Logo
0 800 30 11 77

Як полегшити хворобливі місячні?

Як полегшити хворобливі місячні?
Читати 11 хвилин | Створено: 9 липня 2020 | Оновлено: 25 листопада 2022 | 397415 397415
Менструація — фізіологічне явище, з яким щомісяця стикається кожна жінка репродуктивного віку.

У деяких щасливиць критичні дні супроводжуються лише невеликим дискомфортом і не заважають повсякденному життю. Але досить багато жінок страждають від болю внизу живота різної інтенсивності.

Хворобливі відчуття напередодні та під час менструації характерні для порушення менструального циклу, яке називають дисменореєю або альгоменореєю. Такі приступи болю виснажують нервову систему, знижують працездатність і обмежують можливість жінки вести звичний образ життя, тому терпіти їх не слід.

Які симптоми можуть бути під час менструації?

Біль у нижній частині живота – найпоширеніший симптом хворобливих місячних. Але часто менструація супроводжується цілою низкою інших хворобливих симптомів, які відомі усім як передменструальний синдром (ПМС) та включають:

  • підвищення емоційної чутливості, дратівливість, плаксивість, безсоння та інші психічно-емоційні розлади;
  • нудоту, озноб, здуття живота, збільшення частоти сечовиділення;
  • підвищення потовиділення, відчуття сухості у роті;
  • головний біль, запаморочення;
  • оніміння кінцівок;
  • набряки;
  • біль в області попереку та в суглобах.

Що таке спазми при місячних?

Однією з основних причин виникнення неприємних відчуттів внизу живота у жінок під час місячних є менструальні спазми – сильні скорочення м’язової стінки матки (міометрію). Скорочення мускулатури органу під час менструації можуть мати фізіологічне походження. Вони дозволяють більш ефективно вивести з порожнини матки залишки відмерлої внутрішньої оболонки органу – ендометрію.

Ендометрій – це та частина маточної стінки, в яку імплантується запліднена яйцеклітина і яка забезпечує живлення ембріона у перші дні розвитку. Коли запліднення не відбувається, жіночий організм починає виділяти речовини (простагландини), які викликають звуження судин у ендометрії, що призводить до його відмирання. Саме тоді у жінки починається менструація. Якщо цей процес супроводжується болем, лікарі говорять про дисменорею.

Чому болить живіт під час місячних?

Причини болю внизу живота під час місячних можуть бути різними, тому дисменорею поділяють на «первинну» та «вторинну». При первинній або фізіологічній альгоменореї больові відчуття виникають на фоні збільшення рівня певних гормонів. Ті ж речовини (простагландини), які викликають спазм судин у матці, збільшують чутливість рецепторів до болю, тому жінки з низьким больовим порогом можуть відчувати сильний дискомфорт. Крім того, гормони, які регулюють скорочення м’язів матки, також впливають і на мускулатуру кишечника, спазм якої може стати додатковим джерелом болю у животі при менструаціях.

Первинна дисменорея часто виникає у дівчат в період статевого дозрівання, коли гормональний фон дуже нестабільний. Вторинна альгоменорея виникає частіше у зрілих жінок, як симптом іншого захворювання.

Менструальний біль – це нормально?

Больові відчуття при менструаціях вважаються нормальними, якщо виникають на фоні первинної дисменореї, тобто не є наслідком будь-якого захворювання. Інтенсивність такого болю залежить від рівня простагландинів в організмі та індивідуальної чутливості жінки.

При вторинній дисменореї біль виникає як результат порушення у роботі статевої або ендокринної систем. Больові відчуття в такому разі мають патологічну природу, вони можуть бути досить сильними, щоб призвести до тимчасової втрати працездатності. Вторинна альгоменорея може бути результатом:

  • ендометріоза;
  • запальних захворювань органів малого тазу;
  • виникнення новоутворень в органах репродуктивної системи;
  • розширення тазових вен;
  • виникнення спайок після хірургічних втручань;
  • позаматкової вагітності;
  • звуження каналу шийки матки.

Чому під час місячних сильно болить поперек?

