Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Як вводити прикорм дитині?

Як вводити прикорм дитині?
Читати 9 хвилин | Створено: 23 червня 2022 | Оновлено: 30 травня 2023 | 360254 360254
1

Правила і схеми введення прикорму

Грудне вигодовування є основою харчування дітей першого року життя. У перші шість місяців дитини материнське молоко здатне задовольнити всі потреби немовляти в енергії та поживних компонентах. Альтернативою грудного молока в цей період життя може бути тільки штучне вигодовування за допомогою збалансованої суміші.

У чотири-шість місяців грудного молока стає недостатньо для того, щоб забезпечити дитину необхідною кількістю білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів і калорій. У такому віці травна система стає досить зрілою для того, щоб почати перетравлювати тверду їжу, і настає час починати прикорм.

Види прикорму

Вид

Опис

Метод «BLW»

Метод прикорму, за якого немовля отримує тверду їжу (шматки овочів, фруктів, м'яса) і самостійно обирає, що і скільки воно їстиме. BLW розвиває моторику, координацію рухів, покращує апетит і допомагає дитині швидко пристосуватися до «дорослої» їжі.

Традиційний метод

Метод прикорму, за якого дитина отримує рідку їжу (зазвичай грудне молоко або молочну суміш) через пляшечку або ложку. Після того, як дитина досягає шести місяців, їй починають вводити пюре і каші.

Метод «покрокового введення»

Метод прикорма, при котором младенец постепенно знакомится с различными видами пищи. Например, сначала ребенку дают одно овощное пюре в течение недели, затем добавляют другое овощное пюре, а затем фруктовое пюре.

Метод «половинки»

Метод прикорму, за якого дитині дають половинку овоча або фрукта, щоб вона могла самостійно спробувати їхній смак.

Метод «комбінованого прикорму»

Метод прикорму, за якого немовля отримує як тверду, так і рідку їжу. Наприклад, в одному прийомі дитині дають овочеве пюре, а в іншому – молочну суміш.

Метод «мікшування»

Метод прикорму, за якого м'які та тверді продукти змішуються разом, щоб отримати густу консистенцію. Цей метод використовується для немовлят, які ще не вміють жувати і ковтати шматочки їжі.

Прикорм немовляті вводиться під контролем лікаря-педіатра. Залежно від особливостей розвитку і стану здоров'я малюка, педіатр, що спостерігає дитину на першому році життя, може дати індивідуальні рекомендації щодо термінів початку прикорму і черговості введення нових продуктів у дитячий раціон. Вводити прикорм рекомендується не раніше, ніж у шість місяців.

До моменту введення прикорму в більшості малюків формується активний харчовий інтерес. Діти починають цікавитися продуктами харчування і, повторюючи за батьками, активно тягнуть їжу в рот. Цей період є найбільш природним і сприятливим для початку знайомства дитини з продуктами харчування. Щоб процес ознайомлення з дорослою їжею проходив легко і не викликав труднощів, необхідно враховувати деякі правила введення прикорму:

  • перший прикорм пропонується здоровій дитині в хорошому настрої. Якщо немовля хворіє або вередує, початок прикорму краще відкласти на кілька днів до одужання;
  • прикорм дитині пропонується тоді, коли за режимом у немовляти має бути годування;
  • перший прикорм повинен бути доповненням до грудного вигодовування, тому дитину слід догодовувати грудним молоком або сумішшю, поступово витісняючи їжею молочні годування;
  • введення прикорму повинно бути покроковим — необхідно додавати один новий продукт за один тиждень, щоб вчасно звернути увагу на індивідуальну непереносимість продуктів харчування;
  • алергенні продукти для дитини (мед, горіхи, червону рибу, яскраво забарвлені фрукти) варто вводити після року і з особливою обережністю.

Існують різні схеми введення прикорму, на які можна орієнтуватися за введення нових продуктів харчування в раціон дитини. Існують схеми харчування дітей у віці від шести місяців до року, які передбачають введення нових продуктів за днями або за місяцями. Відповідно до сучасних рекомендацій, продукти в раціон дітей можна вводити в будь-який черговості, починаючи з половини чашки та поступово збільшуючи розмір і кількість порцій.

Внаслідок введення прикорму раціон дитини поступово розширюється. Немовля знайомиться з новими смаками та текстурами продуктів, вчиться тримати столові прибори та жувати їжу. Харчування дитини в рік уже повністю складається з прийомів дорослої їжі. Необхідна кількість енергії та поживних речовин однорічна дитина повинна отримувати з продуктів харчування. Грудне вигодовування після року може тривати за бажанням мами.

2

Раннє введення прикорму

Ранній прикорм — це прикорм, який вводиться дітям до 6 місяців. Важливо пам'ятати, що в цей період розвитку травна система немовляти ще не готова до прийняття продуктів харчування.

Слід знати, що найкращим продуктом харчування немовляти є материнське молоко, а за відсутності грудного вигодовування — адаптована молочна суміш. За виникнення неспокою, що дитина не наїдається, вередує після їжі або погано набирає вагу, не слід самостійно починати прикорм — необхідно проконсультуватися з дитячим гастроентерологом з питань вигодовування немовляти.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

3

Пізнє введення прикорму

Пізній прикорм — це прикорм, який починають у віці після 6 місяців. Важливо пам'ятати, що після пів року материнське молоко (або молочна суміш) уже не здатні повністю заповнити потреби дитячого організму в поживних речовинах, мікроелементах і вітамінах, необхідних для гармонійного фізичного і розумового розвитку. Залишаючись без прикорму, немовля розвивається в умовах дефіциту заліза, цинку, незамінних амінокислот, навіть якщо воно наїдається грудним молоком.

Іноді причиною пізнього введення в раціон дитини нових продуктів є те, що дитина відмовляється від прикорму. Розв'язанням проблеми в даному випадку може стати активне залучення немовляти до дорослого столу. Необхідно залучати дитину до дорослих прийомів їжі та підтримувати виниклий інтерес до продуктів. Слід також спробувати різні продукти для прикорму, щоб визначитися, що саме до смаку вашому немовляті. Якщо дитина не почне проявляти інтерес до їжі, важливо проконсультуватися з педіатром.

4

З чого почати перший прикорм?

Єдиної думки про те, з яких саме продуктів слід починати прикорм, не існує. Прикорм, як правило, починають з овочевого пюре. Як перший продукт харчування для дитини можна використовувати кабачок. Овочеве пюре доводять до однорідної консистенції та остуджують до температури тіла. У той час, коли у немовляти за розкладом повинно бути годування і дитина виглядає зголоднілою, замість грудного молока або суміші мама пропонує дитині овочеве пюре. Починати слід з однієї ложки, після чого дитину догодовують звичним способом (грудним молоком або сумішшю).

Починати прикорм також можна з безмолочних каш (гречаної, вівсяної, рисової). Вводити каші в прикорм насамперед рекомендують немовлятам, які погано набирають вагу або не наїдаються грудним молоком. Це пов'язано з тим, що каші більш ситні у порівнянні з овочевим пюре.

Популярна в інтернеті схема прикорму за Комаровським рекомендує насамперед вводити в раціон немовлят кисломолочні продукти. Про доцільність даної схеми харчування варто проконсультуватися з педіатром.

З початком прикорму слід особливо уважно стежити за станом дитини, звертаючи увагу на можливі висипання на шкірі, біль у животі, випорожнення. Якщо виникають будь-які скарги на тлі прийому нового продукту, слід відкласти його введення в прикорм на більш пізній термін, а також проконсультуватися з лікарем.

5

Введення овочевого і фруктового пюре в харчування дитини

Овочевий прикорм часто є першим дорослим продуктом, який додають у раціон дітей. Як перші овочі немовлятам пропонують кабачок, цвітну капусту, броколі, моркву. Усі овочі вводяться в прикорм термічно обробленими у вигляді овочевого пюре. Поступово з розвитком навички жувати їжу дітям починають пропонувати овочевий суп з дрібно нарізаними овочами, відвареними до м'якої консистенції. Суп для прикорму часто пропонується дитині в обід і поступово витісняє денне годування грудним молоком або сумішшю.

Фруктове пюре слід вводити в раціон після введення овочів. Для приготування дитячого пюре підходять фрукти неяскравих кольорів (яблуко, банан, персик). Яскраво забарвлені (червоні) ягоди та фрукти рекомендується вводити в раціон в останню чергу, тому що вони здатні спровокувати алергію.

6

Введення каш у дитячий раціон

Каші є джерелом складних вуглеводів і харчових волокон. Для прикорму малюка можна використовувати як спеціальні каші для дитячого харчування, так і подрібнені крупи. Каші для прикорму можуть бути молочними чи безмолочними. Насамперед у раціон немовлят вводяться круп'яні каші (гречана, рисова), далі — злакові (вівсяна, пшенична).

7

М'ясні страви в дитячому прикормі

М'ясо є джерелом білків з високим вмістом незамінних амінокислот і мікроелементів, включаючи залізо, тому необхідне в раціоні дитини. М'ясо в прикорм вводиться в подрібненому вигляді. Риба в прикорм вводиться в останню чергу не раніше, ніж у десять місяців.

Вегетаріанський прикорм передбачає, що дитина не буде отримувати м'ясо та інші продукти тваринного походження. За введення вегетаріанського прикорму слід забезпечити дитині надходження необхідних білків і мікроелементів (насамперед заліза), використовуючи продукти прикорму (каші), збагачені мінералами та амінокислотами. Підбирати продукти для вегетаріанського прикорму слід спільно з лікарем-педіатром.

8

Кисломолочні продукти для маленької дитини

Кисломолочні продукти є важливим джерелом повноцінного білка (що містить усі необхідні амінокислоти) і кальцію. Першим з кисломолочних продуктів у прикорм вводиться сир. Сир для прикорму можна готувати самому, купувати продукт, призначений для дітей до року, або замовляти на дитячій кухні. Пізніше в раціон дитини вводяться кефір і йогурт. Дитині слід давати кисломолочні продукти без добавок і підсолоджувачів.

Період введення прикорму — важливий і відповідальний етап у розвитку немовляти. Щоб цей період пройшов легко як для дитини, так і для батьків, необхідно вивчити правила прикорму і не боятися ставити педіатру питання.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Як вводити прикорм дитині? - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Як вводити прикорм дитині?
Лікар педіатр. Вища категорія.
Як вводити прикорм дитині?
Лікар-педіатр. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Наталія 5 місяців тому
Добрий день, я годувала грудьми два місяці, після чого ми повністю перейшли на суміш. Уже зовсім скоро ми будемо починати вводити прикорм доньці. Тому я до вас із таким запитанням: як поєднувати суміш і прикорм?
Відповісти
Добрий день, поєднання суміші та прикорму залежить від віку дитини та її потреб. Введення прикорму має починатися після 6 місяців, коли малюк уже готовий до звичайного харчування. На початку прикорму рекомендується зберігати основний обсяг суміші, а прикорм вводити поступово, починаючи з одного прийому їжі на день і збільшуючи його поступово. Під час вибору продуктів для прикорму слід звертати увагу на їхню якість і безпеку, а також дотримуватися рекомендацій педіатра.
Катерина 6 місяців тому
Здрастуйте, через три дні будемо робити дитині планове щеплення. Через скільки можна давати новий прикорм після щеплення? І чи є взагалі взаємозв'язок між вакцинацією і введенням нових продуктів у раціон малюка?
Відповісти
Здрастуйте, після щеплення дитині можна давати новий прикорм відразу ж, якщо немає протипоказань з боку лікаря. Вакцинація і введення нових продуктів у раціон малюка не мають прямого взаємозв'язку. Однак після щеплення рекомендується стежити за станом дитини і, за необхідності, консультуватися з педіатром для отримання рекомендацій щодо харчування та догляду за дитиною після вакцинації.
Олена 7 місяців тому
Добрий день, синові 6,5 місяців, плануємо почати прикорм наступного тижня. Скільки разів і о котрій годині давати прикорм? Чи потрібно, щоб це був один і той самий час щодня, чи можна чергувати?
Відповісти
Добрий день, введення прикорму краще починати з одного прийому їжі на день. Поступово можна збільшувати кількість прийомів їжі до двох-трьох разів на день залежно від потреб дитини. Що стосується часу прийому їжі, немає суворих правил, і можна чергувати час, щоб відповідати розкладу дитини та забезпечити комфорт і зручність як для дитини, так і для батьків.
Ольга 8 місяців тому
Здрастуйте, моєму малюкові всього два з половиною місяці і вводити прикорм ще рано. Але я б хотіла зібрати інформацію заздалегідь, щоб пізніше було менше труднощів і проблем. Підкажіть, що буде, якщо неправильно ввести прикорм? Чим це загрожує?
Відповісти
Добрий день, неправильне введення прикорму може мати негативні наслідки для здоров'я дитини. Якщо прикорм вводиться занадто рано або неякісними продуктами, це може призвести до проблем із травленням, алергічних реакцій, нестачі поживних речовин і підвищеного ризику зараження харчовими інфекціями.
Анна 8 місяців тому
Добрий вечір, у мене подруга спробувала блв-прикорм із донькою і залишилася задоволена. Раніше я боялася давати шматочки дитині, бо думала, що вона може вдавитися або буде ковтати шматками, але зараз я хочу спробувати. З чого почати блв-прикорм?
Відповісти
Добрий вечір, при введенні БЛВ-прикорму важливо починати з продуктів, які зазвичай добре переносяться дітьми і не є алергенами. Чудовим варіантом для початку можуть бути м'які овочі та фрукти (наприклад, броколі, солодка картопля, банани або авокадо), які можна запропонувати у формі тонко нарізаних смужок або часточок. Поступово вводьте нові продукти, слідкуйте за реакцією дитини та консультуйтесь із педіатром, аби переконатись у правильності вибору та введення їжі.
Ірина 8 місяців тому
Добрий день, дитині майже сім місяців, ми пробуємо давати їй різні пюре з овочів, фруктів і навіть додавали трохи курки, але нічого не допомагає. Вона все випльовує, здається, що їй несмачно. Чому дитина не хоче їсти прикорм?
Відповісти
Здрастуйте, дитина може не хотіти їсти прикорм з різних причин, включно з недостатньою готовністю, зміною смакових уподобань або можливою алергією чи непереносимістю до певних продуктів. Важливо бути терплячим, пропонувати різноманітні варіанти харчування і за необхідності звернутися до педіатра для консультації.
Мирослава 8 місяців тому
Доброго дня, моїй доньці п'ять місяців, педіатр каже, що вона розвивається дуже швидко, і можна пробувати вводити прикорм. Ми вибрали традиційний прикорм, оскільки вона ще маленька (блв випробуємо через кілька місяців). Як вибрати ложку для прикорму? На що потрібно звернути увагу під час купівлі ложки?
Відповісти
Добрий день, важливо, щоб ложка була виготовлена з безпечних матеріалів (наприклад, силікону або пластику) без вмісту шкідливих хімічних речовин. Оптимальний розмір ложки має бути зручним для дитини, не надто великим, щоб уникнути небезпеки захлинання, і не надто маленьким, щоб полегшити годування. Також варто обирати ложку з плавними краями та без гострих кутів, щоб не пошкодити ніжні ясна та ротову порожнину малюка.
Світлана 8 місяців тому
Добрий день, дитині 6 місяців, є три зуби, тому ми почали поступово вводити прикорм. Починали з пюре з овочів і фруктів. Цього тижня давали курку і яйце, проте вже як пару днів у сина невеликий висип на тілі. Скажіть, який вигляд має висип на прикорм? Якого він кольору, розміру і де зазвичай розташований?
Відповісти
Доброго дня. опис висипу може варіюватися залежно від типу алергічної реакції. Зазвичай висип може бути червоним, рожевим або білим, розміром від дрібних цяток до великих ділянок. Він може з'являтися на обличчі, шиї, тілі, руках і ногах. Якщо в дитини з'явився висип після введення нових продуктів, рекомендується звернутися до педіатра для діагностики та отримання рекомендацій щодо харчування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!