Logo
0 800 30 11 77
Читати 20 хвилин

Як лікувати геморой?

Як лікувати геморой?
Читати 20 хвилин | Створено: 30 квітня 2020 | Оновлено: 30 квітня 2020 | 286005 286005
1

Що таке геморой?

Геморой — це запалення гемороїдальних вузлів. Існують фактори, які провокують застій венозної крові в цих вузлах, і вони починають збільшуватися в розмірах. Причому часто настільки, що починають випадати назовні (гострий геморой). Жодні ліки, жодний народний засіб не змусить гемороїдальний вузол повернутися до його початкових розмірів.

Вихід один — видаляти. Тільки на першій стадії захворювання можна хоч якось допомогти собі підмиванням прохолодною водою, ваннами з трав і свічками з аптеки. Але навіть для такої терапії потрібно пройти обстеження геморою у проктолога та точно дізнатися діагноз.

До основних причин появи геморою належать:

  • порушення раціону харчування;
  • варикозне розширення вен, цироз печінки;
  • зловживання алкоголем;
  • сильні стреси та розлади нервової системи;
  • закрепи, діарея та хвороби внутрішніх органів.
2

Які симптоми геморою?

Щоб зрозуміти, чому не можна вилікувати геморой народними засобами, потрібно розібратися, як і чому виникає ця неприємна хвороба. У прекрасної половини людства спровокувати недугу може родова діяльність та інтимне життя. Перші ознаки геморою у жінок можна виявити за допомогою пальпації та за появи крапель крові на туалетному папері. У чоловіків спостерігаються такі саме первинні симптоми, які посилюється під впливом купи шкідливих звичок.

Особливо небезпечний гострий геморой. Симптоми у жінок починаються з гострого болю під час дефекації. Симптоми геморою у чоловіків такі самі. Біль посилюється під час різкої зміни положення тіла, кашлю та чхання. Вузли викликають незручність під час засинання та сну. Кровотеча в цьому випадку трапляється не завжди, лише у разі розриву тромбованого вузла.

Ви вже отримали відповідь на питання, як проявляється геморой і які перші симптоми геморою. Переходимо до головного: як і чим треба лікувати? Геморой та його симптоми, лікування яких залежить від тривалості та інтенсивності їх прояву, вважають найменш небезпечною патологією серед інших анусних порушень. Проте ігнорувати його не можна, інакше відхилення швидко змінить свій статус на більш небезпечний (захворювання розвивається далі).

Усі ознаки та лікування геморою тісно пов'язані між собою. Якщо у пацієнта не спостерігають загострення геморою, симптоми якого завдають нестерпного різкого болю, лікар призначає медикаментозне лікування. До них належать протизапальні та знеболювальні препарати закордонного та вітчизняного виробництва. Можливе встановлення латексних кілець, які дозволять позбутися одного або декількох вузлів.

Якщо розвивається гостра форма — спочатку усувають її наслідки (прояв болю, кровотечі), а потім переходять до лікування. Через марність щадних консервативних засобів, переходять до радикальних заходів, тобто до хірургічного втручання. Щоб уникнути операції, необхідно вчасно звернутися до проктолога.

3

Чому виникає геморой?

Найчастіше геморой виникає через сидячий спосіб життя. Тобто 99% нашого населення перебувають у групі ризику. Людина сидить, у судинах в області кишечника утворюється застій крові. З цього починається геморой. А хто з нас не проводить багато часу, сидячи за комп'ютером? Саме поява цієї «іграшки» призвела до різкого поширення геморою серед молоді. Тому сьогодні геморой у 18 років – не диво. Ба більше, це проктологічне захворювання буває навіть у дітей.

Ще один фактор, що сприяє появі геморою, — неправильне харчування. Зловживання кавою, алкоголем, гострою, пряною, смаженою їжею, перекушування на ходу — усе це призводить до закрепів, а закрепи викликають гемороїдальне запалення.

З віком сполучна тканина тазової зони слабшає. Це теж призводить до геморою. До групи ризику належать вагітні жінки та ті, хто нещодавно народив дитину. Сюди можна віднести і людей, які активно займаються спортом. Вони мають велике навантаження на сполучну тканину, м'язи зношуються (зокрема і м'язи заднього проходу).

4

Чому виникає геморой у дівчат?