Больові відчуття у попереці при менструаціях можуть виникати внаслідок фізіологічних та патологічних причин. Біль у попереці при місячних, як і в животі, часто виникає через скорочення матки та збільшення чутливості рецепторів до болю через підвищення рівню простагландинів та гормону естрогену. Особливо сильно біль у попереці під час критичних днів відчувають жінки, у яких матка відхилена назад. Також болі у спині при місячних можуть виникати через:

  • порушення функції щитовидної залози;
  • ендометріоз;
  • прогестеронову недостатність;
  • пухлини в яєчниках та матці;
  • запалення та набряки органів малого тазу;
  • порушення роботи нирок;
  • порушення водно-сольового балансу організму.

Причини головного болю при менструації

Механізми виникнення головного болю під час місячних не досліджені до кінця. Але багато лікарів пов’язують больові відчуття з коливаннями жіночого гормонального фону. Гіпотезу підтверджує збільшення частоти нападів мігрені у жінок в період менструації, а також майже повну відсутність випадків мігрені серед дівчат, що не досягли віку статевого дозрівання. В міжнародній класифікації головних болей мігренозні приступи, які виникають за 2 доби до початку місячних, а також протягом 3 днів після їх початку, виділяють у окреме захворювання — менструальну мігрень.

Також причиною головного болю при місячних може стати анемія. Втрата крові, хоч і невелика, та зниження рівня гемоглобіну, при дефіциті заліза у раціоні жінки призводить до погіршення здатності еритроцитів транспортувати кисень. Через недостатнє забезпечення клітин мозку киснем і виникає головний біль.

Чи можна пити таблетки від болю при менструації?

Лікування дисменореї полягає у полегшенні її симптомів шляхом впливу на механізми, що призводять до виникнення больових відчуттів при місячних, тому жінки можуть тамувати сильний біль знеболюючими пігулками. Високу ефективність при лікуванні менструального болю показують нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ), такі як: ібупрофен, напроксен, німесулід, кетопрофен. Вони пригнічують дію фермента циклооксигенази, який приймає участь у виробленні простагландинів, одночасно зменшуючи спазм м’язів маточної стінки та кровоносних судин та знижуючи подразливість больових рецепторів.

Але не варто приймати НПЗП, якщо ви маєте протипоказання (відчуваєте нудоту, болі в області шлунку, маєте діагностовані захворювання шлунково-кишкового тракту або шлунково-кишкову кровотечу в анамнезі). У разі, якщо НПЗП протипоказані або не допомагають, можна спробувати зменшити больові відчуття за допомогою парацетамола, але варто пам’ятати, що його ефективність у лікуванні менструального болю не доведена.

Самолікування безрецептурними знеболювальними препаратами – це тимчасова та ненадійна міра полегшення менструального болю. Для призначення ефективного та безпечного лікування дисменореї необхідно звернутися до лікаря.

Як полегшити біль при менструаціях?

Існують методи запобігання виникненню болю при місячних, які не включають прийом лікарських засобів, але довели свою ефективність.

Як зменшити біль під час місячних?

Як зменшити біль під час місячних?

Щоб зменшити прояви дисменореї, жінці слід:

  • включити в раціон продукти, багаті на омега-3 жирні кислоти (рибу, горіхи), що зменшують вироблення простагландинів;
  • вживати продукти багаті вітамінами В1, В6, магнієм та кальцієм (капусту, гречану, ячневу, вівсяну каші, банани, печінку, бобові);
  • обмежити вживання кофеїну з напоями (до 300 мг в день), так як він обезводнює організм, звужує кровоносні судини та посилює спазми;
  • пити достатньо води;
  • забезпечити помірні фізичні навантаження навіть під час критичних днів для покращення кровотоку;
  • не відмовлятися від сексу (лише з презервативом) або займатися мастурбацією, так як під час оргазму виділяються ендорфіни — речовини, які зменшують відчуття болю та викликають відчуття задоволення. Крім того, вироблення ендорфінів у матці може зменшити продукцію простагландинів, що також зменшує больові відчуття;
  • приймати теплий душ, класти на живіт грілку. Прикладання тепла сприяє розслабленню мускулатури, покращує місцевий кровообіг. Але теплові процедури протипоказані жінкам, у яких є схильність до рясних менструацій або ризик кровотечі.

У випадку первинної дисменореї болі при менструації можуть пройти самі з часом або після народження декількох дітей. Але варто пам’ятати, що будь-які домашні методи лікування можуть допомогти тільки, якщо больові відчуття виникли не на фоні захворювання органів малого тазу.

