Logo
0 800 30 11 77

В яких випадках необхідне трансректальне УЗД органів малого таза в чоловіків?

В яких випадках необхідне трансректальне УЗД органів малого таза в чоловіків?
Читати 3 хвилини | Створено: 11 травня 2021 | Оновлено: 11 травня 2021 | 27556 27556
Простатит є одним з найпоширеніших урологічних захворювань, на яке сьогодні страждають не тільки люди похилого віку, а й молоді чоловіки.

Симптоми простатиту на ранніх стадіях його розвитку проявляються далеко не завжди, що може призводити до загострення запалення передміхурової залози. Тому до затребуваних у пацієнтів чоловічої статі медичних послуг належить трансректальне УЗД органів малого таза.

Що таке трансректальное УЗД?

Трансректальне УЗД (ТРУЗД) - це метод ультразвукової діагностики передміхурової залози, сім'яних пухирців і сечового міхура. У порівнянні з ультразвуковим дослідженням через черевну стінку (трансабдомінальним УЗД) метод трансректальної діагностики забезпечує більш чітку візуалізацію органів і  має більш високу точність.

Дослідження яких органів входить до трансректальноо УЗД малого таза?

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

У трансректальне УЗД малого таза входить:

  • УЗД передміхурової залози з прилеглими до неї тканинами та лімфовузлами;
  • УЗД сім'яних пухирців;
  • УЗД сечового міхура.

Показання до трансректального УЗД малого таза чоловіків

Показаннями до ТРУЗД малого таза чоловіків є:

  • безпліддя;
  • біль у паховій області;
  • дискомфорт за сім'явиверження;
  • порушення сечовипускання;
  • оцінка стану передміхурової залози після операції;
  • планове обстеження перед хірургічним втручанням;
  • домішки крові в сечі або спермі;
  • напади ниркової коліки в області малого таза;
  • підозра на онкологічне захворювання;
  • еректильна дисфункція.

Чи існують протипоказання до трансректального УЗД?

Трансректальне УЗД органів малого таза нешкідливе і не завдає шкоди організму чоловіки. За проведення ТРУЗД не застосовується іонізуюче опромінення, що дозволяє проводити процедуру необхідну кількість разів.

До протипоказань до трансректального УЗД малого таза у чоловіків належать:

  • загострення геморою;
  • анальні тріщини;
  • відновний період після операцій на прямій кишці;
  • важкі розлади психіки, які можуть перешкодити проведенню діагностики.

Підготовка до трансректального УЗД

Підготовка до трансректального УЗД передбачає спеціальну дієту за 2-3 дні до проведення дослідження. Дієта перед трансректальним УЗД включає відмову від споживання продуктів та напоїв, що сприяють газоутворенню (капусти, бобових, газованих напоїв, борошняних виробів, молочних продуктів). Діагностику бажано проводити натщесерце (їсти не рекомендують за 8-12 годин до ТРУЗД). За годину до дослідження слід випити 1-1,5 л рідини.

Під час трансректального УЗД у пряму кишку вводиться спеціальний датчик. Тому за 2-4 години до проведення процедури чоловікові необхідно зробити очисну клізму. Безпосередньо перед проведенням трансректального УЗД пацієнт лягає на кушетку на лівий бік, згинає ноги та підтягує коліна до живота.

Скільки разів на рік потрібно робити трансректальне УЗД?

Чоловікам старше за 40 років рекомендується робити трансректальне УЗД як профілактичне обстеження та з метою раннього виявлення можливих патологій щорічно. Регулярно (раз на рік і частіше) проходити трансректальне УЗД необхідно пацієнтам з хронічними урологічними захворюваннями. Крім того, дослідження слід проходити за рекомендацією лікаря або за появи симптомів урологічних хвороб.

УЗД в ОН Клінік Суми

В яких випадках необхідне трансректальне УЗД органів малого таза в чоловіків? - Петров Сергій Володимирович
Петров Сергій Володимирович
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи боляче робити трансректальне УЗД?

Трансректальне УЗД не супроводжується жодними больовими відчуттями. Короткочасний дискомфорт, який може відчути чоловік, пов'язаний із введенням у пряму кишку спеціального датчика для обстеження.

2. Як проводиться трансректальне УЗД простати?

Для проведення трансректального УЗД простати лікар надягає на датчик апарату УЗД презерватив і змащує його лубрікантом. Потім датчик вводиться пацієнтові в пряму кишку на 5-6 см. Зображення досліджуваних органів (простати, сечового міхура і сім'яних пухирців) виводиться на екран під різними кутами. Процедура триває до 20 хвилин.

Пацієнт отримує результати ТРУЗД відразу після проведення діагностики. Результати дослідження може розшифрувати тільки лікар, тому після проведення трансректального УЗД органів малого таза чоловікові слід записатися на прийом до уролога.

3. Що показує УЗД малого таза в чоловіків?

УЗД малого таза в чоловіків показує форму, положення і розміри передміхурової залози, а також наявність патологій і новоутворень (кіст, пухлин). Крім того, в ході діагностики оцінюється стан сечового міхура і сім'яних протоків (прохідність, наявність запальних процесів).

УЗД малого таза у чоловіків також дозволяє виявити:

  • аномалії розвитку органів;
  • запальні хвороби (простатит, цистит);
  • сторонні предмети;
  • травматичні ушкодження.

Турбота про чоловіче здоров'я обов'язково повинна включати регулярне проведення ТРУЗД малого таза у чоловіків. Адже своєчасно проведена діагностика дозволяє на ранніх етапах виявити патології сечостатевої системи, уникнути їх ускладнень, а також перетікання хвороб в гостру і хронічну форму.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
В яких випадках необхідне трансректальне УЗД органів малого таза в чоловіків?
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).
В яких випадках необхідне трансректальне УЗД органів малого таза в чоловіків?
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).

Схожі статті:

Коментарі

Михайло 6 місяців тому
Добрий день. Чи можна пити воду перед УЗД простати? Якщо можна, то в якій кількості? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Доброго дня, пити воду перед УЗД можна. Ба більше, у деяких випадках лікар може повідомити про необхідність пити певну кількість рідини перед дослідженням (наприклад, один-два літри), щоб мати повний сечовий міхур. Повний сечовий міхур може допомогти поліпшити візуалізацію простати та сусідніх структур.
Олександр 7 місяців тому
Доброго дня, розкажіть, що не можна робити перед УЗД простати? Чи потрібно якось готуватися до ультразвукового дослідження?
Відповісти
Добрий день, перед УЗД простати можуть бути деякі рекомендації щодо підготовки. Перед УЗД простати може виникнути необхідність у відмові від еякуляції, клізм і очисних процедур, а також від сечовипускання за кілька годин до обстеження.
Олексій 8 місяців тому
Добрий день, у мене були домішки крові в сечі та спермі, болі під час сечовипускання і сексу. Хочу перестрахуватися і переконатися, що у мене немає онкології. Скажіть, як визначити рак простати на УЗД? Чи це неможливо?
Відповісти
Добрий день, УЗД може допомогти виявити аномалії в простаті, як-от неоднорідність структури, незвичайні утворення, збільшення розмірів або зміна форми простати. Доплерографія допоможе оцінити кровопостачання простати. Однак для остаточного діагнозу раку простати потрібне проведення біопсії простати, де беруться зразки тканини для подальшого дослідження під мікроскопом.
Богдан 9 місяців тому
Доброго дня, я зазвичай швидко еякулюю, статевий акт закінчується буквально протягом хвилини після його початку. Лікар після огляду призначив УЗД передміхурової залози. Чи потрібно утримуватися перед УЗД простати? Якщо так, то в яких випадках?
Відповісти
Добрий день, утримання від еякуляції може бути рекомендовано в певних випадках перед ультразвуковим дослідженням простати. Відмовитися від статевих контактів необхідно для оцінки сперматогенезу, дослідження постеякуляційного сечового міхура, а також для контролю за еякулятом після лікування.
Ярослав 9 місяців тому
Добрий день, у мене часте і болісне сечовипускання, тому я записався відразу і до лікаря, і на УЗД. Мені сказали, що перед УЗД важливо наповнити сечовий міхур, випивши 1-1.5 літра води. Але чому на УЗД має бути повний сечовий міхур?
Відповісти
Доброго дня, повний сечовий міхур може забезпечити кращу візуалізацію стінок міхура і його вмісту на УЗД. Порожній сечовий міхур може призвести до спотворення результатів дослідження. Наприклад, візуалізація стінок міхура може бути ускладнена, а розміри міхура і його об'єм можуть бути неправильно оцінені. Також з'являється можливість оцінити об'єм сечі, що залишилася в міхурі після сечовипускання.
Максим 9 місяців тому
Здрастуйте, уролог призначив мені УЗД сечовидільної системи (у мене були болі в попереку, кров у сечі та болі під час сексу). Я хочу правильно підготуватися до обстеження, тому підкажіть, чи можна курити перед УЗД нирок і сечового міхура?
Відповісти
Добрий день, паління може мати загальні негативні наслідки для здоров'я, а також вплинути на стан нирок і сечового міхура в перспективі. Тому рекомендується відмовитися від паління за дві години до обстеження сечовидільної системи.
Данило 9 місяців тому
Добрий вечір, мені 42 роки і я вирішив відповідально ставитися до свого здоров'я. Тому хочу раз на рік здавати всі аналізи і проходити обстеження у лікарів. Підкажіть, як часто можна робити УЗД сечового міхура? Чи не шкідливо робити це раз на рік?
Відповісти
Добрий день, частота проведення ультразвукового дослідження сечового міхура залежить від конкретних медичних показань і потреб пацієнта. Обстеження є безпечним, тому повторювати його можна стільки разів, скільки необхідно.
Святослав 9 місяців тому
Доброго дня, я прийшов до лікаря через часте сечовипускання і біль у ділянці статевого члена. Уролог направив на УЗД, але я забув запитати, як до нього готуватися. Розкажіть, чи потрібно робити клізму перед УЗД простати?
Відповісти
Здрастуйте, зазвичай клізма (промивання кишківника) не потрібна перед УЗД простати. Однак, у деяких особливих випадках, наприклад, якщо лікар запідозрить наявність проблем у прямій кишці, він може рекомендувати клізму для очищення кишківника і кращої візуалізації простати.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!