Logo
0 800 30 11 77

Як позбутися глистів?

Як позбутися глистів?
Читати 11 хвилин | Створено: 27 листопада 2019 | Оновлено: 27 листопада 2019 | 1230690 1230690
Глистові інвазії спостерігаються більш, ніж у 1,5 млрд людей. Заразитися глистами можна з їжею, сирою водою, за контакту з хворим.

Гельмінтози, або глистяні інвазії, — група захворювань, що викликаються паразитичними черв'яками, що мешкають в організмі людини. За останніми даними, прихованим носієм є 1 людина з 100, а близько 80% нових випадків хвороби припадає на дітей і підлітків. Водночас гельмінтози реєструються не тільки в слабо розвинених країнах: часто спалахи ентеробіозу і аскаридозу відбуваються серед благополучних верств населення.

Значне поширення гельмінтозу пояснюється безсимптомним перебігом хвороби на ранніх стадіях. Також симптоми інвазії не виявляються за невеликої кількості паразитів у тілі. Хворий довгий час може не підозрювати про наявність паразитів, але при цьому заражати оточення.

Чим небезпечні глисти?

На сьогодні відомо 360 видів глистів, небезпечних для людини. Більшість з них паразитують у кишечнику людини або печінки, але, залежно від типу паразита і його життєвого циклу (яйце, личинка, доросла особина), можуть бути уражені будь-які органи та системи: легені, серце, ЦНС, м'язи, очні яблука тощо.

Основний збиток від гельмінтів полягає в:

  • поступовому розвитку анемії (недостатня кількість еритроцитів). Черви споживають поживні речовини з кишечника, в результаті організм недоотримує мікро- і макроелементи, хворий втрачає вагу, страждає на авітаміноз;
  • руйнуванні органів і тканин. Багато черв'яків впроваджуються в стінки кишечника, пошкоджують навколишні тканини під час міграції. На органах утворюються мікроскопічні рани та виразки, слизова шлунково-кишкового тракту постійно запалена, збільшується ризик інфекції;
  • патологіях з боку нервової системи. Глисти не тільки руйнують навколишні тканини, а й виділяють продукти життєдіяльності — токсини, що руйнівно впливають на центральні та периферійні нерви. Хворий стає нервовим, дратівливим, його турбують головні болі, безсоння, млявість і апатія;
  • алергічних реакціях. Продукти життєдіяльності черв'яків (токсини) — це також небезпечні алергени. Тому за глистових інвазій часто розвиваються шкірні висипання, з'являється свербіж, нудота і блювота.

Глистові інвазії у дітей можуть викликати затримку розвитку, призвести до небезпечних ускладнень: від прориву (наскрізний виразки) кишечника до паралічу рук і ніг.

Гельмінти — типові представники

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

До найбільш поширених типів паразитів належать:

  • гострики — круглі черв'яки, що проникають в пряму і товсту кишку. Зараження відбувається за недотримання правил особистої гігієни;
  • аскариди — круглі черв'яки, що вражають тонкий кишечник. Під час циклу розвитку можуть мігрувати разом із потоком крові та лімфи, потрапляти в легені, серце;
  • волосоголовець — круглий хробак, що живе в товстому кишечнику. Проникає в слизову оболонку за допомогою тонкої голови, пошкоджуючи цілісність тканин і викликаючи мікровиразки;
  • опісторхи — плоскі черви, що вражають печінку. Паразити закупорюють протоки, викликаючи застій жовчі та порушуючи нормальну роботу органу;
  • кривоголовки — круглі черв'яки, що паразитують у дванадцятипалій кишці. Зараження відбувається за контакту з личинками, які пробуравлюють шкіру, потрапляють у кровотік і розносяться по всьому тілу;
  • бичачий ціп'як — стрічковий черв'як, що досягає в довжину до 10 метрів. Займає практично весь кишечник, призводячи до сильного виснаження;
  • кишкова вугриця — круглі черв'яки, що проникають в ободову і сліпу кишку. Для відкладання яєць черви пересуваються ближче до анусу, викликаючи сильний свербіж в анальній області;
  • ехінококи — стрічкові черв'яки, що вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, а й печінку, легені. Викликають ехінококоз — захворювання, за якого в людини в різних органах утворюються кісти.

