Які ознаки закрепу та утруднення дефекації?
Закреп — утруднене і нерегулярне випорожнення кишечника. Для цього патологічного стану характерні рідкісні акти дефекації, зазвичай менше трьох разів на тиждень. Інші ознаки закрепу:
- сильне напруження при спробах спорожнити кишечник;
- сухий, щільний, грудкуватий стілець;
- відчуття неповного випорожнення кишечника після дефекації;
- біль у животі;
- відчуття закупорки ануса;
- метеоризм (підвищене газоутворення в кишечнику);
- зниження апетиту;
- нудота та блювання.
Проблеми з дефекацією можуть спричинити геморой (варикозне розширення вен в анальній зоні та прямій кишці), анальні тріщини (розриви слизової оболонки ануса), ректальний пролапс (випадання прямої кишки з анального отвору). Для усунення закрепів потрібна консультація проктолога чи гастроентеролога.
Як харчування впливає на закрепи?
Поставте своє питання Проктологу «ОН Клінік»
Закреп може виникати одноразово або бути хронічним. До їхньої появи можуть призводити захворювання шлунково-кишкового тракту (синдром подразненого кишківника, дивертикуліт), малорухливий спосіб життя, часті стреси, ендокринні патології (цукровий діабет, гіпотиреоз), дисфункція м'язів тазового дна.
Однак у більшості випадків причиною закрепів стає незбалансований раціон і порушення графіка прийому їжі. Дефіцит рідини, переважання в раціоні жирів і цукру сповільнюють перетравлення їжі, призводячи до її накопичення в шлунково-кишковому тракті. Брак магнію, калію, цинку послаблює скорочення кишківника (перистальтику), через що калові маси просуваються повільніше і рідше виводяться з організму.
Які продукти можуть викликати закреп?
Спровокувати проблеми з дефекацією можуть жирні та смажені страви з низьким вмістом води. Інші продукти, які спричиняють закреп:
- фастфуд;
- продукти з доданим цукром (цукерки, тістечка, пакетовані соки);
- сухі перекуси (чіпси, сухарики, снеки);
- продукти, що містять глютен;
- напівфабрикати;
- молочні продукти;
- червоне м'ясо;
- пересолена їжа.
Закрепи спричиняє їжа з низьким вмістом клітковини. До цієї категорії належать хліб, випічка та макаронні вироби з білого борошна, рафінований білий рис, крупи дрібного помелу (кукурудзяна, манна, пшенична). У процесі виробництва білого борошна та круп дрібного помелу видаляється більша частина оболонок зерен, де зосереджена значна кількість харчових волокон.
Чи можуть дієти спричиняти закрепи?
Є дієти, які здатні спровокувати закрепи. Наприклад, у кето-дієті акцент робиться на споживанні жирів і білків. Їхній надлишок уповільнює перистальтику кишківника і робить випорожнення щільними, спричиняючи проблеми з дефекацією.
За розладів шлунка іноді призначають BRAT-дієту, що включає банани, рис, яблучне пюре і тости. Однак вона бідна на клітковину і ненасичені жири, тому за тривалого дотримання може призвести до закрепу.
Інтервальне харчування передбачає чергування періодів голодування і прийому їжі. Згідно з різними графіками, час без їжі варіюється від 12 до 24 годин. За тривалих періодів голодування сповільнюється активність кишківника, послаблюється перистальтика та можуть з'явитися закрепи.
Основні правила харчування за закрепів
За наявності проблем з дефекацією рекомендується дотримуватися принципів дієти «Стіл №3», за якої співвідношення споживання білків, жирів і вуглеводів має становити 1:1:4. Додаткові правила харчування за закрепів:
- споживання їжі маленькими порціями. Щоб не було закрепів, їсти потрібно потроху. Переїдання уповільнює травлення і сприяє накопиченню калових мас в організмі;
- дробове харчування. Їсти необхідно від трьох до п'яти разів на день, суворо дотримуючись інтервалів між прийомами їжі. Пропуск прийомів їжі може уповільнити перистальтику і ускладнити дефекацію;
- збільшення споживання клітковини за закрепу (харчових волокон). Продукти, багаті на клітковину (фрукти, овочі, боби, цільні зерна), за закрепів додають випорожненню об'єму і виштовхують калові маси з кишківника;
- заміна насичених жирів ненасиченими. Насичені жири, що містяться в м'ясі, молоці, фастфуді, солодощах, перетравлюються повільно, можуть спричиняти дисбаланс мікрофлори, сповільнення перистальтики кишківника. Ненасичені жири (омега-3 та омега-6 жирні кислоти), на які багаті риба, рослинні олії, горіхи, насіння, пом'якшують випорожнення та полегшують їхнє просування кишечником;
- уникнення надмірного споживання білка. Переважання в раціоні білкових продуктів (м'яса, яєць, молока) за нестачі клітковини може сповільнити травлення і призвести до закрепів;
- недопущення зневоднення організму. Рідина покращує перетравлення їжі, розм'якшує випорожнення і полегшує його просування кишечником.
