Logo
0 800 30 11 77

Чому буває затримка місячних і що треба робити?

Чому буває затримка місячних і що треба робити?
Читати 10 хвилин | Створено: 14 травня 2014 | Оновлено: 11 серпня 2022 | 1512063 1512063
У середньому менструальний цикл триває 28 днів. Проте нормальним вважається цикл від 21 до 40 днів. Місячні в нормі тривають від двох до семи днів, при цьому загальний обсяг крововтрати не повинен перевищувати 80 мл (9 тампонів або 16 прокладок середнього поглинання).

Затримка місячних може бути викликана гінекологічними або ендокринними патологіями, стресом, низькою вагою чи ожирінням, прийомом лікарських препаратів. За порушення менструального циклу потрібна консультація гінеколога.

Види затримки місячних

Тривалі та часті затримки менструації виникають на фоні гормонального дисбалансу в організмі. Види затримки місячних:

  • фізіологічна затримка місячних. Виникає у підлітка під час статевого дозрівання, здорової жінки на тлі гормональних змін під час вагітності, годування груддю або менопаузи;
  • патологічна затримка місячних Порушення менструального циклу вказують на гінекологічні чи ендокринні захворювання.

Залежно від причини, затримка місячних може супроводжуватися головними болями, нудотою, дискомфортом під час статевих актів, тягнучими болями в області живота, частим і болючим сечовипусканням або нетриманням сечі. За появи зазначених симптомів або затримки місячних понад тиждень необхідно проконсультуватися з гінекологом для визначення причин та підбору курсу терапії.

Причини затримки місячних

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Затримка можлива через вагітність, оскільки після запліднення яйцеклітини відторгнення ендометрію (слизової оболонки матки) не відбувається і місячні не починаються. За затримки рекомендується зробити тест на вагітність, але на ранніх термінах результат може бути неточним. Якщо тест за затримки місячних негативний, необхідно записатися до гінеколога.

причини затримки місячних

причини затримки місячних

Затримка може бути через недавній початок менструації у підлітка, грудне вигодовування або менопаузу (є нормальним явищем). Інші причини затримки місячних:

  • хронічний фізичний чи психологічний стрес;
  • недостатня вага, ожиріння чи різкі зміни ваги;
  • інтенсивні фізичні навантаження (викликають зміни в гормонах щитоподібної залози та гіпофіза, що впливає на овуляцію та місячні);
  • вроджені патології (синдром Тернера, нечутливість до андрогенів);
  • дисфункція печінки;
  • хронічні захворювання (діабет, целіакія);
  • прийом або різка відмова від прийому протизаплідних препаратів;
  • гінекологічні захворювання (наприклад, синдром полікістозних яєчників, поліпи матки);
  • захворювання щитоподібної залози (гіпотиреоз, гіпертиреоз);
  • доброякісні або злоякісні пухлини гіпофіза;
  • захворювання надниркових залоз (наприклад, гіперкортицизм, синдром Нельсона, хвороба Аддісона).

Відсутність або затримку місячних може спричинити безконтрольний прийом нейролептиків, антидепресантів, протисудомних чи хіміотерапевтичних препаратів, засобів для лікування щитоподібної залози. Також відсутність менструації може спричинити позаматкова вагітність. На позаматкову вагітність, крім затримки, вказують спазми в нижній частині живота, слабкість та запаморочення, болючість молочних залоз, нудота, біль у плечі.

Лікувати затримку місячних народними засобами або за допомогою самостійно дібраних ліків не можна через можливість посилення симптомів, прогресування гінекологічного захворювання, розвитку безпліддя.

Норма затримки місячних

Нормою вважаються 5-7 днів затримки. Можливі причини порушення менструального циклу визначаються залежно від кількості днів затримки місячних.

