Logo
0 800 30 11 77

Що таке геморой та як його вилікувати?

Що таке геморой та як його вилікувати?
Читати 7 хвилин | Створено: 21 вересня 2022 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 255675 255675
Геморой - це проктологічне захворювання, що характеризується варикозним розширенням вен анального каналу. Проктологи виділяють два типи геморою: внутрішній (утворюється у просвіті прямої кишки) та зовнішній (виникає навколо ануса).

Симптоми геморою

Для геморою характерний поступовий розвиток симптоматики. На початкових етапах патології вени анального каналу помірно запалені та збільшені, виникає дискомфорт та свербіж у задньому проході. При прогресуванні захворювання гемороїдальні вузли значно збільшуються та ущільнюються, з'являється відчуття стороннього тіла у прямій кишці. Інші симптоми геморою:

  • кров'янисті виділення із прямої кишки під час дефекації;
  • болючі відчуття у задньому проході;
  • набряк та запалення тканин навколо анусу.

При геморої підвищується температура тіла, з'являються запори. За відсутності своєчасного лікування виникає хронічний геморой, що характеризується чергуванням періодів загострення та ремісії (зменшення чи повного зникнення симптоматики).

Геморой має схожу симптоматику із хворобою Крона (хронічним запаленням товстого кишечника), виразковим колітом (ерозивно-виразковим ураженням слизової оболонки товстої кишки) та раком прямої кишки. З появою вищезгаданих симптомів необхідна консультація проктолога.

Причини розвитку геморою

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Геморой у чоловіків і жінок з'являється внаслідок підвищення тиску в анальному каналі та застою крові у венах прямої кишки. Порушення кровотоку, розширення та збільшення гемороїдальних вен можуть виникнути при хронічному запорі, тривалих діареях та ожирінні. Інші причини геморою:

  • вагітність;
  • анальний секс;
  • генетична схильність.

Розвитку жіночого та чоловічого геморою сприяють низький вміст клітковини в раціоні харчування та сидячий спосіб життя (тривала робота за комп'ютером). Загострення геморою може виникнути при надмірній напрузі під час дефекації або регулярних підйомах тяжкості.

Зовнішній геморой

Зовнішній геморой розташований в області анального отвору та покритий шкірою. Зовні геморой виглядає як щільна шишка багряного або темно-синього кольору.

Як виглядає геморой?

Як виглядає геморой?

Зовнішній геморой першої стадії проявляється дискомфортом та свербінням в анальній ділянці. При прогресуванні патології виникають виражені хворобливі відчуття. Кровотеча при зовнішньому геморої виникає рідко, оскільки гемороїдальні вузли не травмуються під час дефекації.

Внутрішній геморой

Внутрішній геморой розташований в анальному каналі та покритий слизовою оболонкою кишечника. Ознакою внутрішнього геморою є випадання гемороїдальних вузлів при фізичному навантаженні (піднятті тяжкості, дефекації).

Стадії внутрішнього геморою 

Симптоми геморою

Перша стадія геморою

Кровотеча із заднього проходу без випадання гемороїдальних вузлів.

Вторая стадія геморою

При надмірних фізичних навантаженнях виникає випадання гемороїдальних вузлів з подальшим самостійним вправленням.

Третя стадія геморою

Періодичне випадання гемороїдальних вузлів при незначних навантаженнях (чханні, кашлі), що потребує ручного вправлення.

Четверта стадія геморою

Гемороїдальні вузли неможливо вправити самостійно, також може випадати слизова оболонка прямої кишки.

Внутрішній геморой на початкових стадіях не викликає хворобливих відчуттів та проявляється яскраво-червоною кров'ю у калі. Біль та відчуття неповного випорожнення кишечника з'являються при прогресуванні патології.

Геморой при вагітності

Геморой при вагітності виникає внаслідок підвищення внутрішньочеревного тиску та порушення кровообігу у венах прямої кишки. Причинами геморою у жінок також можуть бути здавлення кишківника збільшеною маткою та виникнення запорів. Післяпологовий геморой утворюється внаслідок сильних потуг.

Для лікування геморою при вагітності проктолог призначає медикаментозну терапію. При вираженій симптоматиці можливе вилучення гемороїдальних вузлів.

Дієта при геморої

Дієта при геморої полягає у виключенні з раціону харчування алкоголю та продуктів, що сприяють розвитку запорів (червоного м'яса, макаронних виробів, білого хліба). Харчування при геморої має складатися з фруктів, овочів та цільнозернових продуктів (пшениці, вівса, булгура), також необхідно пити достатню кількість рідини.

Як лікується геморой?

Діагностика геморою полягає у зборі анамнезу та пальпації (промацуванні) анального каналу. Для діагностики внутрішнього геморою проводяться аноскопія та ректоскопія (ендоскопічні методи обстеження, що дозволяють оглянути слизову оболонку кишківника).

Лікування геморою залежить від ступеня вираженості симптомів та стадії патології. На початкових етапах геморою проктолог може призначити медикаментозне лікування: знеболювальні або стероїдні (гормональні) препарати для зменшення болю та сверблячки.

При вираженій симптоматиці та значному збільшенні гемороїдальних вузлів проктолог проводить лазерне видалення геморою – малоінвазивну процедуру, що характеризується впливом високої температури на патологічні ділянки. Процедура триває від 10 до 20 хвилин та проводиться в амбулаторних умовах (не потребує госпіталізації). Перевагами лазерного методу лікування геморою є атравматичність (лазер не зачіпає здорові тканини) та мінімальний ризик розвитку ускладнень (кровотечі, інфікування тканин).

Післяопераційний період після видалення геморою триває близько 2-3 тижнів. Для зменшення болючих відчуттів проктолог призначає нестероїдні протизапальні препарати. Реабілітація після видалення геморою полягає у дотриманні правил особистої гігієни та обмеженні фізичної активності на 2-3 тижні, також потрібно уникати перенапруги під час дефекації.

Лікування геморою народними засобами

Для того, щоб позбутися геморою, необхідно звернутися до проктолога, який підбере схему лікування та розповість про профілактику рецидиву (повторної появи захворювання). Використання народних засобів та спроби самостійно вилікувати геморой можуть призвести до ускладнень (кровотечі, тромбозу).

Профілактика геморою

Для профілактики геморою необхідно вживати продукти з високим вмістом клітковини, пити достатньо води, регулярно спорожняти кишечник. Важливо займатися дозованим фізичним навантаженням та виконувати вправи, які сприяють нормалізації моторно-евакуаторної функції кишечника та знижують ризик розвитку геморою.

Як відрізнити бахромку від геморою?

Анальна бахромка - це складка шкіри, що виникає в області заднього проходу. Патологія з'являється в результаті підвищення тиску в судинах кишечника при хронічному запорі, геморої та вагітності.

Симптомами анальної бахромки є утруднена дефекація, свербіж і біль в області заднього проходу, кров'яні виділення, гіперемія (почервоніння) та набряк тканин анального отвору. Відрізнити бахромку від геморою та призначити лікування може проктолог після збирання анамнезу та фізичного огляду.

Чим небезпечний геморой?

Ускладнення геморою включають анальний свищ (патологічний канал, розташований у м'яких тканинах), тромбоз (закупорку просвіту судини згустком крові) та некроз (омертвіння) гемороїдального вузла. При надмірному фізичному навантаженні геморой може луснути, що призводить до вираженої кровотечі. Хронічний геморой небезпечний ризиком розвитку анемії.

Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке геморой та як його вилікувати? - Подпорінов Сергій Дмитрович
Подпорінов Сергій Дмитрович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Як зняти запалення гемороїдальних вузлів?

Для того, щоб зняти гострий біль та зменшити запалення при геморої, проктолог призначає нестероїдні протизапальні препарати або кортикостероїди (гормони). При значно вираженому збільшенні та запаленні гемороїдальних вузлів необхідно їх видалити.

2. Як вилікувати геморой за 3 дні?

Для того щоб вилікувати геморой за 1-3 дні, виконується лазерне видалення гемороїдальних вузлів. Післяопераційна реабілітація триває 2-3 тижні. При протипоказаннях до лазерного видалення проводиться консервативне

3. Який вигляд має геморой?

Зовнішній геморой покритий шкірою і виглядає як щільна шишка багряного або темно-синього кольору. Внутрішній геморой синьо-червоний і покритий слизовою оболонкою кишечника.

4. Чи можна вправляти гемороїдальні вузли?

Вправляти гемороїдальні вузли не можна, оскільки це може призвести до їх травмування та інфікування, а також спровокувати сильну кровотечу з анального отвору. При випаданні геморою необхідно записатися прийом до проктолога.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Що таке геморой та як його вилікувати?
Лікар-проктолог. Вища категорія.
Що таке геморой та як його вилікувати?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Іван 1 рік тому
Добрий день. Після операції на геморой як довго буде йти кров?
Відповісти
Доброго дня. Поява кров'янистих виділень у калі або на спідній білизні після видалення геморою можлива протягом кількох днів. У разі тривалих і рясних кровотеч зверніться до проктолога.
Світлана 1 рік тому
Доброго дня. Як у разі геморою зупинити кровотечу в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день. У разі виникнення кровотечі при геморої потрібно терміново звернутися по медичну допомогу. Використання народних засобів і спроби самостійно зупинити кровотечу при геморої можуть призвести до значної втрати крові.
Таня 1 рік тому
Доброго дня. Якщо була операція на геморой, то як тепер сходити в туалет?
Відповісти
Добрий день. Після операції з видалення геморою важливо уникати перенапруження під час дефекації та після спорожнення підмиватися під проточною водою. Також необхідно вживати достатню кількість рідини, щоб попередити розвиток запору.
Андрій 1 рік тому
Добрий день, що потрібно робити в разі геморою?
Відповісти
Доброго дня. За наявності геморою необхідно дотримуватися дієти (вживати більше фруктів, овочів і злакових), уникати фізичних перенапруг, дотримуватися правил особистої гігієни. Для попередження прогресування патології та розвитку ускладнень потрібно записатися на консультацію до проктолога.
Інна 1 рік тому
Добрий день, як довго розсмоктується тромбоз гемороїдального вузла?
Відповісти
Добрий день. Тромбоз гемороїдального вузла може розсмоктатися протягом кількох днів. Однак для попередження ускладнень необхідний огляд у проктолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!