За статистикою жінки більше схильні до геморою, ніж чоловіки. Це пов'язано не тільки з неправильним способом життя, але й із підвищеною емоційністю: як відомо, стреси, депресії також належать до причин виникнення проблем із гемороїдальними вузлами. Крім цього, під час критичних днів посилюється приплив крові до органів малого таза, і достатньо кількох серйозних фізичних навантажень або тривалого сидіння на стільці чи в автомобілі, щоб геморой дав про себе знати вже найближчими днями. Вагітність та пологи — це теж, на жаль, причини геморою.

Геморой у жінок, які правильно харчуються і не захоплюються важкою атлетикою, може виникати через генетичну схильність до хвороби. За спадковістю можуть передаватися і недорозвиненість м'язів і суглобів, і порушення роботи кровоносних судин. Однак це не означає, що захворювання потрібно ігнорувати. Чим швидше ви почнете спільно з лікарем розв’язувати цю проблему, тим швидшим і простішим буде лікування. Пам'ятайте, що геморой сам не проходить.

Перші стадії геморою добре піддаються лікуванню. За своєчасного звернення до лікаря можна обійтися свічками та ваннами. Саме тому не варто зволікати з візитом до проктолога. Тільки після огляду лікар поставить точний діагноз і дасть цінні рекомендації щодо харчування та лікування. Лікар пояснить, чому геморой свербить і як з цим боротися, а також надасть рекомендації, як уникнути рецидивів геморою.

До речі, свербіж виникає досить часто, і це один із найнеприємніших симптомів. Через те, що запалені гемороїдальні вузли постійно травмуються каловими масами, з'являються ранки,а отже, і свербіння. А якщо не дотримуватись правил гігієни та не підмиватися після дефекації водою з милом, свербіж буде тільки посилюватися, тому що залишки калу викликають подразнення сфінктера.

5

Як лікувати гемороїдальні шишки (запалення гемороїдальних вузлів)?

Гемороїдальні сплетення є у кожної людини, тому ризик «познайомитися» з гемороєм досить високий протягом усього життя. Достатньо зайнятися важкою фізичною працею, ігнорувати спорт та піші прогулянки на свіжому повітрі, харчуватися неправильно, зловживати алкоголем — і гемороїдальні вузли почнуть запалюватися. Кровообіг у них порушиться, венозна кров поступово почне збиратися. Це досить болісно, ​​супроводжується свербінням, дискомфортом у зоні заднього проходу, кровотечами. Внаслідок сильного розширення вузли можуть випадати з анального отвору, завдаючи чимало проблем хворому. Запалення гемороїдальних вузлів, лікування якого залежить від стадії перебігу хвороби, має проводитися лише під наглядом досвідченого проктолога.


Запалення геморою

 

Геморой проявляється варикозним розширенням гемороїдальних вен. Внаслідок розширення вузли варикозних вен можуть випадати з анального каналу, завдаючи чималого дискомфорту пацієнтові. Можливим ускладненням цієї патології є запалення гемороїдальних вузлів, лікування якого залежить від стадії перебігу хвороби.

На першій та другій стадіях запалення геморою призначають малоінвазивне лікування:

  • свічки;
  • мазі;
  • гелі та креми.

Проте подібні призначення має надавати лише проктолог після повного обстеження. У жодному разі не можна купувати медикаменти за порадою провізора в аптеці.

На останніх стадіях запалення геморою лікування проводиться за допомогою хірургічного втручання, реабілітація після якого проходить досить важко. Тож не варто доводити хворобу до останньої стадії.

Лікування геморойних шишок

Закрепи, проблеми з дефекацією за появи анальної тріщини, вагітність, пухлини в зоні тазу — усі ці фактори можуть призвести до появи геморою та утворення шишок у зоні анального каналу.

Лікування шишок геморою необхідно розпочинати своєчасно, відкладання відвідування проктолога може призвести до ускладнень захворювання. За тривалого анамнезу геморойні шишки є причиною сильного болю під час дефекації, і поступово ситуація дійде до того, що сплетіння можуть випадати.

Якщо геморойні шишки виникли, необхідно дотримуватися таких порад:

  • забезпечити м'який регулярне випорожнення (прийом проносних засобів, вазелінова олія тощо);
  • підмивання анусу після дефекації;
  • щоденні ванни перед сном.

Лікування шишок геморою та зовнішніх вузлів зазвичай проводять за допомогою консервативного лікування з використанням лікарських препаратів, протизапальних гелів та мазей.

6

Що таке внутрішній геморой (внутрішні гемороїдальні вузли)?

