Logo
0 800 30 11 77

Що таке ПМС та які в нього симптоми?

Що таке ПМС та які в нього симптоми?
Читати 8 хвилин | Створено: 30 січня 2020 | Оновлено: 30 січня 2020 | 276349 276349
З передменструальним синдромом (ПМС) стикається близько 48% жінок репродуктивного віку, 20% з яких відчувають тяжкі фізіологічні та емоційні симптоми. Полегшити ПМС допоможе гінеколог за допомогою лікарських засобів.

Що таке ПМС?

ПМС — це зміни фізичного здоров'я, поведінки, настрою та емоцій, які з'являються між овуляцією (виходом яйцеклітини з яєчників) та початком менструації. Ознаки передменструального синдрому можуть змінюватись від ледь помітних до яскраво виражених.

Коли розпочинається ПМС?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

У середньому менструальний цикл триває близько 28 днів. За циклу середньої тривалості овуляція відбувається приблизно на 14-й день або в середині циклу. ПМС починається в будь-який час після овуляції (зазвичай розвиваються за тиждень до менструації) і продовжуватиметься до п'яти днів після початку місячних.

Симптоми ПМС

Ознаки передменструального синдрому індивідуальні, відрізняються за ступенем тяжкості, наявністю фізичних та емоційних проявів, інтенсивністю.

симптоми ПМС

симптоми ПМС

Можливі фізичні симптоми ПМС:

  • головний біль та мігрень;
  • підвищена втома;
  • чутливість та набряклість молочних залоз;
  • спазми у нижній частині живота;
  • біль у м'язах та суглобах;
  • постійна сонливість;
  • здуття живота;
  • підвищений апетит;
  • набряклість верхніх та нижніх кінцівок;
  • поява акне;
  • біль у грудях;
  • пітливість.

Неспецифічною ознакою наближення місячних є підвищена чутливість до звуків, світла та дотиків. Додавання у вазі під час ПМС і набряк перед місячними нижніх та верхніх кінцівок з'являються через затримку рідини організмом. Вага стабілізується після закінчення місячних. Підвищений тиск за ПМС виникає через збільшення рівня прогестерону.

Ознакою наближення місячних є виділення білого кольору (можуть бути сухими, густими та липкими через гормональні зміни). За день до місячних можуть виникнути слизові виділення прозорого або жовтуватого кольору.

Розлад травлення перед місячними зазвичай з'являється через хронічні або запальні захворювання кишечника (наприклад, виразковий коліт або хвороба Крона). Ознакою ПМС за тиждень до місячних є закреп, підвищений ризик розвитку якого спостерігається у жінок з ендометріозом, міомою матки та кістою яєчників (через зміни гормонального фону).

Поширеними симптомами ПМС у підлітків є примхливість, підвищене занепокоєння, перепади настрою та почуття самотності. Інші емоційні та поведінкові симптоми ПМС:

  • проблеми з концентрацією уваги;
  • зменшення впевненості у собі та самооцінки;
  • плаксивість;
  • підвищена дратівливість;
  • зміна статевого потягу (зменшення чи збільшення);
  • проблеми з пам'яттю;
  • постійні напруженість та тривожність.

Сильний ПМС може вказувати на передменструальний дистрофічний розлад (ПМДР). Симптомами ПМДР є порушення місячних, проблеми із зором, біль у спині, запалення шкіри, що супроводжується свербежем, поколювання або підвищена чутливість рук та ніг.

Прискорене серцебиття, блювання та нудота за ПМС зазвичай не з'являються, тому за виникнення зазначених симптомів необхідно проконсультуватися з гінекологом. Після збору анамнезу та проведення гінекологічного огляду лікар виключить або підтвердить ПМДР та підбере курс терапії.

Підвищений апетит за ПМС

Підвищений апетит під час ПМС з'являється за 7-10 днів до початку менструації та закінчується у перший день місячних. Перед місячними виникає потреба у вуглеводах через коливання в гормональному фоні. Продукти з вмістом простих вуглеводів (солодощі, макарони, чіпси, хліб) дозволяють зменшити ознаки ПМС на кілька годин завдяки збільшенню вироблення серотоніну.

Гінекологи рекомендують вибирати продукти, у складі яких містяться складні вуглеводи (наприклад, коричневий рис, боби та сочевицю), для отримання тривалого полегшення симптомів передменструального синдрому. Також можна віддати перевагу корисним солодощам, до яких належать чорний шоколад, ягідні смузі, фрукти та йогурти.