Дієта за закрепів
У літніх людей дієта за закрепів має ґрунтуватися на споживанні легкозасвоюваних продуктів (тушкованих і парових овочів, йогуртів з пробіотиками, цільнозернових каш). Харчування за закрепів у літніх людей може комбінуватися з прийомом харчових добавок, що містять пробіотики та клітковину.
Щоб сходити в туалет, вагітним рекомендується їсти фрукти й овочі з високим вмістом води (кавуни, апельсини, огірки). Швидкий проносний ефект мають свіжі сливи і сушений чорнослив, абрикоси та курага. Дієта мами-годувальниці за закрепу має включати каші грубого помелу, цільнозернові хлібці, хліб з висівками. Слід наситити раціон знежиреними натуральними кисломолочними продуктами.
Що не можна їсти за закрепів?
За закрепів рекомендується мінімізувати споживання яєць. Вони містять багато білка, тому можуть робити випорожнення щільним і важко виводимим. Перелік продуктів, які не можна їсти за закрепів:
- молоко;
- тверді сири;
- морозиво;
- білий хліб;
- цукерки;
- солодка випічка;
- печиво;
- торти;
- шоколад;
- макарони з білого борошна;
- ковбаси;
- копченості;
- картопля фрі;
- бургери;
- білий рис;
- свинина;
- яловичина;
- пакетовані соки з доданим цукром;
- солодкі газовані напої.
До закрепів здатне призводити часте вживання алкоголю. Спиртовмісні напої мають сечогінний ефект. Нестача рідини в кишечнику робить випорожнення твердими і знижує частоту дефекації.
Дозволені та рекомендовані продукти за закрепів
Людям, які мають проблеми з дефекацією, рекомендується щодня їсти фрукти. За закрепів корисні яблука, у шкірці яких міститься багато клітковини. Груші рекомендовані за закрепів через високий вміст сорбітолу (натурального цукрового спирту), який поглинає воду та сприяє розм'якшенню калу. До списку проносних продуктів належать також ківі, сливи, виноград, ожина і малина.
Авокадо ефективний за закрепів завдяки високій концентрації ненасичених жирів, що полегшують проходження випорожнень кишечником. Банани за закрепів слід вживати з обережністю: дозволені тільки зрілі плоди. У недостиглих бананах багато неперетравлюваного крохмалю, який за сильного закрепу може зробити кал ще жорсткішим і важчим для виведення.
За закрепів харчування має включати багато овочів. До продуктів, які допомагають за закрепів, належать морква, буряк, гарбуз, кабачки, шпинат, броколі, білоголова та листова капуста. Вони є джерелами клітковини, тому здатні полегшувати дефекацію. Інші продукти, що допомагають від закрепу:
- бобові (сочевиця, нут, зелений горошок, квасоля);
- горіхи (волоські, пекан, арахіс, мигдаль);
- цільнозернові продукти (каші, хліб і хлібці, макаронні вироби, висівки);
- рослинні олії (оливкова, соняшникова);
- насіння (чіа, лляне, лляне, гарбузове, соняшникове);
- ферментовані продукти (кисломолочні, квашені).
Швидко спорожнити кишечник за закрепу допомагає вівсяна каша (цільнозернова). Для посилення ефекту в неї можна додати сухофрукти (чорнослив, курагу, родзинки, інжир). Як альтернативу вівсянці за закрепу можна їсти багаті на клітковину гречану і пшеничну каші, які добре поєднуються з насінням і горіхами. Мигдаль, арахіс, волоський горіх рекомендовані в разі закрепу завдяки високому вмісту ненасичених жирів.
Для полегшення дефекації заправляти каші краще не вершковим маслом, а олією. Омега-3 й омега-6 жирні кислоти, що містяться в оливковій олії, за закрепу можуть слугувати змазкою для стінок кишечнику, спрощуючи виведення щільних калових мас. Квашена капуста за закрепів може використовуватися як джерело пробіотиків.
