ліноленова, ейкозапентаєнова та докозагексаєнова кислоти

До складу риб'ячого жиру входять омега-3, вітаміни А і D, мікроелементи

Джерела

Омега-3 міститься в продуктах: червона риба, скумбрія, лляна олія, насіння чіа.

Риб'ячий жир міститься в лососі, сьомзі, форелі, тунці, макрелі, сардинах.

Користь риб'ячого жиру й омеги-3 залежить від ступеня очищення. Дізнатися про склад і «чистоту» риб'ячого жиру та жирних кислот можна з інструкції.

4

У чому різниця між омега-3, омега-6 та омега-9?

Омега-3, 6 і 9 — різні класи жирних кислот, які відрізняються за структурою та функціями в організмі.

Відмінності між жирними кислотами омега

Критерій

Омега-3

Омега-6

Омега-9

Склад

Альфа-ліноленова, ейкозапентаєнова та докозагексаєнова кислоти

Лінолева й арахідонова кислоти

Олеїнова кислота

Джерела

Риб'ячий жир, лляна олія, насіння чіа, горіхи

Соняшникова, кукурудзяна та соєва олії, горіхи

Оливкова й арахісова олії, авокадо

Функції

Важливі для здоров'я серцево-судинної системи, мають протизапальні властивості, підтримують нормальне функціонування мозку та розвиток зору

Відіграють роль у регуляції запальних процесів, беруть участь в утворенні клітинних мембран

 

Впливають на рівень холестерину в крові, забезпечують енергією, беруть участь в утворенні клітинних мембран

Омега-9 є мононенасиченою жирною кислотою, вважається незамінною для організму. Однак, на відміну від омеги-3 та 6, може в невеликих кількостях синтезуватися (вироблятися) організмом самостійно.

5

Які бувають жирні кислоти омега-3?

Жирні кислоти є частиною опорної структури кожної клітини організму людини, допомагають підтримувати роботу серця, легенів, кровоносних судин та імунної системи. Види жирних кислот омега-3:

  • ейкозапентаєнова кислота (ЕПК);
  • докозагексаєнова кислота (ДГК);
  • альфа-ліноленова кислота (АЛК).

ДГК та ЕПК здебільшого містяться у водоростях і жирній рибі (лососевих, сардинах і тунці). У складі рослинної їжі переважає альфа-ліноленова кислота.

6

У чому користь омега-3?

Дослідження підтверджують, що люди, які вживають у їжу ненасичені жирні кислоти омега-3, мають менший ризик ускладнень серцево-судинних захворювань. Користь омега-3 для чоловіків і жінок:

  • здоров'я серцево-судинної системи. Омега-3 допомагають знижувати рівень тригліцеридів у крові, покращують еластичність судин і знижують артеріальний тиск;
  • протизапальні властивості. Жирні кислоти зменшують запалення в організмі, впливаючи на виробництво протизапальних медіаторів, знижуючи вироблення цитокінів і мінімізуючи окислювальний стрес;
  • підтримка нормального функціонування мозку. Докозагексаєнова кислота є важливим компонентом клітин мозку, тому її вживання сприяє поліпшенню когнітивних функцій, підтримці пам'яті та зниженню ризику неврологічних захворювань;
  • контроль ваги та обміну речовин. Омега-3 кислоти допомагають регулювати обмін речовин і впливають на рівень інсуліну, що корисно для нормалізації ваги та зменшення ризику розвитку цукрового діабету;
  • підтримка здоров'я суглобів. Користь риб'ячого жиру та омега-3 полягає в поліпшенні рухливості суглобів і зменшенні симптомів артритів та артрозів.

Користь омега-3

Користь омега-3

Омега-3 корисна для вагітних і жінок, які годують грудьми, оскільки докозагексаєнова кислота є основною жирною кислотою, з якої складається сітківка ока. Дослідження підтверджують зв'язок омеги-3 з нормальним розвитком нервової системи та зорових функцій у дитини. Також жирні кислоти знижують ризик передчасних пологів, підтримують нормальний розвиток плода та зменшують ймовірність прееклампсії (підвищення артеріального тиску у вагітних).

7

Чим корисні омега-3 кислоти для дітей?

Згідно з дослідженнями, дитячий омега-3 допомагає зменшити симптоми синдрому дефіциту уваги та гіперактивності — поведінкового розладу, який характеризується підвищеною активністю, неуважністю та імпульсивністю. Користь омега-3 для дітей:

  • формування сітківки ока;
  • зменшення занепокоєння та агресії;
  • зниження ризику розвитку астми;
  • поліпшення міцності кісток.

