Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Причини свербіння в задньому проході та способи його лікування

Причини свербіння в задньому проході та способи його лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 5 травня 2020 | Оновлено: 20 жовтня 2022 | 1265901 1265901
1

Причини свербіння в задньому проході

Свербіж в задньому проході виникає через подразнення, викликане різними проктологічними, дерматологічними або гастроентерологічними патологіями. Визначити причину свербіння в анусі і усунути його може лише проктолог.

Анальний свербіж - це дерматологічний стан, спровокований запаленням шкіри біля заднього проходу. Анальний свербіж може супроводжуватися почервонінням навколо заднього проходу, посилюватись вночі або після дефекації.

Залежно від причини виділяють два види анального свербіння. Види свербіння в задньому проході:

  • первинний (ідіопатичний) свербіж;
  • вторинний свербіж, зумовлений розвитком різних захворювань.

Ідіопатичний свербіж зазвичай не має явної причини. На первинний характер може вказувати виділення слизу та свербіж у задньому проході через підвищене вироблення слизу стінками кишечника.

Причини свербіння в задньому проході

Причини свербіння в задньому проході

Вторинний аногенітальний свербіж виникає на тлі різних захворювань. Причини свербіння в задньому проході:

  • геморой;
  • анальна тріщина;
  • проктит;
  • закреп та діарея (пронос);
  • інфікування глистами;
  • дріжджові інфекції;
  • захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ);
  • анальні папіломи, кондиломи та бородавки;
  • дерматологічні захворювання (дерматит, екзема, псоріаз).

Причиною анального свербіння, болю та печіння може бути дисбактеріоз заднього проходу на фоні незбалансованого харчування або тривалого прийому антибіотиків. Позбутися свербіння в задньому проході після антибіотиків допоможе прийом пробіотиків, що відновлюють мікрофлору ШКТ.

Свербіж при геморої виникає внаслідок запалення гемороїдальних вузлів, що може супроводжуватися утворенням шишки в задньому проході (внутрішній геморой) або біля ануса (зовнішній геморой). Кров у випорожненнях може свідчити про травмування запалених вузлів каловими масами при дефекації. Після видалення геморою свербіж в задньому проході може проявлятися протягом 7-10 днів, що пов'язано з регенерацією тканин у місці операційного втручання.

Свербіж, біль і печіння в задньому проході можуть бути викликані анальною тріщиною, яка розвивається внаслідок мікротравм слизової оболонки ануса. Анальні тріщини можуть провокувати запалення гемороїдальних вузлів, проктит і призводити до утворення анального свища, тому якщо свербить і пече задній прохід, необхідно записатися на консультацію проктолога.

2

Свербіж в задньому проході у жінок

Свербіж та печіння в задньому проході у жінок можуть бути викликані гінекологічними станами: кандидозом (молочницею), вагінітом, атрофією слизової оболонки піхви, гормональними порушеннями на фоні менопаузальних змін або прийому комбінованих оральних контрацептивів. Тому при появі свербіння в аногенітальній ділянці жінці необхідно проконсультуватися також з гінекологом.

Подразнення шкіри, печіння та свербіж у задньому проході може вказувати на дріжджову інфекцію, спричинену грибками роду кандида. Грибок може розвиватися у піхві або у задньому проході та супроводжуватися знебарвленням та набряком аногенітальної області.

Свербіж в задньому проході на ранніх термінах вагітності може вказувати на розвиток геморою через збільшення внутрішньочеревного тиску, що призводить до утруднення кровотоку та застою крові в гемороїдальних вузлах. Свербіж в задньому проході при менопаузі викликаний підвищеною чутливістю шкіри на тлі гормональних змін. При менопаузі шкіра стає більш сухою і менш еластичною, тому використання туалетного паперу та різних засобів інтимної гігієни може спричинити сильний свербіж у задньому проході.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Свербіж в задньому проході у чоловіків

Свербіж в задньому проході у чоловіка може бути викликаний захворюваннями сечостатевої системи (простатитом, аденомою простати, уретритом). При хронічному простатиті може спостерігатися гіперемія, підвищена пітливість та постійний свербіж у задньому проході через набряк запаленої передміхурової залози, яка здавлює стінки прямої кишки та подразнює больові рецептори в анусі. Щоб встановити точну причину аноректального свербіння у чоловіків, необхідно пройти обстеження у проктолога та уролога.

4

Свербіж в задньому проході вночі

Свербіж в задньому проході вночі може бути пов'язаний з наявністю в організмі паразитів. Найчастіше цей симптом викликаний гостриками. Їхні яйця потрапляють в організм людини з немитими продуктами та водою. Глисти також є найпоширенішою причиною свербіння в задньому проході у дитини, яка може заразитися ними через чужі іграшки, при грі в пісочниці та недостатній гігієні рук.

