Logo
0 800 30 11 77

Симптоми кокцигодинії та способи її лікування

Симптоми кокцигодинії та способи її лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 28 грудня 2022 | Оновлено: 29 березня 2023 | 115816 115816
Куприк ― кістка нижнього відділу хребта, яка складається з трьох-п'яти зрощених хребців.

Крижі та куприк з'єднують поперековий відділ хребта з тазовими кістками та регулюють процеси сидіння і ходьби. У разі появи болю в куприку необхідно звернутися за консультацією до проктолога.

Що таке кокцигодинія?

Кокцигодинія (анокопчиковий больовий синдром) ― це патологічний стан, що характеризується постійним болем у куприку, який зазвичай виникає внаслідок його травм. Також трапляється псевдококцигодинія ― біль біля куприка, який з'являється внаслідок гінекологічних, урологічних або проктологічних захворювань (простатиту, геморою). Кокцигодинія ― це не є небезпечним для життя, проте може спричинити наслідки у вигляді кісти, грижі куприка, обмеженості рухливості та потребує обов'язкового лікування.

Симптоми кокцигодинії

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Кокцигодинія проявляється у вигляді гострого та ниючого болю в ділянці куприка, який має нападоподібний характер. Симптоми кокцигодинії:

  • відчуття важкості внизу хребта;
  • свербіж у задньому проході;
  • дискомфорт під час випорожнення кишечнику;
  • часті перепади настрою;
  • депресивний стан.

Копчиковий біль може віддавати в низ живота, стегно або сідниці. У разі кокцигодинії, спричиненої проктологічними захворюваннями, відчувається біль між куприком і заднім проходом.

Стадія кокцигодинії

Опис

Лікування

Рання стадія

Поява болю і дискомфорту в ділянці куприка

Мазі, болезаспокійливі препарати, охолоджувальні компреси 

Стадія загострення

Виникнення гострого болю в ділянці куприка, можливо, з пухлиною і почервонінням шкіри

Курс антибіотиків, місцеве лікування мазями, спазмолітики

Стадія хронічної кокцигодинії

Тривалий біль і дискомфорт у ділянці куприка, іноді, з утворенням абсцесів

Лікарські мазі, знеболювальні препарати, фізіотерапія

Біль внизу хребта може посилюватися під час ходьби. У разі вивиху куприка може спостерігатися обмеженість рухливості нижніх суглобів. 

Причини кокцигодинії (болю в куприку)

Кокцигодинія найчастіше виникає через травмування куприка (внаслідок падіння, удару).

Причини болю в куприку

Причини болю в куприку

Інші причини болю в куприку:

  • грижа на куприку;
  • проктит;
  • геморой;
  • запалення куприка;
  • тривале сидіння на твердій поверхні;
  • запалення прямої кишки;
  • ускладнення після проктологічних операцій;
  • защемлення сідничного нерва.

У жінок часто болить куприк під час вагітності через розширення тазових кісток. Також кокцигодинія може виникнути після важких пологів (у разі занадто великого плода, недостатнього розходження тазових кісток). Біль у куприку у чоловіків може з'явитися внаслідок урологічних захворювань (аденоми простати, простатиту).

Кокцигодинія через неврологію

Біль у куприку може з'являтися через патології в нервових закінченнях. Защемлення нерва в нижньому відділі хребетного стовпа може віддавати болем у куприк. Причини кокцигодинії через неврологію:

защемлення сідничного нерва;

  • грижі та кісти куприка;
  • запальні процеси в нервових волокнах хребта;
  • остеохондроз куприка;
  • міозит поперекових м'язів;
  • ускладнення після операцій у нижньому відділі хребта.

У разі неврологічних патологій куприк болить під час лежання на спині, під час тривалого перебування в положенні сидячи і під час важкого фізичного навантаження. У разі тривалого куприкового болю слід звернутися за консультацією до невролога.

Посттравматична кокцигодинія

Посттравматична кокцигодинія розвивається після перенесеної травми хребта або ділянки таза. Біль у куприку може бути пов'язаний з його вивихом або підвивихом внаслідок падіння або удару. Больові відчуття можуть з'явитися не відразу після травми, а навіть через кілька тижнів або місяців після удару. Симптоми посттравматичної кокцигодинії:

  • нападоподібний біль (віддає в район сідниць або промежини);
  • куприк опух;
  • біль під час дефекації;
  • біль у куприку під час нахилів;
  • куприк ниє.

Внаслідок травми може статися зміщення куприка, яке проявляється сильним болем. Під час пальпації та візуального огляду можна виявити викривлення куприка вліво або вправо. У разі викривлення куприка слід звернутися до хірурга.

Кокцигодинія у дітей

Кокцигодинія у дітей трапляється досить рідко і може бути пов'язана з вродженими патологіями хребта (підвивих кульшового суглоба, дисплазія суглобової тканини) або травмуванням крижової ділянки. На рентгені в деяких дітей помітна ямка на куприку, яка зазвичай минає в міру формування хребта.

Ямка на куприку може перероджуватися в кісту, спричиняти біль у нижньому відділі хребетного стовпа і вимагає обов'язкового звернення до дитячого невролога. Якщо біль у куприку не минає, дитині дискомфортно сидіти і спостерігається обмеження в рухах, слід звернутися до педіатра, щоб виключити серйозні травми нижнього відділу хребта. 

Чому болить куприк під час сидіння?

Куприк може боліти при тривалому сидінні на твердій поверхні з упором на куприкову частину і піднятими до грудей ногами. У цьому положенні на куприк припадає велике навантаження і відчувається дискомфорт від його перенапруження. Також куприк під час сидіння може боліти через травми, защемлення нервових закінчень у районі крижів і проктологічні захворювання (геморой, анальна тріщина). 

