Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Що таке ректороманоскопія та як до неї підготуватися?

Що таке ректороманоскопія та як до неї підготуватися?
Читати 6 хвилин | Створено: 10 жовтня 2022 | Оновлено: 20 жовтня 2022 | 22120 22120
1

Що таке ректороманоскопія?

Основними методами діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту в сучасній медицині є ендоскопічні обстеження – інструментальні огляди слизових оболонок внутрішніх органів за допомогою приладів, які оснащені відеокамерами. Різновидом ендоскопічного обстеження кишківника є ректороманоскопія.

Ректороманоскопія - це вид ендоскопічного обстеження кишківника, який включає огляд ануса та прямої кишки. До ректороманоскопії входить ректоскопія та аноскопія.

Ректоскопія – це обстеження усієї прямої кишки. Ректороманоскопія необхідна при проктиті та геморої.

Аноскопія – це огляд ануса, анального каналу та нижньої третини прямого кишківника. Аноскопію проводять для діагностики гострих та хронічних анальних тріщин, анальних нориць та парапроктиту. Аноскопія замінює візуальний та пальцевий ректальний огляд (промацування заднього проходу).

2

Що показує ректороманоскопія?

Ректоскопія та аноскопія показують стан слизової оболонки кишківника, наявність варикозних розширених вен прямої кишки (гемороїдальних вузлів) та новоутворень. Ендоскопічні обстеження кишківника дозволяють виявити запалення, кровотечу, наявність виразок чи поліпів на слизовій оболонці прямої кишки.

Що показує ректороманоскопія?

Що показує ректороманоскопія?

Ректоскопію можуть призначати лікарі різних спеціальностей, найчастіше проктологи та гастроентерологи. Показання до ректороманоскопії:

  • геморой;
  • анальна тріщина;
  • проктит (запалення прямої кишки);
  • парапроктит (запалення підшкірної жирової клітковини навколо прямої кишки);
  • анальна нориця;
  • шлунково-кишкова кровотеча;
  • доброякісні (наприклад, поліпи) та злоякісні (рак) новоутворення.

Профілактичний огляд проктолога необхідно проходити всім людям старше 50 років. Метою профілактичних обстежень у проктолога є раннє виявлення передракових та онкологічних захворювань на безсимптомних стадіях.

Захворювання прямої кишки та заднього проходу можуть проявлятися дискомфортом у періанальній ділянці або протікати безсимптомно. Записатися на консультацію до проктолога необхідно з появою скарг на:

Аноскопія при геморої дозволяє провести як обстеження, так і лікування шляхом видалення гемороїдальних вузлів. При ректоскопії можна видалити поліпи і невеликі пухлини прямої кишки.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Як підготуватись до ректороманоскопії?

Підготовка до ректоскопії розпочинається за 2-3 дні до запланованої дати обстеження. Підготовка до аноскопії та ректоскопії включає дієту та застосування лікарських препаратів для очищення кишківника. Очистити кишківник можна за допомогою спеціальних розчинів, які необхідно випити в другій половині дня напередодні обстеження. У день проведення ректоскопії необхідно прийти до медичного центру у вказаний час натще. Безпосередньо перед оглядом лікар може призначити очищувальну клізму. Про правила підготовки до ректороманоскопії вам розповість лікар, який направляє вас на обстеження.

4

Дієта перед ректороманоскопією

Дієта перед ректоскопією необхідна для того, щоб обстеження було максимально інформативним. За 2 дні до обстеження необхідно виключити з раціону харчування кольорові продукти червоного та помаранчевого кольорів (буряки, помідори, червоні ягоди), а також грубу та дрібнозернисту їжу (боби, злаки, клітковину).

5

Як проводиться ректороманоскопія?

Ректоскопія проводиться під місцевим знеболенням і займає не більше 15 хвилин. Алгоритм ректороманоскопії включає введення ректороманоскопа через анальний отвір у пряму кишку, проведення ретельного огляду слизової оболонки прямого кишківника, за необхідності забір біопсії (шматочка слизової для дослідження під мікроскопом). Під час обстеження можна одягнути спеціальну одноразову проктологічну білизну, яка оголює лише місце заднього проходу.

Техніка проведення аноскопії передбачає введення інструменту в задній прохід не глибше, ніж на 2-3 см. Аноскопія та ректоскопія проводиться в положенні лежачи на лівому боці із зігнутими колінами.