Глисты в кишечнике человека

Як передаються глисти?

Згідно з даними ВООЗ, понад 1,5 млрд людей у ​​всьому світі страждають на гельмінтози, що передаються через ґрунт. Поширеною є хибна думка, що заразиться глистами можна тільки вживаючи неякісні продукти: неочищену воду, немиті фрукти та овочі або необроблене м'ясо і рибу. Але це не так. Частина паразитів може проникати через неушкоджену шкіру.

Личинки гельмінтів проникають крізь шкірні покриви, потрапляють в капіляри та розносяться по організму разом з потоком крові. Для людини такі проколи невідчутні — запідозрити зараження досить складно. Також заразитися паразитами можна, вдихнувши мікроскопічні яйця разом з пилом.

Як зрозуміти, чи є глисти?

Залежно від того, які органи постраждали від глистової інвазії, у хворих можуть розвиватися кон'юнктивіт, кашель, головний біль, набряки, тремор кінцівок. У разі вираженого авітамінозу з'являється хворобливість у суглобах, випадає волосся, починають розшаровуватися нігті. У дітей гельмінтоз може призвести до затримки фізичного та інтелектуального розвитку.

симптоми глистів

симптоми глистів

Загальні симптоми глистів у людини — це:

  • нездужання, слабкість, втомлюваність;
  • алергія, наприклад, висип на шкірі, кашель, напади астми;
  • знижений або підвищений апетит;
  • нудота, блювота без отруєння;
  • болі в животі;
  • діарея або закрепи;
  • зниження маси тіла, навіть якщо апетит хороший;
  • проблеми зі сном, безсоння;
  • запалені або збільшені лімфовузли;
  • підвищення температури без причини;
  • болі в м'язах і суглобах без навантажень;
  • хропіння або скрегіт зубами уві сні;
  • наявність черв'яків у калі;
  • свербіж в області анального отвору (часто за гостриків).

Як дізнатися, чи є глисти?

Самостійно визначити наявність глистової інвазії неможливо. На початкових стадіях хвороба може протікати практично безсимптомно. Хворий не відчуває болю, імунітет якийсь час може пригнічувати патогенну дію токсинів і алергенів. Як правило, загострення починається в період міграції личинок або за збільшення кількості глистів. Чим сильніше інвазія (тобто чим більше паразитів), тим більше симптомів з'являється.

Однак, безсимптомний перебіг інвазії небезпечний — хворий заражає оточення, а стан його здоров'я поступово погіршується. Для виявлення хвороби необхідно періодично проходити профілактичний огляд у лікарні. У рамках профілактики терапевт призначає аналізи на глисти не рідше, ніж один раз на рік. У разі проживання в ендемічних регіонах — раз на пів року.

Аналіз на гельмінти

Для виявлення глистової інвазії можуть бути призначені наступні аналізи:

  • аналіз калу. Вивчаються фекалії на наявність яєць гельмінтів. Аналіз не вимагає попередньої підготовки: пацієнтові досить принести зразок калових мас;
  • аналіз на ентеробіоз. Для визначення ентеробіозу (захворювання, що викликається гостриками) досить взяти зішкріб (мазок) із зони анального отвору. Зазвичай аналіз призначають на ранкові години до походу в туалет;
  • аналіз крові на специфічні антитіла. Найбільш показове дослідження, що дозволяє виявити таких паразитів, як аскариди, опісторхи, вугриці, лямблії.

Скільки дійсний аналіз калу на глисти?

