Logo
0 800 30 11 77

Хвороба Крона: причини, симптоми та способи лікування

Хвороба Крона: причини, симптоми та способи лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 28 червня 2023 | Оновлено: 26 липня 2023 | 28706 28706
Хвороба Крона може проявитися в будь-якому віці, проте переважно діагностується в жінок і чоловіків 20-30 років, у середньому вражає 1 зі 100 людей у світі.

Дослідження показують, що від 1,5% до 28% людей із хворобою Крона мають генетичну схильність до неї.

Що таке хвороба Крона?

Хвороба Крона — це запальне захворювання кишківника, яке спричиняє набряк тканин у травному тракті (зазвичай у тонкій і товстій кишці). Види хвороби Крона:

  • ілеїт. Набряк виникає в клубовій кишці (нижньому відділі тонкого кишківника);
  • ілеоколіт. Запалення розвивається в клубовій або товстій кишці;
  • шлунково-дуоденальна (гастродуоденальна) форма. Подразнення локалізується в шлунку і верхній частині тонкого кишківника (дванадцятипалій кишці);
  • еюноілеїт. Вогнища запалення розвиваються у верхній половині тонкого кишківника (порожній кишці).

У деяких випадках патологія вражає тільки товстий кишківник. Хвороба Крона не заразна і не передається від людини до людини. У разі підозри на запалення кишківника необхідна консультація гастроентеролога.

Причини розвитку хвороби Крона

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Точна причина хвороби Крона невідома, проте вчені вважають, що важливу роль у розвитку патології відіграє порушення у функціонуванні імунної системи, через яке імунні клітини атакують травний тракт. Фактори ризику хвороби Крона:

  • генетична схильність;
  • дисбаланс кишкової мікрофлори;
  • куріння;
  • бактеріальні інфекції (мікобактеріоз, кишкова паличка);
  • забруднення повітря.

У групі ризику розвитку захворювання перебувають люди, які безконтрольно приймають антибіотики, протизаплідні таблетки і нестероїдні протизапальні препарати. Ймовірність хвороби Крона підвищується за дієти з високим вмістом жирів.

Як виглядає хвороба Крона?

Хвороба Крона в роті проявляється виразковими ураженнями, які спричиняють дискомфорт і біль під час ковтання. На шкірі при захворюванні можуть виникати висипання та ерозії, які локалізуються в ділянці живота і нижніх кінцівок. У людей із хворобою Крона також можуть запалюватися слизова (кон'юнктивіт) і райдужна (ірит) оболонки ока. Як виглядає хвороба Крона, можна побачити на фото.

Які симптоми хвороби Крона?

Ознаки можуть змінюватися залежно від локалізації та ступеня ураження. Хвороба Крона зазвичай проявляється болями і спазмами в нижній правій частині живота, які посилюються відразу після вживання їжі. Симптоми хвороби Крона:

Симптоми хвороби Крона

Симптоми хвороби Крона

У разі прогресування патології розвиваються запалення печінки або жовчних проток, камені в нирках. У дітей хвороба Крона може спричинити затримку росту і статевого розвитку.

Ознаки хвороби Крона у дорослих у разі запалення товстого кишківника можуть включати часті та термінові позиви до дефекації, у разі ураження стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки — нудоту та блювоту. У разі розвитку періанальної форми хвороби Крона уражається ділянка ануса, виникають анальні тріщини, свищі заднього проходу, шкірні бородавки навколо заднього проходу, абсцеси. Закреп при хворобі Крона з'являється через запалення, порушення моторики та звуження кишківника.

Позакишкові прояви хвороби Крона можуть включати виразки в роті, припухлі губи, червоні плями в куточках рота. Язик при хворобі Крона може бути вкритий невеликими виразками, які спричиняють біль, печіння і дискомфорт під час їди, пиття, чищення зубів. За хвороби Крона з'являються висип червоного кольору, припухлість і чутливість шкіри під час пальпації, горбки під шкірою (особливо в ділянці нижніх кінцівок).

Як діагностувати хворобу Крона?

