Logo
0 800 30 11 77

Чому виникає важкість внизу живота і що з нею робити

Чому виникає важкість внизу живота і що з нею робити
Читати 7 хвилин | Створено: 2 лютого 2022 | Оновлено: 2 лютого 2022 | 772005 772005
Важкість внизу живота може виникати через тимчасові зміни чи збої в роботі організму або може бути симптомом захворювань внутрішніх органів.

У нижній частині живота розташовані органи шлунково-кишкового тракту, сечовидільної та репродуктивної систем. Больові або дискомфортні відчуття внизу живота можуть бути симптомом захворювань органів черевної порожнини, малого таза або вад опорно-рухового апарату. Також відчуття важкості внизу живота може бути ознакою тимчасових змін або збоїв в роботі організму, наприклад, після переїдання, вживання жирної та смаженої їжі, алкогольних напоїв. З дискомфортом у нижній ділянці живота часто стикаються жінки під час місячних та у клімактеричний період.

Болі у животі, спричинені нормальними фізіологічними процесами в організмі, відчуваються короткочасно (понад 2–3 дні). Навіть за слабого хронічного болю в животі необхідно звернутися до лікаря за консультацією, оскільки будь-який біль вказує на порушення в роботі організму.

Важкість внизу живота з погляду гінекології

Регулярні і короткочасні тягнучі відчуття внизу живота у жінок можуть бути фізіологічними проявами норми: під час місячних, овуляції, вагітності, менопаузи. Дисменорея (помірний тягнучий біль внизу живота) є основним симптомом передменструального синдрому. Спазми в нижній частині живота спричиняються скороченням матки та можуть з'явитися напередодні менструації та продовжуватися кілька днів.

Навіть незначні тягнучі болі в нижній частині живота, які тривають довго (понад 1–2 тижні), вимагають діагностики для попередження розвитку гінекологічних патологій. З колючим болем у животі та супутніми симптомами (нехарактерними виділеннями, ознобом підвищеною температурою тіла) необхідно чим швидше звернутися до гінеколога. Тягнучий біль у животі у жінок може вказувати на розвиток таких гінекологічних захворювань:

  • запалення матки та її придатків (фалопієвих труб та яєчників);
  • кісту яєчників (доброякісне утворення яєчників);
  • міому матки (новоутворення в порожнині матки);
  • ендометріоз (патологічне розростання слизової оболонки матки).

Важкість в животі та попереку в середині менструального циклу може вказувати на позаматкову вагітність. Також приводом записатися до гінеколога на консультацію є регулярний ниючий біль або тяжкість внизу живота після сексу, оскільки він може сигналізувати про наявність патологій органів малого тазу, запальних захворювань статевих органів (вульвіт, вульвовагініт, ендометрит) або статевих інфекцій (ІПСШ).

Важкість внизу живота під час вагітності

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Важкість внизу живота у жінок під час вагітності з'являється через збільшення матки, яка тисне на сусідні органи (кишківник, сечовий міхур, нирки) та зміщує їх. Помірні тягнучі відчуття під час вагітності без супутніх симптомів (колючих і переймоподібних болів, кров'янистих виділень, підвищеної температури тіла) є нормою і вимагають лише дотримання загальних рекомендацій гінеколога: дотримуватися здорового та збалансованого харчування з достатньою кількістю вітамінів і мінералів, виключити продукти, які спричиняють підвищене газоутворення, помірно займатися фізичною активністю, наприклад, гуляти на свіжому повітрі.

Як правило, відчуття важкості внизу живота виникає на ранніх термінах вагітності внаслідок гормональної перебудови організму та розтягування стінок матки. На пізніх термінах вагітності (у третьому триместрі) біль в животі та попереку можуть спричиняти рухи плода та перебудова тазових кісток.

Загальний стан та самопочуття жінки під час вагітності контролює лікар акушер-гінеколог. Якщо біль в животі посилюється або з'являються кров'янисті виділення, необхідно звернутися до гінеколога для запобігання перериванню вагітності.