Молочні та кисломолочні продукти за закрепів
Молоко за закрепу рекомендується виключити з раціону. У ньому міститься дисахарид лактоза, що має властивість накопичуватися в неперетравленому вигляді в кишечнику, сповільнюючи травлення і ускладнюючи просування калових мас. Ще однією причиною закрепів може стати алергія на білки коров'ячого молока (казеїн і сироваткові білки). Насичені жири і кальцій, що містяться в молочних продуктах, здатні зробити випорожнення щільними, ускладнюючи їх виведення з організму.
Кисломолочні продукти можна їсти за закрепів. У них міститься багато лактобактерій і біфідобактерій — пробіотиків, які в разі закрепів покращують перистальтику кишківника та сприяють регулярності випорожнень. Продуктами для нормалізації роботи кишківника вважаються йогурт і кефір з мінімальною жирністю, без цукру і смакових добавок.
Однак кисломолочний сир за закрепів слід вживати з обережністю. Знежирений сухий продукт здатний зробити кал щільнішим, ускладнюючи його виведення з організму. Під час виробництва сиру пробіотики практично не зберігаються.
Мед, цукор і солодощі за закрепів
Відповідаючи на запитання, чи можна солодощі за закрепу, слід зазначити, що цукор сприяє зневодненню кишківника, роблячи калові маси твердими й такими, що важко виводяться. Надмірне споживання цукру може порушувати баланс кишкової мікрофлори, що уповільнює процес перетравлення їжі та спричиняє затримку випорожнень. Цукор і солодощі належать до категорії продуктів, які не рекомендується їсти в разі закрепів.
Мед має м'який проносний ефект, тому його за закрепів їсти можна. У ньому міститься багато фруктози, яка стимулює перистальтику і забезпечує легке проходження вмісту кишечником. Фруктоза притягує воду, сприяючи розм'якшенню випорожнень.
Спеції за закрепів
За закрепу можна їсти часник. До спецій, що запобігають закрепам, належать також імбир, куркума, кардамон, кумин (зіра), кориця. Вони мають антимікробні та протизапальні властивості, стимулюють вироблення шлункового соку, активізують травлення і допомагають поліпшити перистальтику кишечника. Однак надмірне споживання прянощів може спричинити подразнення слизової шлунково-кишкового тракту. Додавати в їжу спеції слід у невеликих кількостях.
Трави за закрепів
Серед трав, що допомагають позбутися закрепу в домашніх умовах, слід виділити сенну, кульбабу, ромашку, м'яту перцеву, материнку, календулу, деревій, ревінь, крушину. Вони мають антисептичні та протизапальні властивості, допомагаючи зменшити подразнення слизової оболонки кишківника. Трав'яні чаї від закрепу можуть стимулювати вироблення жовчі та шлункового соку, активізуючи травлення. Також вони сприяють зняттю спазмів і розслабленню стінок кишечника, забезпечуючи просування калових мас.
Однак не рекомендується приймати домашнє проносне на основі трав без попередньої консультації лікаря. Багато з них здатні викликати алергічну реакцію, здуття живота, спазми, діарею. Тривале і безконтрольне вживання трав часто призводить до звикання, внаслідок чого кишечник втрачає свій природний тонус і не може правильно функціонувати без їхньої допомоги.
Що пити за закрепів?
Під час закрепу слід випивати не менше півтора-двох літрів води на день. Інші напої, які можна пити за проблем з дефекацією:
- свіжовичавлені соки з проносних фруктів і овочів (апельсиновий, яблучний, грушевий, сливовий, морквяний, буряковий, гарбузовий);
- компоти з сухофруктів (чорносливу, кураги, інжиру, сушених яблук);
- трав'яні чаї (м'ятний, імбирний, ромашковий, фенхелевий);
- нежирні й несолодкі йогурти та кефір.
За закрепу можна пити каву. У ній містяться кислоти, які стимулюють вироблення гормону гастрину, що посилює роботу гладкої мускулатури кишечника.
Особливості дієти за закрепів у дітей
Дієта за закрепів у дітей має ґрунтуватися на вживанні продуктів, багатих на клітковину (добова норма харчових волокон залежно від віку — від 14 до 31 грама). Проносними продуктами для дітей є фрукти (ківі, яблука, груші, сливи, абрикоси) та овочі (морква, гарбуз, буряк, броколі). Також від закрепу можна дати дитині сухофрукти (чорнослив, курагу, інжир).