Перед початком лікування гастроентеролог збирає анамнез і аналізує скарги пацієнта (дізнається про час появи симптомів, їхню інтенсивність і характер). Діагностика хвороби Крона може включати:

  • пальпацію живота. Дозволяє виявити локалізацію болю для попереднього визначення типу патології;
  • колоноскопію. Передбачає огляд товстого кишківника за допомогою ендоскопа — гнучкої трубки з підсвічуванням і камерою на кінці. Допомагає виявити гранульоми (скупчення запальних клітин);
  • комп'ютерну томографію. При хворобі Крона КТ застосовується для оцінки стану тканин тонкого і товстого кишківника, а також інших частин травного тракту (наприклад, стравоходу);
  • рентген. При хворобі Крона рентген застосовується для виявлення виразок, деформацій, заглиблень на стінках кишківника, запалення і звуження кишки, а також для оцінки стану суміжних органів (наприклад, шлунку або сечового міхура);
  • капсульну ендоскопію. Передбачає проковтування пацієнтом невеликої капсули з камерою, яка робить знімки всіх відділів кишківника і надсилає їх на записуючий пристрій (кріпиться на поясі). Камера виводиться з організму самостійно під час дефекації. Дослідження не проводять у разі підозри на закупорку (непрохідність) або звуження кишківника.

У разі хвороби Крона під час ендоскопії лікар може зробити біопсію (взяти невелику ділянку ураженої тканини для дослідження). Біопсія кишківника дає змогу оцінити ступінь запалення, виключити інші патології (інфекції або онкологію).

Способи лікування хвороби Крона

Вилікувати хворобу Крона неможливо, оскільки патологія має аутоімунну природу, курс терапії спрямований на зменшення запалення і зняття симптомів, запобігання ускладнень, досягнення довгострокової ремісії. Вилікувати хворобу Крона народними засобами неможливо, настоянки з трав навпаки можуть підвищити ризик наслідків і прогресування патології. Лікування хвороби Крона може включати:

  • протизапальні препарати (кортикостероїди). Застосовуються для зняття запалення в кишківнику, зазвичай використовуються короткостроково (приблизно, три-чотири місяці);
  • супресори імунної системи. Спрямовані на придушення імунної відповіді організму і блокування речовин, що викликають запалення;
  • біопрепарати. Використовуються для порушення «зв'язування» клітин імунної системи і слизової оболонки кишківника;
  • антибактеріальні препарати. Антибіотики зменшують кількість патогенних бактерій і виділень з нориць та абсцесів (у разі їх розвитку).

Для зняття симптомів лікар також може призначити протидіарейні та знеболювальні засоби. Вітаміни за хвороби Крона необхідні, якщо організм не засвоює достатню кількість корисних речовин. У разі патології можуть призначатися вітаміни В12, D, фолієву кислоту і добавки заліза.

У разі важкої форми хвороби Крона пацієнту може знадобитися операція. Хірург видаляє пошкоджену частину травного тракту, а потім відновлює здорові ділянки кишечника.

Вагітність за хвороби Крона не протипоказана. У періоди загострень фертильність (здатність завагітніти) може знижуватися, проте під час ремісії нормалізується. Під час вагітності можуть бути шкідливими деякі лікарські препарати, що застосовуються для лікування патології, тому під час планування дитини необхідно обговорити з лікарем коригування курсу терапії.

Які ускладнення хвороби Крона?

У разі несвоєчасного або неправильного лікування можуть розвинутися наслідки. Можливі ускладнення хвороби Крона:

  • анальний свищ (фістула);
  • стриктура (звуження) кишківника;
  • перфорація (розрив) кишки;
  • набряк і біль у суглобах верхніх і нижніх кінцівок;
  • слабкість і ламкість кісток;
  • епісклерит (запалення склери ока);
  • камені в нирках і жовчному міхурі;
  • утворення тромбів (згустків крові);
  • порушення кровообігу;
  • телогенова алопеція (випадіння волосся).

Прогресування хвороби Крона тонкої кишки також може призвести до ураження шкіри та розвитку вузлуватої еритеми, що проявляється болісними червоними або рожевими плямами завдовжки близько 15 мм у діаметрі. На гомілках може виникнути гангренозна піодермія, що супроводжується невеликими пухирцями та пустулами, які переходять у глибокі виразки. За хвороби Крона може розвинутися анемія (недокрів'я), яка виникає через нестачу заліза.

