Logo
0 800 30 11 77

Синдром подразненого кишківника: симптоми, причини та лікування

Синдром подразненого кишківника: симптоми, причини та лікування
Читати 9 хвилин | Створено: 27 січня 2023 | Оновлено: 27 січня 2023 | 83859 83859
Подразнений кишківник — це стан, який супроводжується порушенням травлення, болем і дискомфортом у животі, розладом дефекації.

У разі дисфункції кишківника понад три місяці лікар може діагностувати синдром подразненого кишківника.

Що таке синдром подразненого кишківника?

Синдром подразненого кишківника (СПК) — це функціональний розлад кишківника без його патологічних змін (порушення засвоюваності їжі, всмоктування поживних речовин, формування калових мас). Патологія є хронічною і чергується періодами загострень і ремісії.

Причини подразненого кишківника

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Синдром подразненого кишківника можуть спровокувати зовнішні чинники, що впливають на систему травлення. Причини синдрому подразненого кишківника:

  • постійні порушення в режимі харчування (нерегулярне приймання їжі, тривалі голодування, систематичні переїдання);
  • перенесені кишкові інфекції;
  • дисбактеріоз кишківника (порушення балансу мікроорганізмів у кишківнику);
  • порушення балансу біологічно активних речовин, що регулюють роботу кишківника (наприклад, гістаміну, серотоніну);
  • неправильне харчування (зловживання алкоголем, важкою їжею, фастфудами).

Також до дисфункції кишківника може призвести порушення в роботі центральної нервової системи, яка регулює функції ШКТ. Синдром подразненого кишківника може бути спричинений психологічними проблемами (наприклад, стресом або підвищеною тривожністю), оскільки в період психоемоційного напруження відбувається посилене вироблення активно біологічних речовин, що впливають на моторну та евакуаторну функцію кишківника.

Симптоми подразненого кишківника

Першими симптомами СПК є порушення випорожнення (закрепи або проноси), біль і важкість у кишківнику. Симптоми подразненого кишківника:

  • калові маси з кров'ю, слизом, залишками неперетравленої їжі;
  • підвищене газоутворення в кишківнику;
  • відчуття неповного випорожнення кишківника відразу після дефекації;
  • дискомфорт і біль у животі;
  • хворобливі відчуття в ділянці прямої кишки.

У разі СПК можуть бути присутніми головний біль, швидка стомлюваність, занепад сил. У жінок симптоми синдрому подразненого кишківника можуть посилитися під час місячних через гормональні зміни, які спричиняють спазми і здуття живота, затримку рідини в організмі.

За ознак синдрому подразненого кишківника необхідно звернутися до гастроентеролога за консультацією. Без лікування і контролю дисфункція кишківника може спровокувати наслідки: травмування слизової оболонки прямої кишки і розвиток проктологічних захворювань (наприклад, геморою або анальної тріщини). Також за частих загострень СПК можуть розвиватися невроз або депресія, оскільки кишкові спазми та гази спричиняють дискомфорт і незручність.

Як болить синдром подразненого кишківника?

При синдромі подразненого кишківника болить у нижній частині живота, біль також може віддавати в задній прохід і ліве підребер'я. Хворобливі відчуття і дискомфорт у кишківнику, як правило, посилюються одразу після їди і минають після дефекації та відходження газів.

Болі при синдромі подразненого кишківника мінливого характеру: тривалий час може відчуватися помірний ниючий біль, у періоди загострень можуть з'явитися спазми та різі в ділянці кишківника. Загострення провокуються стресом, перевтомою, переїданням, зловживанням важкою їжею або вживанням непереносимих продуктів (наприклад, лактози, казеїну, глютену).

Синдром подразненого кишківника у дітей

Синдром подразненого кишківника у дітей може бути спровокований неправильним харчуванням (наприклад, раннім введенням прикорму, невідповідною сумішшю, вживанням непереносимих продуктів, зловживанням шкідливою їжею). Також СПК у дитини може виникнути на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту: дисбактеріозу, кишкових інфекцій, запалення товстої кишки та глистової інвазії.

