Logo
0 800 30 11 77

Порушення менструального циклу і причини затримки місячних

Порушення менструального циклу і причини затримки місячних
Читати 15 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 11 листопада 2022 | 403446 403446
Кожна жінка хоча б раз у житті стикається з порушеннями менструального циклу, зокрема із затримкою місячних. Причини цих явищ можуть бути як тимчасовими та незначними, так і серйозними та потребують лікування.

Важливо постійно стежити за станом жіночого репродуктивного здоров'я і за появи перших симптомів можливих патологій звертатися до лікаря і вчасно починати лікування. Крім того, для постійного моніторингу свого здоров'я жінці необхідно знати, як правильно розрахувати менструальний цикл, які ліки на нього впливають і що може призвести до затримки місячних. Не зайвим також буде ведення календаря місячних, який дозволяє відстежувати регулярність менструального циклу.

Скільки триває менструальний цикл у жінок

Тривалість менструального циклу у жінок коливається від 21 до 35 днів. Середня тривалість циклу становить 28 днів. Нормальна тривалість менструації не повинна перевищувати 7 днів. Нормальний об'єм крововтрати становить 150 мл (не більше, ніж 4 прокладки на день).

Як правильно розрахувати менструальний цикл

Першим днем ​​циклу менструації вважається перший день місячних кровотеч, які зазвичай тривають 3-7 днів. Менструальний цикл ділиться на три фази:

  • менструальну (фолікулярну);
  • овуляторну;
  • лютеїнову.

Фолікулярна фаза починається з першого дня місячних. Під час неї розвивається фолікул (структурна одиниця яєчника), з якого повинна вийти яйцеклітина. У середньому, фолікулярна фаза триває близько 14 днів, але може тривати від 7 до 22 днів залежно від індивідуальних особливостей організму жінки.

Овуляторна фаза триває близько трьох днів. Під час неї відбувається овуляція — вихід яйцеклітини з яєчника в маткову трубу внаслідок розриву зрілого фолікула. Якщо в цій фазі сперма доходить до маткової труби, проходить крізь оболонки яйцеклітини та запліднює її, то у жінки настає вагітність.

Тривалість лютеїнової фази становить 13-14 днів. Впродовж цієї фази на місці яйцеклітини, що покинула яєчник, з'являється жовте тіло (тимчасова залоза внутрішньої секреції, яка виробляє гормон прогестерон). Жовте тіло виділяється для підготовки організму до змін, які настають внаслідок можливої ​​вагітності.

Як рахувати менструальний цикл

Щоб дізнатися тривалість свого менструального циклу, потрібно підрахувати кількість днів від початку одних місячних до останнього дня перед початком наступних місячних. Оскільки ця цифра може коливатися, слід вести підрахунки, як мінімум, протягом трьох місяців. Середнє число, виведене таким шляхом, буде середнім числом тривалості менструального циклу.

Крім кількості днів у місячному циклі, жінки часто стикаються з необхідністю розрахунку термінів овуляції. Щоб розрахувати овуляцію, використовують такі методи:

  • фолікулометрія (ультразвукове дослідження ступеня дозрівання фолікула з початку менструального циклу);
  • вимірювання базальної температури;
  • аналіз крові на прогестерон (підвищення його концентрації в крові відбувається приблизно через тиждень після овуляції);
  • тести на овуляцію.

Які ліки впливають на менструальний цикл

На менструальний цикл можуть вплинути всі ліки, що містять гормони. До таких препаратів належать, наприклад, препарати для лікування хвороб щитоподібної залози, стероїди, нейролептики та гормоновмісні спіралі. Так, затримка місячних за прийому протизаплідних таблеток може бути викликана гормональною перебудовою організму або індивідуальною непереносимістю препарату. Крім того, до порушень місячних може призвести прийом антидепресантів, ліків від тривожного розладу та інших патологій нервової системи.

Внаслідок чого може бути затримка місячних

Затримка місячних може відбуватися через вагітність, у зв'язку з емоційними та фізичними перевантаженнями організму, а також внаслідок розвитку різних патологічних процесів в організмі жінки. Якщо затримка сталася один раз і тривала не більше за п'ять днів, приводів для занепокоєння немає. Нормальними вважаються і затримки місячних у підлітків у перші два роки після їх початку (нормалізувати менструальний цикл у підлітка допоможуть правильне харчування і дотримання режиму дня).