Що робити при хворобливих менструаціях?

Біль під час менструації може бути як фізіологічним, так і свідчити про розвиток патологічного процесу в організмі. При виникненні больових відчуттів внизу живота та у спині при місячних, жінці слід уважно стежити чи змінюється інтенсивність болю,  періодичність усього менструального циклу або його окремих фаз, чи не з’являються болі в області малого тазу в інший час та чи не супроводжується їх виникнення іншими симптомами.

Будь-які відхилення у менструальному циклі або сильні больові відчуття варто обговорити з гінекологом. Адже при хворобливих менструаціях найважливіше виявити причину нездужання, щоб підібрати ефективне лікування.

При хворобливих менструаціях звертатися до лікаря?

Хоча біль при менструації може мати фізіологічну природу і не становити загрози для здоров’я жінки, самостійно визначити його причину неможливо, тому при хворобливих місячних потрібно звертатися до гінеколога. Якнайшвидше відвідати лікаря необхідно при:

  • збереженні сильного болю в області малого тазу навіть після закінчення критичних днів;
  • появі висипань, діареї, підвищенні температури під час менструації;
  • збільшенні тривалості місячних або об’єму виділень;
  • появі хворобливої менструації, якщо раніше критичні дні були безболісними;
  • супроводження болю в області низу живота появою проблем з травленням (виявлення крові у калі та ін.)

При зверненні гінеколог збере анамнез та проведе всі необхідні процедури для виявлення причини хворобливих місячних та її усунення. Крім опитування пацієнтки, лікар проводить фізикальний огляд, а також може призначити:

  • УЗД для оцінки стану матки та оточуючих органів. УЗД дозволяє помітити структурні зміни в тканинах органів, виявити кістозні та опухолеві новоутворення, з високою точністю діагностувати ендометріоз;
  • тест на вагітність;
  • цитологічний та бактеріологічний аналіз виділень із шийки матки та ін.

При відсутності видимих причин дисменореї до діагностики можуть залучатися ендокринолог, уролог, гастроентеролог. Після встановлення природи хворобливих місячних, лікар може призначити знеболювальні, комбіновані оральні контрацептиви, фізіотерапевтичні процедури. У разі вторинної альгоменореї також призначається лікування основного захворювання.

Незалежно від причини болю при менструації, не потрібно його терпіти. Декілька візитів до гінеколога допоможуть забути про проблему і насолоджуватися життям навіть у критичні дні.

Гінекологія в ОН Клінік Кропивницький

Як полегшити хворобливі місячні? - Смирна Ірина Григорівна
Смирна Ірина Григорівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна робити масаж живота при хворобливих місячних?

Масаж під час місячних може зменшити біль, проте робити його має гінеколог. Масування передбачає натискання на певні точки, тому неправильні рухи можуть призвести до посилення дискомфорту та больових відчуттів. Для зняття болю під час місячних можна використовувати тепло (грілку чи теплий душ).

2. Чому паморочиться в голові і болить живіт під час місячних?

Запаморочення і біль у животі під час місячних пов'язані з підвищеним виробленням простагландинів. Гормональні зміни в організмі збільшують скорочувальну активність матки, через що виникає спазм судин та порушується кровообіг. При сильному запаморочення під час місячних необхідно проконсультуватися з гінекологом.

3. Чи можна гріти живіт при хворобливих місячних?

Прогрівання живота або попереку за допомогою грілки, теплого душу або зігріваючих пластирів допомагає розслабити м'язи та полегшити біль та спазми. Однак при рясних місячних прогріваннях живота може призвести до посилення кровотечі (через розширення судин).

4. Як відрізнити біль перед місячними від вагітності?

При передменструальному синдромі (ПМС) спазми у животі зазвичай виникають за 24-48 годин до початку місячних. На ранніх термінах вагітності легкі спазми відчуваються у нижній частині живота чи попереку. На вагітність також можуть вказувати інші симптоми: болючість, чутливість та припухлість грудей, нудота, втома.

5. Чи можна займатися спортом під час хворобливих місячних?