Депресія та слабкість перед ПМС

За ПМС в організмі знижується рівень серотоніну, що відповідає за настрій та емоційний стан людини. Недостатня кількість серотоніну може сприяти потягу до їжі, проблемам зі сном, підвищеній втомі та слабкості перед місячними. На розвиток або посилення симптомів діагностованої раніше депресії перед місячними впливає зміна рівнів прогестерону та естрогену.

Скільки триває ПМС?

У середньому ПМС триває від двох до десяти днів. Тривалість передменструального синдрому може відрізнятись залежно від віку, наявності гінекологічних захворювань, регулярності менструального циклу.

Як полегшити ПМС?

Полегшити ПМС можна за допомогою відмови від куріння та скорочення споживання алкоголю. Інші рекомендації для зменшення симптомів ПМС:

  • фізична активність не менше, ніж три рази на тиждень (сприяє виробленню ендорфінів);
  • обмеження споживання солі.

Для полегшення ПМС до раціону рекомендується включити молочні та цільнозернові продукти, свіжі фрукти та овочі. Їсти необхідно невеликими порціями, розділивши денну норму на п'ять-шість прийомів їжі (дозволить уникнути голоду та зменшити потяг до їжі).

За ПМС рекомендується проконсультуватись з гінекологом, який допоможе зменшити прояви симптомів передменструального синдрому. За підозри на гінекологічні захворювання (можуть посилити спазми в нижній частині живота, призвести до закрепів та діареї), лікар направляє на УЗД органів малого таза.

Лікування підбирається гінекологом залежно від ознак передменструального синдрому. Варіанти медикаментозної терапії для зменшення ознак ПМС:

  • селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (для стабілізації настрою та мінімізації проявів депресії);
  • комбіновані оральні контрацептиви;
  • нестероїдні протизапальні препарати (для зменшення спазмів та дискомфорту у грудях).

Діуретики призначаються для прискорення виведення зайвої рідини через нирки, викликаючи часте сечовипускання за ПМС. Сечогінні препарати дозволяють уникнути збільшення у вазі, набряклості кінцівок і здуття під час місячних.

Як відрізнити ПМС від вагітності?

Через гормональні зміни передменструальний синдром можна сплутати з першим триместром вагітності. Відрізнити ПМС від вагітності допоможуть відмінності у симптомах.

ПМС чи вагітніть

Симптоми

ПМС

Перші тижні вагітності

Болючість та збільшення молочних залоз

Груди перед місячними болить в області сосків та зовнішніх квадрантів

Тяжкість, болючість і збільшення зачіпає всі груди та ареолярну область

Зміна сосків та ареоли

Не змінюють форму, колір та розмір

Ареола стає темнішою і більшою

Емоційні ознаки

Депресія, тривога, занепокоєння, дратівливість

Плаксивість, примхливість, різка зміна настрою

Температура тіла

Може з'являтися субфебрильна температура за ПМС (37-37,9°C)

Рідкісне підвищення температури до 37°C ближче до вечора або ночі

Кров'янисті виділення

Кровотечі відсутні

Легка вагінальна кровотеча (зазвичай має рожевий чи темно-коричневий колір). Тривалість кров'янистого виділення становить один-два дні

Нудота і блювання

Відсутні

Ранкове нездужання (токсикоз), яке супроводжується нудотою та блюванням

Зміни харчових звичок

Підвищений апетит, потяг до солодкого

Поява або посилення потягу до певних продуктів (наприклад, солодкого, солоного). Деякі продукти можуть викликати огиду та нудоту

Спазми

Ознакою місячних за день є біль у нижній частині живота

Легкі спазми в нижній частині живота чи спини

За регулярного менструального циклу на вагітність може вказувати затримка місячних. Однак відсутність місячних є також симптомом гінекологічних патологій та захворювань (наприклад, синдрому полікістозних яєчників), тому за затримки рекомендується проконсультуватися з гінекологом.

Гінекологія в ОН Клінік Кропивницький

Що таке ПМС та які в нього симптоми? - Кирилюк Наталія Станіславівна
Кирилюк Наталія Станіславівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чому за ПМС хочеться солодкого?

