Logo
0 800 30 11 77

Показання до проведення УЗД шийки матки

Показання до проведення УЗД шийки матки
Читати 6 хвилин | Створено: 20 травня 2021 | Оновлено: 20 травня 2021 | 24773 24773
УЗД шийки матки - метод діагностики, який використовується для виявлення патологій шийки матки (злоякісних, доброякісних утворень).

Призначається за безпліддя в жінок, планування вагітності, для отримання інформації про ризик викидня. Переваги УЗД шийки матки:

  • висока інформативність. Завдяки ультразвуковому дослідженню можна дізнатися про патологіъ шийки матки на ранніх стадіях;
  • швидкість. Тривалість процедури не перевищує 30 хвилин;
  • безпека. УЗД проводиться без опромінення, ультразвукові хвилі не шкодять здоров'ю жінки та плода;
  • можливість багаторазового повторення дослідження для відстеження ефективності призначеного лікування в динаміці.

Що таке УЗД шийки матки?

Улітразвуковое дослідження шийки матки називають «цервікометрією». УЗД дозволяє обстежити слизові оболонки та структуру тканин шийки матки, оглянути цервікальний канал. Буває трансректальне, трансвагінальне і трансабдомінальне УЗД шийки матки.

Трансректальне УЗД проводиться за допомогою введення датчика для дослідження в пряму кишку. Дослідження призначається тільки в тому випадку, якщо немає можливості провести абдомінальне дослідження, але є симптоми серйозного патологічного процесу.

За трансабдомінального дослідження використовується датчик, яким лікар після нанесення на шкіру гелю водить внизу живота. УЗД зазвичай призначається жінкам у 2-3 триместрі вагітності для відстеження стану плода, а також під час проходження профілактичного огляду.

За трансвагінального УЗД шийки матки датчик вводиться в піхву. УЗД використовується для підтвердження вагітності, за підозри на наявність кісти, міоми, поліпів.

Методика дослідження залежить від індивідуальних особливостей людини, передбачуваного діагнозу, протипоказань. Перед проходженням УЗД запишіться на консультацію до гінеколога, який після огляду, призначить оптимальний варіант дослідження.

Показання до УЗД шийки матки

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

УЗД органів малого таза дозволяє оцінити стан тканин репродуктивних органів, виявити патології матки та придатків. Показання до УЗД шийки матки:

  • неприємні відчуття, виникнення дискомфорту під час статевого акту або після його завершення;
  • вагітність;
  • підозра на наявність міоми, кісти або раку шийки матки;
  • виділення поза менструацією;
  • нерегулярність, сильний біль та інші порушення менструального циклу;
  • труднощі під час зачаття дитини (безпліддя).

Цервікометрія призначається під час вагітності. Якщо жінка перенесла операції на матці та яєчниках до вагітності, у разі багатоплідної вагітності, цервікометрія повинна бути обов'язково призначена лікарем. УЗД проводиться за патологій шийки матки, за яких перешийок і шийка матки не справляються з утриманням плода, що призводить до передчасного розкриття.

УЗД шийки матки слід зробити за планування вагітності. Дізнавшись про розміри шийки матки на УЗД, лікар зможе оцінити ризик викидня і запобігти передчасні пологи.

На який день циклу проводиться УЗД шийки матки?

Слизова матки тоншає в першій фазі циклу, що покращує візуалізацію, дозволяючи точно діагностувати патології. Тому цервікометрія призначається гінекологом на 5-7 день циклу. Дослідження шийки матки дозволить виявити поліпи, гіперплазії, міоми, кісти, ерозію, а також рак шийки матки.

УЗД допомагає діагностувати ендометріоз - захворювання, за якого клітини, які покривають матку зсередини, починають розростатися за межі репродуктивного органу. УЗД шийки матки допоможе діагностувати патологію на перших стадіях і почати ефективне лікування, мінімізуючи ризик розвитку ускладнень.

Протипоказання до УЗД шийки матки

Протипоказання відрізняються залежно від того, який вид УЗД призначається жінці. Трансабдомінальна діагностика не має обмежень, а оь трансректальне дослідження не проводиться, якщо є травми або захворювання прямої кишки. Протипоказання УЗД шийки матки через піхву:

  • цнота (оскільки датчик для діагностики вводиться в піхву, то дівоча пліва може бути пошкоджена);
  • рак шийки матки. УЗД не призначається на третій-четвертій стадіях через великий ризик кровотечі;
  • наявність захворювань репродуктивних органів, які супроводжуються болем, набряками, запаленнями на слизовій піхви;
  • алергія на використовуваний під час дослідження матеріал - латекс.

УЗД шийки матки під час вагітності не робиться через піхву у 2-3 триместрі. Датчик, введений через піхву, може підвищити ризик викидня і передчасних пологів.

Підготовка до УЗД шийки матки

Підготовку до УЗД шийки матки слід починати за три дні до проведення дослідження. Жінка повинна дотримуватися дієти, щоб не виникло проблем за розшифровки сонограми. З раціону потрібно виключити:

  • боби;
  • газовані напої;
  • молочні продукти (молоко, кефір, йогурти);
  • свіжі фрукти;
  • цибулю;
  • капусту;
  • кондитерські вироби;
  • штучні підсолоджувачі.

Ці продукти підвищують газоутворення в організмі. Якщо у пацієнтки спостерігається підвищене газоутворення навіть після виключення зазначених продуктів, лікар може призначити препарати для усунення газоутворення. Оскільки сечовий міхур повинен бути порожнім, необхідно звільнити його перед процедурою.
Перед трансректальним УЗД потрібно очистити кишечник. Зазвичай для цього використовується клізма або проносні медичні препарати.

Як проводиться процедура цервікометрії?

Проведення процедури цервікометрії відрізняється залежно від того, як проводиться УЗД: через піхву, пряму кишку або через низ живота. За дослідження через низ живота пацієнтці потрібно надати доступ до нижньої частини живота. Після того, як жінка лягає на спину на кушетці, на шкіру живота лікар наносить гель і за допомогою датчика починає обстеження, відстежуючи показники на моніторі.

Для трансвагінального УЗД шийки матки потрібно зняти одяг, прилягти на кушетку, підігнути ноги в колінах. Лікар на датчик перед введенням одягає латексний презерватив, змащує його гелем для поліпшення провідності ультразвукових хвиль і акуратно вводить в піхву для дослідження.

Процедура триває не більше, ніж 30 хвилин. За проведення транвагінального УЗД шийки матки жінка може відчувати тиск у піхві або невеликий дискомфорт, який пройде після завершення процедури. Незалежно від обраного виду проведення ультразвукового дослідження, цервікометрія пройде безболісно.

УЗД в ОН Клінік Суми

Показання до проведення УЗД шийки матки - Коболєва Анастасія Євгеніївна
Коболєва Анастасія Євгеніївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи показує УЗД шийки матки ерозію?

Для виявлення ерозії шийки матки необхідно пройти повне обстеження, яке включає огляд піхви за допомогою дзеркал, кольпоскопію, ультразвукове дослідження, перевірку молочних залоз за допомогою пальпації. Після обстеження потрібно записатися на консультацію до гінеколога, який за результатами огляду та додаткових досліджень, поставить діагноз, визначить оптимальне лікування.

2. На якому терміні вагітності роблять УЗД шийки матки?

Вагітні жінки роблять УЗД згідно з графіком з 12 по 22 тиждень. Процедура є безпечною і не може нашкодити здоров'ю жінки або плода. УЗД шийки матки з песарієм не має специфічних особливостей. Перевагою процедури є не тільки те, що УЗД дозволяє дізнатися про стан шийки матки та плода, а й те, що цервікометрія може проводитися в динаміці. Це дозволить лікарю виявити відхилення, патології і вжити своєчасних заходів.

3. Чи можна виявити рак шийки матки на УЗД?

Так, УЗД використовується для діагностики як доброякісних, так і злоякісних утворень. Тому цервікометрія може застосовуватися для діагностики раку. За виникнення підозри на злоякісну пухлину гінеколог призначає додаткове обстеження (гінекологічний огляд під загальним наркозом, кольпоскопію, КТ, МРТ, а також аналізи крові). Підтвердження злоякісного утворення можливе за допомогою проведення біопсії.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Показання до проведення УЗД шийки матки
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).
Показання до проведення УЗД шийки матки
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Лариса 6 місяців тому
Доброго дня, чи можна їсти перед УЗД шийки матки? Чи відмова від їжі ніяк не вплине на результати ультразвукового дослідження?
Відповісти
Добрий день, зазвичай можна їсти перед УЗД шийки матки. Під час УЗД шийки матки немає спеціальних вимог до голодування, на відміну від УЗД органів черевної порожнини або сечового міхура. Однак, краще уточнити це питання безпосередньо перед обстеженням.
Раїса 7 місяців тому
Добрий вечір, я три тижні тому дізналася, що вагітна. Ми з чоловіком дуже хочемо дізнатися, хто у нас буде: хлопчик чи дівчинка. Я знаю, що ще рано, але хочу уточнити, чи можна на УЗД шийки матки побачити стать дитини? Чи потрібне інше дослідження?
Відповісти
Доброго дня, УЗД шийки матки зазвичай не призначене для визначення статі дитини. УЗД шийки матки проводять для оцінки її стану і структури, а також для виявлення аномалій або проблем, пов'язаних із нею. Визначення статі дитини зазвичай здійснюється за допомогою скринінгу вагітності, спеціально спрямованого на оцінку анатомії плода.
Олена 8 місяців тому
Доброго дня, я хочу пройти повне обстеження у гінеколога. І хотіла б дізнатися, скільки триває УЗД шийки матки?
Відповісти
Добрий день, тривалість ультразвукового дослідження шийки матки може варіюватися залежно від конкретних обставин і цілей дослідження. Зазвичай УЗД шийки матки займає приблизно 10-20 хвилин.
Богдана 9 місяців тому
Добрий вечір, у мене рік тому була легка дисплазія шийки матки, я б хотіла повторити обстеження. Підкажіть, чи можна побачити дисплазію шийки матки на УЗД? Чи достатньо біопсії?
Відповісти
Добрий вечір, дисплазія шийки матки – це передраковий стан, який характеризується змінами клітин органу. Зазвичай дисплазію шийки матки не можна безпосередньо побачити на УЗД, оскільки вона пов'язана зі змінами в клітинах епітелію, які знаходяться на поверхні шийки матки. Для діагностики дисплазії шийки матки зазвичай використовуються інші методи, такі як кольпоскопія і біопсія.
Ярослава 9 місяців тому
Добрий день, я звернулася до гінеколога через болі в нижній частині живота, рясні кровотечі та виражений ПМС. Після аналізу скарг і огляду на гінекологічному кріслі лікар направив на УЗД. Чи можна побачити кісту шийки матки на УЗД?
Відповісти
Доброго дня, УЗД шийки матки може допомогти виявити кісту. Під час УЗД лікар може побачити кісту, виміряти її розміри та оцінити характеристики, щоб визначити її тип і потенційний зв'язок з іншими станами шийки матки.
Марія 9 місяців тому
Доброго дня, чи можна робити УЗД шийки матки під час вагітності? Для чого саме може проводитися ультразвукове дослідження шийки матки у вагітних?
Відповісти
Добрий день, так, ультразвукове дослідження шийки матки може бути виконано під час вагітності. УЗД може використовуватися для оцінки її стану, довжини та структури, а також для виявлення потенційних аномалій або проблем, пов'язаних із шийкою матки, які можуть вплинути на вагітність або пологи.
Вікторія 9 місяців тому
Добрий вечір, у мене третій триместр вагітності. Я б хотіла уточнити один момент: чи можна побачити розкриття шийки матки на УЗД? Чи розкриття під час пологів перевіряють якось інакше?
Відповісти
Доброго дня, на УЗД шийки матки можна оцінити її довжину, структуру і наявність будь-яких аномалій. Однак розкриття шийки матки не завжди може бути не видно на УЗД. Розкриття є динамічним процесом, який зазвичай відбувається під час пологів або перед ними, і його оцінка потребує інших методів, таких як клінічний огляд або моніторинг.
Світлана 9 місяців тому
Добрий день, у мене були дивні кровотечі в середині менструального циклу, через які я звернулася до гінеколога. Лікар направила на ультразвукове дослідження. Скажіть, чи можна пити каву перед УЗД шийки матки?
Відповісти
Добрий день, зазвичай перед УЗД шийки матки не потрібно особливих обмежень у харчуванні або питті. Необхідність обмеження кави може виникнути перед УЗД органів черевної порожнини, нирок і сечового міхура.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!