Logo
0 800 30 11 77

Від чого бувають болі та свербіж заднього проходу?

Від чого бувають болі та свербіж заднього проходу?
Читати 15 хвилин | Створено: 27 лютого 2019 | Оновлено: 27 лютого 2019 | 666714 666714
Свербіж в анальній ділянці – патологічний стан, що виникає за широкого спектру хвороб кишечника. Людина відчуває постійний дискомфорт, що заважає нормальній життєдіяльності.

У деяких випадках свербіж посилюється в нічний час доби, перешкоджаючи сну і відпочинку. У результаті знижується працездатність, хворий стає млявим, дратівливим, пригніченим і апатичним.

Крім свербежу і печіння, у хворого можуть з'явитися й інші симптоми:

  • почервоніння шкірних покривів;
  • зміна щільності шкіри поруч з анальним отвором - її витончення або, навпаки, ущільнення;
  • поява висипу, мокнучих виразок, екзем.

Що таке свербіж у задньому проході?

Свербежем називають болісно-лоскотливе відчуття в шкірі, що викликає нав'язливе бажання розчесати уражену ділянку. Свербіж часто з'являється через подразнення шкірних покривів поруч з анальним отвором. Наприклад, за ідіопатичного свербежу спостерігається підвищене вироблення слизу стінками кишківника. Рідина постійно виділяється з ануса, викликаючи запалення і почервоніння навколишніх тканин. Це і стає причиною дискомфорту. Але до запалення призводять й інші причини.

Наприклад, у разі ентеробіозу болісний свербіж виникає через рух маленьких паразитичних черв'яків - гостриків. Печіння посилюється в темний час доби, коли гельмінти пересуваються ближче до анального отвору. Цим вони подразнюють нервові закінчення, що й спричиняє свербляче печіння. Але це не всі чинники, через які може розвинутися цей патологічний стан.

Від чого буває свербіж у задньому проході?

Анальний свербіж не завжди спричинений патологічними процесами, що протікають в організмі.

Він може бути пов'язаний і з зовнішнім впливом:

  • використанням жорсткого туалетного паперу, що травмує шкіру;
  • надмірною або недостатньою інтимною гігієною;
  • роботою в приміщенні з запиленим повітрям.

Невідповідне мило або алергія на косметичні ароматизатори також призводить до подразнення шкіри і може спровокувати печіння та свербіж.

Подразнення анальної ділянки провокують різноманітні захворювання:

  • паразитарні інвазії;
  • запалення гемороїдальних вузлів;
  • грибкові ураження;
  • сечостатеві інфекції;
  • новоутворення;
  • недостатня функція анального сфінктера;
  • цукровий діабет та інші важкі хронічні хвороби.

У багатьох випадках неприємний симптом виникає через захворювання прямої кишки. Їхній спектр досить широкий: викликати печіння можуть шкірні новоутворення, хронічний проктосигмоїдит, дисбактеріоз. Поступово проявляються й інші симптоми: наприклад, біль і різь під час дефекації, криваві та слизові згустки в калі, відчуття тиску та важкості внизу живота. Але основною ознакою залишається подразнення і почервоніння шкірних покривів.

У жінок свербіж може бути пов'язаний з деякими гінекологічними хворобами. При цьому він віддає не тільки в анальну ділянку, а й поширюється на великі та малі статеві губи, вульву. Промежина червоніє і набрякає, з'являються рясні виділення з неприємним запахом.

Причини печіння різноманітні, тому в разі його виникнення рекомендується звернутися в медичний центр для проходження обстеження у проктолога.

Свербіж навколо заднього проходу

Ураження шкіри поруч з анальним отвором пов'язане з впливом зовнішніх і внутрішніх чинників. До перших належать:

  • підвищена пітливість. Частіше спостерігається у людей з надмірною масою тіла. У ділянці промежини починає накопичуватися піт, що подразнює шкірні покриви. У підсумку з'являються попрілості, які й слугують джерелом дискомфорту;
  • носіння тісної синтетичної білизни. Білизняна тканина порушує природний повітрообмін, перешкоджає нормальному відведенню вологи. Грубі внутрішні шви порушують цілісність шкірних покривів, погіршують мікроциркуляцію крові. Усе це створює сприятливі умови для розвитку патогенів.

