Logo
0 800 30 11 77

Види обстежень прямої кишки

Види обстежень прямої кишки
Читати 4 хвилини | Створено: 14 травня 2021 | Оновлено: 14 травня 2021 | 40092 40092
Своєчасна діагностика проктологічних захворювань дозволяє почати їх лікування на ранніх етапах розвитку і запобігти їх переходу в хронічну форму.

Провести діагностику хвороб заднього проходу можна шляхом обстеження прямої кишки. Вибрати вид обстеження залежно від симптомів захворювання може тільки лікар-проктолог.

За яких симптомів призначається обстеження прямої кишки?

Обстеження прямої кишки призначають за появи ознак хвороб прямої і товстої кишки та анального отвору. До симптомів захворювань заднього проходу належать:

Методи обстеження прямої кишки

Консультація проктолога включає збір анамнезу і пальцеве ректальне обстеження, в ході якого можуть бути діагностовані геморой, анальні тріщини, кондиломи ануса і інші захворювання. Залежно від результатів огляду та симптомів хвороби проктолог може призначити проведення додаткових досліджень прямої кишки.

До методів обстеження прямої кишки належать:

  • аноскопія;
  • відеообстеження у проктолога;
  • іригографія;
  • колоноскопія (фіброколоноскопія);
  • ректоскопія (ректороманоскопія).

Аноскопія — це обстеження заднього проходу на глибину до 10 см. Діагностика проводиться за допомогою аноскопа, що дозволяє діагностувати найменші зміни слизової оболонки. Як правило, гемороїдальні вузли знаходяться на невеликій глибині, тому аноскопія дозволяє визначити наявність геморою.

Відеообстеження у проктолога — це ендоскопічне ректальне дослідження прямої кишки. Діагностика проводиться за допомогою відеоректоскопу і дозволяє візуалізувати кишечник на глибину 20 см.

Іригографія — рентгенологічне дослідження кишечника. Діагностика дозволяє визначити якість функціонування відділів кишечника, непрохідність кишечника, пухлини та випинання стінок кишечника.

Колоноскопія — ендоскопічний метод діагностики, в ході якого досліджується стан внутрішньої поверхні товстої кишки по всій її довжині. Обстеження дозволяє визначити наявність запальних процесів, поліпів і раку товстої кишки.

Ректоскопія — це інструментальне обстеження прямої кишки на глибину до 20 см. Дослідження проводиться за допомогою ректороманоскопа і дозволяє визначити пухлини прямої кишки, частини сигмовидної кишки, а також глибокі гемороїдальні вузли та тріщини.

Після проведення діагностики проктолог призначає пацієнтові індивідуальну схему терапії. Лікування в проктолога може включати медикаментозну терапію, радіохвильової терапію, лазерну вапоризацію, інфрачервону фотокоагуляцію та інші методи терапії.

Підготовка до обстеження прямої кишки

Підготовка до дослідження прямої кишки включає дотримання простої дієти. За добу до проведення діагностики слід виключити з раціону алкогольні та газовані напої, кисломолочні продукти, фрукти та сирі овочі. Перед відвідуванням проктолога потрібно зробити очисну клізму. За 3 години до дослідження слід припинити прийом їжі.

Як часто необхідно відвідувати проктолога?

Починаючи з 40 років, відвідувати проктолога з метою профілактичного обстеження необхідно щорічно. Для профілактики раку прямої кишки людям старше 40 років рекомендується також щорічно проходити ректоскопію.

Крім того, регулярні обстеження прямої кишки рекомендується проходити людям з хронічними хворобами кишечника. До 40 років звертатися до проктолога слід за появи симптомів захворювань заднього проходу.

Проктологія в ОН Клінік Суми

Види обстежень прямої кишки - Березний Тарас Владиславович
Березний Тарас Владиславович
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи боляче робити ректороманоскопію?

Ректороманоскопію робити не боляче. Дослідження проводиться за допомогою діагностичного приладу - ректороманоскопа, введення якого може приносити пацієнтові незначний дискомфорт. Місцеве знеболювання за обстеження застосовується для зменшення дискомфорту під час процедури.

2. Як проводить огляд проктолог у вагітних?

На первинному прийомі вагітної проктолог дізнається у пацієнтки скарги та проводить пальцеве дослідження прямої кишки. Додаткові методи діагностики призначаються тільки за показниками і проводяться із застосуванням місцевої анестезії. Щоб уникнути появи у пацієнток дискомфорту, проктологічний огляд жінок може проводитися жінками-проктологами.

3. Чи можна відвідувати проктолога під час менструації?