Важкість внизу живота в чоловіків

Важкість внизу живота у чоловіків може бути спровокована декількома причинами: урологічними захворюваннями, патологіями органів шлунково-кишкового тракту або вадами кістково-м'язового апарату. Причини важкості в животі у чоловіків:

  • запальні захворювання органів сечостатевої системи: простатит, уретрит, цистит;
  • аденома простати (патологічне розростання тканин передміхурової залози);
  • кіста яєчок;
  • статеві інфекції (ЗПСШ);
  • сечокам'яна хвороба;
  • пахова грижа.

Поява болючих відчуттів свідчить про патологічний процес в організмі, тому варто звернутися до терапевта за консультацією. Терапевт призначить дослідження (УЗД органів малого таза та черевної порожнини) та лабораторні аналізи (сечі, крові), щоб визначити причини болю та виявити патології.

Відчуття важкості внизу живота та проблеми зі ШКТ

Відчуття важкості внизу живота може вказувати на проблеми зі шлунково-кишковим трактом, наприклад, патології шлунка, кишківника, підшлункової залози або жовчного міхура. Щоб з’ясувати, чи є захворювання ШКТ, необхідно звернутися до лікаря для діагностики, яка включає гастроскопію, УЗД органів черевної порожнини, аналізи крові та калу.

Важкість внизу живота після їди та почуття розпирання виникає на тлі захворювань кишківника (виразковий коліт, ентерит, дисбактеріоз). Як правило, патології кишківника супроводжуються здуттям живота (метеоризмом) та розладом випорожнення. Метеоризм виникає через накопичення газу в шлунково-кишковому тракті та завдає людині дискомфорт. Лікування метеоризму призначає гастроентеролог за результатами обстеження.

Спазмами внизу живота можуть супроводжуватися захворювання шлунку та підшлункової залози. Відчуття важкості та дискомфорту в шлунку з'являється на ранніх стадіях розвитку гастриту (запалення слизової оболонки шлунка) або панкреатиту (запалення підшлункової залози).

Зв'язок між тяжкістю внизу живота та захворюваннями сечовидільної системи

Важкість внизу живота у чоловіків і жінок може вказувати на проблеми з сечовидільною системою на ранніх стадіях. Патології сечовивідних шляхів і нирок, що супроводжуються тягнучим болем внизу живота:

За важкості внизу живота та порушення сечовипускання (утрудненого, болісного, прискореного спорожнення) необхідно записатися на консультацію до уролога.

Інші причини важкості внизу живота

Важкість внизу живота можуть спричиняти не тільки патології внутрішніх органів, а й вади в кістково-м'язової системі. Причини тягнучого болю в животі:

  • патології попереково-крижового відділу хребта (остеохондроз, остеоартрит);
  • варикозне розширення вен у ділянці малого таза;
  • міжхребцеві грижі, протрузії

Тягнучий біль в животі може з'явитися після підіймання важких предметів або надмірних фізичних навантажень на прес, в результаті яких відбувається розтяг черевної порожнини або розриви м'язових волокон.

Що робити, якщо тягне низ живота?

Важкість внизу живота може бути ознакою патологічного процесу в органах шлунково-кишкового тракту, сечовидільної та репродуктивної систем. Для визначення причини дискомфорту та болючих відчуттів у нижній частині живота необхідно звертатися до терапевта для консультації та обстеження.

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Чому виникає важкість внизу живота і що з нею робити - Катвицька Дар‘я Іванівна
Катвицька Дар‘я Іванівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чому перед місячними відчувається тяжкість внизу живота?

Тягнучий біль внизу живота перед місячними є фізіологічною нормою для жінки, якщо вони регулярні та помірні. Низ живота тягне через скорочення матки, що відторгає ендометрій, а також через зміни в гормональному фоні (зниження прогестерону та коливання естрогену).

2. Чому під час вагітності відчувається тяжкість внизу живота?

Важкість внизу живота під час вагітності обумовлена збільшенням матки у розмірах та гормональною перебудовою в організмі жінки. Помірні тягнучі відчуття в животі й попереку у вагітної жінки без супутніх симптомів (кров'янистих виділень, набряків, різкого болю) є нормою і вимагають лише контролю та дотримання загальних рекомендацій гінеколога.