Якщо подразнення викликане зовнішніми причинами, вилікувати його досить просто. Хворому рекомендується відмовитися від синтетичних мийних засобів (або обирати гіпоалергенну протестовану дерматологами косметику), обирати натуральну вільну білизну зручного крою.

Складніше піддаються лікуванню стани, пов'язані з внутрішніми патологіями. Наприклад, свербіж є основним симптомом у разі дерматиту та псоріазу, лишаїв, екзем. Викликати печіння може дисбактеріоз, діарея. Занадто часте випорожнення кишківника негативно позначається на стані слизової оболонки: до неї приливає кров, тканини набухають, стають більш чутливими - будь-який дотик супроводжується болем. Але є й серйозніші причини, що порушують роботу сфінктера.

Наприклад, хронічні порушення метаболізму призводять до накопичення в клітинах тканин токсинів. У результаті у хворого з'являються шкірні висипання, що поширюються, зокрема, і на промежину. Тому свербіж супроводжує цукровий діабет, цироз і пухлини печінки, патології підшлункової залози.

Який лікар лікує свербіж у задньому проході?

У разі почервоніння анальної ділянки і появи свербежу, варто записатися до проктолога. Спеціаліст вислухає скарги, уточнить сімейний анамнез, проведе первинний огляд. Але для встановлення точного діагнозу потрібні обстеження, спектр яких визначить лікар.

Зазвичай дослідження включають у себе:

  • аналізи крові та сечі;
  • іригоскопію;
  • колоноскопію;
  • ректороманоскопію;
  • аноскопію та інші дослідження кишки.

У деяких випадках потрібні консультації інших лікарів: уролога або гінеколога, ендокринолога, дерматовенеролога. Направлення до них видає проктолог. За результатами проведених аналізів встановлюється захворювання, що спричиняє подразнення анальної ділянки, і підбирається відповідне лікування.

Чому болить задній прохід?

У деяких хворих свербіж переходить у ниючий або ріжучий біль в анальній ділянці. Напади відрізняються тривалістю та інтенсивністю, віддають у нижній відділ живота, поперек, нижній відділ хребта. Вираженість больового синдрому і його специфіка визначається патологічним порушенням, що призвело до появи різі.

Лікарі можуть діагностувати:

  • анальну тріщину. Зазвичай діагностується після механічної травми сфінктера і навколишніх тканин - наприклад, під час важких пологів або після ДТП. Слизова оболонка «тріскається» і оголює м'язи, що й призводить до сильних болів. Больові спазми виникають під час відвідування туалету, гігієнічних процедур, дотику до ураженої ділянки;
  • аноректальна нориця. Норицею називають патологічний канал між кишечником і шкірою сідниць. Сама по собі нориця зазвичай безболісна, але з неї постійно виділяється слиз та інші продукти життєдіяльності, що призводить до постійного подразнення навколишніх тканин. Шкірні покриви запалюються, набрякають, червоніють і сверблять;
  • геморой. Поширена причина болю і тяжкості в анальній ділянці. За геморою запалюються гемороїдальні вузли, розташовані поруч зі сфінктером. Якщо вузли незначно збільшені (захворювання перебуває на початковій стадії), то хворий відчуває дискомфорт тільки під час випорожнення кишечника. Але з прогресуванням патології гострий біль з'являється за будь-якого дотику до району куприка - стає неможливо сидіти. Серед інших симптомів геморою: кровотечі з ануса, поява тріщин на слизовій оболонці;
  • хронічний проктосигмоїдит. Так називається запалення нижнього відділу кишківника, що протікає з чітко вираженими періодами ремісії. У періоди загострення у хворого піднімається температура, з'являється відчуття стороннього тіла в анусі та сильний сверблячий біль;
  • пухлини кишківника. Поява новоутворень у ШКТ також супроводжується різями і печінням. Чим ближче пухлина до анального отвору - тим більш виражений дискомфорт буде відчувати людина.