Омега-3 для вагітних також призначається для розвитку головного мозку в дитини. Жирні кислоти підтримують структурне формування мозкових клітин і синапсів, сприяють розвитку нейронів, впливають на функціональні аспекти мозку (пам'ять і когнітивні навички).

8

Як зрозуміти, що в мене дефіцит жирних кислот омега-3?

Дефіцит омега-3 може спричинити огрубіння, лущення, почервоніння, припухлість і свербіж шкіри, оскільки її нестача призводить до зниження вологості в шкірі. Омега-3 важлива для волосся та нігтів, тому дефіцит жирних кислот може спричинити їх ламкість.

9

За яких захворювань показані омега-3 кислоти?

Вітаміни омега-3 можуть бути призначені сімейним лікарем, терапевтом, а також вузькопрофільним фахівцем (наприклад, кардіологом, ревматологом). Захворювання, за яких показані жирні кислоти:

  • серцево-судинні захворювання. Сприяють підвищенню ліпопротеїдів високої («хорошого» холестерину) та зниженню ліпопротеїдів низької («поганого» холестерину) щільності. Омега-3 кардіо також зменшують кров'яний тиск, запобігають утворенню бляшок (відкладень жиру, холестерину та кальцію) в артеріях;
  • запальні захворювання суглобів (наприклад, артрит). Пом'якшують симптоми артриту, зменшують запалення в суглобах і полегшують больові відчуття;
  • депресія. Впливають на рівень нейротрансмітерів (серотоніну та дофаміну), які відіграють ключову роль у регуляції настрою;
  • психічні розлади (шизофренія). Підтримують структурну цілісність мозку, що сприяє його нормальному функціонуванню, а також стимулюють нейрогенез — процес утворення нових нейронів у мозку, що пов'язано з позитивним впливом на когнітивні функції;
  • ожиріння. Сприяють підтримці метаболізму жирів, зниженню запалення та контролю апетиту.

Дослідження свідчать, що приймати омега-3 в капсулах корисно за аутоімунних і запальних патологій: системного червоного вовчака, розсіяного склерозу, хвороби Крона, виразкового коліту, остеоартриту та ревматоїдного артриту. Також доведено, що вживання капсул омега-3 під час лікування раку допомагає поліпшити результати та зменшити побічні ефекти хіміотерапії за рахунок зниження запалення.

10

Кому протипоказані омега-3 кислоти?

Омега-3 кислоти протипоказані людям, які мають алергічну реакцію на рибу чи інші компоненти, з яких виготовляються харчові добавки (наприклад, на водорості). Прийом добавок може бути не рекомендований за гострих і хронічних захворювань нирок і печінки, запалення жовчного міхура (холециститу) та підшлункової залози (панкреатиту).

11

Яка добова норма споживання омега-3?

Дозування омега-3 відрізняється залежно від віку та статі. Доза омега-3 вища для дітей і деяких категорій дорослих (вагітних і жінок, які годують груддю).

Добова норма омега-3

Вікова категорія

Норма омега-3 на день

Від народження до 12 місяців

500 мг

Один-три роки

700 мг

Чотири-вісім років

900 мг

9-13 років

для чоловіків – 1200 мг

для жінок – 1000 мг

14-18 років

для чоловіків – 1600 мг

для жінок – 1100 мг

Старші за 18 років

для чоловіків – 1600 мг

для жінок – 1100 мг

Під час вагітності

1400 мг

У період грудного вигодовування

1300 мг

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Добова норма омега-3

Добова норма омега-3

12

У яких продуктах містяться жирні кислоти омега-3?

Основними джерелами омега-3 є риба та морепродукти, кількість жирних кислот у яких може варіюватися залежно від середовища проживання (море, океан, річка) чи способу штучного вирощування (наприклад, відкритий чи закритий).

Таблиця продуктів з великою кількістю омега-3

Продукт

Кількість жирних кислот

Устриці

3,7 г

Волоські горіхи

2,7 г

Скумбрія

2,0 г

Лосось (вирощений на фермі)

1,7 г

Оселедець

1,3 г

Лосось (дикий)

1,2 г

Анчоус

1,2 г

Сіг

1,1 г

Тунець

1,0 г

Палтус

0,8 г

Луфар

0,7 г

Смугастий окунь

0,6 г

Райдужна форель (дика)

0,5 г

Креветки

0,1 г

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця продуктів з великою кількістю омега-3

Таблиця продуктів з великою кількістю омега-3

Менша кількість жирних кислот міститься в оліях, отриманих з печінки риб (наприклад, тріски, криля), водоростях, квасолі, соєвій олії. Хорошими джерелами омега-3 також є насіння льону та чіа.

