Logo
0 800 30 11 77

УЗД по-жіночому — що можна дізнатися під час гінекологічного УЗД

УЗД по-жіночому — що можна дізнатися під час гінекологічного УЗД
Читати 6 хвилин | Створено: 23 липня 2021 | Оновлено: 25 липня 2023 | 100007 100007
УЗД органів малого таза в гінекології — це безболісна діагностична процедура, яка дозволяє отримати докладні відомості про стан жіночих репродуктивних органів.

Існують три види гінекологічного УЗД:

  • трансабдомінальне — дослідження проводиться шляхом переміщення УЗ датчика по передній черевній стінці (найчастіше застосовується під час вагітності для спостереження за розвитком плода);
  • трансвагінальне — датчик вводиться в піхву (цей спосіб дозволяє якомога докладніше розглянути всі органи статевої системи);
  • трансректальне — УЗ датчик вводиться в пряму кишку (даний тип дослідження, поряд з трансабдомінальним, кращий для дівчат, які не живуть статевим життям).

Найточнішим вважається метод трансвагінального УЗД, оскільки датчик в цьому випадку знаходиться максимально близько до досліджуваної області.

Що показує УЗД органів малого тазу у жінок?

Що показує УЗД органів малого тазу у жінок?

Трансвагінальне УЗД дає можливість визначити:

  • форму і розмір матки, структуру її стінок, стан ендометрію (внутрішньої слизової оболонки матки);
  • розміри яєчників, їх розташування в черевній порожнині та щодо матки, наявність у них новоутворень;
  • патологічні зміни в органах репродуктивної системи.

В яких випадках жінкам призначають УЗД органів малого таза

Проходити ультразвукове обстеження органів малого таза можна з профілактичною метою, під час диспансеризації або чекапу. Рекомендується проходити УЗД органів малого таза в наступних випадках:

  • часті болі внизу живота і в області попереку;
  • порушення менструального циклу;
  • рання діагностика вагітності;
  • менструальні дисфункції;
  • підозра на новоутворення репродуктивних органів;
  • безпліддя.

Поряд із регулярним оглядом гінеколога, рекомендується також щорічно проходити гінекологічне УЗД, оскільки з його допомогою можна виявити деякі захворювання (ендометріоз, кіста яєчників, міома матки) на ранніх стадіях.

Що входить в УЗД органів малого таза у жінок

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

УЗД органів малого таза у жінок включає наступні органи:

УЗД органів малого таза дозволяє оцінити стан цих органів з великою точністю, виявити або виключити різні патології.

Діагностика прохідності маткових труб за допомогою УЗД

Фалопієві труби з'єднують яєчники з маткою — по них у порожнину матки просуваються дозрілі яйцеклітини після виходу з фолікулів. Іноді з певних причин (хронічні запалення, ЗПСШ, спайки після хірургічних операцій, ендометріоз, здавлювання з боку інших органів) погіршується прохідність маткових труб, викликана їх закупоркою запальною рідиною. Внаслідок непрохідності підвищуються ризики безпліддя або позаматкової вагітності.

Для перевірки прохідності фалопієвих труб застосовується ехосальпінгографія — метод УЗД, за якого через тонкий катетер порожнина матки заповнюється контрастною речовиною (фізіологічним розчином). Ехосальпінгографія дає можливість спостерігати за швидкістю руху рідини в маткових трубах під час обстеження піхвовим датчиком і виявити закупорені ділянки, якщо вони є.

Підготовка до УЗД органів малого таза у жінок

Підготовка до УЗД органів малого таза залежить від попередньо обраного методу діагностики. Трансабдомінальне УЗД органів малого таза проводиться за наповненого сечового міхура, тому за годину до процедури слід випити літр або більше води та не відвідувати туалет.

Трансвагінальне УЗД органів малого таза вимагає випорожнення сечового міхура, при цьому інша спеціальна підготовка до його проходження не потрібна.

Обов'язкова умова для УЗД органів малого таза — це відсутність газів у кишечнику. За два-три дні до дослідження необхідно перейти на щадну дієту, уникаючи продуктів, що сприяють здуттю. До таких продуктів належить жирна їжа, дріжджова випічка, сирі фрукти та овочі, молоко, бобові, газовані напої, кава і алкоголь.

Не рекомендується вживати їжу протягом декількох годин перед сонографією. Якщо планується проведення трансректального УЗД органів малого таза, необхідно зробити очисну клізму.

Під час менструації використовується тільки трансабдомінальний метод дослідження. У цей період циклу у всіх тканинах організму жінки накопичується велика кількість рідини, а також в порожнині матки присутні кров'яні згустки. Якщо немає термінових показань для проведення УЗД органів малого таза, його слід відкласти до закінчення менструації у зв'язку з можливою недостовірність результатів.

УЗ скринінги вагітних

Ультразвуковий скринінг вагітних — це безпечний і достовірний метод оцінки стану плода, який дає можливість побачити різні патології його розвитку на ранніх етапах. Він допомагає більш точно встановити гестаційний вік плода, виявити багатоплідну вагітність, визначити розташування плаценти.

За нормального протікання вагітності проводиться три планові УЗ скринінги:

  • перший — 10-13 тиждень вагітності;
  • другий — 18-21 тиждень;
  • третій — 30-34 тиждень.

Перший УЗ скринінг допомагає визначити приблизну дату пологів, виключити позаматкову вагітність, оцінити анатомічний розвиток плода, виявити важкі вроджені патології хребта. Також під час першого скринінгу досліджуються форма і тонус матки, місце розташування в ній оболонки ембріона.

На другому УЗ скринінгу детально розглядаються кістки плода, спинний і головний мозок, внутрішні органи, обличчя. На цьому етапі можна виявити такі патології, як розщеплення піднебіння, ущелина хребта, порушення в роботі серця, аненцефалія і інші серйозні дефекти розвитку скелета і внутрішніх органів. Також друге ультразвукове дослідження дає лікареві можливість встановити стать дитини, кількість навколоплідних вод, оцінити стан плаценти.

Останній скринінг призначений для підтвердження нормального розвитку плода, його кровообігу, дихальної та рухової активності. На цьому терміні вагітності зростання плаценти припиняється, і третій УЗ скринінг дозволяє оцінити її стан, оскільки вона безпосередньо пов'язана зі здоров'ям плода.

Записатися на УЗД органів малого таза і отримати консультацію фахівців у медичному центрі «ОН Клінік» можна, зателефонувавши за вказаними номерами телефонів або скориставшись спеціальною формою на сайті.

УЗД в ОН Клінік Дніпро

УЗД по-жіночому — що можна дізнатися під час гінекологічного УЗД - Корець Євгенія Анатоліївна
Корець Євгенія Анатоліївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як часто можна робити УЗД з гінекології?

Ультразвукова діагностика безпечна для здоров'я, так як вона не передбачає використання іонізуючого випромінювання. Робити УЗД органів малого таза можна стільки разів, скільки призначить лікар. Також щорічно рекомендується проходити ультразвукове обстеження з метою профілактики захворювань органів малого таза.

2. Чи можна їсти перед УЗД органів малого таза?

Перед УЗД органів малого таза (зокрема за УЗД шийки матки) не рекомендується їсти протягом 4-6 годин. За два-три дні до дослідження потрібно прибрати з раціону продукти, що провокують здуття живота: здобу, молоко, бобові, фрукти та сирі овочі, а також газовані напої та алкоголь.

3. Чи потрібно пити воду перед гінекологічним УЗД?

Якщо має бути трансабдомінальне УЗД органів малого таза, то за годину до дослідження необхідно випити близько одного літра рідини без газу. Перед ультразвуковою діагностикою трансвагінальним методом потрібно, навпаки, спорожнити сечовий міхур.

4. Чи можна робити УЗД по-жіночому під час місячних?

За потреби, УЗД органів малого таза можна робити під час менструації. У цьому випадку дослідження проводиться тільки абдомінально. Якщо немає термінових показань до проведення УЗД (біль внизу живота, кровотеча поза менструацією), дослідження краще відкласти до 4-9 дня менструального циклу.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
УЗД по-жіночому — що можна дізнатися під час гінекологічного УЗД
Лікар ультразвукової діагностики.

Схожі статті:

Коментарі

Таїсія 5 місяців тому
Доброго дня, чи можна на вагінальне узд при критичних днях? Дякую
Відповісти
Добрий день. Вагінальне ультразвукове дослідження можна проводити під час менструації, але враховуйте, що це може бути менш комфортним для пацієнта. У деяких випадках лікар може рекомендувати відкласти ультразвукове дослідження до завершення менструації, якщо це не є терміновою необхідністю.
Олександра 1 рік тому
Доброго вечора, у мене 30 тиждень вагітності, тягне живіт і є легкі спазми. Гінеколог каже, що може бути тонус матки. Лікар каже, що потрібно зробити гінекологічне узд. Чи можна побачити тонус матки на узд?
Відповісти
Доброго вечора, ультразвукове дослідження показує стан мускулатури матки. Тому за допомогою гінекологічного УЗД можна виявити тонус по передній або задній стінці першого або другого ступеня. Тонус матки призводить до зміни форми стінки, що чітко видно під час обстеження.
Алла 1 рік тому
Доброго дня, у мене немає проблем зі здоров'ям, але я вирішила проходити ультразвукове дослідження та сдавати аналізи для профілактики. Як часто треба робити гінекологічне узд, якщо немає жодних скарг?
Відповісти
Здрастуйте, при регулярності менструального циклу, відсутності болю і дискомфорту під час і після статевих контактів, виділень з піхви з неприємним запахом, проблем з сечовипусканням робити гінекологічне УЗД необхідно щорічно під час відвідування гінеколога. Проходження гінекологічного УЗД із профілактичною метою допоможе виявити патології репродуктивних органів на ранній стадії.
Жанна 1 рік тому
Доброго вечора, а чим відрізняється гінекологічне УЗД від УЗД малого тазу? Я завжди була впевнена, що це одне й те саме, а мама каже, що ні. Завчасно дякую за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, під час ультразвукового дослідження органів малого тазу оцінюється стан сечового міхура, сечоводів та прямої кишки, у чоловіків – додаткового оглядається передміхурова залоза. При гінекологічному УЗД лікар перевіряє матку, шийку матки, яєчники та фалопієві труби.
Оксана 1 рік тому
Здрастуйте, у мене були сильні болі під час сексу і кров з піхви після статевого акту. Гінеколог подивилась і сказала, що потрібно робити ультразвукове дослідження матки, оскільки є підозра на ерозію шийки матки. Чи видно ерозію шийки матки на УЗД?
Відповісти
Доброго дня, для діагностування ерозії шийки матки ультразвукове дослідження не проводиться. Лікар визначає ушкодження (ерозію) шийки матки під час гінекологічного огляду за допомогою дзеркал. При необхідності гінеколог може провести кольпоскопію (огляд поверхні піхви та шийки матки із спеціальним збільшувальним приладом).
Ніна 1 рік тому
Добрий день. А чи можна робити гінекологічне УЗД у середині циклу? Чому взагалі потрібно орієнтуватись на дні циклу? Як це впливає?
Відповісти
Здрастуйте, орієнтуватися на день менструального циклу при гінекологічному ультразвуковому дослідженні необхідно через різний рівень гормонів у першій і другій половині циклу. Найбільш точна візуалізація матки, шийки матки, яєчників та фалопієвих труб можлива з четвертого по дев'ятий день менструального циклу. Проведення УЗД у середині чи кінці циклу може призвести до спотворення результатів.
Тетяна 1 рік тому
Здрастуйте, я хотіла записатися на гінекологічне УЗД через болі в області піхви під час статевого контакту та дискомфорту в нижній частині живота. У мене зараз 19 день менструального циклу, але лікар сказав, що треба йти на 5-7 день. Чому гінекологічне УЗД роблять на 5-7 день циклу? Що може виявити лікар?
Відповісти
Доброго дня, необхідність проведення гінекологічного УЗД на 5-7 день менструального циклу пов'язана з гормональними змінами в організмі жінки. Відразу після закінчення місячних чітко визначаються структурні особливості яєчників та матки. Гінеколог може виявити гіперплазію та поліпи ендометрію, кісти яєчників, осередки запалення, а також розміри міоматозних вузлів.
Валерія 1 рік тому
Добрий день. Чи можна побачити рак на гінекологічному узд? Лікар відчула ущільнення при гінекологічному огляді та пальпації живота. Симптомів у мене ніяких немає, окрім хворобливих та рясних місячних.
Відповісти
Доброго дня, на гінекологічному ультразвуковому дослідженні можна виявити новоутворення, визначити кількість, розмір, локалізацію пухлини, деталізувати контури. Однак для встановлення природи виявленого новоутворення необхідно зробити біопсію пухлини (забір клітин із ураженої ділянки тканин).
Людмила 1 рік тому
Добрий вечір. Я звернулася до гінеколога через болі в нижній частині живота, дискомфорт після сексу і дивних виділень з піхви (рясні білі виділення з неприємним запахом). Лікар направив на ультразвукове дослідження матки. Що потрібно взяти із собою на гінекологічне узд?
Відповісти
Доброго дня, на гінекологічне УЗД необхідно взяти з собою результати обстежень та аналізів. Якщо гінекологічне ультразвукове дослідження проводиться у поліклініці чи іншій державній медичній установі, то додатково з собою потрібно взяти амбулаторну карту, направлення від лікаря, документ, що підтверджує особу, а також пелюшку або рушник.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!