Внутренний геморрой, внутренние геморроидальные узлы

Одна з класифікацій захворювання заснована на розташуванні гемороїдальних вузлів. За цією ознакою розрізняють зовнішній і внутрішній геморой (симптоми їх схожі), а в разі їх поєднання говорять про комбіновану форму хвороби. Симптоми внутрішнього геморою проявляються в такій формі, за якої вузли розташовані в просвіті прямої кишки і не помітні поза загостренням.

Внутрішні гемороїдальні вузли, як і зовнішні, виникають під впливом факторів:

  • порушення видільної функції кишківника, спричинене поганим харчуванням;
  • низька фізична активність;
  • надмірне вживання алкоголю;
  • розлади випорожнень;
  • підйом важких предметів;
  • вагітність і пологи у жінок.

Усі ці причини ведуть до того, що приплив крові до малого таза посилюється і відбувається переповнення вен прямої кишки — а це рано чи пізно призводить до захворювання. Важливо вчасно почати лікувати внутрішній геморой (операція в такому разі не потрібна).

7

Як вилікувати внутрішній геморой?

Лікування внутрішнього геморою вибирається залежно від розміру вузлів і стадії захворювання. На ранній стадії за появи невеликих вузлів обмежуються консервативними методами — лікарськими препаратами у вигляді свічок та мазей. Разом з місцевим лікуванням можуть використовуватися різні венотонізуючі препарати, що зміцнюють венозні стінки та перешкоджають утворенню нових, а також збільшенню старих вузлів — хронічний внутрішній геморой. Звичайно, як лікувати внутрішній геморой у кожному індивідуальному випадку, підкаже тільки фахівець.

Консервативне лікування спрямоване на внутрішні гемороїдальні вузли: використання лікарських препаратів, що прибирають запалення у вузлах та інші симптоми хвороби. У випадку, коли таке лікування геморою неефективне і симптоми зберігаються, використовуються малоінвазивні методи, що дозволяють прибрати вузли, що вже утворилися, тому не варто його запускати.

Медичні центри «ОН Клінік» спеціалізуються виключно на безопераційних методиках — латексне лігування та інфрачервона коагуляція, які заслужили довіру пацієнтів у багатьох країнах Європи та вважаються «золотим стандартом»серед лікарів-проктологів. Щоправда, застосування малоінвазивного лікування під час проктологічних захворювань можливе лише у разі, якщо хвороба не запущена, а хворий вчасно звернувся до лікаря. Таке лікування не потребує перебування в стаціонарі, а одна процедура забирає від 5 до 7 хвилин (під час цього потрібно не менше, ніж 3 процедури з інтервалом у кілька днів). Під час латексного лігування на основу гемороїдального вузла надівається каучукове колечко, яке викликає його відмирання протягом тижня. За інфрачервоної коагуляції на ніжку вузла проктолог впливає за допомогою пучка інфрачервоних променів. Через 2-3 процедури вузол відпадає і непомітно виходить разом із каловими масами.

8

Що таке зовнішній геморой?

Діагноз зовнішній геморой ставлять пацієнту, коли гемороїдальні вузли розташовані в зовнішній частині анального каналу. Як правило, у стані спокою зовнішній гемороїдальний вузол не викликає дискомфорту. Однак зовнішній геморой – це небезпека розвитку ускладнень, наприклад, тромбозів гемороїдальних вузлів. У цьому випадку вони стають болючими та завдають дискомфорт. Через небезпеку розвитку супутніх захворювань лікування зовнішнього геморою є обов'язковою процедурою кожного пацієнта.

9

Як прибрати зовнішній геморой?

Залежно від стадії хвороби проктолог визначає, як вилікувати зовнішній геморой: лікування може бути консервативним, безопераційним чи хірургічним.

Консервативне лікування зовнішнього геморою – це комплекс заходів, спрямованих на усунення запалень, нормалізацію кровообігу в прямій кишці, нормалізацію випорожнень. Консервативний підхід передбачає загальне та місцеве лікування за допомогою фармацевтичних препаратів, які доповнюються спеціальними процедурами. Оперативні методи використовують за гострих ускладненнях — тромбозу, кровотечі та ін. До хірургічного методу вдаються у випадках, якщо спостерігається зовнішній геморой та лікування іншим засобом буде неефективним. Безопераційні методики передбачають маніпуляції,спрямовані на видалення зовнішнього гемороїдального вузла без застосування скальпеля. Лікування зовнішніх гемороїдальних вузлів можливе безопераційним засобом. Але саме це захворювання може бути ознакою різних внутрішніх порушень у задньому проході. Від правильності діагнозу та визначення характеру захворювання залежить не тільки ефективність, з якою буде вилікувано зовнішній гемороїдальний вузол, а й загалом стан здоров'я пацієнта.

