Logo
0 800 30 11 77

Камені в нирках: симптоми, причини та лікування

Камені в нирках: симптоми, причини та лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 22 листопада 2022 | Оновлено: 3 лютого 2023 | 124511 124511
Камені в нирках (нефролітіаз, сечокам'яна хвороба) ― урологічне захворювання, що характеризується утворенням солі та піску в нирковій тканині внаслідок порушення мінерального обміну в організмі.

Солі різних мінералів накопичуються в нирках і утворюють камені (конкременти). Ускладнення нефролітіазу можуть призвести до порушення відтоку сечі, тому хвороба потребує обов'язкового лікування.

Причини каменів у нирках

Основною причиною утворення піску та солей у нирках є порушення обміну речовин.

Причини каменів у нирках

Причини каменів у нирках

Інші причини каменів у нирках:

  • інфекції сечостатевої системи;
  • недотримання правильного харчування;
  • недостатнє вживання рідини;
  • надмірна вага;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • малорухливий спосіб життя;
  • спадкова схильність.

Нефролітіаз може бути вродженим (пов'язаний із патологіями розвитку сечостатевої системи) і набутим (внаслідок неправильного способу життя). Сприяє утворенню каменів у нирках вживання неякісної води з великим вмістом солей і мінералів. Поява солей оксалатів у сечі може виникнути внаслідок недостатнього споживання вітамінів.

Симптоми каменів у нирках

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Симптоми каменів у нирках у жінок і чоловіків можуть ніяк не проявлятися. Хвороблива симптоматика з'являється, коли камінь збільшується в розмірі або потрапляє в сечовід. Симптоми гострого нефролітіазу:

  • біль у ділянці попереку, що посилюється під час фізичних навантажень;
  • гострий біль внизу живота, стегнах, паховій ділянці;
  • часті позиви до сечовипускання;
  • різь і біль під час сечовипускання;
  • домішки крові та гною в сечі;
  • здуття живота;
  • нудота і блювота.

Також до симптомів піску в нирках може належати рідкісне сечовипускання. Сеча може мати каламутний осад і неприємний запах.

Камені в нирках ― як виглядають?

Нефролітіаз буває правобічним і лівобічним, початкова його стадія називається мікролітіаз нирки. Мікроліти в нирках ― невеликі камені, розміром до чотирьох мм.

Види каменів у нирках

Вид каменю в нирках

Характеристика каменю в нирках

Причини каменів у нирках

Діагностика каменів у нирках

Уратні камені

Складаються із солей калію та натрію, сечової кислоти. Урати є щільними, мають гладеньку поверхню, жовтий колір

Неправильне харчування: занадто велика кількість білкової їжі в раціоні (м'яса, субпродуктів), недостатнє споживання рідини. Ризик появи уратів підвищений у людей з порушеним обміном речовин і ожирінням.

Через відсутність кальцію камені не видно на рентгені. Для діагностики уратів використовують УЗД нирок і аналіз сечі.

Оксалатні камені

Містять багато кальцію, мають велику щільність. Камені переважно темно-сірого кольору, нерівної форми.

Надмірне вживання цитрусових, солодощів, кави, чаю, буряка та чорної смородини. Ризик оксалатних каменів у нирках підвищують вік, остеопороз, захворювання щитоподібної та паращитоподібної залоз.

Рентген, ультразвукове дослідження сечовидільної системи, аналіз сечі.

Фосфатні камені

Складаються з кальцієвих солей фосфорної кислоти. Гладкі, легко кришаться, мають сірувато-білий колір.

Зазвичай виникають на тлі ниркової недостатності, фосфатурії (підвищеного виділення фосфатів із сечею), інфекції сечовивідних шляхів.

Аналіз сечі на лужність, наявність солей і запального процесу, загальний аналіз крові, ниркові тести, рентген.

Струвітні камені

Складаються з магнію, амонію та фосфату. Мають м'яку консистенцію і сіруватий колір, швидко збільшуються в розмірах, що підвищує ризик наповнення ниркової миски.

Бактеріальна інфекція (стафілококи, псевдомонади).

Аналіз крові та сечі, УЗД, рентген.