За ПМС хочеться солодкого через зміну гормонів прогестерону та естрогену, через які виникає потреба в продуктах з високим вмістом вуглеводів та солодощів. Споживання солодкого призводить до вироблення організмом серотоніну, який дозволяє впоратися з емоційними та фізіологічними симптомами перед місячними.

2. Як зменшити біль за ПМС?

Зменшити біль за ПМС можна за допомогою трав'яного чаю з ромашкою та листям червоної малини. За сильного ПМС у жінок також може допомогти гінеколог, підібравши лікарські препарати для зменшення спазмів живота.

3. Чому симптоми вагітності подібні до ПМС?

Симптоми вагітності схожі на ПМС через гормональні зміни. Під час вагітності та передменструального синдрому в організмі збільшується рівень естрогену та прогестерону, викликаючи зміни настрою та фізичні прояви.

4. Чи є ПМС під час прийому ОК?

ПМС під час прийому ОК (оральних контрацептивів) відсутній, оскільки гормональні протизаплідні препарати дозволяють підтримувати стабільний рівень естрогену та прогестерону. Ознаки ПМС можуть з'являтися у перервах між прийомом оральних контрацептивів, викликаючи фізичні чи емоційні зміни від одного до чотирьох разів на рік.

5. ПМС та місячні — у чому різниця?

ПМС є станом, що передує місячним. Різниця ПМС та місячних полягає у часі виникнення та симптомах. Передменструальний синдром зазвичай починається з 14-го дня менструального циклу (після овуляції), а місячні з'являються на 28-й день циклу. Поява ПМС після місячних неможлива, тому у разі виникнення симптомів передменструального синдрому необхідно проконсультуватися з гінекологом.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 12 оцінок
Що таке ПМС та які в нього симптоми?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Що таке ПМС та які в нього симптоми?
Стаття перевірена: Смирна Ірина Григорівна
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Кирило 1 рік тому
добрий день. Прочитав статтю і зрозумів, що іноді в мене з'являються ознаки ПМС, особливо емоційні, хоча раніше такого не було. Чи може бути ПМС у чоловіків? Дякую.
Відповісти
Здрастуйте, у чоловіків симптоми, схожі на ознаки передменструального синдрому, розвиваються через зміну рівня тестостерону. Через гормональні коливання у чоловіків може з'являтися депресія, втома і різкі перепади настрою.
Людмила 1 рік тому
Здрастуйте, чи можна оцінювати відсутність ПМС як ознаку вагітності? Чи можуть бути інші фізіологічні причини?
Відповісти
Добрий день. Відсутність ПМС і місячних може бути викликана вагітністю, менопаузою, раптовою втратою ваги, ожирінням, синдромом полікістозних яєчників. У разі підозри на вагітність необхідно пройти тест і записатися на прийом до гінеколога.
Тоня 1 рік тому
Здрастуйте, у мене дуже важко проходить ПМС, з'являються такі симптоми перед місячними, як спазми в животі, різкі перепади настрою, мігрені та іноді запаморочення. Як позбутися ПМС і чи можливо це?
Відповісти
Здрастуйте, позбутися ознак передменструального синдрому допоможе гінеколог, який після огляду і збору анамнезу підбере курс медикаментозної терапії. Полегшити стан під час ПМС можна за допомогою відмови від алкоголю, куріння, напоїв, що містять кофеїн, регулярних тренувань і збалансованої дієти.
Юля 1 рік тому
Здрастуйте, мені 34 роки, наскільки я знаю, гінекологічних захворювань у мене немає. Однак є проблема: ПМС є, а місячних немає. У чому може бути причина?
Відповісти
Добрий день, якщо симптоми ПМС минули, а місячних немає, не можна виключати наявність гінекологічних захворювань. Іншими можливими причинами відсутності місячних можуть бути стрес, нерегулярні менструації, прийом гормональних протизаплідних засобів. Для встановлення причини необхідна консультація гінеколога.
Аліна 1 рік тому
Добрий день. У мене четвертий тиждень вагітності. Раніше дуже погано переносила передменструальний синдром. Підкажіть, чи є у вагітних ПМС?
Відповісти
Добрий день. У вагітних не може бути передменструального синдрому. Рання вагітність і ПМС мають схожі симптоми. У разі затримки місячних, нудоти і блювоти необхідно проконсультуватися з гінекологом для підтвердження або виключення факту вагітності.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!