Синдром подразненого кишківника: симптоми, причини та лікування

У разі дисфункції кишківника понад три місяці лікар може діагностувати синдром подразненого кишківника.
Синдром подразненого кишківника (СПК) — це функціональний розлад кишківника без його патологічних змін (порушення засвоюваності їжі, всмоктування поживних речовин, формування калових мас). Патологія є хронічною і чергується періодами загострень і ремісії.
Синдром подразненого кишківника можуть спровокувати зовнішні чинники, що впливають на систему травлення. Причини синдрому подразненого кишківника:
Також до дисфункції кишківника може призвести порушення в роботі центральної нервової системи, яка регулює функції ШКТ. Синдром подразненого кишківника може бути спричинений психологічними проблемами (наприклад, стресом або підвищеною тривожністю), оскільки в період психоемоційного напруження відбувається посилене вироблення активно біологічних речовин, що впливають на моторну та евакуаторну функцію кишківника.
Першими симптомами СПК є порушення випорожнення (закрепи або проноси), біль і важкість у кишківнику. Симптоми подразненого кишківника:
У разі СПК можуть бути присутніми головний біль, швидка стомлюваність, занепад сил. У жінок симптоми синдрому подразненого кишківника можуть посилитися під час місячних через гормональні зміни, які спричиняють спазми і здуття живота, затримку рідини в організмі.
За ознак синдрому подразненого кишківника необхідно звернутися до гастроентеролога за консультацією. Без лікування і контролю дисфункція кишківника може спровокувати наслідки: травмування слизової оболонки прямої кишки і розвиток проктологічних захворювань (наприклад, геморою або анальної тріщини). Також за частих загострень СПК можуть розвиватися невроз або депресія, оскільки кишкові спазми та гази спричиняють дискомфорт і незручність.
При синдромі подразненого кишківника болить у нижній частині живота, біль також може віддавати в задній прохід і ліве підребер'я. Хворобливі відчуття і дискомфорт у кишківнику, як правило, посилюються одразу після їди і минають після дефекації та відходження газів.
Болі при синдромі подразненого кишківника мінливого характеру: тривалий час може відчуватися помірний ниючий біль, у періоди загострень можуть з'явитися спазми та різі в ділянці кишківника. Загострення провокуються стресом, перевтомою, переїданням, зловживанням важкою їжею або вживанням непереносимих продуктів (наприклад, лактози, казеїну, глютену).
Синдром подразненого кишківника у дітей може бути спровокований неправильним харчуванням (наприклад, раннім введенням прикорму, невідповідною сумішшю, вживанням непереносимих продуктів, зловживанням шкідливою їжею). Також СПК у дитини може виникнути на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту: дисбактеріозу, кишкових інфекцій, запалення товстої кишки та глистової інвазії.
Симптомами подразненого кишківника в дітей є біль у животі та підвищене газоутворення, які минають після акту дефекації. Порушення випорожнення у дітей характеризується чергуванням закрепів і проносу. Також при СПК у дітей спостерігаються дратівливість, плаксивість, порушення сну, підвищене потовиділення. Лікування подразненого кишківника в дитини призначає педіатр або гастроентеролог в індивідуальному порядку, з огляду на причини та симптоми розладу, вік і наявність супутніх захворювань.
Діагностику синдрому подразненого кишківника проводить гастроентеролог. Діагностика СПК включає:
За результатами обстеження лікар також може призначити консультації інших фахівців, наприклад, невролога або проктолога. Комплексна діагностика дає змогу виключити запальні захворювання кишківника та патології інших органів травлення і призначити лікування.
Лікування синдрому подразненого кишківника призначає гастроентеролог, виходячи з результатів обстеження, індивідуальних особливостей організму, наявності супутніх захворювань і симптомів. Вилікувати синдром подразненого кишківника можна за допомогою комплексної терапії, яка може включати:
Медикаментозне лікування синдрому подразненого кишківника, дозування і тривалість курсу має призначити лікар. Велику роль у лікуванні дисфункції кишківника відіграє дієта, яка полягає у виключенні продуктів харчування, що провокують симптоми розладу.
Дієта за синдрому подразненого кишківника полягає у відмові від продуктів харчування, що спричиняють підвищене газоутворення в кишківнику, здуття живота, закреп або діарею. Також у разі СПК важливо виключити напої та їжу, що подразнюють слизову оболонку кишківника (наприклад, фрукти з великим вмістом фруктози).