13

Що таке харчові добавки з омега-3 кислотами?

Харчові добавки з омега-3 кислотами — препарати, що містять ейкозапентаєнову та докозагексаєнову кислоти. Вони зазвичай виробляються з риби, водоростей або лляної олії.

14

Які бувають добавки з омега-3?

Добавки з омега-3 і риб'ячим жиром можуть бути доступні у формі гелевих капсул, рідин або жувальних таблеток. Також вони відрізняються за складом і дозуванням.

15

Як вибрати комплекс омега-3 кислот?

Під час купівлі харчових добавок важливо вивчити інформацію про виробників, оскільки компанії мають різні стандарти якості та очищення (ступені чистоти) продукту. Критерії, які важливі для вибору омега-3:

  • вміст EPA та DHA. Для комплексного впливу на системи та органи омега-3 для дітей і дорослих має містити два види жирних кислот — ейкозапентаєнову (EPA) і докозагексаєнову (DHA);
  • джерело омега-3. Залежно від виробника та ціни харчова добавка може містити жирні кислоти, отримані з риб'ячого жиру лосося чи тунця, водоростей, насіння льону. Уточнити склад можна в інструкції до препарату;
  • дозування. Омега-3 можуть мати різне дозування (наприклад, 500 мг, 1000 мг), тому під час вибору важливо читати інформацію на упаковці.

Жирні кислоти не можна приймати без попередньої консультації з лікарем. Перед призначенням харчової добавки лікар аналізує скарги, вивчає особистий анамнез пацієнта, а також уточнює інформацію про прийняті засоби. Омега-3 можуть бути не сумісні з іншими вітамінами та лікарськими препаратами.

16

Як приймати омега-3 жирні кислоти?

Правила прийому омега-3 можуть варіюватися залежно від типу, дозування та мети вживання харчової добавки. Однак зазвичай пити омега-3 рекомендується один-два рази на день під час прийому їжі. Таблетки омега-3 потрібно запивати достатньою кількістю води.

17

Коли краще приймати омега-3 — вранці чи ввечері?

Приймати жирні кислоти в профілактичних і лікувальних цілях можна вранці чи ввечері. Для схуднення омега-3 рекомендується пити натще, оскільки жирні кислоти впливають на обмін речовин, зменшуючи утворення жирових клітин і сприяючи розщепленню жирів, що дає змогу швидше нормалізувати вагу. При бажанні вживати омегу-3 для зменшення ваги необхідно проконсультуватися у дієтолога.

18

Що буде, якщо я вживатиму забагато омега-3?

Вживання омега-3 має протипоказання та побічні ефекти, які завжди прописуються в інструкції. Надлишок жирних кислот зменшує згортання крові, що призводить до підвищеного ризику кровотечі (наприклад, за порізів, ран, під час операцій). Інші наслідки прийому великих доз омега-3:

  • підвищений рівень цукру в крові;
  • низький артеріальний тиск;
  • хронічна діарея;
  • порушення сну (безсоння);
  • кислотний рефлюкс;
  • порушення мозкового кровообігу (інсульт).

Побічні ефекти жирних кислот можуть охоплювати неприємні запах з ротової порожнини та присмак у роті, головний біль, нудоту, печію, зміну запаху поту. За алергічної реакції на рибу та морепродукти вживання омега-3 може спричинити утруднене дихання, набряк губ, язика та горла, хрипи, кропив'янку, утруднене дихання та біль у грудях, лихоманку з ознобом.

19

Як довго потрібно приймати кислоти омега-3?

Правильно пити омега-3 важливо для отримання користі від харчових добавок і запобігання побічних ефектів. Тривалість курсу визначається лікарем і залежить від віку, статі, причини прийому жирних кислот (наприклад, серцево-судинні захворювання, депресія).

Зазвичай курс прийому омега-3 варіюється від трьох до шести місяців. Риб'ячий жир та омегу-3 для дітей і дорослих призначають курсами з перервою не менше ніж два тижні.

20

Чи можна постійно приймати омега-3?

У деяких випадках (наприклад, за серцево-судинних захворювань) приймати омегу-3 можна постійно. Однак тривалість прийому визначається лікарем. Також інформація про правила вживання омега-3 може варіюватися залежно від виробника та дозування, тому перед купівлею харчової добавки необхідно прочитати інструкцію.

21

Чи можна одночасно приймати омега-3 та вітамін D?

Для загального здоров'я приймати омега-3 та вітамін D одночасно можна. Додатковий прийом вітаміну D необхідний для підтримки здоров'я кісток, імунної системи, рівня кальцію в організмі.

22

Чи можна приймати омега-3 з ліками?

