Logo
0 800 30 11 77

Випорожнюйтеся правильно: 5 законів дефекації

Випорожнюйтеся правильно: 5 законів дефекації
Читати 6 хвилин | Створено: 21 березня 2014 | Оновлено: 30 серпня 2023 | 185498 185498
Під час спорожнення кишківника з організму виводяться неперетравлена їжа, вода і бактерії, що містяться в товстій кишці.

Регулярна дефекація допомагає запобігти появі закрепу та проктологічних захворювань (наприклад, геморою та анальної тріщини).

Що таке дефекація?

Дефекація — це процес виділення калових мас із кишківника через задній прохід. Поживні речовини в нормі засвоюються в шлунку і тонкому кишківнику. Незасвоєні залишки їжі переміщуються в товсту кишку, де формуються фекалії. Кал накопичується в прямій кишці та через розтягнення стінок кишківника виникає природний позив до дефекації.

Що таке дефекація?

Що таке дефекація?

Скільки разів на день потрібно ходити в туалет?

У нормі ходити в туалет по-великому необхідно від трьох разів на день до трьох разів на тиждень. Фактори, що впливають на частоту дефекації:

  • вік (у літніх людей частіше виникають закрепи);
  • харчування (продукти, що містять клітковину, збільшують частоту спорожнення кишківника);
  • питний режим (недостатнє вживання води сприяє появі закрепу).

Частота випорожнень у дорослого залежить від рівня фізичної активності: регулярний спорт покращує перистальтику (рух) травної системи і прискорює проходження харчових мас у кишках. Стрес і тривога сприяють частішій дефекації.

Скільки часу минає від прийому їжі до дефекації?

Після приймання їжі необхідно близько шести-восьми годин, щоб їжа пройшла через шлунок і тонкий кишківник. Для подальшого травлення і формування калових мас у товстій кишці потрібно 36 годин. У середньому від моменту прийому їжі до дефекації проходить від двох до п'яти днів.

Бажання піти до туалету по-великому одразу після їжі може виникати внаслідок гастроколічного рефлексу — появи позиву до дефекації після потрапляння їжі в шлунок. У нормі нечастий або незначно виражений рефлекс може бути у здорових людей. Постійна необхідність спорожняти кишківник після їжі та поява додаткових симптомів (спазмів, закрепу або проносу) може вказувати на синдром подразненого кишківника (функціональне порушення травлення).

Як правильно випорожнюватися?

Не можна терпіти і відкладати похід до туалету по-великому, оскільки затримка випорожнень може сприяти виникненню закрепу. Поза для правильного спорожнення кишечника:

  1. Підніміть ноги і поставте ступні на рівну поверхню (наприклад, на невисоку табуретку), щоб коліна були вищими за стегна.
  2. Нахиліться трохи вперед, можна поставити лікті на коліна.
  3. Випряміть спину.

Поза для правильного спорожнення кишківника

Поза для правильного спорожнення кишківника

Під час акту дефекації потрібно розслабитися, щоб фекалії виходили з кишечківка природним чином. Не можна тужитися під час дефекації, оскільки надмірний тиск у ділянці таза та ануса може призвести до непритомності, появи грижі або проктологічних захворювань, наприклад, геморою

Що буде, якщо довго не ходити в туалет по-великому?

За відсутності регулярного спорожнення кишківника кал стає твердим, і подальша дефекація може спричиняти біль і пошкодження слизової оболонки прямої кишки. Якщо два тижні й довше не ходити по-великому, може розвиватися отруєння організму: токсичні речовини з фекалій потрапляють назад у кровотік і спричиняють погіршення загального стану здоров'я (підвищену дратівливість і втому, головний біль).

Затримка дефекації може призвести до пошкодження стінки кишки, оскільки накопичення великої кількості калу спричиняє надмірне розтягнення кишківника. За відсутності регулярного випорожнення необхідно звернутися до проктолога для запобігання розвитку ускладнень.

