Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Як позбутися нориці прямої кишки?

Як позбутися нориці прямої кишки?
Читати 7 хвилин | Створено: 15 березня 2023 | Оновлено: 4 травня 2023 | 23175 23175
1

Що таке нориця прямої кишки?

Нориця прямої кишки — патологія кишечника, що характеризується утворенням гнійного каналу в м'яких тканинах періанальної області. Діагностикою та лікуванням параректальної нориці займається проктолог.

Нориця (фістула) прямої кишки — це патологічний отвір між прямою кишкою та шкірою анального отвору. Нориця заднього проходу утворюється зазвичай внаслідок перенесеної гострої стадії парапроктиту. Через фістулу назовні виділяється кров, сукровиця, гній, що спричиняє постійне запалення періанальної області. Анальна нориця небезпечна тим, що може призвести до деформації м'язів сфінктера та нетримання калових мас, тому потребує обов'язкового лікування.

2

Як виглядає нориця заднього проходу?

Нориця заднього проходу виглядає як воронкоподібний запалений отвір у навколоанальній області. Нориця на попі є невеликою раною, наповненою гноєм. Нориця на куприку виглядає як невеликий гнійний отвір в області міжсідничної складки. Симптоми нориці заднього проходу:

  • біль у ректальній області;
  • почервоніння та запалення шкіри біля анального отвору;
  • закрепи;
  • свербіж заднього проходу;
  • біль під час дефекації;
  • наявність домішок крові у калі;
  • біль у куприку;
  • відчуття стороннього тіла в анусі;
  • виділення з фістули гною, крові та сукровиці.

За запалення фістули заднього проходу може підвищуватись температура. Пацієнти відчувають слабкість, не можуть довго перебувати у сидячому положенні. Зовнішня нориця прямої кишки з'єднує кишечник зі шкірним покривом поряд з анусом. Внутрішня фістула кишечника розвивається у прямій кишці та не має виходу на поверхню шкіри.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Причини нориці прямої кишки

Основна причина утворення фістули — ускладнення після гострого парапроктиту. Хвороботворні мікроорганізми (стафілококи, стрептококи) проникають у тканини прямої кишки та викликають запалення параректальної області.

Причини нориці прямої кишки

Причини нориці прямої кишки

Інші причини нориці прямої кишки:

  • недостатня гігієна ануса;
  • порушення кровообігу внаслідок сидячого способу життя;
  • геморой;
  • анальні тріщини;
  • діарея та закрепи;
  • травми заднього проходу.

Нориця також може з'являтися після ускладнень захворювань шлунково-кишкового тракту (виразкового коліту, хвороби Крона). Періанальна фістула може виникнути на тлі діабету та імунодефіциту через порушення обміну речовин. Ректовагінальна нориця може розвинутися внаслідок пологових травм. Нориця в промежині у жінок з'являється за інфікування післяпологових розривів.

4

Чи може нориця зажити сама?

Нориця не може зажити сама, оскільки необхідно усунути гнійну інфекцію прямої кишки. Ректальна нориця без лікування може стати глибшою, з'являться нові вогнища запалення. Ускладнення нориці прямої кишки:

  • запалення сфінктера;
  • нетримання калу;
  • абсцес.

У пацієнта можуть з'явитися сильні кровотечі та гнійні порожнини у м'яких тканинах. За виникнення фістули у задньому проході необхідно обов'язково звернутися до проктолога та розпочати лікування.

5

Як витягнути гній з нориці?

Для того, щоб витягнути гній з нориці, необхідно звернутися до проктолога. Лікар проведе діагностику та призначить найбільш підходящий спосіб дренажу нориці. Щоб прибрати гній з рани, можна промити її за допомогою антисептичних засобів. Також можна застосовувати загоювальні мазі, які призначить проктолог.

6

Як проходить операція нориці прямої кишки?

Швидко вилікувати норицю прямої кишки можна за допомогою хірургічної операції. Перед проведенням операції проктолог проводить обстеження за допомогою аноскопії та ректоскопії, направляє на аналізи крові та калу. Лікар може призначити курс антибіотиків перед хірургічним втручанням. Перед видаленням фістули робиться очисна клізма кишечника. Операція з видалення нориці прямої кишки проходить під місцевою або загальною анестезією, залежно від ступеня ураження аноректальних тканин. Етапи проведення операції:

  1. Хірург робить надріз норичного ходу і висікає патологічні тканини.
  2. Здійснюється дренаж нориці та повне видалення гною з її порожнини.
  3. За потреби накладаються шви (залежно від розміру фістули та величини надрізу).
  4. Хірург накладає стерильну пов'язку на рану.

Лікування нориці після операції включає промивання рани та заміну хірургічних пов'язок. Також проктолог може призначити курс антибіотиків для запобігання розвитку ускладнень (запалення сфінктера, абсцесу).

7

Лазерне видалення нориці прямої кишки

Лазерне видалення нориці прямої кишки — малоінвазивна процедура, що характеризується впливом високої температури на патологічні ділянки. Лазерні промені скеровуються на норичний отвір і висікаються пошкоджені тканини без травмування здорових клітин. Лазерне видалення нориці заднього проходу не вимагає госпіталізації та займає близько 30 хвилин. Переваги лазерного лікування фістули:

  • безболісність (процедура проводиться під місцевою анестезією);
  • відсутність кровотечі після операції;
  • швидка реабілітація (близько двох тижнів).

Після лазерного видалення нориці посічені тканини за потреби відправляють на гістологічне дослідження. Також лікар призначає медикаментозні препарати для прискорення загоєння рани.

8

Як довго гоїться нориця після операції?

Нориця прямої кишки після хірургічної операції гоїться протягом місяця. За лазерного видалення нориці реабілітація займає близько двох-трьох тижнів. Рекомендації після операції нориці прямої кишки:

  • виключення фізичних навантажень протягом двох тижнів;
  • відмова від відвідування лазні та сауни протягом місяця;
  • дотримання гігієни заднього проходу;
  • відмова від підняття важких предметів протягом двох-трьох тижнів.

Якщо нориця довго не гоїться після операції, необхідно звернутися до проктолога та з'ясувати причину повільної регенерації тканин. За потреби лікар призначить антибіотики, щоб унеможливити розвиток інфекції.

9

Нориця прямої кишки: лікування без операції

Проктологи не рекомендують лікування нориці прямої кишки без операції. Нехірургічні методи лікування можуть допомогти зменшити симптоми фістули, але не дозволяють повністю вилікувати запалення. Спосіб видалення параректальної нориці визначає лікар після інструментального обстеження та аналізів.

10

Нориця куприка: лікування в домашніх умовах

Лікування нориці куприка в домашніх умовах призначає проктолог. Не можна використовувати народні засоби та займатися самолікуванням нориці куприка, оскільки можна посилити запалення аноректальної області. Мазі та креми для лікування фістули в домашніх умовах повинен призначати лікар після обстеження. Також проктолог дає рекомендації щодо післяопераційного догляду за норицею куприка, що сприяють більш швидкій регенерації тканин.

Профілактика нориці прямої кишки включає своєчасне лікування парапроктиту та анальних тріщин. Також необхідно дотримуватися правильного харчування з великим вмістом клітковини (міститься в ягодах, бобових, капусті), уникати сидячого способу життя, відмовитися від шкідливих звичок.

Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як позбутися нориці прямої кишки? - Прасол Олександр Михайлович
Прасол Олександр Михайлович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як позбутися нориці прямої кишки?
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.
Як позбутися нориці прямої кишки?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Валерія 1 рік тому
Добридень. Розкажіть скільки можна жити з норицею?
Відповісти
Добридень. Нориця не належить до небезпечних для життя захворювань, але може спричинити ускладнення. Відсутність лікування нориці може призвести до абсцесу, деформації ануса, нетримання калу, тому за наявності фістули потрібно обов'язково звернутися до проктолога.
Ольга 1 рік тому
Вітаю. Підкажіть, будь ласка, коли можна сидіти після видалення нориці?
Відповісти
Добрий день, після видалення нориці рекомендується уникати сидячого положення протягом декількох днів. Тривалість реабілітації залежить від ступеня ураження аноректальної області та методу видалення нориці.
Богдана 1 рік тому
Добридень. Цікавить питання: чи допомагає левомеколь від нориці?
Відповісти
Добрий день, левомеколь сприяє загоєнню ран та зменшенню симптомів запалення нориці. Але повністю позбутися фістули за допомогою мазі неможливо, необхідна операція для видалення патологічних тканин.
Анна 1 рік тому
Вітаю. Що потрібно робити, якщо з'явилася кровотеча з фістули?
Відповісти
Добрий день, за появи кровотечі з фістули необхідно промити уражене місце перекисом водню або хлоргексидином і накласти стерильну пов'язку. Після зупинки кровотечі необхідно звернутися до проктолога для лікування.
Марія 1 рік тому
Добридень. Підкажіть, як правильно доглядати фістулу після операції?
Відповісти
Добридень. Після операції з видалення фістули необхідно стежити, щоб до рани не потрапила інфекція, використовувати антисептичні засоби та накладати стерильну пов'язку. Також потрібно відмовитися від прийому гарячої ванни, відвідування лазні та сауни, оскільки вплив високої температури може спричинити кровотечу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!