6

Ректороманоскопія – це боляче?

Сучасна ректоскопія – це не боляче. Під час обстеження застосовуються препарати місцевого знеболювання, які мінімізують неприємні відчуття. У деяких випадках огляд через пряму кишку можна здійснити під короткочасним наркозом. Аноскопія — це також не боляче і навіть не вимагає застосування анестезії, тому що обстеження включає тільки огляд заднього проходу. Незначний біль у задньому проході та дискомфорт при дефекації може зберігатись у перший день після аноскопії.

Дослідження відеоректороманоскопом займає всього 10-15 хвилин. Про відгуки на аноскопію та ректоскопію можна ознайомитись на нашому сайті.

7

Протипоказання до ректороманоскопії

Ректороманоскопія протипоказана при гострих запальних та інфекційних захворюваннях прямої кишки та періанальної зони (області навколо анусу). Ректоскопію та аноскопію не роблять при гострих інфекційних захворюваннях (грипі, коронавірусі), а також у перший місяць після інфаркту чи інсульту.

8

Ректоскопія та аноскопія під час вагітності

При необхідності ректоскопія та аноскопія можуть проводитися під час вагітності. Під час вагітності та пологів частіше проявляється геморой через тиск плода, що росте, на вени малого таза, тому вагітній жінці може знадобитися обстеження у проктолога.

Огляд прямої кишки у жінок може бути необхідний відразу після пологів, якщо акушер-гінеколог підозрює пошкодження кишки або заднього проходу (розриви, тріщини, кровотечі) під час родової діяльності. Ректороманоскопію жінкам можна робити за місячних.

9

Чим відрізняється ректороманоскопія від колоноскопії?

Ректороманоскопія та колоноскопія є видами інструментального ендоскопічного обстеження товстого кишківника. Ректороманоскопія відрізняється від колоноскопії глибиною дослідження. У ректоскопію входять огляди прямої кишки та анального каналу, тоді як колоноскопія включає обстеження верхніх відділів товстої кишки (сигмоподібну кишку, ободову кишку).

Проктологія в ОН Клінік Дніпро

Що таке ректороманоскопія та як до неї підготуватися? - Портняга Євген Михайлович
Портняга Євген Михайлович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Що таке ректороманоскопія та як до неї підготуватися?
Лікар-проктолог, хірург.
Що таке ректороманоскопія та як до неї підготуватися?
Стаття перевірена: Руфанова Анна Анатоліївна
Лікар-проктолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Жанна 1 рік тому
Добридень! Готуюсь до обстеження у проктолога. Що можна їсти перед ректоскопією?
Відповісти
Добридень! Востаннє приймати їжу перед проктологічним обстеженням можна не пізніше 6 вечора напередодні дня відвідування проктолога. Перевагу необхідно віддати легкій їжі нейтральних відтінків. Необхідно виключити з раціону продукти червоного кольору та грубі харчові волокна (необроблені овочі).
Іван 1 рік тому
Добридень! Проктолог призначив обстеження прямої кишки. Дуже боюся, що буде боляче. Як пережити ректоскопію?
Відповісти
Добридень! Ректороманоскопія не є приємним обстеженням, але важливо розуміти, що процедура триває лише 10 хвилин, і при необхідності лікар застосує місцеві знеболювальні препарати. Результати інструментального огляду прямої кишки дозволять правильно поставити діагноз, призначити лікування та зберегти здоров'я.
Ірина 1 рік тому
Доброго дня! Чи можна пройти ректороманоскопію без підготовки?
Відповісти
Доброго дня! Обстеження прямої кишки без підготовки проводять тільки в невідкладних ситуаціях, наприклад, при прямо кишковій кровотечі, що відкрилася. В інших випадках до дослідження необхідно готуватися заздалегідь.
Інна 1 рік тому
Доброго дня! На скільки см роблять ректороманоскопію?
Відповісти
Доброго дня! Точна глибина дослідження при ректороманоскопії залежить від анатомії прямої кишки та в середньому становить від 10 до 20 см.
Олена 1 рік тому
Добридень! Чим відрізняється аноскопія від ректороманоскопії?
Відповісти
Добридень! Аноскопія відрізняється від ректороманоскопії обсягом обстеження. При аноскопії проводять огляд анального отвору, анального каналу та нижнього відділу прямої кишки. До ректороманоскопії входить огляд прямого кишечника по всій його довжині.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!