За геморою не можна займатися самолікуванням – тільки проктолог може сказати, як вилікувати зовнішній геморой та підібрати оптимальний метод. Комплексний та уважний підхід до кожного пацієнта є запорукою успішного лікування та своєчасного виявлення прихованих захворювань.

10

Як обстежують геморой?

Щоб вчасно діагностувати геморой, обстеження потрібно проходити регулярно. Спочатку проктолог збирає анамнез:

  • вислуховує скарги;
  • розпитує про спосіб життя, харчування, супутні захворювання.

Далі проводить огляд на кушетці за допомогою ендоскопа та відеоректоскопа. Пацієнт лягає на ліву сторону. За необхідності використовується знеболювальне. Зображення з прямої кишки виводиться на екран, тому кожен зможе самостійно переконатися в наявності чи відсутності проблем. Лікар обов'язково докладно розповість про захворювання, підбере найефективніше лікування, якщо це буде потрібно. Боятися обстеження не варто – це швидко та безболісно.

11

Як лікувати геморой?

Перше питання, яке ставлять люди, що зіткнулися з болем у задньому проході, — як лікувати геморой? Сьогодні сучасні методи лікування геморою дозволяють зробити це максимально ефективно та безболісно. За однієї умови – якщо пацієнт звернувся по допомогу до лікаря вчасно. В інтернеті є купа порад, чим лікувати геморой (примочки, ванни, свічки, мазі, огірки), але будьте певні — якщо гірше не стане, то й особливого поліпшення не буде. Ба більше, лікар повинен поставити точний діагноз та визначити ступінь захворювання.

Ефективні методи лікування геморою, які сьогодні визнані у багатьох країнах світу, — це малоінвазивні методики. До них належить латексне лігування та інфрачервона коагуляція. Застосовувати їх можна за 2-3 стадії геморою, коли хвороба ще не запущена. На 4-ій стадії лікування гострого геморою показано лише хірургічне втручання. Тож у жодному разі не варто відкладати лікування геморою та анальних тріщин на потім, якщо з'явився свербіж, печіння, біль у задньому проході. Чим раніше ви звернетеся до проктолога, тим швидше забудете про неприємні симптоми.

Чим малоінвазивна методика лікування геморою краща за операцію у хірурга?

  • Оперативне втручання ніколи не минає непомітно для людини. Так, оперування геморою скальпелем — не складна процедура та загрози життю пацієнта не несе. Проте період відновлення проходить дуже важко. 2-3 тижні доводиться лежати в стаціонарі, під час цього похід у туалет перетворюється на справжнє пекло.
  • Час лікування геморою малоінвазивними методами значно заощаджується. Процедура латексного лігування триває лише кілька хвилин. Так, прийти доведеться кілька разів, але жодного перебування в стаціонарі чи тривалих процедур.
  • Це практично безболісно, ​​проте дуже ефективно.
  • Медицина у нас хоч і безкоштовна, операція обійдеться не менше, ніж безопераційне лікування. Тому якщо у вас постало питання, де лікувати геморой, віддайте перевагу медичним центрам, де пропонують малоінвазивні способи лікування геморою.

Як лікувати гострий геморой, краще дізнатись у проктолога після обстеження. Можливо, ще можна допомогти без скальпеля та радикальних заходів. Зазвичай один сеанс видалення за допомогою латексного лігування триває близько 5-7 хвилин. А в період відновлення не потрібно відриватися від звичного способу життя. Якщо ж обрано консервативну методику лікування, — час лікування геморою залежатиме від дії мазей та правильності харчування.

Вартість латексного лігування залежить від стадії захворювання. Якщо хвороба лише виявилася, лікар використовує різні доступні засоби лікування геморою.

12

Як лікувати геморой на ранніх стадіях?

За першої стадії геморою підійдуть консервативні методи:

  • свічки та мазі;
  • ванни з трав;
  • коригування харчування;
  • ретельне дотримання правил гігієни.

Ціна лікування геморою медикаментами невисока. Для видалення невеликих вузлів першої чи другої стадії хвороби використовується інфрачервона фотокоагуляція. На 2 та 3 стадії застосовується лігування гемороїдальних вузлів латексними кільцями. Що це таке? За допомогою спеціального приладу, лігатора, на ніжку гемороїдального вузла надівається каучукове колечко. Воно поступово затягується, кровопостачання у вузлі припиняється, вузол відпадає непомітно для пацієнта та виходить із каловими масами. Саме такий метод лікування геморою застосовується у багатьох країнах Європи та визнаний найбільш щадним та результативним. Ціни видалення геморою відрізнятимуться залежно від стадії та кількості вузлів.