Цистинові камені

Складаються із сірчистої сполуки амінокислоти цистину, зустрічаються рідко. Мають округлу форму, м'яку консистенцію, жовтувато-білий колір і гладку поверхню.

Зустрічаються у дітей і в молодому віці. Викликані генетично зумовленим захворюванням, що характеризується порушенням всмоктуваності цистину (надлишок цистину випадає в осад у формі кристалів і ниркових каменів).

УЗД і аналіз сечі на концентрацію цистину.

Ксантинові камені

Мають м'яку консистенцію.

Генетична схильність, порушення процесу обміну амінокислот.

Є рентген-негативними, для діагностики використовують УЗД сечовидільної системи.

На початковій стадії утворюється пісок у нирках і сечовому міхурі, який потім може перетворитися на камені. Камені в нирках виглядають як невеликі ущільнення жовтого, сірого або білого кольору з гладкою або нерівною поверхнею, можуть бути одиничними або множинними, маленькими (до чотирьох мм) або великими (до 10-15 см).

Камені в нирках ― як виходять? 

Камені з нирок можуть виходити самостійно у вигляді піску в сечі, якщо їхній розмір не перевищує п'яти-шести міліметрів. Під час виходу великих каменів із нирок з'являється сильний біль у ділянці попереку, нижньої частини живота і паху. Якщо камінь у нирках почав рухатися, він може потрапити у вузькі місця сечових шляхів (сечовід, шийку ниркової чашечки) і призвести до закупорки відтоку сечі.

Процес виходу каменя з нирки займає близько двох-трьох тижнів і залежить від його виду та розміру. Що нижче конкремент спускається сечоводом, то сильніше відчувається біль. Симптоми, що свідчать про вихід каменя з нирки:

  • каламутна сеча з домішками крові (кров з'являється через пошкодження сечоводу гострими краями каменя);
  • підвищення температури тіла до 38,5 градусів;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • прискорені позиви до сечовипускання;
  • різі та біль під час сечовипускання.

Також під час виходу конкременту можуть з'явитися набряки обличчя і кінцівок, що пов'язано з утрудненням виходу сечі. У разі виникнення ниркових кольок і болісного сечовипускання необхідно терміново записатися на консультацію уролога.

Лікування каменів у нирках 

На первинному прийомі уролог проведе огляд, вислухає скарги, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження. Діагностика нефролітіазу включає аналізи крові та сечі, УЗД нирок. За результатами обстеження уролог призначає лікування каменів у нирці, яке може включати медикаментозну терапію, фізіопроцедури або хірургічне втручання, залежно від ступеня розвитку захворювання. 

Допустимі розміри каменів у нирках, за яких використовують медикаментозну терапію, становлять п'ять-шість міліметрів. Лікування каменів невеликого розміру за допомогою лікарських препаратів допомагає вивести пісок у нирках, не вдаючись до хірургічного втручання. У разі утворення великих каменів у нирках використовують малоінвазивні хірургічні методи лікування.

Як дроблять камінь у нирці?

Дроблення каменів у нирках (літотрипсія) ― позбавлення від відкладень піску і солей у нирках без розрізу тканин за допомогою малоінвазивних методів лікування. Найпопулярніші способи літотрипсії:

  • лазерне дроблення каменів у нирках ― дає змогу позбутися навіть великих каменів без хірургічного надрізу. Лазерний промінь спрямовується безпосередньо на камінь, дроблячи і розщеплюючи його. Після процедури лікування залишки каменю виводяться з організму через сечу;
  • ультразвукове дроблення каменів у нирках ― метод лікування нефролітіазу, що дає змогу не тільки зруйнувати камінь, а й позбутися його осколків. Після дроблення каменю ультразвуком, у нирку подається рідина, яка швидко і безболісно вимиває залишки піску з організму.

Ускладнення після дроблення каменів у нирках виникають рідко. Може з'явитися незначний біль під час сечовипускання і бути присутнім пісок і кров у сечі протягом першого тижня після операції. Також можливі підвищення температури тіла, гіпо- або гіпертензія, м'язовий тремор, непритомний стан.

