Як не набрати вагу впродовж зими?
Як уникнути набору ваги в осінньо-зимовий період?
Зниження температури повітря, менша кількість сонячного світла й сезонні харчові звички впливають на апетит і рівень активності, створюючи ідеальні умови для поступового набору ваги. Але цього можна уникнути, якщо дотримуватися кількох рекомендацій:
Плануйте активність
У зимові місяці фізична активність часто знижується через холод та короткий світловий день. Заплануйте регулярні тренування — навіть 20-30 хвилин на вулиці або швидка ходьба можуть допомогти.
Слідкуйте за енергетичним балансом
Дослідження показують: набір ваги взимку часто пов’язаний з підвищеним споживанням енергії (більшу кількість калорій) і зменшенням їх витрат. Помірний контроль порцій, вибір менш калорійної їжі допоможуть утримати баланс.
Їжте поживні страви
Замість обіду чи вечері висококалорійними тортами, тістечками, круасанами, піцою, біляшами або чебуреками їжте супи на овочевій основі, бобові, нежирне м’ясо та більше овочів. Також корисно регулювати споживання алкогольних та солодких напоїв (какао, лате), які додають «порожніх» калорій.
Контролюйте сніданки та перекуси
Важливо повноцінно снідати та уникати перекусів «під серіал», які часто призводять до переїдання.
Не ігноруйте режим сну та світла
У зимовий період менша кількість природного світла і зміна сну може впливати на метаболізм, гормони і апетит. Спробуйте нормалізувати режим сну — лягайте й прокидайтеся в один і той самий час та подбайте про достатню кількість природного або штучного світла вдень.
Не переборщіть зі святковими застіллями
Період зимових свят — один із основних факторів збільшення ваги: європейські дослідження показують середній набір 0,4-0,9 кг саме в цей час. Спробуйте не переїдати за святковим столом.
Також можна регулярно зважуватись або контролювати свої параметри — вагу легше утримати, ніж потім скидати зайве.
Цікаве з теми:
Для отримання максимального результату від фізичної активності необхідно дотримуватися правильного харчування, режиму сна та відпочинку.
Щоб правильно рахувати калорії, потрібно знати енергетичну цінність продуктів і співставляти спожите з добовими потребами організму.
Вживання цукру в невеликій кількості не здатне нашкодити організму. Надлишок цукру може провокувати збільшення ваги.
Перекус — це прийом їжі між сніданком, обідом і вечерею, що дає змогу не відчувати голод протягом дня за тривалих інтервалів між основною їжею.
Надмірна вага — патологічний стан, за якого маса тіла підвищена за рахунок жирових відкладень.
У апельсині міститься клітковина, вітаміни та мінерали, які роблять фрукт корисним продуктом у раціоні.
Гарбуз можна варити, запікати в духовці, готувати в мультиварці та мікрохвильовці, а також додавати до солодких страв і напоїв.
Алергія на алкоголь може проявлятися у вигляді висипу, почервоніння шкіри, утруднення дихання та порушення травлення.
Препарати для схуднення можуть бути корисними, але лише у випадках, коли їх призначення обґрунтоване медично.
Глікемічний індекс — це показник, який відображає швидкість підвищення рівня цукру в крові після вживання певного продукту, що містить вуглеводи.
Дієтологія в ОН Клінік Одеса (Центр)