Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Як правильно робити тест на вагітність?

Як правильно робити тест на вагітність?
Читати 6 хвилин | Створено: 11 листопада 2021 | Оновлено: 11 листопада 2021 | 425357 425357
1

Види тестів на вагітність

Експрес-тести на вагітність — це простий метод домашньої діагностики, що не потребує складних лабораторних досліджень. Принцип їх роботи базується на виявленні в організмі підвищеного рівня ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини) — гормону, активне вироблення якого починається через тиждень після зачаття, коли запліднена яйцеклітина проникає в матку.

Тести на вагітність, розроблені для застосування в домашніх умовах, поділяються на декілька видів. Найбільш популярними тестами для визначення вагітності є:

  • тест-смужки (паперова смужка до зазначеного на ній рівня опускається в місткість із сечею і виявляє результат однією або двома смужками);
  • струменеві (реагентна частина тесту поміщається безпосередньо під струмінь сечі);
  • планшетні (сеча наноситься на спеціальне реагентне «віконце»);
  • електронні (після контакту вбудованої тест-смужки з сечею результат відображається на цифровому табло у вигляді піктограми плюс або мінус).

Усі перелічені типи домашніх тестів на вагітність об'єднані простотою у використанні та мінімальною кількістю часу, необхідного для їх проведення. Загалом проведення сечового тесту на вагітність займає трохи більше, ніж десять хвилин.

2

Як працює тест на вагітність?

Домашній тест на вагітність має пористу робочу частину, просочену спеціальним реагентом. Цей реагент чутливий лише до підвищеного рівня ХГЛ у сечі жінки. Як правило, про позитивний результат тесту реагент сигналізує або відповідною зміною кольору на контрольній ділянці, або появою двох смужок, або іншими типами реакції, прописаними в інструкції кожного тексту.

Для того, щоб дізнатися про вагітність вдома, необхідно дотримуватися простої інструкції.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Крок 1. Визначтеся з типом тесту на вагітність

Виберіть, з яким видом тесту на вагітність вам буде зручніше працювати:

  •  тест-смужки є компактним і бюджетним варіантом;
  • струменеві тести вважаються найточнішими та найбільш чутливими тестами на вагітність.

Виберіть тип тесту на вагітність

4

Крок 2. Підготуйте все необхідне проведення тесту на вагітність

  • підготуйте чисту (бажано одноразову) місткість для збирання сечі;
  • під час використання планшетного тесту підготуйте піпетку для нанесення сечі на реагент.

Підготовка до проведення тесту на вагітність

5

Крок 3. Звіртеся з інструкцією тесту

Для того щоб об'єктивно оцінити результати тесту на вагітність, потрібно уважно вивчити інструкцію виробника. У різних тестів час витримки може відрізнятися:

  • тест-смужки — 3-5 хвилин;
  • струменеві — 1-5 хвилин.

Деякі моделі електронних тестів можуть, орієнтуючись на кількість ХГЛ, показувати приблизний термін вагітності за тижнями.

Прочитайте інструкцію

6

Крок 4. Проведіть тест на вагітність

  • опустіть у сечу тест-смужку до зазначеного рівня та витримайте вказаний в інструкції час;
  • за використання струменевого теста зніміть з нього захисний ковпачок, а потім кілька секунд потримайте кінчик тесту під струменем сечі;
  • покладіть тест на суху поверхню і засікайте потрібний час.

Виконайте тест на вагітність

7

Крок 5. Перевірте результат тесту на вагітність

  • тест-смужки та струменеві тести сигналізують про вагітність появою двох яскраво виражених смуг.

Для того, щоб уникнути хибнопозитивного або хибнонегативного результатів тесту на вагітність, слід точно дотримуватися зазначених часових рамок. За передчасної оцінки результатів можна упустити появу другої смужки, а на перетриманий тест на вагітність може показати «позитивний» результат, який все ж таки не можна вважати достовірним.

Оцініть результат тесту на вагітність

8

Коли можна робити тест на вагітність?

Проведений ввечері тест на вагітність може показати помилково-негативний результат, тому краще проводити тестування вранці, коли концентрація ХГЛ у сечі максимальна. Залежно від виду тесту проводити його можна або з перших днів затримки менструації, або через два тижні після передбачуваної дати зачаття.

За нетипового або нерегулярного менструального циклу можна зробити тест на вагітність навіть під час місячних, проте необхідно користуватися тампонами, щоб кров, що потрапила в сечу, не спотворила результати тесту.

9

На якому терміні тест показує вагітність?

У нормі кількість ХГЛ на один мілілітр сечі становить 5 мед/мл. Коли настає вагітність, оболонка ембріона починає виробляти хоріонічний гонадотропін, збільшуючи його концентрацію в жіночому організмі. Більшість тестів має чутливість від 20 до 25 мед/мл, що приблизно відповідає двом тижням вагітності.

Деякі електронні тести мають чутливість 10 мед/мл і можуть виявити вагітність на ранніх термінах (до одного тижня), ще до настання затримки менструації.

10

Чи може тест на вагітність «брехати»?

Іноді тест на вагітність може помилятися. Так відбувається, якщо минув термін його придатності, а також за порушення умов зберігання або неправильного проведення, порушення часу витримки тесту.

За інших випадків на достовірність діагностики можуть негативно впливати індивідуальні чинники. Так, причинами хибнопозитивного результату тесту на вагітність є:

За виявлення позитивного результату тесту на вагітність необхідно проконсультуватися з гінекологом та пройти призначені ним обстеження, щоб визначити термін вагітності та виключити розвиток патологій і позаматкової вагітності.

У деяких випадках можливий хибнонегативний результат тесту на вагітність. На його появу впливають:

  • надто раннє проведення тесту на вагітність;
  • велика кількість рідини в організмі, що знижує концентрацію рівня ХГЛ;
  • проведення тесту ввечері за малого терміну вагітності;
  • порушення інструкцій виробника.

У разі виникнення сумнівів щодо результатів тесту на вагітність слід звернутися до гінеколога, який призначить аналіз крові на ХГЛ або УЗД органів малого таза для точного виявлення вагітності.

Гінекологія в ОН Клінік Суми

Як правильно робити тест на вагітність? - Кравченко Вікторія Анатоліївна
Кравченко Вікторія Анатоліївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Як правильно робити тест на вагітність?
Лікар-гінеколог. Вища категорія.
Як правильно робити тест на вагітність?
Стаття перевірена: Ліщінська Тетяна Вілховна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Яна 2 роки тому
Якщо у мене рання овуляція (7-8 день менструального циклу), то коли слід робити тест на вагітність, щоб він був інформативним?
Відповісти
Перший тест на вагітність необхідно робити щонайменше через 1,5 тижні після овуляції, оскільки раніше концентрація ХГЛ у сечі може бути недостатньою для отримання правильного результату. Достовірно визначити вагітність може тільки гінеколог після огляду та діагностики (проведення УЗД органів малого таза, аналізу крові на рівень ХГЛ).
Аліна 2 роки тому
Як визначити вагітність без проведення тесту?
Відповісти
Для визначення вагітності необхідно звернутися по допомогу до гінеколога. Лікар проведе огляд, направить на УЗД органів малого тазу, а також порекомендує зробити аналіз крові на рівень ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини).
Марина 2 роки тому
У який час доби потрібно перевіряти тест на вагітність?
Відповісти
Рекомендується проводити тест на вагітність не раніше першого дня затримки менструації або приблизно через 14 днів від передбачуваної дати зачаття. Перевіряти тест на вагітність необхідно через три-п'ять хвилин після використання (точний час вказано в інструкції до тесту). Найбільш підходящий час для проведення тесту на вагітність - ранок, безпосередньо після пробудження, оскільки тоді концентрація ХГЛ у сечі максимальна.
Анастасія 2 роки тому
Тиждень тому я перенесла процедуру екстракорпорального запліднення. Через скільки днів уже можна робити тест на вагітність після ЕКЗ?
Відповісти
Найкраще робити перший тест на вагітність не раніше, ніж на 14 день після проведення екстракорпорального запліднення. Більш раннє проведення тесту неінформативне, оскільки навіть у разі вагітності, що настала, рівень гормону ХГЛ у крові залишається низьким, тому результати можуть бути помилковими.
Аніта 2 роки тому
У мене стався незахищений статевий акт, але під час безпечних днів. Зробила тест на вагітність, він показав дві смужки, але я сумніваюся в результаті. Як можна перевірити тест на вагітність?
Відповісти
Достовірно визначити вагітність може тільки гінеколог після проведення огляду та УЗД органів малого тазу, а також за результатами рівня ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини) в крові.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!