Дозволені продукти при хворобі Крона

Дієта при хворобі Крона призначається гастроентерологом і може змінюватися залежно від локалізації патології (тонкий або товстий кишківник).

Дозволені продукти за хвороби Крона

Група продуктів

Приклади продуктів

Овочі

Морква, гарбуз, картопля, шпинат, броколі, кабачки, солодкий перець, огірки

Фрукти

Банани, яблука без шкірки, м'які фрукти (персики, абрикоси, груші)

Злаки

Рис, гречка, кіноа, вівсянка, кукурудзяні пластівці

Білки

Куряче м'ясо без шкіри, індичка, риба (лосось, тріска, тунець), яйця

Молочні продукти

Нежирні молоко і йогурт без лактози, кисломолочний сир, м'який сир, козяче молоко і сир

Жири

Оливкова та кокосова олія, авокадо, горіхи, насіння льону та чіа

Готові продукти

Безглютеновий хліб, картопляні чіпси без прянощів, рисові пластівці без цукру, безлактозні продукти

Рідини

Вода, зелений чай, журавлинний морс, свіжовичавлені соки (без клітковини)

Інші продукти

Мед, цукрозамінники (наприклад, стевія), спеції (без перцю, гострого і пряного)

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця дозволених продуктів за хвороби Крона

Таблиця дозволених продуктів за хвороби Крона

Під час приготування страв важливо уникати смаження і фритюру. Усі продукти необхідно варити, тушкувати або готувати на пару до стану м'якості.

У період ремісії раціон харчування може бути розширений за допомогою додавання здорових жирів (авокадо, горіхів, насіння), нежирних молочних продуктів, пробіотиків. Під час розширення раціону важливо проконсультуватися з гастроентерологом і спостерігати за реакцією людини на нові продукти.

Дієта за хвороби Крона

Для загоєння кишківника лікар може порекомендувати утримання від їжі та пиття. Для отримання поживних речовин пацієнту може бути запропоновано внутрішньовенне харчування або зонд для годування.

За хвороби Крона призначається дієта з невеликою кількістю клітковини для зменшення кількості випорожнень. Основні правила харчування за хвороби Крона:

  • відмова від продуктів, що подразнюють кишківник. Важливо виключити з раціону гострі спеції, жирну їжу, кофеїн і алкоголь;
  • поступове введення нових продуктів. У разі ремісії можна вводити по одному новому продукту за один прийом їжі;
  • харчування з низьким вмістом жиру і високим вмістом білка. Рекомендується вживання їжі, багатої на білки (містяться в рибі, птиці без шкіри, яйцях і тофу);
  • маленькі та часті прийоми їжі. Замість трьох великих прийомів їжі потрібно віддати перевагу невеликим порціям протягом дня (наприклад, зробити п'ять-шість прийомів їжі).

Регулярне пиття важливе для підтримання гідратації та нормального функціонування організму. Рекомендується вживати воду, нежирні супи, натуральні соки.

Рецепти страв за хвороби Крона

У період загострення харчування призначає винятково гастроентеролог, щоб унеможливити поширення й посилення запального процесу. Зазначені нижче рецепти можна використовувати під час ремісії за умови отримання дозволу лікаря на розширення раціону.

1

Омлет з овочами

Хвороба Крона: причини, симптоми та способи лікування
Підготовка
5 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
250
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • яйця — 2 шт.;
  • будь-які овочі — 50 г;
  • сир моцарела — 20 г;
  • сіль і перець — за смаком;
  • оливкова олія — 1 ч. л.
  1. Ретельно вимийте і поріжте дрібно овочі.
  2. У мисці збийте яйця виделкою, додайте овочі та ретельно перемішайте. Посоліть і поперчіть за смаком.
  3. Розігрійте оливкову олію на сковороді з антипригарним покриттям на середньому вогні.
  4. Покладіть суміш яєць з овочами на сковорідку і рівномірно розподіліть.
  5. Посипте зверху натертим сиром.
  6. Готуйте омлет доти, доки яйця не застигнуть і сир не розтопиться, приблизно 3-4 хвилини.
  7. Подавайте гарячим. Можна додати свіжу зелень або нежирний йогурт як гарнір, якщо вони добре переносяться.
2