До появи болю в задньому проході може призвести закреп (через затвердіння калових мас, що створюють тиск на стінки кишки) або діарея. Часто сильні різі виникають через порушення кровотоку в сідничних м'язах, наприклад, від тривалої вимушеної сидячої пози. З таким проявом стикаються далекобійники або люди, експедитори. Встановити точну причину можна тільки після обстеження.

Якщо не почати лікування, хвороба посилюється і поступово розвиваються й інші ознаки патологій:

  • лихоманка;
  • виділення з ануса;
  • слиз у калових масах;
  • порушення функцій ШКТ;
  • біль в абдомінальній ділянці.

Хворий втрачає апетит, відчуває нудоту після прийому їжі, різко змінюється його вага. Шкірні покриви стають блідими, вологими, з сіруватим відтінком. За появи подібних ознак рекомендується якомога раніше записатися на прийом до лікаря. Різь і печіння в задньому проході можуть вказувати на серйозну патологію, що вимагає негайного лікування.

Різкий біль внизу живота, що віддає в задній прохід

Досить часто з цим різновидом болю стикаються жінки в середині менструального циклу. Біль з'являється через розрив фолікула під час виходу яйцеклітини. Процес супроводжується локальним підвищенням температури в яєчниках, що додатково посилює неприємні відчуття. Але це природні процеси, які не викликають побоювання.

Схожий біль з'являється і під час менструації. Він може бути сильно вираженим і досить тривалим (до двох днів). Не варто самостійно приймати знеболювальні засоби або гормональні препарати - краще звернутися до гінеколога для призначення спазмолітиків.

Але біль внизу живота може свідчити і про патології:

  • запалення і скупчення рідини в позаматочній ділянці;
  • спайкові процеси, що зачепили репродуктивні органи;
  • кісту яєчника;
  • позаматкову вагітність.

Якщо різкий біль виникає у чоловіків, він може бути викликаний запаленням апендикса. Разом із різями виникають нудота, загальна слабкість, порушення серцевого ритму. Але іноді болісні відчуття в животі спричинені звичайним закрепом і метеоризмом. Однак, якщо людина регулярно відчуває розлад травлення, страждає від регулярних закрепів, це може бути ознакою серйозної патології. Варто записатися на прийом до гастроентеролога або проктолога.

Чому під час вагітності біль віддає в задній прохід?

З неприємним болем, що віддає в ділянку анального сфінктера, періодично стикаються вагітні жінки. Дискомфорт спричинений низкою чинників:

  • зростання плода призводить до збільшення тиску на кишківник. Внутрішні органи виявляються здавленими, погіршується приплив крові до них і сповільнюються обмінні процеси. Для компенсації цього ефекту вени набухають і розширюються, що поступово погіршує еластичність стінок кишки та призводить до утворення геморагічних вузлів;
  • в останньому триместрі органи очеревини здавлюються і зміщуються, відчувають нестачу поживних речовин. Це позначається на їхньому функціонуванні - зокрема, вагітні можуть страждати від закрепів або діареї, що також супроводжується болісними відчуттями в анусі;
  • під час вагітності знижується імунний захист організму і загострюються запальні процеси, активізується патогенна мікрофлора, часто розвивається дисбактеріоз.

Зростання плода позначається і на моторних функціях кишківника. Погіршується перистальтика, що призводить до частих закрепів. Ситуація ускладнюється через малу рухливість жінки на останніх термінах вагітності. Щоб уникнути проблем зі ШКТ, рекомендується збалансувати харчування, а в разі повторення неприємних симптомів проконсультуватися з досвідченим лікарем.

Коли біль виникає на 8-9 місяці вагітності, це може вказувати на початок пологів або «хибні перейми». Тому не можна ігнорувати появу найменшого дискомфорту - це може негативно позначитися на здоров'ї матері та її майбутньої дитини.

Як позбутися свербежу в задньому проході?

У разі появи свербежу і печіння в анальній ділянці, необхідно переконатися, що він не спричинений зовнішніми чинниками. Можливо, ви нещодавно змінили засіб для інтимної гігієни, і свербіж викликаний алергічною реакцією.

