Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Що таке кольпоскопія та як вона проводиться?

Що таке кольпоскопія та як вона проводиться?
Читати 6 хвилин | Створено: 15 липня 2022 | Оновлено: 17 липня 2023 | 693082 693082
1

Що таке кольпоскопія?

Кольпоскопія — це метод гінекологічного огляду, що дозволяє виявити передракові та ракові зміни в тканинах шийки матки та піхви. Для своєчасної діагностики патологій гінекологи рекомендують проходити кольпоскопію раз на рік.

Кольпоскопія — обстеження слизової оболонки піхви та шийки матки за допомогою кольпоскопа (оптичної системи), що збільшує зображення у кілька десятків разів. Під час кольпоскопії гінеколог може взяти біопсію (зразок тканини) для подальшого дослідження.

кольпоскопія

кольпоскопія

У мережі медичних центрів «ОН Клінік» проводиться відеокольпоскопія, що дозволяє вивести зображення на екран монітора. Під час процедури лікар може зробити фото чи відео для оцінки ефективності лікування.

2

Які показання до кольпоскопії?

Кольпоскопію роблять за дискомфорту внизу живота, хворобливих відчуттів під час статевого акту, кров'янистих виділень, відчуття свербіння або печіння у піхві. Інші показання до кольпоскопії:

За допомогою кольпоскопії гінекологи також можуть виявити цервіцит (запалення шийки матки) та генітальні бородавки (доброякісні новоутворення, спричинені вірусом папіломи людини).

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Коли можна робити кольпоскопію?

Кольпоскопію краще робити на 7-10 день менструального циклу, під час менопаузи процедуру можна виконувати будь-коли. Під час місячних кольпоскопія не проводиться, оскільки менструальна кров заважає повноцінному огляду.

4

Кольпоскопія під час вагітності

Кольпоскопію найчастіше проводять у першому триместрі вагітності для оцінки стану шийки матки та виключення наявності гінекологічних захворювань. Процедура ніяк не впливає на перебіг вагітності та стан плода, тому повністю безпечна для жінки та її майбутньої дитини.

5

Підготовка до кольпоскопії

Перед візитом до гінеколога слід провести туалет статевих органів та надіти чисту білизну. Для того, щоб гінеколог міг провести огляд, необхідно випорожнити сечовий міхур і кишечник. Підготовка до кольпоскопії:

  • за день до процедури утриматися від статевих контактів;
  • за два дні до процедури не використовувати тампони, вагінальні препарати (свічки, мазі).

Для того щоб результати обстеження були достовірними, гінекологи проводять кольпоскопію перед взяттям гінекологічних мазків та виконанням ультразвукового дослідження (УЗД) органів малого таза.

6

Як проводиться кольпоскопія?

Кольпоскопія шийки матки проводиться на гінекологічному кріслі, під час огляду може бути незначний дискомфорт. Тривалість процедури становить близько 10-20 хвилин. Спочатку гінеколог проводить просту кольпоскопію (без використання медикаментозних препаратів) та оцінює колір, структуру слизової оболонки шийки матки.

За підозри на наявність патологічних змін у шийці матки лікар виконує розширену кольпоскопію: наносить на слизову оболонку шийки матки йод чи оцтову кислоту. Процедура є безболісною та нешкідливою.

У нормі під час проведення оцтової проби за кольпоскопії колір шийки матки не змінюється, за наявності передракових чи ракових змін ділянки слизової оболонки стають білими. За виконання проби Шиллера (забарвленні шийки матки розчином йоду) здорові тканини стають темно-коричневими, патологічні ділянки залишаються не забарвленими. Після виконання кольпоскопії гінеколог розшифровує результати та призначає необхідне лікування.

7

Протипоказання після кольпоскопії

Після кольпоскопії протягом 1-2 днів можуть бути незначні хворобливі відчуття та кров'яні виділення. Для того, щоб уникнути негативних наслідків після кольпоскопії, необхідно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.

Перші 3-4 дні після кольпоскопії не можна використовувати тампони та займатися сексом. Протягом 2-3 днів після процедури слід відмовитися від фізичних навантажень і відвідування саун, лазень.

8

Кольпоскопія чи УЗД органів малого таза?

Ультразвукове дослідження органів малого таза — інструментальний метод обстеження органів репродуктивної системи жінки, що ґрунтується на використанні ультразвукових хвиль. Процедура може виконуватися трансвагінально (через піхву) або трансабдомінально (через передню черевну стінку). Гінекологічне УЗД дозволяє оцінити стан матки та її шийки, яєчників та фалопієвих (маткових) труб.

Порівняння кольпоскопії та УЗД органів малого таза

Показник

Кольпоскопія

УЗД малого таза

Опис

Метод візуального дослідження шийки матки і піхви з використанням спеціального медичного інструменту – кольпоскопа

Метод отримання зображень органів малого таза з використанням ультразвукових хвиль

Мета дослідження

Вивчення змін, аномалій і патологій шийки матки та піхви, включно з діагностикою передракових станів або визначенням джерела кровотечі

Оцінка стану і структури органів малого таза: матки, яєчників, маткових труб і сечового міхура

Процедура

Лікар вводить кольпоскоп у піхву й оглядає шийку матки через збільшувальні об'єктиви інструмента

Лікар наносить гель на датчик, проводить ним по животу або вводить його в піхву чи пряму кишку, потім поступово переміщує датчик для отримання зображень

Видимість

Збільшене зображення шийки матки і піхви з високою деталізацією

Двомірні або тривимірні зображення органів малого таза, видимих через шкіру і тканини

Можливості діагностики та оцінки

Візуальне виявлення змін, аномалій, запалення, а також взяття біопсії для подальшого дослідження

Оцінка розмірів, структури, стану та кровопостачання органів малого таза

Переваги

Простота і доступність, дає змогу спостерігати зміни в реальному часі

Більш детальне зображення органів малого таза, можливість оцінки функції та кровопостачання

Недоліки

Обмежений огляд органів малого таза, не надає інформацію про розміри та структуру внутрішніх органів

Можливі труднощі в отриманні зображень у деяких пацієнтів з анатомічними особливостями або ожирінням

Застосування

Визначення змін у шийці матки та піхві, скринінг на передракові стани, оцінка джерела кровотечі

Оцінка стану та функції органів малого таза, діагностика захворювань, моніторинг вагітності та контроль росту пухлин

Лікар проводить кольпоскопію за підозри на патологію шийки матки (ерозію, дисплазію, рак). УЗД органів малого таза призначається за порушень менструального циклу, безпліддя, міоми (доброякісного новоутворення з м'язової тканини) матки, кісти (доброякісного новоутворення з рідким вмістом) яєчника, а також для діагностики та контролю перебігу вагітності.

Для точної діагностики репродуктивної системи гінеколог може провести обидві процедури в один день. Для того щоб у піхві не було змащувального гелю, кольпоскопію виконують до УЗД.

9

Кольпоскопія — це боляче?

Кольпоскопія не викликає сильних болючих відчуттів, під час огляду можливий незначний дискомфорт.

10

Як часто можна робити кольпоскопію?

Кольпоскопія — безболісна та нешкідлива процедура, яка може проводитися стільки разів, скільки необхідно для діагностики та лікування гінекологічних патологій. Як скринінгове (профілактичне) обстеження гінекологи рекомендує проходити кольпоскопію один раз на рік.

11

Що таке відеокольпоскопія?

Відеокольпоскопія — це огляд піхви та шийки матки за допомогою спеціальних оптичних приладів, що дозволяють вивести зображення на екран монітора. За виконання відеокольпоскопії гінеколог може зробити фото та зберегти їх на цифровий носій для оцінки ефективності лікування.

12

Чи можна проводити кольпоскопію за місячних?

Кольпоскопія не проводиться під час місячних, оскільки через скупчення менструальної крові утруднена візуалізація шийки матки.

13

Що таке розширена кольпоскопія?

За розширеної кольпоскопії лікар наносить на шийку матки спеціальні реагенти (оцтову кислоту чи йод) та оцінює зміни слизової оболонки.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке кольпоскопія та як вона проводиться? - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке кольпоскопія та як вона проводиться?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Що таке кольпоскопія та як вона проводиться?
Стаття перевірена: Ткаченко Елла Олегівна
Лікар акушер-гінеколог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ангеліна 1 рік тому
Здрастуйте, скільки часу триває кольпоскопія?
Відповісти
Здрастуйте. Проста кольпоскопія триває близько 10 хвилин, розширена — до 20 хвилин.
Дар'я 1 рік тому
Добрий день. Чи є якісь спеціальні рекомендації після кольпоскопії?
Відповісти
Здрастуйте. Так, є. Протягом 1-2 днів після кольпоскопії не можна займатися сексом і використовувати тампони, також рекомендується утриматися від відвідування лазень і саун.
Інна Олександрівна 1 рік тому
Добрий день, для чого проводиться проба з оцтовою кислотою?
Відповісти
Добрий день. Проба з оцтовою кислотою є різновидом розширеної кольпоскопії і проводиться для діагностики патологічних змін слизової оболонки шийки матки.
Юлія 1 рік тому
Здрастуйте. Якщо під час кольпоскопії було виявлено йод-негативну зону, то це рак?
Відповісти
Добрий день. Йод-негативна зона при кольпоскопії не завжди вказує на рак шийки матки. Відсутність забарвлення під час кольпоскопії також може бути за ерозії або дисплазії шийки матки. Для точної діагностики слід провести біопсію.
Катерина 1 рік тому
Добрий день. Що означає, якщо під час кольпоскопії шийка матки не забарвлюється йодом?
Відповісти
Здрастуйте. Причиною йод-негативного результату під час кольпоскопії (відсутності забарвлення) можуть бути запальні, передракові та ракові зміни в слизовій оболонці шийки матки. Для точної діагностики необхідно взяти біопсію.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!