3. Як позбутися важкості внизу живота?

Помірна важкість внизу живота є нормою у жінок в період менопаузи, під час місячних та під час вагітності. В інших випадках тяжкість у животі може бути ознакою захворювань органів черевної порожнини та малого таза. Щоб позбутися важкості внизу живота, потрібно виявити її причину, звернувшись до лікаря. Самолікування під час болю в животі є неприпустимим і може мати небезпечні наслідки. Також не можна приймати знеболювальні препарати, без призначення лікаря, оскільки це ускладнить діагностику і може спричинити ускладнення.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Чому виникає важкість внизу живота і що з нею робити
Лікар-терапевт.
Чому виникає важкість внизу живота і що з нею робити
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Діана 2 тижні тому
Доброго дня, другий день тягне низ живота та відчуття здуття, може це бути від тренування з тяжкою вагою? Болить постійно
Відповісти
Здрастуйте. Такі симптоми можуть бути пов'язані з фізичними навантаженнями, зокрема, з тренуванням із важкими вагами. Особливо, якщо ви не звикли до інтенсивних фізичних навантажень або нещодавно змінили режим тренувань, може виникнути важкість або біль у нижній частині живота. Однак, якщо біль триває протягом тривалого часу або супроводжується іншими симптомами, такими як нудота, блювота, біль у спині або інші незвичні відчуття, може бути доцільно звернутися до лікаря для оцінки ситуації.
Лариса 2 роки тому
Здрастуйте! Уже кілька днів тягне низ живота і постійно хочеться в туалет по-маленькому. Які ліки пропити?
Відповісти
Здрастуйте, важкість внизу живота і часте сечовипускання може вказувати на запальні процеси в органах сечовидільної системи (нирках, сечовому міхурі, сечоводах). Слід звернутися за консультацією до уролога для діагностики, щоб позбутися неприємних відчуттів і не допустити ускладнень.
Дар'я 2 роки тому
Добрий день, після вживання їжі постійно виникає відчуття переповненого живота і нудить, навіть після малої порції їжі. До якого лікаря звертатися, які здати аналізи?
Відповісти
Добрий день! Нудота і важкість внизу живота після їжі – це симптоми порушення функціонування органів шлунково-кишкового тракту. Вам потрібно записатися на консультацію до гастроентеролога, який призначить необхідні дослідження: УЗД органів черевної порожнини, гастроскопію і лабораторні аналізи.
Марина 2 роки тому
Добрий день! Тягне низ живота, як під час місячних, але до менструації ще багато часу. Був незахищений статевий акт. Тяжкість внизу живота може вказувати на вагітність?
Відповісти
Здрастуйте! Тяжкість внизу живота може вказувати на вагітність. Вам необхідно відвідати гінеколога, оскільки тягнучі болі внизу живота можуть виникати за позаматкової вагітності, гінекологічних патологій, а також статевих інфекцій.
Андрій 2 роки тому
Здрастуйте! Після вживання їжі регулярно відчуваю важкість внизу живота, яка минає через кілька годин. Яка причина цього дискомфорту?
Відповісти
Здрастуйте! Тягнучий біль внизу живота після їжі може свідчити про порушення режиму харчування (переїдання, їжа всухом'ятку, швидкий прийом їжі без ретельного пережовування), також може розвиватися внаслідок непереносимості деяких продуктів. Слід звернутися за консультацією до гастроентеролога, оскільки регулярна важкість внизу живота може вказувати на захворювання травних органів.
Микита 2 роки тому
Здрастуйте! У мене вже тиждень відчувається тягнучий біль зліва внизу живота. Що це може боліти?
Відповісти
Добрий день! У нижній лівій частині живота розташовані органи сечостатевої системи і нижній відділ кишечника. Хворобливі відчуття можуть бути симптомом урологічних захворювань або вказувати на порушення функціонування органів травлення. Необхідно терміново звернутися до терапевта для обстеження та визначення причини болю в животі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн