Logo
0 800 30 11 77

Скільки годин потрібно спати?

Скільки годин потрібно спати?
Читати 4 хвилини | Створено: 25 жовтня 2019 | Оновлено: 25 жовтня 2019 | 29772 29772
Скільки годин потрібно спати, щоб не зашкодити здоров'ю.

Що сталося?

Вчені виявили рідкісну генетичну особливість, яка дозволяє деяким людям спати 4–6 годин за добу без шкоди здоров’ю.

Тобто для когось нормально спати 4 години? Можливо і я спробую?

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Якщо б у вас була така особливість, ви би про неї знали і легко прокидалися через 4–6 годин після того, як заснули.

Але це не означає, що людям без такого різновиду гену обов’язково потрібно спати традиційні вісім годин. Комусь достатньо менше, а комусь і дев’ять годин мало – це все залежить від конкретної людини та її індивідуальних особливостей. Але рекомендації для більшості дорослих – спати потрібно не менше семи годин за добу. Так радить Американська академія медицини сну та Американське об’єднання дослідження сну. Американське національне об’єднання говорить про 7–9 годин у середньому та 6–10 годин як допустиме значення. Європейське об’єднання дослідження сну вказує на те, що спати менше шести годин на добу шкодить здоров’ю.

Чим небезпечний недосип?

Дивлячись який. Все залежить від того, скільки саме годин сну за добу вам не вистачає. 

Зазвичай зі сном у вас все в порядку, але останній тиждень ви спите по три години за добу або ваша робоча зміна затягнулася на 36 годин. Про довгострокові наслідки в такому випадку важко говорити, але деякий час ви будете відчувати втрату концентрації уваги, втому, дратівливість та труднощі у контролі емоцій. Тому, наприклад, керувати автомобілем сонним небезпечно: це впливає на реакцію та несе більше шкоди, ніж алкоголь, – заснувший водій не намагається гальмувати або уникнути зіткнення.

Ви хронічно не досипаєте по декілька годин. Це може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям. Наприклад, Американська асоціація серцевих захворювань називає дефіцит сну одним із факторів ризику розвитку артеріальної гіпертензії, цукрового діабету, ожиріння та серцево-судинних захворювань.

У людей, які сплять менше потрібного, формується «сонний борг».

А якщо я сплю вдосталь на вихідних – це мене врятує?

Частково. Це нагадує звичайний борг: якщо ви заборгували десять доларів, а віддали тільки два, це трохи покращить ситуацію, але несповна. А у когось ще накопичуються відсотки.

Крім того, якщо ви прокинетесь в неділю по обіді, вам буде складно вчасно заснути та піднятися зранку в понеділок в потрібний час.

Можливо мене врятує денний сон?

Зовсім трошки. Він може зробити людину більш активною та дещо покращити загальну ситуацію з недостатнім сном, але від усіх наслідків дефіциту сну він не врятує. Крім того, не кожна людина може дозволити собі денний сон. Якщо спати відразу після роботи, скоріш за все, виникнуть проблеми із засипанням вночі. Тому лікарі не рекомендують практикувати сон вдень після 15:00.

А що станеться, якщо спати занадто довго?

Достовірно невідомо. Існують дані, що люди, які сплять довше 11 годин, частіше стикаються з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, головними болями та іншими проблемами. Але про причинно-наслідковий зв’язок тут важко говорити: вірогідно, що людям з проблемами в організмі потрібно спати дещо довше, а не навпаки. Наприклад, людина, яка спить довше звичайного і при цьому вдень відчуває сонливість, може мати синдром обструктивного апное уві сні. Це означає, що вночі його дихання перекривається на 10 секунд або довше. Це позначається на якості сну та з часом призводить до серцево-судинних патологій.

А якщо я сова, чи можу я стати жайворонком?

Скоріш за все – ні. Ця особливість визначається на генетичному рівні. Коли людина живе всупереч власним біологічним ритмам, у неї розвивається «соціальний джетлаг». Так вчені називають проблеми зі сном, які виникають через розбіжності між потребами організму та розкладом, який нав’язується суспільством. Іншими словами, сова, яка прямує на роботу в 9 ранку, страждає від соціального джетлагу. Ще існують дані, які стверджують, що це шкодить здоров’ю.

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Скільки годин потрібно спати? - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Скільки годин потрібно спати?
Сімейний лікар. Вища категорія.
Скільки годин потрібно спати?
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!