Норма затримки місячних

Кількість днів затримки менструації

Можливі причини затримки місячних

затримка місячних 2 дні

норма

затримка місячних 5 днів

норма, що може бути викликана стресом, інтенсивною фізичною активністю

затримка місячних 6 днів

може бути нормою за менструального циклу тривалістю 30-31 день

затримка місячних 7 днів

стрес, вагітність, зміна кліматичних умов, інтенсивні тренування

затримка місячних 10 днів

вагітність, прийом або скасування прийому протизаплідних препаратів

затримка місячних 1 5 днів (тест негативний)

гінекологічні (наприклад, міома матки) або ендокринні (гіпоактивність або гіперактивність щитоподібної залози) порушення, ожиріння

затримка місячних 20 днів (тест негативний)

гінекологічні (недостатність яєчників) або ендокринні порушення, надмірна вага

затримка місячних 2 місяці

пременопауза, вагітність, підлітковий вік, дисфункція яєчників, ожиріння, низька вага, грудне вигодовування

Визначити точну причину затримки місячних зможе гінеколог після збирання анамнезу (лікар запитує про симптоми, час їх появи, вивчає історію хвороби) та гінекологічного огляду. За потреби гінеколог також направляє на лабораторні аналізи крові та сечі, УЗД органів малого таза, робить кольпоскопію та біопсію (забір клітин для дослідження).

Затримка місячних у підлітка

Перші місячні зазвичай починаються через два-три роки після початку зростання грудей та через пів року-рік після появи слизових виділень з піхви. У середньому перший менструальний цикл у дівчаток починається у 12-13 років.

Затримка місячних у підлітка вважається нормальним явищем упродовж одного-двох років після перших місячних. Нерегулярні менструації пов'язані з ановуляторними циклами (відсутністю щомісячної овуляції) через гормональну перебудову організму. За відсутності перших місячних у дівчинки-підлітка у 15 років або затримки понад рік після місячних необхідно проконсультуватись із дитячим гінекологом.

Затримка місячних через стрес

Тривалий стрес може призвести до нерегулярного циклу, мізерних місячних або відсутності менструації (аменореї). Затримка місячних через стрес пов'язана з надмірним виробленням кортизолу та його впливом на роботу гіпоталамуса (регулює функції ендокринної системи), гіпофіза та яєчників.

У нормі гіпоталамус виробляє гонадотропін-вивільняючий гормон (ГнРГ), необхідний для стимуляції гіпофіза. Після виробництва ГнРГ за допомогою вироблення фолікулостимулюючого гормону гіпофіз стимулює яєчники до вивільнення естрогену та прогестерону та розвитку яйцеклітин, а отже, до овуляції та початку місячних.

Затримка місячних через втрату або набір ваги

Нестача жирової маси, занадто обмежене споживання калорій або інтенсивні фізичні навантаження можуть спричинити нерегулярні менструації. Затримка через втрату ваги викликана збоєм або зупинкою вироблення репродуктивних гормонів. Порушення менструального циклу можуть бути пов'язані з розладами харчової поведінки: анорексією (повною або частковою відмовою від прийому їжі) або булімією (патологічним переїданням та штучно викликаною блювотою).

Затримка через набір ваги обумовлена ​​посиленим виробленням організмом естрогену, надлишок якого впливає на частоту менструацій. Ожиріння також може призвести до порушення регуляції прогестерону та проблем із фертильністю (зачаттям дитини).

Затримка місячних через оральні контрацептиви

Комбіновані оральні контрацептиви пригнічують овуляцію за рахунок зниження вироблення в гіпофізі гонадотропінів (гормонів, що стимулюють функцію статевих залоз). За тривалого прийому гормональних препаратів розвивається синдром гіпергальмування яєчників — відсутність менструації через порушення функції гіпофіза. Правильно підібрати оральні контрацептиви та призначити схему прийому препаратів може лише гінеколог.

Збій менструального циклу може статися після припинення прийому протизаплідних пігулок, оскільки для нормалізації гормонального фону та відновлення овуляції потрібно близько трьох місяців. Після відміни прийому протизаплідних препаратів протягом кількох місяців можуть спостерігатися кров'янисті виділення між менструаціями, болючість молочних залоз, головний біль.

Порушення менструального циклу через гінекологічні захворювання

Порушення менструального циклу (затримки місячних, нерегулярність циклу, мізерні чи рясні виділення під час місячних) можуть бути спричинені патологіями матки, шийки матки, яєчників. Гінекологічні захворювання, що спричиняють порушення менструального циклу:

  • міоми матки (доброякісні утворення на слизовій оболонці матки). Викликають сильні менструальні кровотечі, тривалість яких перевищує сім днів, часте та утруднене сечовипускання, тиск і біль в області тазу, закреп, біль у спині та ногах;
  • поліпи матки (нарости, прикріплені до внутрішньої стінки матки, які поширюються на порожнину матки). Призводять до нерегулярних менструацій, міжменструальних кровотеч та кров'янистих виділень після менопаузи;
  • ендометріоз (зростання клітин ендометрію за межами матки). За ендометріозу спостерігаються скорочені менструальні цикли (менше 28 днів), рясні виділення, болі та кровотечі під час овуляції, закреп, діарея, кров у сечі під час місячних;
  • запальні захворювання органів малого таза (інфекція матки, шийки матки, фалопієвих труб чи яєчників). Стають причиною затримок місячних, лихоманки, виділень з піхви з неприємним запахом, болю внизу живота, печіння під час сечовипускання;
  • синдром полікістозних яєчників (СПЯ). Характеризується збільшенням яєчників за рахунок утворення заповнених рідиною мішечків (фолікулів). СПЯ призводить до затримок або відсутності місячних, надмірного зростання волосся (через надлишок андрогенів), збільшення ваги;
  • передчасна недостатність яєчників. Розвивається через збій у роботі яєчників (призводить до зниженого вироблення гормону естрогену та порушеного виробництва яйцеклітин). За недостатності яєчників можуть спостерігатися нічна пітливість, зниження лібідо (статевого потягу), сухість піхви.

Також порушення менструального циклу можуть бути пов'язані з раком матки, шийки матки чи яєчників. З появою затримок місячних, мізерних чи рясних виділень, міжменструальних кровотеч необхідно записатися до гінеколога.

На який день затримки робиться тест?

Тест на вагітність робиться не раніше за перший день затримки місячних або за два тижні від передбачуваного дня зачаття. Однак для більш точного результату рекомендується робити тест на сьомий день затримки.

Як викликати місячні під час затримки?

Викликати місячні під час затримки за відсутності гінекологічних патологій можна за допомогою теплих ванн або компресів (прикладають до живота), зниження інтенсивності фізичних навантажень. Однак за затримки рекомендується проконсультуватися з гінекологом для виключення вагітності, захворювань матки та яєчників.

Гінекологія в ОН Клінік Чернігів

Чому буває затримка місячних і що треба робити? - Мельник Катерина Владиславівна
Мельник Катерина Владиславівна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи може боліти живіт під час вагітності до затримки?

Спазми та біль у животі за вагітності можуть бути викликані розтягненням зв'язок через зростання плода, підвищеним газоутворенням або закрепом. Ознаки вагітності до затримки також включають припухлість та підвищену чутливість молочних залоз, поколювання сосків, нудоту та блювання, швидку стомлюваність.

2. Чи може бути затримка через молочницю?

Затримка через молочницю (вагінальний кандидоз) можлива. Також на молочницю можуть вказувати свербіж, біль, набряк та подразнення вульви та піхви, печіння та поколювання під час статевих контактів або сечовипускання, білі, сирні, густі або водянисті виділення з піхви.

3. Чому болить поперек та низ живота за затримки місячних?

Затримка місячних та болі внизу живота та попереку є ранньою ознакою вагітності. Однак зазначені симптоми можуть бути викликані дисменореєю (болючими місячними), ендометріозом, аденоміозом, позаматковою вагітністю, викиднем, запальними захворюваннями органів малого таза або міомою матки.

4. Через що бувають затримка місячних та білі виділення?

Затримка місячних, біль внизу живота та молочно-білі виділення рідкої консистенції з'являються на ранніх термінах вагітності через гормональну перебудову організму. Негативний тест на вагітність, затримка місячних та виділення білого чи сірого кольору з неприємним запахом або сирною консистенцією можуть вказувати на дріжджову інфекцію.

5. Скільки днів затримки вважається вагітністю?

Зробити тест на вагітність можна за затримки місячних на сім днів за регулярного менструального циклу. Слабка друга смужка на тесті після затримки вказує на низьку концентрацію хоріонічного гонадотропіну (ХГЛ) у сечі, яка може бути характерною для ранніх термінів вагітності.

Крім вагітності, причинами затримки місячних можуть бути хронічні захворювання (наприклад, синдром Кушинга або цукровий діабет), надмірна вага або низька маса тіла, хронічний психологічний чи фізичний стрес.

6. Від чого бувають постійні затримки місячних?

Постійні затримки місячних можуть виникати на тлі гормонального дисбалансу, хронічного стресу, недостатньої чи надмірної маси тіла, а також гінекологічних патологій.

7. Чим небезпечна відсутність місячних?

Відсутність менструації може бути ознакою патологій органів статевої чи ендокринної систем, які без правильного лікування можуть призвести до безпліддя чи раку матки.

8. Як можна прискорити прихід місячних під час затримки?

Не рекомендується намагатися викликати місячні під час затримки за допомогою народних засобів, оскільки це може спровокувати погіршення симптоматики. Для відновлення нормальної тривалості менструального циклу треба, щоб лікар встановив причину менструальної дисфункції та призначив необхідне лікування.

9. Чому після ковіда можливо затримка місячних?

Після коронавірусної інфекції протягом деякого часу може бути затримка місячних, тому що організму потрібен час для нормалізації роботи всіх органів та систем. Для прискорення періоду відновлення організму рекомендується пройти реабілітацію після ковіда.

10. На який день після затримки місячних можна робити тест на вагітність?

Тест на вагітність проводиться не раніше першого дня затримки місячних чи через 2 тижні від передбачуваного дня зачаття. Однак для більш точного результату рекомендується робити тест на сьомий день затримки.

11. Скільки днів затримки вважаються вагітністю?

Затримка місячних на 7–10 днів може бути ознакою вагітності, але цього недостатньо для точної діагностики. Необхідно додатково зробити тест на вагітність або здати кров для визначення рівня хоріонічного гонадотропіну.

12. Чому може бути затримка після першого разу (після першого сексу)?

Затримка менструації після першого сексу може виникнути через сильне хвилювання або емоційне перенапруження дівчини. Якщо статевий акт був незахищеним, то причиною затримки місячних може бути вагітність.

13. Скільки днів затримки вважаються нормою?

В нормі затримка місячних може бути до 5–7 днів. За більш тривалої відсутності менструації слід записатися до гінеколога.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 29 оцінок
Чому буває затримка місячних і що треба робити?
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Чому буває затримка місячних і що треба робити?
Стаття перевірена: Мохонько Олена Миколаївна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Вікторія 1 тиждень тому
Добрий вечір! Дочці 16 років. Затримка 10 днів, рясні бежеві виділення. ПА ще не було. Що це може бути?
Відповісти
Добрий день. Рясні бежеві виділення у дівчини 16 років із затримкою менструації можуть мати кілька причин: стрес і емоційне напруження, інфекції, запальні процеси тощо. Рекомендується звернутися до лікаря-гінеколога для проведення повного обстеження та виявлення причин затримки й аномальних виділень. Тільки професійна медична консультація дасть змогу поставити діагноз і призначити необхідне лікування, якщо воно буде потрібне.
Аліна 3 тижні тому
доброго вам дня, мені 11 років та затримка майже 5 днів.це норма у підлітків? та чим це може бути викликано?
Відповісти
Доброго дня! Затримка менструації у підлітків може бути досить поширеною і, в більшості випадків, не є серйозною проблемою. У підлітковому віці менструальний цикл може бути непостійним, і затримки можуть відбуватися через різні причини. Якщо затримка триває довше або супроводжується іншими симптомами, наприклад, сильними болями, рекомендується звернутися до гінеколога для консультації та огляду. Лікар зможе допомогти визначити причину затримки та надати необхідні поради.
Інна 5 місяців тому
Доброго вечора! Мені 50р. У мене часті затримки, останній раз були у квітні і ось знову пішли.Чому такі затримки? З чим це пов'язано?
Відповісти
Доброго дня. Затримки менструації у жінок можуть бути спричинені різними причинами. Оскільки вам 50 років, однією з можливих причин затримок може бути початок передменопаузи або менопауза. Якщо ви занепокоєні частими затримками менструації, рекомендується звернутися до гінеколога для докладного обговорення вашого стану і визначення можливих причин.
Міка 5 місяців тому
Добрий день. У мене регулярно бувають затримки, але жодного разу не перевищували тижня. Є лактація (побічний ефект антидепресантів), при тому вагінального статевого акту жодного разу не було. Місячні проходять не як у друзів, річ у тім, що сильний біль відбувається тільки якщо багато їсти раніше. Страждають ноги і низ живота, кишківник починає скорочуватися, цілий день бігаю в туалет, відпускає тільки коли кишківник повністю спорожніє. Починається нормальним випорожненням, закінчується діарейним. П'ю метамізол зі спазмалогоном, знімає біль не повністю. Останній рік цикл скоротився, менструація триває три дні в середньому, але відчуття тільки перші два. Так само волосяний покрив тіла досить великий. Іноді, кілька разів на рік, бувають болі внизу живота просто так. Мені 23 роки і в мене дехто з друзів виявив у себе полікістоз, і тепер я підозрюю його в себе. Хочу зрозуміти, чи треба панікувати, чи я можу, для початку, просто тест на гормони здати? Робили УЗД, просте, по животу, там нічого незвичайного.
Відповісти
Доброго дня. Я розумію вашу стурбованість щодо можливого полікістозу яєчників. Перед тим як почати панікувати, рекомендується звернутися до лікаря для детального огляду та діагностики. Тільки лікар може точно визначити причини ваших симптомів і надати вам належну консультацію. Одним із можливих кроків у діагностиці може бути здача аналізів на гормони. Лікар може також порадити провести додаткові обстеження, які допоможуть у встановленні діагнозу, якщо є підозра на полікістоз яєчників. Пам'ятайте, що самодіагностика та лікування може призвести до неточних висновків і ускладнити ситуацію. Рекомендую якнайшвидше проконсультуватися з гінекологом, щоб він міг провести детальний аналіз ваших симптомів і призначити необхідні дослідження.
Аліна 5 місяців тому
Добрий день, моя подруга не займалася сексом 4-5 місяців, перші місяці місячні йшли, а потім перестали на 2 місяці, після того як вона зайнялася сексом місячні знову пішли, що це могло бути?
Відповісти
Здрастуйте. Зміни в менструальному циклі можуть бути спричинені різними факторами, і сексуальна активність може впливати на регулярність циклу. Однак важливо враховувати, що інші чинники, такі як стрес, зміни ваги, фізична активність, захворювання або зміни в харчуванні, також можуть впливати на менструальний цикл. Якщо нерегулярність триває або стає проблемою, рекомендується звернутися до гінеколога для проведення обстежень і консультацій. Лікар може допомогти визначити причину порушень циклу і розробити план лікування або корекції, якщо це необхідно.
Ангеліна 1 рік тому
Здрастуйте. Три тижні тому в мене стався незахищений статевий акт і я протягом трьох годин випила таблетку постинора для екстреної контрацепції. Однак уже п'ять днів у мене затримка. Чи може бути затримка через постинор або мені потрібно зробити тест на вагітність?
Відповісти
Добрий день. Зазвичай постинор не впливає на менструальний цикл, однак, залежно від індивідуальних особливостей, може призвести до затримки до п'яти-семи днів. У разі затримки в сім днів рекомендується зробити тест на вагітність і записатися на прийом до гінеколога. Лікар проведе гінекологічний огляд і за необхідності направить на здачу аналізу сечі для визначення рівня ХГЛ.
Вікторія 1 рік тому
Добрий день. Мені 19 років, півтора місяця тому був перший секс. У мене затримка місячних уже 6 днів. Чому може бути затримка після першого разу?
Відповісти
Добрий день, затримка менструації після першого статевого контакту може виникнути через сильне хвилювання або емоційне перенапруження. Якщо статевий акт був незахищеним (без використання бар'єрної контрацепції), то причиною затримки місячних може бути вагітність. Для виключення вагітності необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Катя 1 рік тому
Добрий день, у мене затримка місячних і коричневі виділення з піхви. У чому може бути причина і як мені бути в такій ситуації?
Відповісти
Добрий день. Коричневі виділення і затримка місячних можуть вказувати на вагітність, пременопаузу, синдром полікістозних яєчників. Причиною виділень коричневого кольору з неприємним запахом можуть бути статеві інфекції. Для встановлення точної причини і підбору курсу лікарської терапії необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Олена 1 рік тому
Добрий вечір. Підкажіть, чому може бути ледве помітна друга смужка на тесті до затримки? Я впевнена, що не можу бути вагітна, оскільки сексу не було вже більше двох місяців. Спасибі.
Відповісти
Здрастуйте. Слабо забарвлена або ледь помітна друга смуга на тесті на вагітність може бути ознакою пізньої овуляції. Рекомендується повторно зробити тест через п'ять-сім днів або записатися до гінеколога для здачі аналізу на гормон ХГЛ і проходження гінекологічного УЗД.
Аня 1 рік тому
Здрастуйте, у мене був незахищений статевий акт, проте до передбачуваних місячних ще тиждень. Як визначити вагітність до затримки просто зараз? Який найчутливіший тест на вагітність до затримки?
Відповісти
Добрий день, можна зробити тест на вагітність до затримки, однак для отримання достовірного результату рекомендується почекати щонайменше два тижні після незахищеного статевого акту. Чутливість тесту на вагітність можна визначити за упаковкою (що менша кількість міжнародних одиниць на літр вказана, то чутливішим є тест).
Христина 1 рік тому
Добрий день. Мені 43 роки, затримка місячних два з половиною місяці, зниження статевого потягу, сильна нічна пітливість. Чи може це бути раннім клімаксом? Які його причини?
Відповісти
Здрастуйте, затримка місячних у 43 роки може вказувати на ранній клімакс. Причинами ранньої менопаузи можуть бути генетична схильність, хромосомні аномалії (наприклад, синдром Тернера), аутоімунні захворювання, інфекції (малярія, епідемічний паротит, туберкульоз).
Ольга 2 роки тому
Добрий день. У мене затримка менструального циклу 4 дні, чи потрібно йти до гінеколога?
Відповісти
Здрастуйте. Норма затримки місячних до 5 днів, консультація гінеколога обов'язкова в разі більш тривалої затримки або за появи на тлі затримки місячних інших симптомів: нудоти, головного болю, зміни характеру щоденних виділень.
Валерія 2 роки тому
Здрастуйте, мені 48 років і останні півроку нерегулярні цикли, це може бути клімакс?
Відповісти
Добрий день. Так, може бути, оскільки клімакс настає після 45 років. Однак причиною порушення менструації також можуть бути гінекологічні або ендокринні захворювання, зміна способу життя. Для того, щоб встановити точну причину, слід звернутися за консультацією до гінеколога.
Олена 2 роки тому
Добрий день, які можуть бути причини затримки місячних, крім вагітності? Сексуальних стосунків не було кілька місяців, але все одно постійна затримка.
Відповісти
Добрий день. Причин затримки місячних безліч, основні з них: гормональні зміни, гінекологічні патології, постійні стреси і перевтома, різкі зміни ваги. Визначити точну причину може гінеколог після огляду.
Дарина 2 роки тому
Здрастуйте, кілька місяців дотримуюся нової дієти. Цього разу виникла затримка місячних на 5 днів, чи може це бути через дієту?
Відповісти
Здрастуйте. Так, зміна раціону може викликати затримку місячних. Щоб уникнути повторних порушень, необхідна корекція харчування дієтологом.
Ліна 2 роки тому
Добрий день. Чи може молочниця викликати затримку місячних?
Відповісти
Здрастуйте. Молочниця — грибкова інфекція, яка не впливає на характер і тривалість менструації. Для визначення причини затримки необхідний огляд у гінеколога і здача аналізів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!