Якщо геморой кровоточить, лікування лікар пропонує, виходячи із запущеності хвороби. Тому ще раз нагадаємо, що відкладати візит до лікаря – це ігнорування свого здоров'я, яке погіршується з кожною годиною. Не варто боятися огляду у проктолога — у цьому немає нічого ганебного чи принизливого. Соромно не лікуватися та сподіватися навмання. Соромно займатися самолікуванням. А прагнути бути здоровим — завжди похвально.

13

Як видаляють гемороїдальні вузли радіоскальпелем «Сургітрон»?

Людину, яка знемагає від анальних кровотеч, больового синдрому та випадання гемороїдальних вузлів, цікавить єдине питання: чим прибрати геморой? На щастя, висічення гемороїдального вузла в наші дні можливе і без скальпеля.

Видалення гемороїдальних вузлів без операції шляхом застосування інноваційних малоінвазивних методик має ряд переваг:

  • низька болючість;
  • мінімальна травматизація тканин;
  • відсутність грубих післяопераційних рубців;
  • амбулаторний режим проведення;
  • короткий відновлювальний період.

Необізнаним людям може здатися, що видалення геморою та вузлів, що випали, безопераційними методами малоефективне. Що вартість такого лікування невиправдана через велику ймовірність рецидивів. Що немає нічого кращого за хірургічний скальпель. Проте, це зовсім не так. Так, внаслідок використання деяких методів ризик рецидиву зберігається. Але такий метод як висічення зовнішнього гемороїдального вузла радіоскальпелем часом здатний творити справжні дива. А головне — він ефективний навіть у запущених випадках.

Радіоніж успішно здійснює висічення гемороїдальних вузлів внутрішньої та зовнішньої локалізації. На індивідуальній консультації проктологи медичного центру «ОН Клінік» готові розповісти про те, як позбутися вузлів геморою та який метод застосувати на тій чи іншій стадії захворювання.

Радіохвильове висічення вузла геморою

Про те, як усунути гемороїдальні вузли за допомогою радіоскальпеля, розповість принцип вапоризації. Саме його покладено в основу впливу на біологічну тканину високочастотних струмів. Вапоризація означає випарювання. Як видаляють щільний зовнішній вузол теплом і випарюванням? Прицільно спрямована радіохвиля випаровує частину тканини на ніжці вузла. Так формується розріз, лінією якого вузол відсікається від навколишніх тканин. Здорові тканини під час цього не випарюються: вони просто розсуваються вбік, ніби розсічені скальпелем. Промені внаслідок цього викликають коагуляцію дрібних судин, що зводить до мінімуму кровотечу, яка зазвичай супроводжує будь-яку хірургічну дію.

Окрім питання щодо рівня ефективності, пацієнтів цікавить, скільки коштує видалення гемороїдального вузла «Сургітроном». І взагалі скільки коштує видалити геморой в Україні. Адже будь-яка інновація небезпідставно асоціюється із високою вартістю. Справді, радіохірургія, як і лазеролікування, нині є елітарним напрямом у медицині — і тому досить дорога. Але остаточна вартість видалення зовнішніх гемороїдальних вузлів високочастотним променем формується залежно від стадії геморою, кількості ускладнень і, відповідно, обсягу майбутньої роботи. Таким чином це досить індивідуальна величина.

Як прибрати вузли геморою, лікування провести малотравматично та досягти стійкої ремісії? Про це знають проктологи. Звичайно, найкращим засобом уберегтися від геморою та його болісних ускладнень залишається профілактика. Вона полягає у здоровому способі життя, позитивному мисленні, розумній фізичній активності та дієтичному харчуванні з метою нормалізації випорожнень. Але якщо ви вже підпустили хворобу до свого тіла, не впадайте у відчай, а шукайте вихід з глухого кута. А він є завжди. І видалення гемороїдального вузла радіочастотним апаратом «Сургітрон», подібно до радикальних хірургічних заходів, залишається ефективним на всіх стадіях захворювання.

Проктологія в ОН Клінік Одеса

Як лікувати геморой? - Круц Сергій Миколайович
Круц Сергій Миколайович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 20 оцінок
Як лікувати геморой?
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія. Стаж роботи 33 роки.
Як лікувати геморой?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Доцент. Вища категорія. Стаж роботи 15 років.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!