Скільки можна не ходити в туалет по-великому?

Відсутність щоденного спорожнення кишківника може бути індивідуальною особливістю людини. У нормі в туалет по-великому можна не ходити протягом двох днів. Триваліша затримка дефекації може свідчити про недостатнє вживання води, малоактивний спосіб життя або патологію травного тракту (наприклад, синдром подразненого кишківника або злоякісні новоутворення товстої кишки).

Що робити, якщо немає позивів до дефекації?

Якщо немає позивів до дефекації, необхідно збільшити в раціоні харчування продукти, що містять клітковину: овочі, фрукти, злаки, бобові та горіхи. Потрібно пити достатню кількість води, підтримувати активний спосіб життя і регулярно займатися спортом.

Необхідно виробити звичку ходити на туалет в один і той самий час щодня для відновлення режиму випорожнення кишківника. Важливо не терпіти і не стримувати позиви до дефекації.

Як відновити позиви до дефекації?

Відновити позиви до дефекації можна за допомогою зміни способу життя (наприклад, нормалізації харчування і збільшення фізичної активності). За відсутності позитивного ефекту необхідно звернутися до проктолога. Лікар збере анамнез, проведе огляд і встановить причину відсутності позивів до спорожнення кишківника. За необхідності проктолог призначить препарати, що нормалізують роботу травної системи.

Звідки з'являється помилковий позив до дефекації?

Помилкові позиви до дефекації (тенезми) виникають внаслідок запальних захворювань кишківника (хвороби Крона, неспецифічного виразкового коліту). Хибні позиви до дефекації можуть бути за геморою та поліпа (доброякісного новоутворення) товстого кишківника. Інші причини тенезм:

  • аноректальний рак;
  • дивертикул (випинання стінки кишківника);
  • целіакія (непереносимість глютену).

Часті та болісні позиви до дефекації можуть виникати внаслідок ураження товстого кишківника мікроорганізмами, наприклад, кишковою паличкою або сальмонелою. Лікування помилкових позивів до дефекації залежить від причини патології та може включати прийом антибіотиків, кортикостероїдів (гормонів) або імуносупресивних препаратів.

Чому виникає відчуття неповного випорожнення прямої кишки?

Відчуття неповного випорожнення прямої кишки може виникати внаслідок геморою та синдрому подразненого кишківника. Причиною патологічного стану можуть бути доброякісні (наприклад, поліпи) і злоякісні (наприклад, карцинома) новоутворення товстої кишки.

Як повністю спорожнити кишечник?

Для того, щоб повністю спорожнити кишківник, необхідно зайняти правильну позу і розслабитися. Під час дефекації не можна займатися сторонніми справами (наприклад, грати в телефоні або читати книжку), оскільки можна відволіктися і припинити випорожнення до завершення процесу. Повному випорожненню прямої кишки сприяють комфортне і тихе місце, а також регулярний графік дефекації.

На що вказує кров під час дефекації?

Під час дефекації може кровоточити внутрішній геморой: кров може бути на туалетному папері або в калі. Кров під час дефекації може вказувати на запальні захворювання кишківника, поліпи та пухлини товстої кишки. Кров у калі після дефекації може виникати внаслідок анальної тріщини.

Чому боляче ходити в туалет по-великому?

Біль під час або після дефекації може виникати в разі геморою, оскільки збільшені гемороїдальні вузли ушкоджуються під час проходження калу по прямій кишці. У разі закрепу боляче ходити до туалету по-великому через розтягнення стінок кишківнику твердими й сухими каловими масами.

Різь під час дефекації може виникати через анальну тріщину або подразнення шкіри ануса. Причинами болю під час спорожнення кишківника можуть бути проктит (запалення кишківника) і парапроктит (гнійне запалення навколопрямокишкової жирової клітковини). Судомоподібні болі перед дефекацією можуть вказувати на синдром подразненого кишечника.

Як полегшити біль під час дефекації?