Паразити викликають свербіж у задньому проході, коли відкладають яйця навколо анусу. Діагностувати гостриків можна за допомогою лабораторних аналізів на гельмінти. Лікуванням глистової інвазії займається гастроентеролог, який за результатами обстежень може призначити протипаразитарні препарати для зняття свербіння в задньому проході при глистах.

5

Свербіж у задньому проході після дефекації

Свербіж в задньому проході після дефекації може виникати через недотримання правил гігієни аноректальної області. Також свербіж та печіння в анусі можуть бути пов'язані з характером випорожнень. Тверді калові маси можуть травмувати слизову оболонку прямої кишки, що призводить до мікротріщин і травм і може спровокувати свербіж.

Відчуття свербіння, печіння та висипання в області ануса можуть виникати на тлі тривалої діареї. Важливо усунути причину симптомів, а потім підбирати місцеві засоби для зняття свербіння та запалення. Щоб уникнути появи свербіння на тлі зміни характеру випорожнень, необхідно дотримуватися збалансованої дієти з великим вмістом клітковини.

6

Як лікувати свербіж заднього проходу?

Діагностика причин анального свербіння може включати лабораторні аналізи, ректоскопію та аноскопію, за результатами яких призначається лікування. При лікуванні свербіння в задньому проході важливо усунути його причину, тому терапія має бути спрямована на основне захворювання. Для зняття анального свербіння лікар може додатково призначати креми та мазі місцевої дії на основі кортикостероїдів та анестезуючих знеболювальних. Зняти запалення можна за допомогою цинкової мазі від свербіння в задньому проході, яку слід наносити на очищену шкіру в аноректальній ділянці.

Також необхідно дотримуватися рекомендацій проктолога щодо харчування та правил особистої гігієни. Рекомендації при лікуванні анального свербіння:

  • часто підмиватися (кілька разів на день, а також після кожної дефекації);
  • відмовтеся від використання туалетного паперу;
  • використовуйте тільки бавовняну натуральну білизну;
  • відмовтеся від використання генітальних дезодорантів та інших засобів з ароматизаторами;
  • користуйтеся спеціальними присипками (при геморої без кровотечі);
  • виключіть з раціону гостре, солоне, копчене, алкоголь, прянощі.

Профілактика аноректального свербіння полягає у дотриманні правил інтимної гігієни, правильному харчуванні та регулярних оглядах у проктолога.

7

Лікування свербіння в задньому проході народними засобами

Оскільки анальний свербіж може бути викликаний різними патологіями, які неможливо визначити без додаткових досліджень, варто відмовитися від самолікування та звернутися за допомогою до проктолога. Лікування свербіння в задньому проході народними засобами не має підтвердженої ефективності і може призвести до прогресування хвороби та розвитку ускладнень.

Деякі народні засоби в комплексі з терапією, призначеною проктологом, можуть полегшити стан та зменшити анальний свербіж. Зняти подразнення і позбутися свербіння в задньому проході може допомогти нанесення кашки з соди, нанесеної на анальну область на 3-5 хвилин. Щоб заспокоїти шкіру в аноректальній ділянці можна приймати теплі ванни із заспокійливими компонентами (вівсянкою, ромашкою).

Проктологія в ОН Клінік Черкаси

Причини свербіння в задньому проході та способи його лікування - Федоткін Вадим Борисович
Федоткін Вадим Борисович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 51 оцінки
Причини свербіння в задньому проході та способи його лікування
Лікар хірург-проктолог. Перша категорія.
Причини свербіння в задньому проході та способи його лікування
Стаття перевірена: Жура Олег Валентинович
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія по проктології.

Схожі статті:

Коментарі

Олександр 6 місяців тому
Здрастуйте, лікарю, Мене багато років турбує анальний свербіж. У початковій стадії з'являлося сильне подразнення як внутрішньої, так і зовнішньої області. Останній рік тільки зовнішня область відразу після випорожнення. Припиняється практично все відразу після омивання холодною водою. У проктолога я був. Він нічого страшного не визначив і виписав мені мазь на базі корт зона, сказавши, що це має протягом трьох днів усунути причину, але вже третій місяць нічого позитивного не відбувається...
Відповісти
Доброго дня. Анальний свербіж може бути дуже докучливим і дискомфортним станом. Якщо лікування не принесло бажаних результатів, це може свідчити про те, що причина свербежу може бути більш складною або іншого характеру. Для вирішення цього питання і з'ясування причини цього стану може бути необхідним провести додаткові діагностичні процедури, такі як аноскопія, ректоскопія, чи інші обстеження в анальній області. Важливо також враховувати можливі фактори, такі як харчування, алергії, інфекції, стрес, індивідуальну гігієну та інші. Рекомендуємо знову звернутися до проктолога. Лікар проведе необхідні обстеження та розгляне всі можливі причини та методи лікування анального свербежу.
Олександр 6 місяців тому
Добрий день! Підкажіть приблизно 2-3 місяці спочатку був свербіж біля заднього проходу (просак) зараз це місце менше свербить, але відчуваю біль після кожного відвідування туалету коли витирають.
Відповісти
Добрий день. Якщо у вас довго тривають свербіж та біль в анусній області, важливо звернутися до проктолога для огляду та точної діагностики. Лікар зможе визначити причину ваших симптомів та рекомендувати відповідне лікування чи заходи для полегшення дискомфорту. Не варто зволікати з візитом до лікаря, оскільки певні проблеми в цій області можуть потребувати спеціалізованого лікування.
Анжела 6 місяців тому
Добрий день, скажіть, будь ласка, пече в задньому проході, проктолога лікаря поблизу немає, була в гінеколога, аналізи показали невелике запалення, прописали свічки, але не дуже допомогло, на жаль, пече як і по жіночому, так і в задньому проході вже місяць точно. Що це може бути?
Відповісти
Доброго дня. Оскільки ваші аналізи вже показали наявність запалення і свічки не приносять сильного полегшення, я наполегливо рекомендую вам відвідати проктолога, який може провести більш детальне обстеження і призначити відповідне лікування. Не рекомендується відкладати візит до лікаря, особливо якщо дискомфорт триває протягом місяця.
Ліна 1 рік тому
Добрий день, я зараз лікуюся від статевої інфекції (хламідіозу). Лікар прописав мені антибіотики та знеболювальні. Кілька днів була нудота, а зараз з'явився свербіж шкіри біля ануса. Чому після антибіотиків свербіж у задньому проході?
Відповісти
Добрий день, на тлі приймання антибактеріальних препаратів порушується мікрофлора кишківника і шкіри промежини. У результаті - підвищується ризик розмноження патогенних мікроорганізмів, які призводять до свербежу і печіння.
Олег 1 рік тому
Добрий день, біль у задньому проході вночі - що це може бути? Раніше ніколи з таким не стикався. Сьогодні також почав відчувати біль у животі. До якого лікаря мені потрібно звернутися?
Відповісти
Здрастуйте, ректальний біль може бути зумовлений анальними абсцесами і тріщинами заднього проходу, хронічним закрепом, грибковими або статевими інфекціями, виразковим колітом, фекальною закупоркою. Для визначення точної причини болю в задньому проході необхідна консультація лікаря-проктолога.
Тетяна 1 рік тому
Доброго дня, у мене 35 тиждень вагітності, перебіг нормальний, відхилень немає. Але днями почала помічати дивний дискомфорт і біль в анусі. Чому віддає біль у задній прохід під час вагітності? Чи потрібно мені проконсультуватися з моїм гінекологом або проктологом?
Відповісти
Добрий день, біль у задньому проході під час вагітності може бути спричинений проктологічними захворюваннями (гемороєм), радикулітом тазовими болями, які з'являються під час збільшення ваги дитини. Наприкінці третього триместру вагітності біль у задньому проході також може бути спричинений хибними (Брекстона-Хікса) або родовими переймами.
Юлія 1 рік тому
Добрий день. У мене сильне свербіння між сідницями і рясні виділення з піхви. Переживаю, що це щось венеричне((( Підкажіть, будь ласка, як лікувати свербіж у ділянці геніталій і до якого лікаря краще звернутися?
Відповісти
Добридень! Рясні виділення з піхви та аногенітальний свербіж можуть вказувати як на дріжджову інфекцію (кандидоз), так і на інфекції, що передаються статевим шляхом. Для встановлення точного діагнозу та призначення лікування вам необхідно проконсультуватися з гінекологом та проктологом, а також здати аналізи та пройти інструментальні дослідження.
Андрій 1 рік тому
Доброго дня! В останні дні помітив червоне кільце навколо заднього проходу, яке сильно свербить, особливо вночі. У чому причина свербіння та почервоніння навколо ануса?
Відповісти