Як прибрати біль у куприку?

Біль у куприку можна прибрати за допомогою знеболювальних і протизапальних препаратів. Допомагає позбутися болю в куприку помірне фізичне навантаження. За кокцигодинії також застосовується лікувальний масаж тканин, що оточують куприк. Анокопчиковий больовий синдром пов'язаний із захворюваннями прямої кишки, і щоб його прибрати, необхідно записатися на консультацію до проктолога

Діагностика кокцигодинії

На первинному прийомі проктолог проведе огляд куприка і заднього проходу, вислухає скарги, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження. Діагностика кокцигодинії включає:

  • рентген, МРТ хребта;
  • УЗД органів малого таза (для виключення проктологічних і гінекологічних захворювань);
  • ректоскопію (апаратне дослідження слизової прямої кишки).

Підготовка до обстеження включає спорожнення кишківника і відмову від прийому їжі за вісім годин до візиту до проктолога. Також лікар може призначити додаткові дослідження у вигляді колоноскопії та копрограми.

Лікування кокцигодинії

Лікування кокцигодинії спрямоване на усунення захворювання, яке її спричиняє. Анокопчиковий больовий синдром усувається за допомогою лікування проктологічних захворювань (геморою, анальної тріщини). Позбутися болю в куприку можна за допомогою фізіопроцедур (лікувальної фізкультури, масажів) і медикаментів (мазей, ін'єкцій).

У ділянку крижово-куприкового відділу хребта робляться ін'єкції зі знеболювальними та протизапальними препаратами (блокада куприка), що дає змогу зняти біль уже після першої процедури. У разі серйозних травм нижнього відділу хребта або таза може знадобитися оперативне хірургічне втручання і видалення куприка.

Кокцигодинія: лікування в домашніх умовах

У разі ударів куприка не слід займатися лікуванням у домашніх умовах, оскільки ступінь ушкодження і необхідні препарати може призначити тільки лікар. Але існують способи прибрати біль у куприку:

прийняти безрецептурний знеболювальний засіб;

  • прикласти до пошкодженої ділянки холодний компрес на 10-15 хвилин;
  • зробити самомасаж м'язів, що оточують куприк;
  • менше сидіти і більше рухатися.

Самолікування може нашкодити здоров'ю, тому в разі рецидивуючого болю в куприку необхідно звернутися до проктолога. Обов'язково потрібно відвідати лікаря, якщо кокцигодинія не проходить протягом тижня.

Проктологія в ОН Клінік Ужгород

Симптоми кокцигодинії та способи її лікування - Полянський Павло Антонович
Полянський Павло Антонович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чому болить куприк під час лежання на спині?

Біль у куприку під час лежання на спині може з'явитися внаслідок спазмів м'язів тазового дна, травм нижнього відділу хребта, остеохондрозу куприка. Також причиною болю в куприку можуть бути проктологічні та урологічні захворювання (геморой, простатит).

2. Звідки біль у куприку при вставанні?

Біль у куприку під час вставання може бути пов'язаний із травмами і неврологічними захворюваннями. Причини болю в куприку під час сидіння і вставання: травми крижового відділу, защемлення сідничного нерва, остеохондроз.

3. Чому болить куприк у жінок?

Куприк може боліти у жінок у період вагітності, у зв'язку з розширенням тазових кісток. Також кокцигодинія у жінок може з'явитися після важких пологів, травм, гінекологічних і неврологічних захворювань (ендометріоз, остеохондроз, кіста хребта).

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 5 оцінок
Симптоми кокцигодинії та способи її лікування
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія.
Симптоми кокцигодинії та способи її лікування
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Вікторія 1 рік тому
Добрий день. Розкажіть, чи часто зустрічається зміщення куприка після пологів?
Відповісти
Зміщення куприка після пологів зустрічається досить часто. Патологія може виникати в разі важких пологів, сильних потуг, великого плода. Якщо існує ризик ушкодження таза або куприка під час пологів, слід проконсультуватися з гінекологом про застосування кесаревого розтину, щоб уникнути важких ускладнень.
Павло 1 рік тому
Здрастуйте. Через що може з'являтися біль у куприку після підняття тяжкості?
Відповісти
Біль у куприку після підняття тяжкості може бути пов'язаний з неврологічними порушеннями в хребті (грижами, протрузіями, остеохондрозом). Біль у куприку під час виконання фізичних вправ може з'явитися після його травми.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день. Цікавить питання: чому болить куприк під час нахилу?
Відповісти
Добрий день. Причини болю в куприку під час нахилу можуть бути пов'язані з травмами, патологіями прямої кишки, гінекологічними захворюваннями (геморой, проктит, ендометріоз). Точну причину болю в куприку може встановити проктолог після обстеження.
Іван 1 рік тому
Здрастуйте. Розкажіть від чого може з'явитися хрускіт у куприку?
Відповісти
Здрастуйте. Хрускіт куприка може з'явитися внаслідок його травмування (у разі ударів, вивихів, тріщин). Також хрускіт у куприку може свідчити про наявність неврологічних захворювань (остеопорозу, грижі). У разі повторюваного хрускоту в куприку слід проконсультуватися з неврологом.
Олена 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чим небезпечне падіння на куприк?
Відповісти
Добрий день. У більшості випадків падіння на куприк не спричиняє серйозних травм. Але в разі сильного удару може статися вивих куприка, що призведе до больових відчуттів і обмеженої рухливості. У разі неминучого куприкового болю слід звернутися до лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!