Аналіз калу на глисти дозволяє фахівцям виявити яйця гельмінтів (за їх наявності). Дане дослідження не дає 100% гарантії виявлення, оскільки кількість яєць залежить від циклу життя глистів і періодично вони можуть не виявлятися в калі, хоча при цьому інвазія зберігається. Тому в більшості випадків лікарі рекомендують здавати аналіз калу два або три рази з невеликим інтервалом між дослідженнями.

Аналіз крові на паразитів

Дослідження крові на специфічні антитіла — найбільш інформативний метод виявлення глистової інвазії. Після аналізу лікар може не тільки говорити про наявність глистів, а й встановлює їх вид, а отже, підбирає найбільш ефективний терапевтичний комплекс.

Глисти розпізнаються імунною системою людини як патоген: організм починає виробляти специфічні антитіла для боротьби з паразитами. Саме їх виявляє аналіз.

Який аналіз на глисти кращий?

За підозри на паразитарне зараження лікар призначає кілька аналізів. Комплексне дослідження дозволяє з 100% точністю встановити наявність глистів, визначити вид і стадію життєвого циклу. Не можна стверджувати, що якийсь аналіз краще або гірше: необхідно зробити кілька тестів, щоб підвищити достовірність діагностики.

Куди звертатися з підозрою на глисти?

У разі підозри на глистову інвазію необхідно записатися на консультацію до інфекціоніста. На ранніх стадіях гельмінтоз не має специфічних симптомів, тому досить складно запідозрити у себе або близької людини глисти. Як правило, хворий скаржиться на легке нездужання: розлад травлення, головний біль, апатію.

Якщо симптоми не проходять протягом тижня або подібний стан періодично повертається (наприклад, раз на 3-4 місяці ви почуваєтеся погано), необхідно проконсультуватися з лікарем. Напади поганого самопочуття можуть бути пов'язані з міграцією паразитів.

Який лікар лікує глисти у людини?

Лікуванням паразитарних інвазій займається інфекціоніст або паразитолог. Але не варто відразу звертатися до лікаря вузької спеціалізації: краще звернутися до терапевта. Він призначить ряд досліджень і в разі потреби направить до паразитолога або гастроентеролога.

Як лікувати гельмінтоз?

За виявлення глистів лікар призначає протипаразитарні засоби, спрямовані на боротьбу з конкретним видом хробаків. Сучасні препарати однаково ефективно борються з глистами на кожній стадії життєвого циклу: дорослими особинами, личинками та яйцями. У більшості випадків достатньо одноразового прийому таблеток, але іноді потрібно пройти курс препаратів — лікування розробляє терапевт або паразитолог.

Неприпустимо відхилятися від виробленої тактики лікування — це може привести до того, що яйця черв'яків залишаться в організмі, що в подальшому викличе повторну інвазію.

Одночасно з протипаразитарними засобами можуть бути призначені препарати, що покращують стан шлунково-кишкового тракту, вітаміни для усунення авітамінозу, антигістамінні препарати (за алергічної реакції).

Гельмінтоз: лікування народними засобами

Існує достатня кількість способів лікування гельмінтозів народними засобами. Хворим рекомендують вживати велику кількість продуктів із сильними ефірними оліями: наприклад, пити відвари з гвоздики або їсти часник. Такі способи не тільки неефективні, але й небезпечні.

Якщо кишечник травмований глистами, то вживання продуктів з сильними ефірними оліями викличе додаткове подразнення слизової оболонки, посилить больовий синдром і проблеми з дефекацією.

Також не можна вживати антигельмінтні засоби без консультації з лікарем. Деякі препарати призводять до загибелі черв'яків, але не провокують їх евакуацію, тобто вони залишаються в організмі, що викликає сильне отруєння. Безпечне лікування інвазії можливе тільки під контролем досвідченого лікаря!

Профілактика гельмінтозу

Лікування гельмінтозу повинен проходити не тільки хворий, але й усі члени його сім'ї. Також необхідно прокип'ятити постільну і натільну білизну, провести вологе прибирання з використанням знезаражувальних засобів. Надалі для профілактики глистової інвазії рекомендується:

  • контролювати якість вживаних продуктів: не їсти немиті овочі, фрукти та зелень, необроблене м'ясо або сиру рибу;
  • дотримуватися правил особистої гігієни, не користуватися чужими рушниками та посудом;
  • раз на рік проходити комплексне обстеження, що включає аналізи на яйця глистів.

Гельмінтози добре піддаються лікуванню і не завдають серйозного збитку організму за своєчасного виявлення. Тому головне — вчасно звернутися за лікарською допомогою. Для попередження гельмінтозу необхідно дотримуватися правил гігієни та регулярно проходити огляд у лікаря.

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Як позбутися глистів? - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи худне людина, коли в неї глисти?

Зниження маси тіла є можливим, але з обов'язковим симптомом паразитарної інвазії. Втрата ваги за паразитарних захворювань може бути обумовлена порушеннями мікрофлори та процесів всмоктування поживних речовин у кишечнику.

2. Як вивести глисти без ліків?

Паразитарні захворювання (глисти) лікуються медикаментозно із застосуванням протипаразитарних препаратів. Препарати від глистів може призначити лише лікар. Вибір антипаразитарних препаратів залежить від виду глистів.

3. Чому глисти виходять назовні?

Переміщення глистів у тілі людини зумовлено особливостями їх життєвих циклів. Для більшості паразитів вихід назовні - це спосіб їхнього поширення та передачі. За виходу назовні глисти можуть визначатися не тільки в калі, але також у мокротинні та повітрі, що видихається.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 46 оцінок
Як позбутися глистів?
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Як позбутися глистів?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Альона 2 роки тому
Відпочивали з дитиною на морі й вона наковталася води з басейну. Переживаю, що міг підхопити гельмінти. Які симптоми глистів можуть з'явитися в дитини?
Відповісти
До симптомів паразитарних захворювань відносять дискомфорт у животі, порушення випорожнення (закреп і діарею), появу крові в калі, нудоту, зниження апетиту, загальну слабкість. У разі появи в дитини перелічених симптомів необхідно звернутися на консультацію до педіатра.
Антоніна 2 роки тому
Була на прийомі позавчора. Лікар запідозрив паразитарне захворювання і рекомендував здати відповідні аналізи. Чи можна зрозуміти, що в мене глисти, не здаючи аналізів?
Відповісти
Симптоми паразитарних захворювань неспецифічні та проявляються періодичним болем у животі, розладами випорожнення, зниженням апетиту, слабкістю та стомлюваністю. Поставити діагноз і призначити правильне лікування можна тільки за допомогою додаткових методів обстеження, які призначає лікар.
Єгор 2 роки тому
Читав в інтернеті, що паразити бояться як вогню кислот, що містяться в ананасі. Чи можна давати дитині ананасовий сік для профілактики зараження різновидами глистів?
Відповісти
Профілактика глистів у дітей полягає в митті рук із милом перед прийомом їжі, вживанні чистої води та термічній обробці продуктів харчування. Ананасовий сік достовірно не захищає від жодного виду глистів, тому його не слід використовувати для запобігання паразитарним інвазіям.
Дмитро 2 роки тому
Лікував гельмінти протягом двох тижнів двома різними препаратами. З'явилися скарги на нудоту та важкість у животі після прийому їжі. Як відновити організм після лікування глистів?
Відповісти
Протипаразитарні препарати можуть чинити гепатотоксичну дію (порушують функціонування печінки). Відновлення печінки в більшості випадків настає самостійно після завершення курсу лікування. Необхідність у прийомі додаткових препаратів може визначити ваш лікар.
Кіра 2 роки тому
Чи можуть з'явитися глисти у немовляти, яке перебуває на грудному вигодовуванні?
Відповісти
Паразитарна інвазія (глисти) можуть з'явитися у дітей будь-якого віку. Для дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, паразит може потрапити в організм під час облизування немитих рук або іграшок.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!