Logo
0 800 30 11 77

Що таке поліпи та які органи вони вражають?

Що таке поліпи та які органи вони вражають?
Читати 7 хвилин | Створено: 22 липня 2021 | Оновлено: 22 липня 2021 | 222744 222744
Поліпи — це загальна назва доброякісних новоутворень.

Причиною появи поліпів можуть стати бактеріальна або вірусна інфекції, хронічне запалення внутрішніх органів, гормональний дисбаланс (надлишок естрогенів може призвести до утворення поліпів ендометрію) і генетична схильність (спадковість).

Поліпи найчастіше утворюються в порожнистих органах (носових пазухах, слуховому проході, матці, цервікальному каналі, кишечнику, уретрі), всередині яких є слизова оболонка. Найчастіше поліпи локалізуються на:

  • слизовій оболонці шийки матки;
  • слизовій оболонці цервікального каналу;
  • ендометрії;
  • слизовій оболонці шлунка;
  • слизовій оболонці товстого кишечника;
  • слизовій оболонці уретри;
  • на слизовій оболонці сечового міхура;
  • у слуховому каналі;
  • на слизовій оболонці носа і носових пазух.

Поліпи можуть мати різну форму і розмір, іноді набуваючи вигляду невеликого плоского утворення сірого кольору або наросту на ніжці, схожого на гриб. Наявність поліпів може протікати безсимптомно або супроводжуватися порушеннями в роботі відповідного органу (кровоточивістю з кишечника або статевих шляхів, зниженням слуху, безпліддям).

Діагностика поліпів у жінок і чоловіків

Залежно від розташування поліпів, їх діагностикою та лікуванням займаються лікарі різних спеціальностей: дерматологи, гастроентерологи, гінекологи, урологи, хірурги. Діагностика поліпів як у чоловіків, так і у жінок починається із загального огляду лікаря. Більшість поліпів внутрішніх органів можна виявити за допомогою ендоскопії (інструментального огляду слизових оболонок за допомогою апарату з камерою):

  • фіброгастродуоденоскопії (огляду стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки);
  • колоноскопії (огляду товстого кишечника);
  • ректоскопії (огляду прямої кишки);
  • цистоуретроскопії (огляду уретри та сечового міхура);
  • гістероскопії (огляду матки).

Підготовка до ендоскопії залежить від її типу. Наприклад, перед колоноскопією необхідно виключити продукти з підвищеним вмістом клітковини (овочів, фруктів, злакових), а також дрібнозернистих страв та спецій (зерен кунжуту, льону, маку). Для очищення кишківника перед колоноскопією лікар призначить проносні засоби, прийняти які необхідно ввечері за день до проведення процедури.

Попри доброякісний характер поліпозних утворень, наявність поліпа завжди пов'язане з підвищеним ризиком його переродження в злоякісну пухлину. Саме тому поліпи вимагають пильного спостереження. Залежно від мікроскопічної будови, розрізняють наступні види поліпів:

  • фіброзні поліпи;
  • аденоматозні (залізисті) поліпи;
  • змішані поліпи.

Аденоматозні поліпи становлять найбільший ризик переродження в злоякісні пухлини. Для дослідження природи поліпа проводять його біопсію — взяття зразка тканини поліпа з подальшим розглядом під мікроскопом.

Хірургічне лікування поліпів

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Позбутися поліпів можна тільки хірургічним шляхом. Лікування поліпів без операції неефективне, оскільки поліпи є щільними наростами з тканини та не розсмоктуються під дією медикаментів.

Найбільш безпечними та ефективними на сьогодні є методи малоінвазивного лікування поліпів, за яких поліп січуть ендоскопічно без відкритої операції. Для видалення поліпів хірург використовує вплив лазера, радіочастотної хвилі або кріодеструкцію, що дозволяють висікти новоутворення, не зачіпаючи при цьому здорові тканини. Перевагами малоінвазивних методів видалення поліпів є безпека (завдяки знезаражувальній дії радіочастотних хвиль і лазера знижується ризик інфікування), відносна безболісність (у порівнянні з видаленням скальпелем) і короткий період реабілітації (кілька днів).

Поліпи матки

Поліпи матки можуть протікати безсимптомно або малосимптомно, при цьому приводячи до таких наслідків, як проблеми виношування плода та поява злоякісних новоутворень ендометрію. Симптоми поліпів матки можуть включати мажучі кров'янисті виділення зі статевих шляхів (поза періодом менструацій) і тягнучі болі внизу живота.

Діагностика поліпів матки проводиться шляхом гістероскопії. Віддалені поліпи підлягають мікроскопічному дослідженню. Оскільки залізисті поліпи ендометрію можуть призводити до гормонального дисбалансу, за їх виявлення лікар може рекомендувати здати аналізи на вміст статевих гормонів.

Лікування поліпів матки проводиться хірургічно. Хірургічне лікування поліпів матки полягає в їх видаленні. Резекція поліпів шийки матки проводиться трансвагінальним шляхом (інструмент для видалення поліпів вводиться через піхву). Ендоскопічна операція з видалення поліпів (поліпектомія) матки називається гістерорезектоскопією. Лікування поліпів матки народними засобами (травами, спринцеванием) неефективне, тому що не впливає на процеси клітинного поділу та утворення наростів.