Симптомами подразненого кишківника в дітей є біль у животі та підвищене газоутворення, які минають після акту дефекації. Порушення випорожнення у дітей характеризується чергуванням закрепів і проносу. Також при СПК у дітей спостерігаються дратівливість, плаксивість, порушення сну, підвищене потовиділення. Лікування подразненого кишківника в дитини призначає педіатр або гастроентеролог в індивідуальному порядку, з огляду на причини та симптоми розладу, вік і наявність супутніх захворювань.

Діагностика синдрому подразненого кишківника

Діагностику синдрому подразненого кишківника проводить гастроентеролог. Діагностика СПК включає:

  • збір анамнезу, огляд і пальпація живота гастроентерологом;
  • загальний і біохімічний аналіз крові;
  • аналіз на целіакію (непереносимість глютену);
  • копрограму, аналіз на дисбактеріоз;
  • аналіз калу на глистну інвазію;
  • колоноскопію (інструментальне обстеження товстої кишки);
  • гастроскопію (ендоскопічне обстеження стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки для виключення захворювань ШКТ, наприклад, гастриту, дуоденіту, коліту);
  • УЗД органів черевної порожнини та малого таза (для обстеження кишківника та виявлення супутніх захворювань внутрішніх органів).

За результатами обстеження лікар також може призначити консультації інших фахівців, наприклад, невролога або проктолога. Комплексна діагностика дає змогу виключити запальні захворювання кишківника та патології інших органів травлення і призначити лікування.

Як вилікувати синдром подразненого кишківника?

Лікування синдрому подразненого кишківника призначає гастроентеролог, виходячи з результатів обстеження, індивідуальних особливостей організму, наявності супутніх захворювань і симптомів. Вилікувати синдром подразненого кишківника можна за допомогою комплексної терапії, яка може включати:

  • спазмолітики (препарати для зниження тонусу і рухової активності гладкої мускулатури);
  • препарати для регуляції моторики кишківника;
  • ліки, що нормалізують випорожнення (проносні, обволікаючі, закріплювальні);
  • ферментні препарати (для нормалізації травлення);
  • пробіотики (для відновлення балансу мікрофлори кишківника);
  • абсорбенти та вітрогінні засоби (для позбавлення від метеоризму);
  • психологічну допомогу і препарати для підтримки нервової системи (седативні, антидепресанти).

Медикаментозне лікування синдрому подразненого кишківника, дозування і тривалість курсу має призначити лікар. Велику роль у лікуванні дисфункції кишківника відіграє дієта, яка полягає у виключенні продуктів харчування, що провокують симптоми розладу.

Дієта за синдрому подразненого кишківника

Дієта за синдрому подразненого кишківника полягає у відмові від продуктів харчування, що спричиняють підвищене газоутворення в кишківнику, здуття живота, закреп або діарею. Також у разі СПК важливо виключити напої та їжу, що подразнюють слизову оболонку кишківника (наприклад, фрукти з великим вмістом фруктози).

Харчування при синдромі подразненого кишківника

Не можна їсти при синдромі подразненого кишківника

Можна їсти при синдромі подразненого кишківника

жирну, копчену та смажену їжу (жирні сорти м'яса, наваристі бульйони, маринади, прянощі)

відварені, запечені, пропарені продукти (відварені овочі, нежирні сорти м'яса і риби)

алкоголь, кофеїнові та газовані напої, незбиране молоко

безлактозні молоко (мигдальне, рисове, кокосове), йогурт, кефір, тверді сири

бобові, капусту, здобу, кондитерські вироби

каші (вівсяну, перлову, гречану, пшоняну, кіноа, кукурудзяну)

яблука, груші, вишні, абрикоси, сливи, персики

банани, апельсини, мандарини, диню, ківі, ананас

штучні підсолоджувачі (жувальні гумки, льодяники

мигдаль, арахіс, волоські та кедрові горіхи 

У разі синдрому подразненого кишківника із закрепами необхідно пити достатню кількість води (не менше півтора літра на добу) і збільшити споживання клітковини (цільнозернові продукти, висівки, житній хліб). Меню за синдрому подразненого кишківника з діареєю не повинно містити сирі овочі, кисломолочні продукти, борошняні вироби, оскільки вони здатні подразнювати травну систему, спричиняти бродіння та посилювати рідкі випорожнення. Також важливо в разі проблем із кишківником дотримуватися режиму прийому їжі: їсти маленькими порціями, не допускати переїдання і голодування, вечеряти не менш ніж за дві години перед сном.