Харчування при синдромі подразненого кишківника | |
Не можна їсти при синдромі подразненого кишківника | Можна їсти при синдромі подразненого кишківника |
жирну, копчену та смажену їжу (жирні сорти м'яса, наваристі бульйони, маринади, прянощі) | відварені, запечені, пропарені продукти (відварені овочі, нежирні сорти м'яса і риби) |
алкоголь, кофеїнові та газовані напої, незбиране молоко | безлактозні молоко (мигдальне, рисове, кокосове), йогурт, кефір, тверді сири |
бобові, капусту, здобу, кондитерські вироби | каші (вівсяну, перлову, гречану, пшоняну, кіноа, кукурудзяну) |
яблука, груші, вишні, абрикоси, сливи, персики | банани, апельсини, мандарини, диню, ківі, ананас |
штучні підсолоджувачі (жувальні гумки, льодяники | мигдаль, арахіс, волоські та кедрові горіхи |
У разі синдрому подразненого кишківника із закрепами необхідно пити достатню кількість води (не менше півтора літра на добу) і збільшити споживання клітковини (цільнозернові продукти, висівки, житній хліб). Меню за синдрому подразненого кишківника з діареєю не повинно містити сирі овочі, кисломолочні продукти, борошняні вироби, оскільки вони здатні подразнювати травну систему, спричиняти бродіння та посилювати рідкі випорожнення. Також важливо в разі проблем із кишківником дотримуватися режиму прийому їжі: їсти маленькими порціями, не допускати переїдання і голодування, вечеряти не менш ніж за дві години перед сном.
Важливо виключити з раціону непереносимі продукти харчування, виходячи з індивідуальних особливостей організму. Правильно підібрати меню можна за допомогою введення харчового щоденника — обліку вживаних продуктів і відстеження реакції на них.
Харчування за синдрому подразненого кишківника має бути збалансованим (з достатньою кількістю вітамінів і мінералів), перевагу варто надавати натуральним продуктам (за винятком барвників, стабілізаторів, консервантів). Рекомендовані рецепти страв за синдрому подразненого кишківника:
Під час подачі можна додати зелень і цільнозерновий хліб.
Підвищення температури тіла не є ознакою синдрому подразненого кишківника. Висока температура і супутні симптоми дисфункції кишківника можуть вказувати на інші захворювання шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастрит, виразковий коліт, хворобу Крона, ентерит.
Нервовий шлунок — це психосоматична форма запалення шлунка, що виникає через стрес, емоційне напруження, тривогу чи страх, а також на тлі панічних атак. Нервовий шлунок і синдром подразненого кишківника мають схожі симптоми: біль у животі, розлад дефекації, відчуття розпирання у шлунку та кишківнику.
Відмінними ознаками запалення шлунка є печія і гіркота в роті, оскільки збільшується його кислотність. Проте точно відрізнити нервовий шлунок від синдрому подразненого кишківника може гастроентеролог після діагностики.
За синдрому подразненого кишківника можна пити чисту негазовану воду, несолодкий чорний або зелений чай, компоти з дозволених ягід (наприклад, полуниці, журавлини, смородини). Категорично заборонені алкогольні напої, енергетики, кава, пакетовані соки та газована вода.
При синдромі подразненого кишківника не можна їсти продукти з високим вмістом жирів і погано засвоюваними вуглеводами (солодкі напої, кондитерські солодощі, льодяники). За СРК також заборонені продукти, що викликають метеоризм і подразнюють слизову оболонку кишківника (наприклад, спеції, маринади).
Продукти харчування при синдромі подразненого кишківника | ||
Продукти | Заборонені | Дозволені |
М'ясні продукти | качка, гуска, сало | нежирна свинина, кролик, індичка, яловичина |
Риба | лосось, сардини, оселедець | минтай, хек, судак |
Молочні продукти | незбиране молоко, жирний кефір або йогурт, м'які сири | безлактозні молочні продукти, твердий сир |
Фрукти | яблука, сливи, груші, персики | банани, апельсини, полуниця |
Овочі | сирі овочі, білокачанна капуста в будь-якому вигляді | морква, картопля, кабачок, броколі, гарбуз у відвареному вигляді |
Каші | пшенична, манна, перлова | гречана, пшоняна, рисова, вівсяна |
Яйця | смажені яйця | відварені яйця |
Солодощі | кукурудзяний сироп, кондитерські вироби, шоколад | курага, чорнослив, джем із полуниці, пастила, мед (у помірній кількості) |