Поліпи сечового міхура

Поліп сечового міхура довго може залишатися недіагностованим, якщо не перекриває гирло уретри та не перешкоджає відтоку сечі. Найбільш частим симптомом наявності поліпа сечового міхура є гематурія (виділення крові з сечею), також можлива поява болю під час сечовипускання. Діагностика поліпа сечового міхура відбувається шляхом цистоскопії (ендоскопічного огляду слизової оболонки сечового міура). Цистоскопію проводять як жінкам, так і чоловікам.

Лікування поліпів сечового міхура проводиться хірургічно шляхом висічення новоутворення. Видалення поліпів у сечовому міхурі відбувається ендоскопічним методом трансуретральної резекції поліпів у сечовому міхурі. Ендоскопічне видалення новоутворень сечового міхура дозволяє уникнути порожнинної операції (операції через розріз внизу живота).

Поліпи уретри

Оскільки сечовипускальний канал являє собою тонку трубку, розвиток поліпа в уретрі може супроводжуватися порушенням відтоку сечі з сечового міхура. Симптоми появи поліпів уретри включають:

  • утруднення сечовипускання;
  • дискомфорт, біль, печіння під час сечовипускання;
  • появу крові в сечі.

Хірургічне лікування поліпів уретри проводиться малоінвазивними методами за допомогою ендоскопа. Поліпи уретри видаляють під місцевою анестезією. Втручання проводиться амбулаторно і не потребує госпіталізації.

Профілактика поліпів

Для профілактики утворення поліпів слід дотримуватися загальних правил здорового способу життя: контролювати масу тіла (надмірна вага призводить до порушень обміну речовин), відмовитися від куріння і надмірного вживання алкоголю, регулярно вдаватися до помірних фізичних навантажень, своєчасно звертатися до лікаря і регулярно проходити профілактичні огляди.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке поліпи та які органи вони вражають? - Ільїн Євген Олександрович
Ільїн Євген Олександрович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки триває операція з видалення поліпів?

Тривалість операції з видалення поліпів залежить від виду хірургічного втручання (малоінвазивне або класичне за допомогою скальпеля) і локалізації новоутворення. Поліпи уретри, слухового проходу можуть бути видалені за 10-15 хвилин, тоді як для видалення поліпа матки або сечового міхура знадобиться близько години.

2. Який вигляд мають поліпи?

Поліпи є новоутвореннями у вигляді наростів неправильної форми білого, сірого або жовтуватого кольору. Поліпи можуть мати форму гриба та іноді розташовуються на ніжці. Відрізнити поліпи за зовнішнім виглядом і точно встановити причину їх виникнення може тільки лікар за підсумками огляду і на підставі результатів обстежень.

3. Чи можуть поліпи розсмоктуватися самостійно?

Поліпи є щільними утвореннями та в більшості випадків не можуть просто зникнути. Крім того, якщо причина появи поліпів не була усунена, то можлива поява нових утворень. Виняток становлять поліпи ендометрію, які можуть самостійно зникнути внаслідок зміни гормонального фону в організмі жінки. Якщо поліпи не були видалені, за їх видозмінами повинен спостерігати лікар.

4. Як швидко розростається поліп матки?

