Logo
0 800 30 11 77

Колоноскопія: побачити проблему зсередини

Колоноскопія: побачити проблему зсередини
Читати 5 хвилин | Створено: 2 жовтня 2019 | Оновлено: 2 жовтня 2019 | 86985 86985
Колоноскопія – це метод дослідження, який дозволяє лікарю оцінити стан слизової оболонки та виявити патології товстої кишки, тобто виявити проблему зсередини.

Часто пацієнти відносяться до колоноскопії зі страхом та відразою. Та чи виправданий цей страх? Ми розповімо про те, чому колоноскопія – один із найбільш інформативних та ефективних методів дослідження товстої кишки, та чи варто її боятися. 

Для того, щоб виявити захворювання дистальних відділів травного тракту, лікар вводить зонд (колоноскоп) у товстий кишечник. Колоноскоп має товщину з горошину або мізинець. Це гнучка, вузька та довга трубка діаметром 11 мм,  яка вводиться у кишку через анальний отвір.

Колоноскопія – це «золотий стандарт» у профілактиці раку товстої кишки. Колоректальний рак посідає третє місце серед усіх онкологічних захворювань, а колоноскопія – це єдиний метод, який може виявити рак на початковій стадії та попередити його. Щоб пройти процедуру, потрібно взяти направлення у лікуючого лікаря або самостійно записатися на прийом до спеціаліста. Дослідження виконує лікар-ендоскопіст.

Не слід плутати ректороманоскопію та колоноскопію. Перший метод виявляє патології виключно прямої кишки. А колоноскопія обстежує всю товсту кишку, до складу якої входить пряма кишка. Тобто колоноскопія – це більш широкий метод дослідження.

Навіщо потрібна колоноскопія?

Колоноскопія призначається для того, щоб виявити захворювання та патологічні стани товстої кишки:

  • шлунково-кишкові кровотечі;
  • підозра на поліпи;
  • кишкова непрохідність;
  • болі в животі неясної причини, які постійно з’являються;
  • підозра на неспецифічний виразковий коліт;
  • хвороба Крона;
  • наявність у хворого декількох симптомів одночасно: підвищена температура тіла, втрата ваги та анемія.

Крім того, колоноскопія призначається для оцінки ефективності лікування хвороб товстої кишки. Також за допомогою цього методу можна проводити невеликі терапевтичні маніпуляції, наприклад, видалення поліпу, якщо він не більше 1 мм. Процедура не має протипоказань, за виключенням активної стадії виразкового коліту та хвороби Крона.

Кому потрібно проходити профілактичну колоноскопію (ці люди знаходяться у групі ризику захворювань товстої кишки):

  • в сім’ї були випадки раку товстої кишки;
  • надмірна вага тіла;
  • куріння, алкоголізм, зловживання наркотиками. 

Як проводиться колоноскопія?

Поставте своє питання Ендоскопісту
«ОН Клінік»

Обстеження складається з двох етапів: перший – зустріч з лікарем, який пояснить суть процедури та розповість про підготовку, другий – власне колоноскопії. Підготовка до колоноскопії:

  • за 3 дні до колоноскопії потрібно виключити з дієти фрукти, овочі, препарати заліза та всі харчові продукти, які можуть надати вмісту кишечника червоний колір;
  • якщо ви лікуєтесь від цукрового діабету, попередьте про це свого лікаря, він скорегує дозу препарату;
  • за 2 дні до процедури необхідно обмежити прийом молочних продуктів та не приймати алкоголь взагалі;
  • зранку перед дослідженням можна з’їсти легку страву, наприклад, бульйон;
  • пити воду або чай можна згідно своїм потребам;
  • на процедуру вдягніть такий одяг, щоб його можна було легко зняти.

Чи боляче при коллоноскопії?

Перед колоноскопією лікар призначить проносні засоби, щоб очистити кишечник, а медсестра зробить клізму. Деяким людям роблять премедикацію – вводять знеболюючі та спазмолітики, або вводять у медикаментозний сон. Але, як правило, процедура проходить безболісно.

В ході колоноскопії може з’явитись дискомфорт та відчуття здуття кишечника. Після обстеження пацієнти часто говорять про те, що підготовка та очікування колоноскопії виявились більш стресовими подіями, ніж сама процедура. Так, більшість людей повідомляли, що в ході дослідження майже нічого не відчули.

Деяким дітям молодше 2–3 років можна провести премедикацію. Дітям старше 3 років це не обов'язково: під час процедури їх можна відволікти розмовою або іграшками.

Хід процедури:

  1. Пацієнт лягає на лівий бік, згинає коліна та притискає їх до грудей.
  2. Ендоскопіст вводить колоноскоп у пряму кишку, яка попередньо розширюється повітрям. Це може викликати відчуття давлення зсередини. Легкий дискомфорт виникає на стадії, коли лікар розправляє вигини товстого кишечника.
  3. В залежності від анатомічних особливостей та наявності патологій процедура триває від 30 до 45 хвилин. Якщо необхідно виконати терапевтичні втручання, колоноскопія триває на 10–15 хвилин довше.

Одразу після спостереження видалену часточку тканини кишки відправляють до лабораторії, де виявляють, чи є передраковий стан товстої кишки. Процедура безпечна, але іноді виникають ускладнення: здуття живота, незначні кровотечі, якщо лікар виконав біопсію (забір шматочка тканини товстого кишечника), болі в животі. Відеоспостереження записується на комп’ютер.

Після колоноскопії можна відразу їсти та пити, якщо лікуючий лікар не дав інших рекомендацій. Якщо в день обстеження ендоскопіст вводив заспокійливі засоби або призначив медикаментозний сон, пацієнту бажано не сідати за кермо автомобіля.

Колоноскопія та інші методи діагностики товстого кишечника

Існують й інші методи дослідження товстого кишечника. Ультразвукова діагностика та рентгенографія дають інформацію щодо контурів органу. Але колоноскопія – єдиний метод, який дозволяє виявити патологію кишечника зсередини та провести терапевтичні втручання, наприклад, видалити пухлину або поліп.

Ендоскопія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Колоноскопія: побачити проблему зсередини - Коротких Олександр Миколайович
Коротких Олександр Миколайович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Колоноскопія: побачити проблему зсередини
Лікар-ендоскопіст. Вища категорія.
Колоноскопія: побачити проблему зсередини
Стаття перевірена: Коротких Ольга Сергіївна
Лікар-ендоскопіст. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!