Важливо виключити з раціону непереносимі продукти харчування, виходячи з індивідуальних особливостей організму. Правильно підібрати меню можна за допомогою введення харчового щоденника — обліку вживаних продуктів і відстеження реакції на них.

Рецепти страв при синдромі подразненого кишківника

Харчування за синдрому подразненого кишківника має бути збалансованим (з достатньою кількістю вітамінів і мінералів), перевагу варто надавати натуральним продуктам (за винятком барвників, стабілізаторів, консервантів). Рекомендовані рецепти страв за синдрому подразненого кишківника:

1

Овочевий суп із курячими кнелями

Синдром подразненого кишківника: симптоми, причини та лікування
Підготовка
15 хвилин
Приготування
50 хвилин
Загальний час
65 хвилин
Ккал на порцію
215
Кількість порцій
5

Інгредієнти

  • курячий фарш — 300 г;
  • ріпчаста цибуля — 2 маленькі або 1 велика;
  • картопля — 3-4 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • яєчний білок — 1 шт.;
  • броколі — 100-200 г.
  1. Картоплю очистіть, наріжте кубиками і відправте в каструлю з водою (2-3 літри).
  2. Порізану дрібно цибулю і протерту на тертці моркву обсмажте на сковорідці в соняшниковій олії близько двох хвилин, потім додайте в каструлю.
  3. Дайте овочам покипіти 15-20 хвилин, потім додайте в каструлю броколі (попередньо розділивши її на дрібні суцвіття).
  4. У фарш додайте дрібно подрібнену цибулю, яєчний білок, трохи солі та ретельно перемішайте.
  5. За допомогою двох чайних ложок опустіть кнелі в киплячий суп і варіть 7-10 хвилин, після того як вони спливуть. Сіль додайте за смаком. 

Під час подачі можна додати зелень і цільнозерновий хліб.

2

Запечений осетер із картоплею

Синдром подразненого кишківника: симптоми, причини та лікування
Підготовка
15 хвилин
Приготування
60 хвилин
Загальний час
75 хвилин
Ккал на порцію
340
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • осетер — 1 шт.;
  • картопля — 3-4 штуки;
  • цибуля — 1 шт.;
  • чверть лимона;
  • сіль за смаком.
  1. Почистіть рибу, наріжте на стейки, посоліть, додайте сіль, духмяний перець, трохи лимонного соку і залиште маринуватися в глибокій мисці на 20 хвилин.
  2. Картоплю очистіть і наріжте великою соломкою, цибулю — півкільцями.
  3. Деко потрібно змастити соняшниковою олією, потім викласти на нього овочі, додайте солі, можна притрусити куркумою для золотистої скоринки.
  4. На овочі викладіть осетра.
  5. Відправте страву в розігріту духовку на одну годину.

Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Синдром подразненого кишківника: симптоми, причини та лікування - Шканд Тетяна Віталіївна
Шканд Тетяна Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи може бути температура за синдрому подразненого кишківника?

Підвищення температури тіла не є ознакою синдрому подразненого кишківника. Висока температура і супутні симптоми дисфункції кишківника можуть вказувати на інші захворювання шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастрит, виразковий коліт, хворобу Крона, ентерит.

2. Нервовий шлунок чи синдром подразненого кишківника?

Нервовий шлунок — це психосоматична форма запалення шлунка, що виникає через стрес, емоційне напруження, тривогу чи страх, а також на тлі панічних атак. Нервовий шлунок і синдром подразненого кишківника мають схожі симптоми: біль у животі, розлад дефекації, відчуття розпирання у шлунку та кишківнику.

Відмінними ознаками запалення шлунка є печія і гіркота в роті, оскільки збільшується його кислотність. Проте точно відрізнити нервовий шлунок від синдрому подразненого кишківника може гастроентеролог після діагностики.

3. Що пити за синдрому подразненого кишківника?

За синдрому подразненого кишківника можна пити чисту негазовану воду, несолодкий чорний або зелений чай, компоти з дозволених ягід (наприклад, полуниці, журавлини, смородини). Категорично заборонені алкогольні напої, енергетики, кава, пакетовані соки та газована вода.

4. Що не можна їсти при синдромі подразненого кишківника?

При синдромі подразненого кишківника не можна їсти продукти з високим вмістом жирів і погано засвоюваними вуглеводами (солодкі напої, кондитерські солодощі, льодяники). За СРК також заборонені продукти, що викликають метеоризм і подразнюють слизову оболонку кишківника (наприклад, спеції, маринади).

Продукти харчування при синдромі подразненого кишківника 

Продукти

Заборонені

Дозволені

М'ясні продукти

качка, гуска, сало

нежирна свинина, кролик, індичка, яловичина

Риба

лосось, сардини, оселедець

минтай, хек, судак

Молочні продукти

незбиране молоко, жирний кефір або йогурт, м'які сири

безлактозні молочні продукти, твердий сир

Фрукти

яблука, сливи, груші, персики

банани, апельсини, полуниця

Овочі

сирі овочі, білокачанна капуста в будь-якому вигляді

морква, картопля, кабачок, броколі, гарбуз у відвареному вигляді 

Каші

пшенична, манна, перлова

гречана, пшоняна, рисова, вівсяна

Яйця

смажені яйця

відварені яйця

Солодощі

кукурудзяний сироп, кондитерські вироби, шоколад

курага, чорнослив, джем із полуниці, пастила, мед (у помірній кількості)

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Синдром подразненого кишківника: симптоми, причини та лікування
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.
Синдром подразненого кишківника: симптоми, причини та лікування
Стаття перевірена: Орленко Дмитро Борисович
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 рік тому
Добрий день! Які фрукти заборонені за синдрому подразненого кишківника, чи можна їсти банан?
Відповісти
Добрий день. Фрукти з високим вмістом фруктози (наприклад, яблука, сливи, персики, виноград) можуть посилювати симптоми синдрому подразненого кишківника, тому від них слід відмовитися. Банани за СРК дозволені. Крім того, банани багаті на клітковину, тому їх вживання корисне за схильності до закрепів.
Марія 1 рік тому
Доброго дня, скажіть, які обмеження в харчуванні за синдрому подразненого кишківника, які каші можна їсти?
Відповісти
Добрий день. Слід надавати перевагу рисовій, гречаній, вівсяній, пшоняній, кукурудзяній кашам, приготованим на воді або безлактозному молоці (соєвому, мигдальному, кокосовому). За схильності до закрепів краще відмовитися від рису, оскільки він має закріплювальні властивості.
Дар'я 1 рік тому
Добрий день! Як довго може бути синдром подразненого кишківника?
Відповісти
Добрий день. Синдром подразненого кишківника є хронічним захворюванням, якого не можна повністю позбутися, але в разі дотримання дієти, режиму харчування та своєчасного лікування можна досягти тривалої ремісії без загострень. Період СПК без лікування та дієти може тривати від кількох місяців до кількох років із нападами від одного разу на тиждень.
Наталія 1 рік тому
Добрий день! Чи є домашні засоби для лікування синдрому подразненого кишківника? Які трави можна пити за синдрому подразненого кишківника?
Відповісти
Добрий день. Народна медицина для лікування синдрому подразненого кишківника неефективна і може спровокувати ускладнення за наявності супутніх захворювань. Відвари лікарських трав можуть застосовуватися в терапії СПК, але їх необхідно приймати за призначенням лікаря.
Михайло 1 рік тому
Скажіть, будь ласка, які ліки приймати за синдрому подразненого кишківника?
Відповісти
Доброго дня. При синдромі подразненого кишківника необхідно приймати препарати, виходячи з причин захворювання і його симптоматики. Тому для діагностики та призначення схеми лікування потрібно звернутися до лікаря. Крім того, медикаментозної терапії для лікування синдрому подразненого кишківника недостатньо, важливо дотримуватися спеціальної дієти.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!