Цільнозернові продукти (вівсянка, гречка) і боби (сочевиця, квасоля, нут) здатні поліпшити перистальтику. Для підтримання балансу мікрофлори та регулярного випорожнення кишківника дієта в разі закрепів має містити натуральний йогурт і кефір із пробіотиками.
Слід забезпечити дитину достатньою кількістю рідини, переважно води. Надмірного вживання молока, солодощів, газованих напоїв, чіпсів, фастфуду, напівфабрикатів, випічки та хліба з білого борошна рекомендується уникати.
Меню на тиждень за закрепів
Складаючи меню на сім днів за закрепів, слід дотримуватися принципів дробового харчування (три-п'ять прийомів їжі на день). Один з варіантів меню на тиждень у разі хронічних закрепів у дорослих наведено в таблиці.
Меню на тиждень за закрепів | |||||
День | Сніданок | Перекус | Обід | Полуденок | Вечеря |
Понеділок | Вівсянка з ягодами та насінням льону, сливовий сік | Яблуко | Гречана каша, запечена куряча грудка, салат зі свіжих овочів, ромашковий чай | Жменя чорносливу | Риба на пару, тушковані овочі, вода з лимоном |
Вівторок | Йогурт з висівками та сухофруктами | Груша | Квасолевий суп, апельсиновий сік | Жменя горіхів | Коричневий рис, індичка на парі, салат з білокачанної капусти і моркви, м'ятний чай |
Середа | Цільнозерновий тост з авокадо, неміцна кава | Апельсин | Овочевий суп, тушкована сочевиця, свіжі огірки і помідори, зелений чай | Кефір | Тушкована курка з броколі, яблучний сік |
Четвер | Гречана каша з ягодами та медом, вода з лимоном | Слива | Відварна кіноа, запечена курка, салат зі свіжих овочів, імбирний чай | Жменя сухофруктів | Тушковані овочі з квасолею і нутом, грушевий сік |
П’ятниця | Вівсянка з бананом і насінням чіа, сливовий сік | Йогурт з висівками | Риба на пару, відварна кіноа, салат зі шпинату, трав'яний чай | Жменя горіхів | Гречана каша, тушкована курка, вода з м'ятою |
Субота | Смузі з фруктами та насінням чіа | Яблуко | Тушкована квасоля, свіжі овочі, шматочок хліба з цільнозернового борошна, ромашковий чай | Жменя кураги | Овочеве рагу з індичкою, зелений чай |
Неділя | Цільнозерновий хліб з арахісовою пастою і бананом, неміцна кава | Апельсин | Овочевий суп з сочевицею, салат з огірків і помідорів, м'ятний чай | Мигдаль | Риба на грилі з тушкованими овочами, гарбузовий сік |
Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.
Меню на тиждень за закрепів
Представлене тижневе меню за закрепів є приблизним. Пацієнтам з харчовою алергією, супутніми захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастритом, виразковою хворобою, езофагеальним рефлюксом) під час складання плану харчування рекомендується проконсультуватися з лікарем. Нижче представлено нескладні рецепти дієтичних страв для шлунка і кишечника, які допоможуть запобігти проблемам з дефекацією.
Рецепти страв за закрепів
Суп з білої квасолі

Інгредієнти
- овочевий бульйон — 4 ст.;
- заморожений батат — 2 ст.;
- рубана листова капуста — 2 ст;
- консервована біла квасоля — 2 банки;
- цибуля — 1 шт;
- селера — 3 стебла;
- свіжовичавлений лимонний сік — 2 ст. л.;
- часник — 6 зубчиків;
- сіль — ½ ч. л.;
- чорний мелений перець — ¼ ч. л.;
- жирні вершки — ¼ стакана.
- Батат розморозити.
- Банки з квасолею відкрити і злити воду.
- Цибулю і часник почистити, помити і дрібно порізати.
- Селеру помити і дрібно нашаткувати.
- Бульйон, батат, листову капусту, квасолю, цибулю, селеру, лимонний сік, часник, спеції з'єднати в каструлі й довести до кипіння на сильному вогні, не накриваючи кришкою.
- Закипілий суп накрити кришкою, зменшити вогонь до середнього і варити близько 10 хвилин.
- Додати в суп вершки, довести до кипіння і варити, не накриваючи кришкою, на середньому вогні ще п'ять хвилин.