Парові овочі з куркою

Хвороба Крона: причини, симптоми та способи лікування
Підготовка
10 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
260
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • куряча грудка — 1 шт.;
  • морква — ½ шт.;
  • кабачок — ½ шт.;
  • броколі — 100 г;
  • сіль і негострі спеції — за смаком.
  1. Зніміть шкірку з курячої грудки і наріжте її кубиками.
  2. Дрібно наріжте овочі кубиками або півкільцями.
  3. Підготуйте пароварку, наповнивши нижню посудину водою, і розігрійте її.
  4. Приправте курку сіллю та спеціями за смаком.
  5. Розмістіть шматочки курки на верхньому рівні пароварки та закрийте кришку.
  6. Поставте овочі на нижній рівень пароварки та закрийте кришку.
  7. Готуйте овочі та курку до готовності, приблизно 15-20 хвилин до повної м'якості.
3

Морквяний крем-суп

Хвороба Крона: причини, симптоми та способи лікування
Підготовка
10 хвилин
Приготування
25 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
340
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • морква — 2 шт.;
  • картопля — 1 шт.;
  • цибуля — ½ шт.;
  • курячий або овочевий бульйон — 2 чашки;
  • знежирене молоко — ¼ чашки;
  • оливкова олія — 1 ст. л;
  • сіль і перець — за смаком.
  1. Промийте овочі під проточною водою і почистіть їх.
  2. Наріжте дрібно моркву, картоплю та цибулю.
  3. У середньому казані нагрійте оливкову олію на середньому вогні.
  4. Додайте цибулю й обсмажте її до прозорості.
  5. Додайте моркву і картоплю, і тушкуйте їх кілька хвилин до трохи м'якості овочів.
  6. Влийте овочевий або курячий бульйон і доведіть до кипіння.
  7. Зменшіть вогонь і варіть суп на середньому вогні до повної готовності овочів (приблизно 15-20 хвилин).
  8. Збийте суп у блендері до кремової текстури.
  9. За бажанням додайте нежирне молоко для більш кремового смаку і текстури.
  10. Приправте суп сіллю та спеціями за смаком.

Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Хвороба Крона: причини, симптоми та способи лікування - Шевченко Наталія Олексіївна
Шевченко Наталія Олексіївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чому втрачається вага за хвороби Крона?

Втрата ваги за хвороби Крона може бути спричинена зниженням апетиту, порушенням травлення та поглинання поживних речовин, частою діареєю (призводить до втрати рідини та електролітів, швидкого проходження їжі через травний тракт). Запалення, пов'язане з хворобою Крона, може підвищувати загальний метаболічний процес, збільшуючи енергетичні витрати і призводячи до втрати ваги.

2. Який кал при хворобі Крона?

Кал за хвороби Крона може бути рідким і водянистим, мати домішки слизу або крові, містити неперетравлені залишки їжі. Запалення і порушення травлення може вплинути на запах фекалій, зробивши його більш різким.

3. Чи можна каву за хвороби Крона?

Каву за хвороби Крона рекомендується обмежити або виключити повністю (у періоди загострень). Містить кофеїн, який є стимулятором, і може підвищувати активність кишківника, спричиняючи частіші скорочення та посилену перистальтику. У деяких людей може призводити до посилення болю в животі, діареї або подразнення кишечника.

4. Чому за хвороби Крона болять суглоби?

Біль у суглобах за хвороби Крона пов'язаний з артритом, який розвивається як ускладнення запального захворювання кишківника. Набряклість, болючість і обмежена рухливість у суглобах виникають через хронічне запалення в організмі, аутоімунну реакцію або як побічна реакція на препарати.

5. Які аналізи здати на хворобу Крона?

Для постановки діагнозу та визначення причини патології лікар направляє на дослідження крові, калу та сечі. Аналізи при хворобі Крона можуть включати:

  • аналіз крові. Застосовується для перевірки на анемію (нестача еритроцитів), наявність бактеріальної або вірусної інфекції, рівень запалення, функцію печінки;
  • дослідження випорожнень. Необхідне для виявлення прихованої крові у фекаліях і патогенних мікроорганізмів (бактерій або паразитів);
  • загальний аналіз сечі. Допомагає оцінити функцію нирок (може порушуватися при хворобі Крона).

Кальпротектин за хвороби Крона підвищується, оскільки є маркером запального процесу в кишківнику. Аналіз може застосовуватись для постановки діагнозу та моніторингу ефективності лікування.