Добридень! За описаними вами симптомами схоже на глистову інвазію. Поставити точний діагноз можна тільки після очного огляду та здачі лабораторних аналізів, тому рекомендую записатися на прийом до проктолога та гастроентеролога для визначення причини та призначення правильного лікування анального свербіння.
Олег 1 рік тому
здрастуйте! турбує сильне свербіння в анусі, але йти до проктолога якось страшно. розкажіть, як позбутися свербіння в задньому проході в домашніх умовах?
Відповісти
Добридень! Щоб позбутися анального свербіння, потрібно визначити його причину і усунути її. Призначити лікування анального свербіння може лише проктолог за результатами обстеження. Тимчасово зменшити свербіж допоможуть теплі ванни з ромашкою чи вівсянкою. Однак це тимчасове рішення, тому краще не займатися самолікуванням, а записатися на консультацію до проктолога і вилікувати захворювання, що викликає свербіж.
Тетяна 1 рік тому
Добридень! Мій син сильно чухає попу, з'явилося почервоніння навколо ануса. Підкажіть, у чому причина та чим зняти свербіж у задньому проході у дитини?
Відповісти
Добридень! Якщо у дитини свербить задній прохід, можна запідозрити глистну інвазію. Вам необхідно записатися на прийом до педіатра та здати аналізи на гельмінти, після чого лікар призначить лікування. Зняти свербіж можна за допомогою місцевих засобів із протизапальним ефектом. Також зменшити свербіння допоможуть часте підмивання теплою водою та носіння бавовняної спідньої білизни.
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте лікарю. У мене сильно свербить і пече в анусі. Скажіть, яка найкраща мазь від свербіння в задньому проході?
Відповісти
Добридень! Свербіння в задньому проході може мати різні причини, тому не варто займатися самолікуванням, щоб не погіршити свій стан. Зверніться на прийом до проктолога, який проведе огляд і призначить лікування захворювання, що спровокував свербіж. Для зняття анального свербіння лікар може призначити протизапальну мазь на основі глюкокортикостероїдів та анестетиків.
Жанна 1 рік тому
Добрий день, у мене є хронічна анальна тріщина, але вона регулярно загострюється. Проктолог каже, що причиною може бути харчування. А які продукти викликають свербіж у задньому проході?
Відповісти
Добрий день, на біль, свербіж і печіння в задньому проході може впливати гостра і кисла їжа, молочні продукти, солодкі газовані напої, кава і чай (подразнюють слизову ануса). Для полегшення симптомів анальної тріщини в раціон харчування можна включити папаю, банани, вівсянку, куркуму, продукти, багаті на пробіотики (квашену капусту, натуральний йогурт), бобові (квасоля, нут, сочевицю).
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, перед місячними я іноді стикаюся із закрепами і болем у животі, а в перші дні місячних буває діарея. Але ось свербежу і болю в анусі ніколи не було. Підкажіть, чому під час місячних біль у задньому проході?
Відповісти
Добрий день, під час місячних можуть бути спазми і болі в ділянці заднього проходу через підвищений рівень гормонів простагландинів, які виробляються клітинами ендометрія матки. Простагландини можуть викликати запалення і скорочення м'язів товстого і прямого кишківника, що є нормальним явищем.
Світлана 1 рік тому
Доброго дня, які паразити спричиняють свербіж у задньому проході? Свербіж посилюється під час гігієнічних процедур, під час анальних статевих контактів, під час дефекації та вночі. До кого мені потрібно йти в такому разі?
Відповісти
Здрастуйте, свербіж у ділянці заднього проходу можуть спричинити такі паразитарні захворювання, як лямбліоз, опісторхоз, теніоз, амебіаз. Однак свербіж і печіння в анусі можуть бути також спричинені статевими інфекціями (гонореєю, трихомоніазом), проктологічними захворюваннями (анальною тріщиною, гемороєм), діареєю або закрепами.
Свят 1 рік тому
Добрий день, тиждень приблизно я відчував невелике печіння під час дефекації, але не звертав на нього уваги. А нещодавно з'явилися больові відчуття. Чому може бути біль у задньому проході, коли ходиш у туалет?
Відповісти
Здрастуйте, біль під час дефекації в задньому проході може бути спричинений тривалими закрепами та діареєю, проктологічними захворюваннями (гемороєм, анальними тріщинами, аноректальними норицями та бахромками). Також болісні дефекації характерні для запальних захворювань кишківника (виразкового коліту, хвороби Крона), за яких з'являються набряк і виразки в ділянці товстого й тонкого кишківника.
Катя 1 рік тому
Здрастуйте, у мене сильний біль у задньому проході. Прочитала, що перед походом до проктолога потрібно зробити клізму. Чи так це? Чи можна робити клізму за болю в задньому проході?
Відповісти
Добрий день. Робити клізму в разі больових відчуттів у ділянці заднього проходу не потрібно, оскільки клізма може призвести до посилення симптомів. За необхідності обстеження анального проходу, прямої і товстої кишки за допомогою ендоскопа проктолог підбере безпечний і безболісний спосіб очищення кишечника.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!