Жирні кислоти з препаратами потрібно приймати з обережністю, оскільки можливе зниження ефективності харчової добавки чи розвиток побічних ефектів. Взаємодія омеги-3 з лікарськими засобами:

  • антикоагулянти. Приймати з омега-3 не рекомендується через підвищення ризику кровотеч за рахунок зниження згортання крові;
  • препарати для лікування артеріального тиску. Жирні кислоти можуть змінити дію ліків і погіршити ефективність курсу терапії. Приймати харчову добавку з ліками від серця можна тільки за призначенням лікаря.

Протизаплідні препарати можуть впливати на ефективність риб'ячого жиру й омега-3, знижуючи їх користь для жінок. Препарати для схуднення з жирними кислотами можна приймати з інтервалом у дві години.

23

З чим не можна приймати омега-3?

Омега-3 не можна приймати з антикоагулянтами (за винятком інших вказівок від лікаря). Жирні кислоти можуть погіршувати засвоєння та метаболізм вітамінів, тому не завжди їх можна приймати разом.

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке омега-3 жирні кислоти та в чому їх користь? - Мірошникова Жанна Валеріївна
Мірошникова Жанна Валеріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке омега-3 жирні кислоти та в чому їх користь?
Лікар терапевт-дієтолог, лікар функціональної діагностики. Друга категорія.
Що таке омега-3 жирні кислоти та в чому їх користь?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 3 тижні тому
Вітаю, після початку прийому жирних кислот у мене постійні нудота і діарея. Розкажіть, які ще побічні ефекти можуть викликати омега 3, 6 і 9?
Відповісти
Добрий день, зазвичай омега-3, 6 і 9 жирні кислоти вважаються безпечними, але в разі тривалого приймання підвищених доз можуть викликати побічні ефекти. Можливі діарея, нудота, головний біль, алергічні реакції.
Андрій 1 місяць тому
Добрий день, я хотів попити омегу-3 для себе, купив харчову добавку і в інструкції виявив, що пити мені її не можна (у мене дисфункція щитовидки). Скажіть, чому омега-3 може бути протипоказана в разі патологій щитоподібної залози?
Відповісти
Вітаю, омега-3 кислоти впливають на функцію щитоподібної залози і впливають на рівень гормонів. Тому людям з патологіями щитоподібної залози (наприклад, гіпотиреозом або гіпертиреозом) рекомендується проконсультуватися з ендокринологом перед початком приймання омега-3, щоб уникнути впливу на баланс щитоподібних гормонів і забезпечити безпеку лікування.
Ганна 2 місяці тому
Доброго дня, можете розповісти, кому не можна пити омега-3 і чому? З чим можуть бути викликані протипоказання, якщо омега є незамінною кислотою для організму?
Відповісти
Добрий день, незважаючи на корисність омега-3 для багатьох людей, існують протипоказання. Жирні кислоти можуть бути протипоказані в разі алергії на рибу і морепродукти, захворюваннях печінки і нирок, порушення згортання крові.
Каріна 2 місяці тому
Доброго дня, лікар призначив приймання омега-3, сказав, що жодних вимог до приймання немає, потрібно пити двічі на день. Можете допомогти: як приймати омега-3 — до їди чи після?
Відповісти
Вітаю, приймати жирні кислоти рекомендується під час їди в разі їх призначення для лікування або профілактики захворювань внутрішніх органів. Прийом жирних кислот вранці натщесерце може прискорити метаболізм і сприяти схудненню.
Наталя 2 місяці тому
Доброго дня, я порадилася з дієтологом і почала пити омегу-3, щоб нормалізувати вагу. Але можете розповісти, як саме жирні кислоти впливають на зайві кілограми? Скільки можна пити омега-3 без перерви?
Відповісти
Добрий день, жирні кислоти, особливо омега-3, можуть допомогти в управлінні вагою, підвищуючи відчуття ситості та підтримуючи метаболізм. Потрібно дотримуватися рекомендованої дози і правил прийому омега-3, які вказані на упаковці або індивідуально встановлені лікарем.
Аліна 2 місяці тому
Добрий день, у мене підвищений артеріальний тиск і вроджена вада серця. Я знаю, що жирні кислоти корисні для серця, тому вирішила почати пити омегу. Скажіть, як пити омега-3 1000 мг?
Відповісти
Вітаю, для підтримання здоров'я серцево-судинної системи та зниження артеріального тиску омега-3 в дозі 1000 мг зазвичай приймається щодня. Однак важливо проконсультуватися з лікарем перед початком прийому, тому що тривале вживання великих доз омега-3 може впливати на згортання крові та потребує медичного контролю.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!