Якщо затримки у жінки повторюються або супроводжуються симптомами інших захворювань, важливо своєчасно пройти діагностику організму і встановити причину цього явища. Так, затримка місячних, негативний тест на вагітність і білі виділення можуть говорити про молочницю (кандидоз), порушення мікрофлори, дисфункції яєчників або про інфекції, що передаються статевим шляхом.

Скільки може тривати затримка місячних

У нормі максимальна затримка місячних може тривати до п'яти днів. Але бувають і випадки більш тривалої затримки. Так, після прийому препаратів екстреної контрацепції менструація може затриматися більше, ніж на два тижні. Після припинення прийому гормональних протизаплідних препаратів менструальний цикл може приходити в норму 2-3 місяці, а після пологів — покад рік. Також важливо знати, що хворобливі місячні після затримки є нормою.

Що відбувається за затримки місячних

Затримка місячних у жінки може говорити про збої менструального циклу або про настання вагітності. За збою менструального циклу затримка менструації може супроводжуватися симптомами:

Якщо у жінки затримка місячних 2 дні і нудота, найімовірніше, це свідчить про вагітність. У такому випадку має сенс зробити тест на вагітність.

Що робити, якщо затримка місячних понад 5 днів

Якщо затримка місячних триває понад 5 днів, потрібно здати тест на вагітність. Якщо тест негативний, але жінка передбачає можливість настання вагітності, можна здати аналіз на хоріонічний гонадотропін (ХГЛ) — гормон, який починає вироблятися на 6-8 день після запліднення яйцеклітини.

Якщо рівень ХГЛ низький або не визначається, для з'ясування причин затримки місячних слід записатися на огляд гінеколога. Лікар огляне жінку, дізнається її скарги і, за потреби, призначить проведення додаткових досліджень (УЗД органів малого таза, аналізи сечі та крові). Крім того, поряд з консультацією гінеколога, діагностика може включати консультації венеролога і ендокринолога, а також відвідування відділення жіночої урології. Після діагностики для жінки будуть розроблені індивідуальна схема лікування та рекомендації, спрямовані на зміцнення жіночого здоров'я.

Причина затримки місячних, якщо немає вагітності

Найпоширенішою причиною затримки місячних є вагітність. Але порушення менструального циклу також можуть бути пов'язані з віковими змінами і рядом патологічних процесів, що відбуваються в організмі жінки. Так, основною причиною затримки місячних після 40 років є пременопауза. У період пременопаузи відбувається поступове згасання функції яєчників і менструації стають нерегулярними. Як правило, цей період починається в 45-47 років і триває, в середньому, 4-5 років.

Крім того, до причин затримки місячних належать:

  • сильний стрес;
  • різкий набір або зниження ваги;
  • надмірні фізичні навантаження (зокрема піднімання вантажів і заняття спортом);
  • гормональна контрацепція (після декількох невдалих спроб прийому препарату або його різкої відміни);
  • кіста яєчника;
  • полікістоз яєчників;
  • овуляторна аномалія (відбувається внаслідок гормональної терапії, лікування гострого запалення і емоційного потрясіння);
  • порушення обміну речовин (внаслідок неправильного харчування, а також нестачі вітамінів і мінералів);
  • гормональний дисбаланс внаслідок переривання вагітності (медичного або довільного аборту);
  • гінекологічні хвороби.

Через скільки днів після затримки місячних тест покаже вагітність

Тест на вагітність можна здавати через два тижні після передбачуваної дати овуляції. При цьому, чим раніше здається тест, тим менш точними є його результати. Найпоширенішим тестом на вагітність є стрип-смужка, на якій настання вагітності позначається двома смужками, а її відсутність — однією.

У процесі проведення тесту на вагітність досліджується наявність в сечі або крові жінки хоріонічного гонадотропіну (ХГЛ). За способом застосування тести на вагітність діляться на:

  • тест-смужки;
  • струменеві тести (в їх процесі тест необхідно кілька секунд потримати під струменем сечі);
  • планшетні тести (на спеціальну смужку, вміщену в пластиковий планшет з двома віконцями, за допомогою піпетки поміщається невелика кількість сечі);
  • електронні тести (найбільш точні, аналогічні планшетним тестів, з тією різницею, що їх результати виводяться на екран).

Яка затримка місячних вважається нормальною

У більшості випадків допустима затримка місячних може тривати до 5 днів. Тобто, наприклад, затримка місячних 10 днів є відхиленням від норми. Але після прийому гормональних контрацептивів менструація може затриматися 2-3 місяці, а після пологів - на період до року.

Що потрібно робити в разі затримки місячних

Якщо затримка місячних була короткою (до 5 днів) і сталася один раз, найімовірніше, вона має випадкових характер і немає причин для занепокоєння. У цьому випадку жінці достатньо уникати фізичних і емоційних перевантажень і дотримуватися режиму харчування і сну. Якщо ж затримки місячних відбуваються регулярно або є тривалими (понад 5 днів), жінці потрібно звернутися до лікаря.

В які дні ви можете завагітніти?

Ймовірність завагітніти найбільш висока протягом декількох днів до початку овуляції і через 24 години після її настання. Цей проміжок часу називається вікном фертильності.

Мінімальний рівень фертильності спостерігається в п'ять перших днів місячного циклу (з першого дня місячних) і в п'ять останніх днів циклу. У цей час у жінок мінімальна ймовірність завагітніти.

Скільки відновлюється менструальний цикл після пологів

За грудного вигодовування правильний менструальний цикл може відновитися вже через 2 місяці після пологів, але тільки за умови, що жінка годує дитину строго за встановленим графіком. Якщо жінка годує малюка на вимогу, то перші місячні після пологів можуть початися, в середньому, в проміжку від 4 місяців до року. У жінок, які не годують дітей грудьми, менструальний цикл, як правило, відновлюється через два місяці після пологів.

Як відновити менструальний цикл після протизаплідних таблеток

Після прийому протизаплідних таблеток менструальний цикл може відновлюватися до трьох місяців. Адже організму потрібен час на відновлення репродуктивної функції. Водночас зачаття може наступити відразу після закінчення прийому контрацептивів, але при цьому високим буде ризик мимовільного переривання вагітності у зв'язку з низьким рівнем прогестерону в організмі. Тому після прийому протизаплідних таблеток жінкам, які планують вагітність, рекомендується почекати 2-3 місяці до відновлення нормального функціонування яєчників.

Відновити менструальний цикл після прийому протизаплідних таблеток допоможуть дотримання режиму сну і відпочинку, повноцінне харчування і уникнення перевантажень організму (як фізичних, так і емоційних). Якщо протягом трьох місяців менструальний цикл не відновився, слід звернутися до лікаря.

Причинами затримки місячних після прийому гормональних контрацептивів можуть бути:

  • порушення інструкції з прийому контрацептивів в останні кілька місяців;
  • застосування екстреної контрацепції більш, ніж 1 раз за останній рік;
  • онкологічні хвороби;
  • захворювання, що передаються статевим шляхом.

Як зберегти менструальний цикл під час схуднення

Менструальний цикл може порушуватися під час схуднення. До порушень циклу призводять надмірні фізичні навантаження, занадто великий або тривалий дефіцит калорій, незбалансоване харчування і занадто низький відсоток жиру в організмі.

Щоб уникнути менструальних дисфункцій у процесі схуднення, необхідно виконувати наступні рекомендації:

  • уникати різкої втрати ваги;
  • харчуватися збалансовано;
  • включати в раціон морську рибу;
  • уникати фізичного та емоційного виснаження;
  • дотримуватися режиму сну і відпочинку.

Чому тягне низ живота

За затримки місячних може тягнути низ живота. Причинами хворобливих відчуттів можуть бути:

  • надмірні фізичні навантаження;
  • емоційне перенапруження;
  • запальні захворювання репродуктивних органів (аднексит, ендометрит);
  • переїзд в іншу кліматичну зону;
  • різка зміна розпорядку дня;
  • позаматкова вагітність;
  • переохолодження;
  • скорочення матки.

Чому з'являються висипання на шкірі під час місячних?

Приблизно за тиждень до початку менструації в жіночому організмі знижується рівень естрогенів і збільшується рівень прогестерону. Ці гормональні зміни призводять до активної роботи сальних залоз, внаслідок якої збільшується кількість шкірного сала, а це, у свою чергу, провокує появу прищів.

Поряд з гормональними причинами, до появи прищів можуть призвести:

  • стреси;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • кліматичні умови;
  • неякісні косметичні засоби.

Від чого з'являються білі, коричневі або кров'янисті виділення

Під час затримки місячних у жінки можуть з'являтися білі, коричневі або кров'янисті виділення. Виділення коричневого кольору можуть бути спровоковані неконтрольованим прийомом гормональних препаратів (наприклад, коли жінка починає приймати контрацептиви без консультації з гінекологом).

Причинами появи виділень також можуть бути:

  • запальні гінекологічні захворювання (міома, кісти яєчників);
  • хвороби шийки матки (ерозія, цервіцит).

Чи можна здавати аналізи на гормони за затримки місячних

Аналізи на гормони за затримки місячних можна здавати за призначенням лікаря. Так, для з'ясування причин порушення менструального циклу гінеколог може рекомендувати дослідження гормонального фону жінки.

Як правило, при обстеженні жінки з затримкою місячних проводяться аналізи на:

  • естрадіол;
  • прогестерон;
  • фолікулостимулювальний гормон (ФСГ);
  • лютеїнозувальний гормон (ЛГ);
  • пролактин.

Чи можуть виникати болі в грудях (молочних залозах)

За затримки місячних можуть виникати болі в грудях. Найчастіше це пов'язано з тим, що в другій фазі менструального циклу груди наливаються, що є природною ознакою наближення менструації. Але біль у грудях може бути викликана і іншими причинами:

  • вагітністю;
  • гормональним збоєм;
  • травмами грудей;
  • хворобами молочних залоз.

З чим пов'язане підвищення температури

Підвищення температури під час затримки місячних найчастіше пов'язане зі звичайним підвищенням рівня гормону прогестерону в цей період. Але температуру можуть викликати і запальні захворювання в органах малого таза. Тому якщо температура підвищена кілька днів, а місячні так і не почалися, потрібно звернутися до гінеколога і пройти діагностику жіночих репродуктивних органів.

Профілактика затримки місячних

Зберегти жіноче здоров'я допоможе дотримання простих правил профілактики. Для профілактики затримки місячних рекомендується:

  • приймати гормональні препарати тільки за рекомендацією і під наглядом лікаря;
  • не вживати гормональні препарати екстреної концентрації;
  • дотримуватися режиму сну і харчування;
  • уникати фізичного та емоційного перенапруження;
  • регулярно (мінімум 1 раз на рік) проходити профілактичне обстеження у гінеколога;
  • своєчасно лікувати всі захворювання.

Репродуктивне здоров'я жінки насамперед залежить від неї самої. Зокрема за умови дотримання профілактичних заходів і постійного моніторингу стану жіночого здоров'я можливо ефективно підтримувати нормальний менструальний цикл.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Порушення менструального циклу і причини затримки місячних - Бондарєва Владислава Валентинівна
Бондарєва Владислава Валентинівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чому після ковіду затримка місячних?

Коронавірус може спричинити затримку місячних, рясні виділення і важкий передменструальний синдром. Зміни менструального циклу під час ковіду можуть бути пов'язані з впливом інфекції на організм жінки та психологічним стресом, під час якого підвищується гормон кортизол (впливає на регулярність місячних).

2. Чому затримки місячних у підлітків?

Нерегулярні місячні, рясні та мізерні виділення, а також затримки вважаються нормальним явищем у підлітків протягом двох років після першої менструації. Затримки місячних у підлітковому віці пов'язані з відсутністю щомісячної овуляції (ановуляторними циклами) через гормональну перебудову організму. За наявності болю в животі, рясних місячних, а також у разі затримок місячних через два роки після перших місячних, необхідно проконсультуватися з дитячим гінекологом.

3. Які аналізи потрібно здавати в разі затримки місячних?

У разі затримки місячних гінеколог може направити на загальний і біохімічний аналізи крові, аналіз для визначення рівня гормонів, встановлення патологій внутрішніх органів, які могли призвести до збою менструального циклу. У разі підозри на захворювання матки або яєчників лікар направляє на гінекологічне УЗД.

4. Як вага впливає на затримку місячних?

У разі надмірної ваги або ожиріння тіло починає виробляти надмірну кількість естрогену, що впливає на менструальний цикл. До затримки місячних також може призвести раптова втрата ваги, через яку зупиняється вироблення гормонів, необхідних для овуляції. Розлад харчової поведінки (наприклад, анорексія) може стати причиною аменореї (відсутності місячних більше ніж півроку).

5. Скільки може бути затримка місячних після медикаментозного аборту?

Затримка місячних після медикаментозного аборту зазвичай не перевищує чотирьох-шести тижнів. Порушення тривалості менструального циклу пов'язане з гормональним фоном, якому для нормалізації необхідно кілька тижнів після переривання вагітності. Перші місячні після медикаментозного аборту можуть бути довшими, ніж зазвичай.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Порушення менструального циклу і причини затримки місячних
Акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія. Стаж роботи 14 років.
Порушення менструального циклу і причини затримки місячних
Стаття перевірена: Лукаш Тетяна Іванівна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія. Стаж роботи більше 25 років.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!