При болючих місячних від важких фізичних навантажень, бігу, вправ, пов'язаних з пресом, нахилами та стрибками, рекомендується відмовитися (через ризик посилення болю в животі та збільшення кількості виділень). За наявності легких спазмів або безболісного перебігу місячних можна робити кардіотренування.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 13 оцінок
Як полегшити хворобливі місячні?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Як полегшити хворобливі місячні?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Міла 1 рік тому
Здрастуйте, а від чого бувають болісні та рясні місячні? Мене цікавлять можливі фізіологічні проблеми? Оскільки раніше в мене такої проблеми не було. І чи потрібно мені записатися на прийом до гінеколога або до якогось іншого лікаря?
Відповісти
Добрий день, причинами болісних і рясних місячних можуть бути запальні захворювання органів малого таза, ендометріоз, аденоміоз, міоми матки, цервікальний стеноз. У разі болісних місячних необхідна консультація гінеколога.
Інна 1 рік тому
Добрий вечір, мені дуже потрібна ваша порада. Як перенести болісні місячні? Знеболювальні я пити не хочу. Можливо, є якісь інші способи?
Відповісти
Здрастуйте, полегшити біль під час місячних можна за допомогою теплої ванни або грілки, фізичної активності. Лікар також може призначити знеболювальні препарати для зняття гострого болю. За необхідності гінеколог також призначає вітамін Е, омега-3 жирні кислоти, вітамін В-1 (тіамін), вітамін В-6 і добавки магнію для зменшення менструальних спазмів.
Катерина 1 рік тому
Здрастуйте, а чому не допомагають знеболювальні від болю під час місячних? Я перепробувала вже дуже багато засобів, але вони допомагають тільки від головного болю, а тяжкість і біль у животі залишаються. Що робити?
Відповісти
Добрий день, причиною того, що знеболювальні препарати не допомагають позбутися больового синдрому під час місячних, може бути неправильний підбір ліків. Знеболювальні, як і інші засоби, повинен підбирати гінеколог. Лікар, орієнтуючись на причину хворобливості місячних, підбирає препарат і його дозування.
Ганна 1 рік тому
Добрий день, у мене завжди були рясні й дуже болючі місячні, але я не думала, що це причина для занепокоєння. Але зараз вирішила перестрахуватися і пройти огляд у гінеколога. А які аналізи здати в разі болісних місячних?
Відповісти
Здрастуйте, у разі болісних місячних необхідно звернутися до гінеколога. Після збору анамнезу під час огляду лікар візьме мазок із шийки матки або піхви для перевірки виділень на флору та інфекції. За необхідності лікар призначить гінекологічні УЗД або інші аналізи.
Євгенія 1 рік тому
Здрастуйте, я завжди легко переносила місячні, без болю в животі й голові. Але зараз мені 35 років і мої місячні стали протікати важче. Чому з віком місячні болючіші?
Відповісти
Добрий день, основною причиною появи хворобливих відчуттів під час місячних є зміна рівня гормонів. Підвищення дофаміну, адреналіну, норадреналіну і серотоніну може призвести до посилення болю під час місячних. Однак для виключення патологій матки та яєчників необхідна консультація гінеколога.
Богдана 1 рік тому
Добрий вечір, я на п'ятому місяці вагітності, у мене завжди були дуже болючі місячні. Якщо болісні місячні, то які будуть пологи? Чи тут немає взаємозв'язку?
Відповісти
Здрастуйте, болючість місячних не впливає на вагітність і пологи. Ступінь і вираженість больових відчуттів під час пологів залежить від індивідуальних особливостей жінки, ваги дитини, форми тазу.
Марія 1 рік тому
Добрий день, у мене завжди дуже болючі місячні. Раніше мене це не хвилювало, але тепер я хочу стати мамою. Підкажіть, чи можна завагітніти за болісних місячних?
Відповісти
Здрастуйте, болісні місячні та вагітність не взаємопов'язані. Завагітніти можна за наявності менструального циклу, незалежно від тяжкості передменструального синдрому, мізерності або рясності місячних, тривалості менструацій.
Світлана 1 рік тому
Здрастуйте, я скільки себе пам'ятаю, у мене завжди в перші дні місячних болить живіт, а іноді й поперек. Скажіть, чому місячні болючі в перший день? Я перевірялася у гінеколога, проблем із жіночими органами у мене немає.
Відповісти
Добрий день, під час місячних підвищується рівень гормонів простагландинів, які спричиняють інтенсивні скорочення м'язів матки. Ці скорочення спричиняють біль і запалення, що призводить до менструальних спазмів у перші дні місячних.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!