Для полегшення болю під час дефекації необхідно зайняти правильну позу. Ходити в туалет по-великому необхідно за природного відчуття позивів до дефекації, не можна тужитися і напружуватися. Для того, щоб кал не був твердим і було легше випорожнюватися, потрібно пити достатню кількість води і вживати клітковину.

У разі вираженого або тривалого болю в животі після дефекації необхідно звернутися до лікаря для виявлення причини хворобливих відчуттів. За необхідності лікар призначить знеболювальні препарати або засоби, що полегшують дефекацію.

Популярні питання

1. Як викликати дефекацію швидко?

Швидко викликати дефекацію можуть допомогти вживання теплої води та масаж живота в напрямку кишківника (за годинниковою стрілкою). Деякі продукти, наприклад, сливи або абрикос, сприяють посиленню перистальтики та настанню дефекації.

2. Що буде, якщо не ходити в туалет по-великому тиждень або місяць?

Якщо не ходити в туалет по-великому протягом тижня, кал стає твердим і сухим, що надалі призводить до болю під час дефекації. Відсутність дефекації також призводить до отруєння організму, оскільки токсичні речовини з калу проникають у судини кишківника і розносяться кровотоком по організму. Якщо не ходити до туалету по-великому протягом місяця, може виникнути значне розтягнення кишківника і пошкодження слизової оболонки кишки.

3. Чому не можна ходити в туалет уночі?

Ходити вночі в туалет по-великому можна, проте регулярне пробудження в нічний час погіршує якість сну. У результаті людина не висипається, відчуває сонливість удень і швидше втомлюється. Для того, щоб перестати ходити в туалет уночі, необхідно поступово змінювати режим дефекації, наприклад, почати випорожнюватися в ранковий час.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Випорожнюйтеся правильно: 5 законів дефекації
Лікар хірург-проктолог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 39 років.

Схожі статті:

Коментарі

Іван 2 тижні тому
Добрий день. Яка причина того, що я випорожняюся кров'ю?
Відповісти
Добрий день. Кров із заднього проходу під час дефекації без болю може вказувати на рак або поліп товстого кишківника. Поява згустку крові під час дефекації може бути наслідком запальних захворювань кишківника, наприклад, хвороби Крона і виразкового коліту.
Марія 1 місяць тому
Доброго дня, що робити, якщо не можу сходити в туалет по-великому?
Відповісти
Добрий день. Нормалізувати режим дефекації та полегшити процес випорожнення кишківника можна за допомогою зміни способу життя: потрібно регулярно займатися спортом, вживати достатню кількість води і продуктів, багатих на клітковину. Під час дефекації важливо розслабитися і підняти ноги на підставку, щоб легше було випорожнюватися.
Давид 2 місяці тому
Добрий день. Не хочеться в туалет по-великому чотири дні, як це виправити?
Відповісти
Доброго дня. Необхідно збільшити вживання води і продуктів, що містять клітковину (бобові, яблука, курага, горіхи), а також вести активний спосіб життя. Не потрібно тужитися і довго сидіти на унітазі, якщо немає природного позиву до дефекації, оскільки можливе виникнення геморою або анальної тріщини. Під час дефекації поставте ноги на підставку і злегка нахиліться вперед, що сприятиме випорожненню кишківника.
Альона 3 місяці тому
Доброго дня. Як покакати, якщо не хочеться?
Відповісти
Добрий день. Спорожненню кишківника сприяють вживання води, свіжих овочів і фруктів. Для того, щоб сходити в туалет по-великому, необхідно розслабитися і зайняти правильну позу (поставити ноги на підставку, злегка нахилитися вперед).
Ніна 4 місяці тому
Доброго дня. Рідко ходжу в туалет по-великому, що може бути причиною?
Відповісти
Доброго дня. Причинами порушення дефекації можуть бути недостатнє вживання води і клітковини, малоактивний спосіб життя. Рідкісне спорожнення кишківника може виникати через проктологічні захворювання (наприклад, пухлини кишки, синдрому подразненого кишківника).
Максим 5 місяців тому
Доброго дня, хочу в туалет, але не можу сходити по-великому. Що робити?
Відповісти
Добрий день. Якщо кал стоїть у задньому проході і не виходить, необхідно розслабитися і зайняти правильну позу (підняти і поставити ноги на підставку). Не потрібно сильно тужитися і напружуватися, оскільки можливе виникнення геморою або анальної тріщини.
Олег 6 місяців тому
Доброго дня. Як сходити в туалет по-великому, якщо не хочеш?
Відповісти
Молнар Тібор
Молнар Тібор Олег Олег 6 місяців тому
Добрий день. Однією з причин, чому немає позиву до дефекації, може бути відсутність звички регулярного спорожнення кишківника. Для появи природного бажання випорожнюватися необхідно виробити режим дефекації: щонайменше тричі на тиждень спорожняти кишківник в один і той самий час. Для того, щоб прискорити перистальтику, можна випити теплу воду або каву, з'їсти курагу, сливу або чорнослив.
Олена 7 місяців тому
Доброго дня, чому доводиться тужитися під час дефекації?
Відповісти
Молнар Тібор
Молнар Тібор Олена Олена 7 місяців тому
Доброго дня. Необхідність сильно тужитися під час дефекації може свідчити про закреп: регулярність випорожнень у дорослої людини становить від трьох разів на день до трьох разів на тиждень, більш рідкісна дефекація призводить до затвердіння калу та порушення процесу випорожнення кишківника. Внаслідок надмірного напруження під час дефекації можуть виникнути геморой або анальна тріщина.
Ольга 8 місяців тому
Добрий день. Що мені робити, якщо я не можу повністю спорожнити кишківник?
Відповісти
Молнар Тібор
Молнар Тібор Ольга Ольга 8 місяців тому
Доброго дня. Для повного спорожнення кишківника необхідно поставити ноги на підставку і розслабити. Важливо йти в туалет по-великому за появи природного позиву до дефекації. Якщо відчуття залишку калу в прямій кишці після дефекації не проходить, потрібен огляд проктолога.
Анна 8 місяців тому
Добрий день. Чому пече в ділянці анального отвору після дефекації?
Відповісти
Молнар Тібор
Молнар Тібор Анна Анна 8 місяців тому
Добрий день. Печіння в задньому проході після дефекації може вказувати на геморой, запалення кишківника або надмірне вживання гострої їжі. Причинами свербежу після дефекації можуть бути анальна тріщина або пошкодження слизової оболонки ануса жорстким туалетним папером.
Ірина 8 місяців тому
Доброго дня. Я випорожняюся слизом, що робити?
Відповісти
Молнар Тібор
Молнар Тібор Ірина Ірина 8 місяців тому
Добрий день. Під час дефекації в нормі може виділятися слиз. Однак у разі появи рясної кількості слизу або виникнення додаткових симптомів (болю, крові) необхідно звернутися до проктолога.
Мирослава 8 місяців тому
Доброго дня, що робити, якщо боляче ходити до туалету по-великому, ніби ріже в ділянці ануса?
Відповісти
Доброго дня. Щоб позбутися неприємних відчуттів у задньому проході під час і після дефекації, потрібно їсти продукти з високим вмістом клітковини для розм'якшення калу й уникати вживання гострих спецій, що можуть подразнювати ділянку ануса. У разі тривалого болю або відсутності позитивного ефекту потрібно звернутися до проктолога.
Світлана 8 місяців тому
Добрий день. А як ходити в туалет після парапроктиту?
Відповісти
Доброго дня. Під час дефекації після парапроктиту не можна тужитися і напружуватися. Важливо регулярно (щодня або через день) спорожняти кишківник для уникнення запору, пити достатню кількість води і вживати продукти, що містять клітковину (свіжі овочі та фрукти, бобові, горіхи).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!