Чорнослив, тушкований з грецьким йогуртом і корицею

Інгредієнти
- чорнослив без кісточок — 1 ст.;
- мед — 1 ч. л.;
- лимон — 1 скибочка;
- грецький йогурт — 1 ст.;
- кориця — ½ ч. л.
- Чорнослив викласти в невелику каструлю, додати до нього мед і залити водою. Довести до кипіння, не накриваючи кришкою, і варити на повільному вогні 20 хвилин. Потім накрити каструлю кришкою і тушкувати ще 10 хвилин. Остудити.
- Наповнити дві піали грецьким йогуртом (по половині склянки — в кожну). Зробити в ньому заглиблення і додати туди чорнослив із сиропом. Зверху прикрасити половиною часточки лимона і посипати корицею.
Салат з курки та нуту

Інгредієнти
- оливкова олія першого віджиму — 6 ст. л.;
- свіжовичавлений лимонний сік — 6 ст. л.;
- часник — 3 зубчики;
- свіжий базилік — 1 невеликий пучок;
- гірчиця — 2 ст. л.;
- сіль і перець за смаком;
- куряча грудка — 450 г;
- консервований нут — 450 г;
- волоські горіхи — 10 шт;
- помідори чері — 10 шт;
- чорні оливки без кісточок — 10 шт;
- в'ялені томати — 10 шт;
- салат ромен — 1 головка.
- Курячу грудку відварити, остудити, порізати кубиками.
- Банку з нутом відкрити, злити воду.
- Волоські горіхи очистити, порізати навпіл.
- Помідори чері вимити, порізати навпіл.
- Салат вимити і крупно нашаткувати.
- З'єднати в глибокій мисці курячу грудку, нут, горіхи, свіжі та в'ялені помідори, оливки, салат.
- Часник очистити та розчавити.
- Базилік вимити і дрібно порубати.
- У піалу додати оливкову олію, лимонний сік, базилік, часник, гірчицю, сіль і перець, ретельно перемішати і заправити готовим соусом салат.
Каша з вівсянки та кіноа на сніданок за закрепу

Інгредієнти
- цільнозернові вівсяні пластівці — ¼ ст.;
- цільнозернові пшеничні (ячмінні) пластівці — ¼ ст.;
- кіноа — ¼ ст;
- сухофрукти — ½ ст.;
- насіння чіа — ¼ ст;
- мелена кориця — 1 ч. л.;
- сіль — 1 дрібка;
- вода — 2 ст.
- Змішати в каструлі вівсяні та пшеничні пластівці, кіноа, насіння чіа і сіль, залити водою, довести до кипіння і варити на повільному вогні близько 10-12 хвилин, постійно помішуючи.
- Готову кашу накрити кришкою, залишити на п'ять хвилин, а потім посипати сухофруктами (родзинками, курагою, журавлиною).
Квасоля з оливковою олією, шматочками апельсина та кропом

Інгредієнти
- консервована квасоля — 1 банка;
- оливкова олія першого віджиму — ½ ст. л;
- свіжа петрушка без стебел за смаком;
- свіжий кріп без стебел за смаком;
- зелена цибуля — 3 шт;
- морква — 2 шт;
- лавровий лист — 2 шт;
- апельсин з цедрою — 2 часточки;
- томатна паста — 2 ст. л.;
- вода — 2 ст.;
- сіль і перець за смаком.
- Моркву очистити, помити і натерти на дрібну тертку.
- Зелену цибулю, петрушку та кріп вимити й дрібно порубати.
- Банку з квасолею відкрити і злити воду.
- У глибокій пательні розігріти оливкову олію, викласти туди квасолю, петрушку, кріп, зелену цибулю, моркву й обсмажити все протягом трьох хвилин.
- Додати апельсин, лавровий лист, томатну пасту і дві склянки води, перемішати і тушкувати 30 хвилин. Потім посолити й поперчити за смаком, ретельно перемішавши страву.
Вінегрет з авокадо

Інгредієнти
- буряк — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- авокадо — 1 шт.;
- лісові горіхи — 1 жменя;
- соняшникова олія — 2-3 ст. л.;
- бальзамічний оцет — 1-2 ст. л.;
- французька гірчиця в зернах — 1 ч. л.;
- сіль і перець — за смаком.