Поліп матки являє собою наріст, що складається з клітин ендометрію (слизової оболонки матки). Ендометрій піддається циклічним змінам під дією гормонів у різні фази менструального циклу жінки. Темпи зростання поліпа, як і гормональний фон, індивідуальні, тож точно спрогнозувати, як саме буде розвиватися поліп, неможливо. Саме тому за виявлення поліпа матки його необхідно регулярно контролювати (проходити повторні огляди за призначенням лікаря), а за наявності показань — видалити.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Що таке поліпи та які органи вони вражають?
Лікар хірург-онколог. Вища категорія.
Що таке поліпи та які органи вони вражають?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Павло 3 місяці тому
Добрий день, на завтра у мене запланована операція з видалення поліпа з товстого кишківника. Покажіть, які фрукти можна після видалення поліпа в кишківнику? Що потрібно обов'язково виключити з раціону після видалення новоутворення і чому?
Відповісти
Доброго дня, після видалення поліпа в кишківнику важливо дотримуватися збалансованої дієти. У раціон потрібно включити продукти, багаті на клітковину, зокрема овочі (відварені або запечені картоплю, гарбуз, моркву, броколі) і фрукти (банани, яблука без шкірки). Після операції слід уникати гострих і смажених продуктів, які можуть подразнювати кишківник.
Ірина 4 місяці тому
Здрастуйте, через біль і дискомфорт внизу живота, часте сечовипускання, болісні статеві акти, а також збої в менструальному циклі я вирішила записатися на прийом до гінеколога. Після огляду, пальпації живота та УЗД лікар діагностував поліп яєчника, який я поки що вирішила не видаляти. Однак я б хотіла уточнити: чи можна ходити в солярій за поліпа? Чи засмага може вплинути на ріст новоутворення?
Відповісти
Добрий день, наявність поліпа всередині яєчника не є протипоказанням до солярію. Однак з процедурою потрібно бути обережним, оскільки відвідування солярію пов'язане з ризиком для шкіри, оскільки ультрафіолетове випромінювання підвищує ймовірність опіків і збільшує ризик розвитку раку шкіри.
Оксана 5 місяців тому
Добрий день, у мене поліп у жовчному міхурі, який проявляється болем у верхній частині живота, нудотою і блювотою (особливо після їжі), печією і здуттям. Підкажіть, чому поліп у жовчному міхурі? Яка операція допоможе видалити поліп (діаметр два см)?
Відповісти
Здрастуйте, причини поліпів у жовчному міхурі можуть включати запальні процеси, хронічні захворювання, генетичні фактори, порушення обміну жовчних кислот і холестерину. Висічення поліпа зазвичай проводять за допомогою лапароскопічної холецистектомії, під час якої видаляють весь жовчний міхур разом із поліпом. При новоутворенні діаметром два см рекомендується його видалення, оскільки великі поліпи мають підвищений ризик розвитку раку жовчного міхура.
Максим 6 місяців тому
Здрастуйте, під час гігієнічних процедур я виявив дивний наріст у ділянці заднього проходу, за відчуттями, в діаметрі не більше одного см. Під час натискання нічого не виділяється, наріст не болить і не свербить. Чим відрізняються папіломи від поліпів?
Відповісти
Добрий день, папіломи – це утворення, які зазвичай мають виступаючу, папілярну або бородавчасту структуру, вони можуть з'являтися на шкірі та слизових оболонках. Поліпи – це аномальні виступи або утворення, які можуть виникати всередині порожнини органів, вони часто мають більш виразну структуру і можуть бути доброякісними або передраковими.
Юлія 6 місяців тому
Добрий день, я прийшла на профілактичний огляд у клініку для здачі аналізів і проходження УЗД внутрішніх органів. Під час обстеження в мене виявили поліп у товстому кишківнику, хоча жодних симптомів не було. Розкажіть, чому ростуть поліпи в товстій кишці? І чи потрібно їх видаляти?
Відповісти
Здрастуйте, поліпи в товстій кишці можуть виникати через генетичну схильність, тривалу дію подразників на слизову оболонку кишки, харчові звички, інфекції та запальні захворювання кишківника. Деякі поліпи можуть бути передраковими, тому їх видалення необхідне для запобігання розвитку онкології. Висічення поліпів може проводитися під час колоноскопії, лапароскопічної або відкритої операції.
Валерія 6 місяців тому
Добрий вечір, у мене місяць тому виявили поліп ендометрія в матці. Гінеколог порекомендувала видаляти. Я згодна, але сумніваюся через відновлювальний період. Скажіть, чи можна ходити після видалення поліпа матки? Чи є ще обмеження після операції?
Відповісти
Добрий вечір, зазвичай після видалення поліпа матки дозволяється ходити. Післяопераційні обмеження зазвичай тривають від двох до шести тижнів, включають відмову від важких фізичних навантажень і підняття важких предметів, а також дотримання рекомендацій лікаря щодо догляду за операційною раною та прийому ліків. Недотримання післяопераційних обмежень може призвести до збільшеного ризику ускладнень (наприклад, інфекцій, кровотеч) і уповільнення процесу загоєння.
Ангеліна 6 місяців тому
Здрастуйте, я звернулася до лікаря, оскільки в мене несподівано почалися рясні та тривалі місячні, хоча раніше цикл був регулярним. Також у мене спостерігалися болі внизу живота і кровотечі після кожного сексу. Після обстеження у мене виявили поліп ендометрія в матці. Я переживаю, чи можна завагітніти після видалення поліпа?
Відповісти
Добрий день, поліп ендометрія матки може вплинути на репродуктивну систему і вагітність. Він може перешкоджати нормальній імплантації заплідненої яйцеклітини в стінку матки або сприяти викидням. Видалення поліпа ендометрія підвищує ймовірність настання вагітності. Після видалення поліпа рекомендується звернутися до гінеколога, щоб максимізувати шанси на зачаття і вагітність.
Олег 6 місяців тому
Добрий день, я прийшов до гастроентеролога через біль у животі, кров'янисті прожилки у фекаліях, а також погіршення апетиту і постійну втому. Після УЗД лікар запідозрив поліп у товстому кишківнику. Для підтвердження діагнозу гастроентеролог призначив колоноскопію. Чи можна під час колоноскопії видалити поліп? Як це робиться?
Відповісти
Доброго дня, під час колоноскопії можна видалити поліп у товстій кишці. Видалення проводиться під час операції, яка називається поліпектомією. Лікар використовує спеціалізовані інструменти (наприклад, петлі), щоб відокремити поліп від слизової оболонки кишки і витягти його. Видалений поліп лікар відправляє на біопсію, щоб визначити його характер (доброякісний, передраковий або злоякісний).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!