Відвідувати проктолога під час менструації можна. При цьому як гігієнічний засыб жінці слід використовувати не прокладки, а тампони. А робити операції на кишечнику під час місячних не рекомендується, оскільки для цього періоду характерна підвищена кровоточивість тканин.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Види обстежень прямої кишки
Лікар хірург-проктолог.
Види обстежень прямої кишки
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Євген 1 рік тому
Здрастуйте, дуже боюся ендоскопічних досліджень, тому був у паніці, коли проктолог призначив ректоскопію. Лікар сказав, що буде не боляче, оскільки використовується анестезія. Підкажіть, а які відчуття під час ректоскопії? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, больові відчуття під час ректоскопії відсутні, проте пацієнт може відчувати дискомфорт у задньому проході. Також під час дослідження може бути відчуття стороннього тіла в анальному отворі. Після ректоскопії можуть бути важкість і здуття живота протягом декількох годин, що є нормальним явище і проходить самостійно.
Олег 1 рік тому
Я намагаюся не запускати хвороби, тому за перших проблем іду до лікаря. Кілька днів тому я помітив кров на туалетному папері, а під час дефекації є біль і тиск у животі. Записався до проктолога, який направив на колоноскопію. Кому рекомендована колоноскопія?
Відповісти
Добрий день, колоноскопія показана людям, які мають тривалі закрепи та діарею, ректальні кровотечі та кров у випорожненнях, втрату ваги та постійну втому. Лікар скеровує на колоноскопію в разі підозри на захворювання і патології товстого кишківника.
Олександр 1 рік тому
Здрастуйте, проктолог призначив мені ректоскопію, оскільки підозрює внутрішні гемороїдальні вузли, які лежать досить глибоко. Лікар сказав про дієту й очищення кишківника, але я забув уточнити з приводу води. Чи можна пити воду перед ректоскопією?
Відповісти
Добрий день, за 24 години з раціону потрібно виключити такі рідини, як газовані або алкогольні напої, кисломолочні продукти (молоко, кефір). Пити воду перед ректоскопією можна, оскільки вода не може негативно вплинути на точність дослідження.
Віктор 1 рік тому
Добрий день, я прочитав у статті, що є різні види обстеження. Але чим відрізняється аноскопія від колоноскопії? Що і для чого проводиться? Які захворювання можна діагностувати за допомогою аноскопії та колоноскопії?
Відповісти
Здрастуйте, аноскопія використовується для візуалізації заднього проходу і прямої кишки, а колоноскопія застосовується для дослідження товстого кишківника. За допомогою аноскопії діагностують геморой, абсцес, анальні тріщини та нориці, ректальні новоутворення і випадання прямої кишки. Колоноскопія застосовується в разі підозри на хворобу Крона, дивертикуліт, виразковий коліт, рак товстого кишківника.
Артем 1 рік тому
Здрастуйте, мене направили на аноскопію, але я переживаю, що не зможу відпроситися з роботи на кілька годин. Можете сказати, скільки за часом робиться аноскопія? Щоб я точно знав, як планувати свій час.
Відповісти
Добрий день, оскільки аноскопія використовується для огляду заднього проходу і прямої кишки до 10 см, тривалість аноскопічного дослідження зазвичай не перевищує 15-20 хвилин. У деяких випадках аноскопія може зайняти до 30 хвилин (за необхідності забору тканин для проведення біопсії).
Світлана 1 рік тому
Добрий день, мене вже кілька тижнів регулярно мучать закрепи, дефекація болюча, а в калі є кров'янисті сліди. Збираюся на прийом до проктолога, хочу прийти вже з результатами обстеження. Підкажіть, що краще колоноскопія чи УЗД кишечника?
Відповісти
Добрий день, немає необхідності проходити обстеження до прийому у проктолога, оскільки лікар визначає необхідні види обстежень після збору анамнезу та огляду пацієнта. УЗД зазвичай входить у профілактичні огляди, колоноскопію призначають у разі болю в ділянці заднього проходу, наявності крові, слизу, гною в калі, ректальної кровотечі, у разі виявлення патологій на УЗД.
Іван 1 рік тому
Здрастуйте, а що може виявити аноскопія? Я прийшов до проктолога з болем у задньому проході, а він сказав, що потрібно обстеження ендоскопом. Що можна побачити під час цього дослідження, за підозр на які захворювання його зазвичай призначають? Дякую.
Відповісти
Добрий день, аноскопія дає змогу візуалізувати анус, анальний канал і внутрішній сфінктер, тому її застосовують для діагностування геморою, проктиту, анальної нориці або тріщини. Також дослідження за допомогою ендоскопа дає змогу оцінити ушкодження в разі анальної травми, виявити локалізацію чужорідного тіла, взяти зразки для проведення дослідження зразків тканин новоутворень.
Дмитро 1 рік тому
Добрий день, я звернувся до проктолога з ректальною кровотечею, червоними прожилками у фекаліях, закрепами та болями в животі, що посилювалися під час дефекації. Лікар підозрює поліп у товстому кишечнику. Для постановки точного діагнозу і призначення лікування призначив колоноскопію. Можете сказати, кому протипоказана колоноскопія?
Відповісти
Добрий день, абсолютними протипоказаннями до колоноскопії є перенесений інфаркт міокарда, гемодинамічна нестабільність, перитоніт, недавня операція або травма органів черевної порожнини. Лікар може тимчасово відкласти проведення колоноскопії в разі яскраво вираженого запального процесу, спричиненого токсичним мегаколоном, фульмінантним або виразковим колітом, хворобою Крона або дивертикулітом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!