Профілактика каменів у нирках

Профілактика каменів у нирках передбачає правильне харчування, дотримання питного режиму (не менше двох літрів води на добу), уникнення переохолодження. Також слід відмовитися від важких фізичних навантажень і підняття важких предметів. За хронічного нефролітіазу слід проходити профілактичний огляд в уролога не менше одного разу на рік.

Дієта в разі каменів у нирках

Дієта за сечокам'яної хвороби передбачає вживання їжі, багатої на вітаміни та мінерали. Харчуватися слід невеликими порціями кілька разів на день. Урологи рекомендують вживати знежирене молоко, житній хліб, нежирні сорти риби і м'яса, овочеві супи. 

За сечокам'яної хвороби не можна вживати жирне м'ясо, копчену, солону їжу, здобну випічку, маринади, шоколад. Також слід відмовитися від міцного чаю і кави, виключити газовані та алкогольні напої.

Урологія в ОН Клінік Ужгород

Камені в нирках: симптоми, причини та лікування - Чебан Олександр Леонідович
Чебан Олександр Леонідович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Камінь у нирці болить ― що робити?

У разі різкого підвищення температури тіла, сильного болю в попереку або внизу живота необхідно терміново звернутися до уролога. Якщо камінь у нирці виходить і болить, обов'язково потрібна консультація лікаря, оскільки самолікування може призвести до небезпечних наслідків для здоров'я (утруднення відходження сечі та порушення роботи нирок).

2. Що не можна робити при каменях у нирках?

При каменях у нирках не можна займатися важкими фізичними навантаженнями, вживати каву та алкоголь. Також слід відмовитися від вживання жирної, солоної, копченої та здобної їжі.

3. Як визначити які камені в нирках?

Визначити вид каменів у нирках можна після обстеження в уролога. Діагностика каменів у нирках включає біохімічні аналізи сечі та крові, рентгенологічне та ультразвукове дослідження нирок.

4. Як розчинити камені в нирках?

Препарати для розчинення каменів у нирках повинен визначати уролог після обстеження. Залежно від виду і розміру каменя в нирці підбираються медикаменти, що нормалізують концентрацію сечової кислоти. Також лікар призначає лікувальну дієту, що сприяє нормалізації роботи сечостатевої системи.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Камені в нирках: симптоми, причини та лікування
Лікар-уролог. Вища категорія.
Камені в нирках: симптоми, причини та лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Таня 1 рік тому
Здрастуйте, цікавить питання: яка мінеральна вода розчиняє камені в нирках?
Відповісти
Здрастуйте, рекомендації щодо питного режиму має підбирати уролог, залежно від хімічного складу каменів у нирках. Сприяє нормалізації роботи сечостатевої системи вживання негазованої кальцієвої мінеральної води.
Іван 1 рік тому
Підкажіть, що робити, щоб вийшов камінь із нирки в домашніх умовах?
Відповісти
Лікування каменів у нирках у домашніх умовах можливе тільки під наглядом уролога. Лікар має призначити необхідні препарати, підібрати дієту і дати рекомендації щодо ведення способу життя, який сприятиме виведенню каменів із нирок.
Ольга 1 рік тому
Добрий день, як визначити які камені в нирках у домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день, визначити які камені знаходяться в нирках в домашніх умовах неможливо. Для діагностики виду каменів у нирках необхідно пройти обстеження уролога і здати аналізи крові та сечі, зробити ультразвукове дослідження.
Марина 1 рік тому
Здрастуйте, розкажіть, що потрібно робити в разі каменів у нирках?
Відповісти
Здрастуйте, за наявності каменів у нирках обов'язково потрібно спостерігатися в уролога і проходити профілактичний огляд не рідше одного разу на рік. Камені можуть збільшуватися в розмірах і виходити, тому потрібно спостерігати за їхнім станом і вчасно приймати необхідні препарати. За великого розміру каменів у нирках може знадобитися їх дроблення.
Олеся 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, як називається трава, яка дробить камені в нирках?
Відповісти
Добрий день, за невеликих розмірів каменів у нирках можна використовувати лікувальні трави, що сприяють нормалізації роботи сечостатевої системи. Підійде трава хвоща, безсмертника, листя брусниці або собачої кропиви.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!