6. Хвороба Крона — це рак?

Хвороба Крона — це не рак, а захворювання, що належить до хронічного запального захворювання кишківника. Патологія може спричинити ускладнення (наприклад, утворення фістул, абсцесів, звуження кишківника), однак, у більшості випадків, не призводить до розвитку раку.

7. У чому відмінність виразкового коліту від хвороби Крона?

Виразковий коліт також є запальним захворюванням кишківника. Відмінності виразкового коліту від хвороби Крона:

  • локалізація. Виразковий коліт зазвичай впливає тільки на ділянку ободової та прямої кишки, хвороба Крона може зачіпати будь-яку частину травного тракту (від ротової порожнини до анального отвору);
  • глибина ураження. За виразкового коліту запалення обмежене слизовим шаром товстої кишки, за хвороби Крона — може проникати глибше, зачіпаючи всі шари стінки кишківника;
  • характер запалення. У виразковому коліті запалення зазвичай поширюється рівномірно і безперервно, а в хворобі Крона може бути розрізненим, з присутністю ділянок здорової тканини між ураженими ділянками.

Виразковий коліт може впливати на пряму кишку, призводячи до проктиту або запалення прямої та ободової кишки (проктосигмоїдиту). Хвороба Крона також впливає на задній прохід, проте спричиняє фістули, анальні тріщини, нориці або абсцеси.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Хвороба Крона: причини, симптоми та способи лікування
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Хвороба Крона: причини, симптоми та способи лікування
Стаття перевірена: Орленко Дмитро Борисович
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Богдан 9 місяців тому
Добрий день, яка частина тіла страждає у хворих на хворобу Крона? Тільки кишківник? Дякую за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, хвороба Крона впливає на травний тракт, включно з різними ділянками кишківника, як-от тонкий (ілеум) і товстий кишківник (ободова і пряма кишки). Патологія може вплинути на шкіру, очі, суглоби, печінку і нирки.
Максим 9 місяців тому
Доброго дня, у мене вчора діагностували хворобу Крона. Зараз я відчуваю сильний біль у животі, є діарея та висока температура. Скажіть, як увійти в ремісію за хвороби Крона?
Відповісти
Добрий день, вхід у ремісію при хворобі Крона може бути досягнутий за допомогою комплексного підходу, що включає медичне лікування, зміну способу життя і дієту. Також важливо дотримуватися питного режиму, щоб уникнути зневоднення організму.
Марія 9 місяців тому
Добрий день, чи можна пити молоко за хвороби Крона? Якщо так, то яке? Як молочні продукти впливають на стан кишківника за цього захворювання?
Відповісти
Добрий день, реакція на молоко за хвороби Крона може бути індивідуальною: молочні продукти можуть переноситися добре або бути протипоказані (наприклад, за лактазної недостатності). Деякі пацієнти з хворобою Крона відчувають полегшення від споживання непастеризованих молочних продуктів (наприклад, кефіру або йогурту). Вони містять корисні бактерії, які можуть сприяти здоров'ю кишківника.
Вікторія 10 місяців тому
Здрастуйте, моєму синові 22 роки і в нього місяць тому виявили хворобу Крона. Він п'є всі ліки та виконує всі рекомендації лікаря. Однак у нас таке запитання: які фрукти можна за хвороби Крона? А то лікар нічого не сказав з приводу фруктів.
Відповісти
Здрастуйте, за хвороби Крона можна банани, яблука, ківі, м'які ягоди (малину, полуницю). Із фруктів можна готувати пюре або робити смузі. При виборі фруктів рекомендується починати з невеликих порцій і уважно спостерігати за реакцією організму.
Кирило 10 місяців тому
Добрий день, у мого дідуся діагностували хворобу Крона, і тепер ми повністю міняємо його спосіб життя та харчування. Також просимо його відмовитися від куріння, проте він упевнений, що великої шкоди від нього не буде. Розкажіть, чому не можна курити за хвороби Крона?
Відповісти
Добрий день, паління негативно впливає на імунну систему організму, додатково пригнічуючи імунні функції. Тютюн може спричиняти подразнення і посилення запалення в травному тракті, уповільнювати процес загоєння тканин.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн