Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Що входить до УЗД органів малого таза та як до нього підготуватися?

Що входить до УЗД органів малого таза та як до нього підготуватися?
Читати 7 хвилин | Створено: 19 серпня 2022 | Оновлено: 25 липня 2023 | 123755 123755
1

Що входить до УЗД органів малого таза?

УЗД органів малого таза (УЗД ОМТ) — метод діагностики за допомогою ультразвукових хвиль, що дозволяє виявити захворювання сечостатевої системи на ранніх стадіях. УЗ-апарат випромінює високочастотні хвилі, які відбиваються від досліджуваного органу, і показує зміни у ньому. Робити УЗД органів малого таза можна дітям і вагітним, оскільки процедура безпечна та безболісна.

Ультразвукове дослідження дозволяє оцінити структуру, розміри та стан органів сечостатевої системи. В УЗД органів малого таза у жінок входить обстеження яєчників, матки та придатків. УЗД органів малого таза у чоловіків передбачає обстеження сім’яних пухирців і передміхурової залози. В ультразвукове дослідження входить обстеження не тільки органів малого таза, а й прилеглих до них тканин і лімфатичних вузлів.

2

Що показує УЗД органів малого таза?

УЗ-діагностика дозволяє побачити найменші відхилення у роботі сечостатевої системи.

Що показує УЗД органів малого тазу?

Що показує УЗД органів малого тазу?

УЗД органів малого таза показує:

  • стан усіх органів малого таза;
  • анатомічні відхилення у будові органів;
  • осередки запалення;
  • причину болю чи нетипових виділень;
  • новоутворення (кісти, поліпи, міоми, фіброми);
  • вагітність;
  • ризики переривання вагітності та неправильного розвитку плода.

УЗД органів малого таза дозволяє виявити захворювання жіночих та чоловічих сечостатевих органів на початковій стадії (цистит, вагініт, ендометріоз, полікістоз, простатит, сечокам'яну хворобу). Також дослідження дозволяє спостерігати орган у динаміці та оцінити ефективність лікування.

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

3

Коли роблять УЗД органів малого таза?

УЗД органів малого тазу роблять на п'ятий-сьомий день менструального циклу, тому що в цей період найчіткіше візуалізуються матка та яєчники. Також зробити УЗД ОМТ потрібно за хворобливих відчуттів та дискомфорту внизу живота. Показання до гінекологічного УЗД:

  • порушення менструального циклу;
  • підозра на наявність новоутворень;
  • безпліддя;
  • біль та неприємні відчуття під час статевого акту;
  • наявність виділень з піхви поза менструацією;
  • вагітність.

Обов'язково потрібно пройти УЗД органів малого таза під час планування вагітності. Ультразвукове дослідження матки дозволяє виявити можливі ускладнення за виношування плода та ризики переривання вагітності. УЗД матки та придатків також дозволяє виявити наявність запалень та відхилення у функціонуванні статевих органів.

УЗД органів малого таза у чоловіків є менш популярним методом дослідження, ніж у жінок. Показання до УЗД простати:

  • болі в паховій області;
  • порушення сечовипускання;
  • болі за сім'явиверження;
  • еректильна дисфункція;
  • підозра на наявність новоутворень.

Трансректальне (через пряму кишку) УЗД у чоловіків робиться перед хірургічними операціями на сечостатевих органах. Також УЗД призначається з метою оцінки стану органів після операції.

4

Як роблять УЗД органів малого таза?

УЗД органів малого таза роблять гінеколог, сонолог чи уролог. Існує три способи проведення УЗД органів малого таза:

  1. Трансабдомінальне УЗД проводиться через нижню частину живота. Пацієнт лягає на спину, на шкіру живота наноситься гель, що покращує провідність ультразвукових хвиль, і за допомогою спеціального датчика на екран виводиться результат дослідження.
  2. Трансвагінальне УЗД ― здійснюється через піхву. Жінка лягає на спину, підгинає ноги та лікар вводить датчик УЗД у піхву. Трансвагінальне ультразвукове дослідження проходить безболісно і дозволяє візуалізувати матку, яєчники та придатки більш детально, ніж за трансабдомінального УЗД.
  3. Трансректальне ультразвукове дослідження проводиться через пряму кишку і дозволяє обстежити простату, сечовий міхур і сім’яні пухирці. Під час діагностики пацієнт лежить на лівому боці, згинає ноги та підтягує коліна до живота.

Процедура УЗ-діагностики займає трохи більше за 20 хвилин, відразу після дослідження лікар видає розшифровку УЗД органів малого таза. Протокол УЗД органів малого таза в нормі повинен показувати однорідну структуру та рівні контури органів, розмір, що відповідає віку та вазі, відсутність новоутворень.

5

Як підготуватися до УЗД органів малого таза?

Підготовка до УЗД органів малого таза передбачає дотримання дієти за два-три дні до дослідження. З раціону необхідно виключити продукти, що сприяють надмірному газоутворенню: бобові, кисломолочну продукцію, випічку, свіжі овочі та фрукти. УЗД ОМТ слід робити натще. Перед абдомінальним УЗД необхідно наповнити сечовий міхур, а перед трансвагінальним спорожнити його. Перед трансректальним УЗД потрібно випорожнити кишечник за допомогою очисної клізми.

6

Чи можна робити гінекологічне УЗД під час місячних?

Робити гінекологічне УЗД під час місячних не рекомендується, оскільки згустки крові заважають розглянути матку та оцінити стан ендометрію. Краще робити УЗД органів малого таза на п'ятий-десятий день циклу. За ендометріозу дослідження проводиться на 25-28 день циклу. Перед УЗД органів малого таза у жінок необхідно записатися на консультацію гінеколога та з'ясувати оптимальний час для проведення діагностики.

7

Скільки потрібно випити води перед гінекологічним УЗД?

Трансабдомінальне УЗД проводиться за повного сечового міхура, щоб краще візуалізувати внутрішні органи. Перед гінекологічним УЗД необхідно випити близько півтора літра негазованої води. Не можна пити соки, каву чи чай, підійде лише вода. Також перед діагностикою слід не мочитися протягом однієї-двох годин.

8

Як часто можна робити трансвагінальне УЗД?

Трансвагінальне УЗД ОМТ можна робити так часто, як це необхідно для діагностики та відстеження динаміки захворювань. Ультразвукові хвилі не шкідливо впливають на організм, тому відсутні протипоказання до проведення УЗД. Гінекологи рекомендують з профілактичною метою робити УЗД органів малого тазу не рідше, ніж один раз на рік. В обов'язковому порядку проводиться трансвагінальне УЗД під час вагітності на термін до 12 тижнів, щоб виявити можливі патології розвитку плода.

9

Як роблять УЗД простати?

УЗД простати є ефективним методом діагностики простатиту, аденоми, раку передміхурової залози. УЗД простати роблять двома способами:

  1. Трансабдомінальне УЗД проводиться через черевну порожнину в положенні лежачи на спині. Перед дослідженням необхідно випити не менше, ніж один літр води, та не спорожняти сечовий міхур.
  2. Трансректальне УЗД — проводиться через пряму кишку в положенні лежачи на боці зі стиснутими ногами. Перед діагностикою необхідно за 10-12 годин до процедури не вживати їжі та спорожнити кишечник.

Трансректальний метод вважається більш інформативним, оскільки дозволяє краще візуалізувати передміхурову залозу. Чоловікам віком від 40 років необхідно щорічно проходити УЗД простати, щоб виявити можливі патології на ранніх стадіях.

УЗД в ОН Клінік Чернігів

Що входить до УЗД органів малого таза та як до нього підготуватися? - Труба Валентина Гаврилівна
Труба Валентина Гаврилівна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що входить до УЗД органів малого таза та як до нього підготуватися?
Лікар УЗД. Перша категорія.
Що входить до УЗД органів малого таза та як до нього підготуватися?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юля 1 рік тому
Добрий день. Розкажіть, які бувають види гінекологічних УЗД і чим вони відрізняються?
Відповісти
Добрий день. Гінекологічне УЗД буває трансвагінальним (датчик УЗ-апарату вводиться в піхву) і трансабдомінальним (проводиться через стінку черевної порожнини). Трансвагінальне УЗД більш інформативне і краще візуалізує внутрішні органи. Трансабдомінальне УЗД проводиться з повним сечовим міхуром, а трансвагінальне - з порожнім. Дівчатам, які не живуть статевим життям, роблять трансректальне УЗД (датчик вводиться через пряму кишку).
Тетяна 1 рік тому
Доброго дня, хочу уточнити чи можна їсти перед гінекологічним УЗД?
Відповісти
Здрастуйте, гінекологічне УЗД бажано робити вранці натщесерце. Якщо дослідження проводиться вдень, необхідно виключити прийом їжі за три-чотири години до УЗД. Проведення гінекологічного УЗД з повним кишківником може спотворити картину і перешкодити візуалізації репродуктивних органів.
Євгенія 1 рік тому
Цікавить питання: коли краще робити трансвагінальне УЗД?
Відповісти
Трансвагінальне УЗД не роблять під час місячних. Найоптимальніший час для проведення дослідження ― п'ятий-сьомий день менструального циклу. У разі підозри на наявність кіст яєчників УЗД проводять на початку циклу, для діагностики ендометріозу дослідження роблять наприкінці менструального циклу.
Карина 1 рік тому
Добрий день. Розкажіть, що показує трансабдомінальне УЗД?
Відповісти
Добрий день. Трансабдомінальне УЗД органів малого таза ― процедура, яка показує розмір, структуру і наявність захворювань на ранній стадії. За допомогою абдомінального УЗД можна визначити вагітність, наявність новоутворень і запалень в органах малого таза.
Ігор 1 рік тому
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи може УЗД передміхурової залози виявити рак?
Відповісти
Доброго дня. Трансректальне ультразвукове дослідження передміхурової залози виявляє наявність новоутворень в органі. Поставити діагноз рак простати після проведення УЗД не можна. Для додаткової діагностики раку проводять біопсію, оскільки УЗД не може визначити злоякісний або доброякісний характер утворення.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!