У такому разі необхідно:

  • видалити зі шкіри залишки косметичного засобу;
  • носити простору білизну зручної форми з бавовни, шовку або інших натуральних матеріалів;
  • вибирати м'який туалетний папір без ароматизаторів.

Усунувши зовнішній подразник, ви позбудетеся свербежу. Але якщо крім подразнення ви виявили такі симптоми, як:

  • висипання на сідницях;
  • поява кондилом;
  • мокнучі виразки.

У такому разі рекомендується якомога швидше звернутися за консультацією до проктолога або дерматовенеролога. Найімовірніше, у хворого спостерігається інфекція шкіри, спричинена бактерією, вірусом або грибком. Лікар призначить необхідні дослідження для виявлення збудника і підбере відповідне лікування.

Якщо самостійні спроби впоратися зі свербежем не приносять результату більше доби, печіння і різь посилюються або з'являються нові симптоми порушень - не варто займатися самолікуванням. Багато захворювань можуть спровокувати дискомфорт у ділянці ануса, і що раніше їх буде виявлено, то вища ймовірність швидкого одужання без ускладнень.

Чим лікувати свербіж у задньому проході?

Схема терапії залежить від діагностованого захворювання. Якщо свербіж викликаний паразитарною інвазією, призначаються антигельмінтні препарати. У разі контактного дерматиту - лікар призначає антигістамінні таблетки та мазі місцевого застосування.

Зазвичай проводиться комплексне лікування, яке може включати в себе:

  • фізіопроцедури. Вони покращують кровообіг у тканинах, сприяють швидкому загоєнню і нормалізації роботи прямої кишки. Знижують вираженість болю і допомагають полегшити стан пацієнта;
  • прийом противірусних і антимікробних ліків. Призначаються в разі, якщо біль і свербіж викликані патогенними мікроорганізмами. Спрямовано впливають на патоген;
  • знеболювальні засоби. У разі інтенсивного болю призначають новокаїнові блокади.

Медикаменти і процедури підбираються залежно від діагностованої хвороби, поточного самопочуття пацієнта, особливостей його організму. Проктолог контролює хід лікування до повного одужання хворого.

Що робити в разі сильного болю в задньому проході?

Зіткнувшись із сильним болем поруч з анусом, рекомендується звернутися в медичний центр по кваліфіковану допомогу. Не варто займатися самолікуванням - приймання знеболювальних засобів тільки маскує симптом, тоді як захворювання прогресуватиме. Також не потрібно покладатися на народні засоби. Вони неефективні й за деяких патологій можуть тільки погіршити стан хворого.

Для встановлення точного діагнозу необхідно пройти низку лабораторних та інструментальних обстежень. За їхніми результатами лікар встановить причину сильного болю і підбере результативну терапію.

Знизити ризик проктологічних порушень допоможе проста профілактика:

  • не допускайте застою крові в сідничних м'язах - при сидячій роботі намагайтеся регулярно вставати, робити невелику розминку;
  • збалансуйте дієту - додайте в неї достатню кількість овочів і фруктів з великою кількістю клітковини. Рослинні волокна стимулюють моторну функцію кишківника та допомагають підтримувати тонус м'язів;
  • не зловживайте алкоголем, гострою, солоною та копченою їжею. Ці продукти подразнюють слизову і провокують її запалення;
  • збалансуйте режим роботи та відпочинку - підвищене психоемоційне навантаження також може стати причиною проблем із кишечником.

Особам, які перебувають у групі підвищеного ризику (надлишкова вага, важкі пологи, наявність запалень і пухлин шлунково-кишкового тракту в сімейному анамнезі) рекомендується проходити регулярні профілактичні огляди у відділенні проктології.

Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Від чого бувають болі та свербіж заднього проходу? - Кутєпова Катерина Володимирівна
Кутєпова Катерина Володимирівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Від чого бувають болі та свербіж заднього проходу?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія. Стаж роботи 15 років.
Від чого бувають болі та свербіж заднього проходу?
Лікар-проктолог. Вища категорія. Стаж роботи більше 40 років.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!