- Буряк і моркву вимийте та обсушіть. Оберніть фольгою і запікайте в духовці при температурі 180 градусів впродовж однієї чи півтори години в залежності від розміру овочів. Морква зазвичай готується швидше — її можна дістати раніше.
- Дайте овочам охолонути. Наріжте середнім кубиком.
- Авокадо розріжте навпіл, вийміть кісточку та ложкою виберіть м'якоть. Наріжте також кубиком.
- Для заправки вінегрету треба з'єднати овочі в мисці, додати бальзамічний оцет, гірчицю, соняшникову олію.
- Приправте перцем та посоліть, додайте лісові горіхи (можна використовувати інші на свій смак).

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Проктологія в ОН Клінік Дніпро


Популярні питання
Проміжок часу, впродовж якого людина може не спорожняти кишечник, залежить від індивідуальних особливостей організму, способу життя і раціону. У нормі дефекація має відбуватися від трьох разів на день до трьох разів на тиждень. За спорожнення кишечнику рідше ніж тричі на тиждень, що супроводжується утрудненим і болісним проходженням випорожнень, ведуть мову про закреп.
У пацієнтів, у яких проблеми з дефекацією проявляються протягом трьох і більше місяців, діагностують хронічний закреп. Дієта за хронічного закрепу передбачає щоденне споживання продуктів, багатих на клітковину. Харчові волокна збільшують об'єм випорожнень, даючи їм змогу швидше проходити через кишечник. До продуктів, які послаблюють, належать сливи, ківі, груші, яблука, буряк, білокачанна капуста, гарбуз. Швидко сходити до туалету допомагають насіння чіа і льону, висівки, вівсянка, кефір, йогурт, чорнослив і курага.
Їжа за хронічного закрепу має містити мінімальну кількість цукру, який уповільнює травлення і спричиняє затримку їжі в шлунково-кишковому тракті. Щоб не було закрепу, слід їсти ненасичені жири, які є в рибі, горіхах і рослинних оліях. Вони розм'якшують калові маси та прискорюють їхнє виведення з організму. У разі закрепу рекомендується відмовитися від продуктів, що містять насичені жири, які складно перетравлюються (вершкового масла, молока, жирних сортів м'яса, сала).
Цільнозернові висівки (особливо пшеничні) належать до продуктів, які послаблюють. Вони містять велику кількість клітковини, стимулюють перистальтику і швидко збільшують об'єм випорожнень, виштовхуючи їх з кишківника. Тому висівки дають змогу позбутися закрепу майже «просто зараз».
Прибрати закреп можна, вживаючи висівки вранці — відразу після пробудження, до сніданку. Перед прийомом їх слід замочити у воді, йогурті, кефірі або свіжовичавленому фруктовому соку, залишивши на 20-30 хвилин до повного розбухання. На одну столову ложку висівок потрібно не менше однієї склянки рідини.
Що ще важливо робити, коли не можеш сходити в туалет — випивати протягом дня від півтора до двох літрів води. Оскільки висівки швидко поглинають рідину, за її нестачі в організмі випорожнення з часом можуть стати ще щільнішими, що ускладнить дефекацію.
Перед сном від закрепу можна з'їсти овоч або фрукт, багатий на клітковину (яблуко, грушу, ківі, моркву, огірок). Налагодити регулярну ранкову дефекацію за закрепів допомагає споживання горіхів і насіння (соняшникового, гарбузового). Також можна випити склянку сливового соку або води без газу. Однак останній прийом їжі має відбутися не пізніше, ніж за дві години до сну. В іншому разі їжа не встигне перетравитися, що може призвести до відчуття тяжкості в животі, печії та кислотного рефлюксу (закидання вмісту шлунка назад у стравохід).
До продуктів, які спричиняють закреп у немовлят, належить коров'яче молоко. Закрепи можуть стати наслідком непереносимості лактози або алергії на сироватковий білок і казеїн. У молоці міститься багато кальцію і насичених жирів, які здатні зробити випорожнення твердими і ускладнити їхнє просування кишечником. Коров'яче молоко не рекомендується вводити в раціон дітей молодше одного року.
Проблеми з дефекацією можуть виникнути у немовлят віком від шести місяців під час введення прикорму. Картопляне пюре, банани, рисова та манна каші протипоказані за закрепів, оскільки містять мало клітковини, але насичені крохмалем, який погано засвоюється і уповільнює роботу кишечника. У раціоні немовляти навіть при введенні прикорму не повинна переважати тверда їжа.