Logo
0 800 30 11 77

Чому можуть бути болі в грудях?

Чому можуть бути болі в грудях?
Читати 10 хвилин | Створено: 29 липня 2019 | Оновлено: 29 липня 2019 | 476084 476084
Заболіло у грудях. Перше, що спадає на думку, — серцевий напад. Звісно, ​​грудний біль не можна ігнорувати. Але слід пам'ятати, що цей симптом не завжди загрожує здоров'ю.

Біль у грудях викликається хворобами легень, стравоходу, м'язовим спазмом, переломом ребер чи ушкодженням нервів. Деякі з цих захворювань можуть загрожувати життю, деякі — не завдають шкоди здоров'ю та проходять самостійно. Якщо відчуваєте біль у грудях і не знаєте, чим він викликаний (ви не падали, вас не били у груди), єдиний спосіб дізнатися причину — запитати у лікаря.

Ви можете відчувати грудний біль будь-де, від нижньої частини шиї до верхівки живота. Болі в грудях (торакалгія) бувають:

  • гострими;
  • тупими;
  • пекучими;
  •  ниючими;
  •  колючими;
  •  тиснучими.

Нижче представлені деякі з найпоширеніших причин торакалгії.

Причини болю у грудях: проблеми із серцем

Хоч і симптом не завжди пов'язаний із серцем, саме воно найчастіше викликає хворобливі відчуття у грудях.

Ішемічна хвороба серця (ІХС). Супроводжується закупоркою артерій, які живлять серце. До серцевого м'яза надходить менше крові — виникає гіпоксія та ішемія міокарда. Це викликає пекучий і тиснучий біль, який у медицині називається стенокардія. Стенокардія — це оборотне порушення кровообігу серця, що не супроводжується відмиранням міокарда. Але це перший сигнал того, що у майбутньому можливий серцевий напад.

Кардіалгія (серцевий біль) за нападу стенокардії поширюється на ліву лопатку, плече, кисть, щелепу та спину. Раптова кардіалгія виникає під час або після фізичного навантаження, сексу, хвилювання, збудження, переживань страху. Симптом минає під час відпочинку.

Інфаркт міокарда. Це незворотні порушення серцевого м'яза через зупинку кровообігу в коронарних артеріях. Клітини міокарда відмирають, але в їх місці через 1-2 тижні утворюється рубець. За серцевого нападу біль у серці більш виражений і гострий, ніж за стенокардії. Торакалгія локалізується зліва або у центрі грудей і не проходить у стані спокою. Серцевий напад супроводжується страхом смерті, пітливістю, нудотою, слабкістю та дезорієнтацією.

Це невідкладний стан, який потребує лікарської допомоги. Перша ознака інфаркту — пекучий, давлячий або стискаючий біль у грудях, який поширюється на ліву лопатку, плече, руку та спину. На відміну від стенокардії, торакалгія за інфаркту міокарда триває довше за 15 хвилин і не усувається нітрогліцерином. Якщо ви виявили ці симптоми, викличте швидку допомогу.

Міокардит. Це запалення серцевого м'яза. Крім грудних болів, міокардит супроводжується лихоманкою, виснаженням, прискореним серцебиттям і перебоями дихання. За запалення міокарда коронарні артерії не закупорюються і серце нормально кровопостачається, проте біль у грудях за міокардиту може нагадувати серцевий напад.

Перикардит. Це запалення серцевого мішка, який захищає орган від механічних пошкоджень та зміщення. Хвороба провокує торакалгію, яка нагадує напад стенокардії. Проте перикардит має особливості:

  •  болі виникають вздовж шиї та м'язів плеча;
  •  болі можуть бути гострими або ниючими;
  • дискомфорт у грудях посилюється на висоті вдиху, під час їжі чи лежачи на спині.

Гіпертрофічна кардіоміопатія. Це спадкова хвороба, яка спричиняє надмірне потовщення серцевого м'яза. Іноді кардіоміопатія порушує серцевий кровотік, але частіше провокує торакалгію та задишку за фізичних навантажень. Коли серцевий м'яз збільшується до краю, виникає серцева недостатність. Серцю потрібно більше кисню та енергії, щоб виштовхувати кров в аорту та качати її по великому колу кровообігу. Гіпертрофічна кардіоміопатія, крім торакалгії, супроводжується запамороченням, непритомністю та втомою.

Пролапс мітрального клапана. Патологія супроводжується тим, що серцевий клапан не може правильно закритися: за скорочення м'язів серця він випинає в ліве передсердя і частина крові прагне назад до передсердя.

Пролапс мітрального клапана проявляється болями в грудях, прискореним серцебиттям та запамороченням. Пролапс на початковій стадії розвитку не проявляється.

Розшарування коронарної артерії. Це смертельно небезпечне захворювання, за якого в коронарній артерії виникає диссекція — надрив стінки судини з подальшим крововиливом та інфарктом міокарда. Розшарування викликає сильну та гостру торакалгію, яка переходить на спину, живіт та в шию.

Причини болю в грудях: проблеми з легенями

Легеневі хвороби можуть призводити до хворобливих відчуттів у грудях. Ось причини, пов'язані з легеневою системою.

Плеврит. Це запалення плеври, яка покриває легені та відокремлює їх від грудної клітки. За плевриту торакалгія виникає під час глибокого вдиху, чхання чи кашлю. Зазвичай хвороба розвивається через бактеріальну або вірусну інфекцію, легеневу емболію або пневмоторакс. Менш поширені причини — рак легень, системний червоний вовчак та ревматоїдний артрит.

Пневмонія чи абсцес легені. Хвороби викликають плеврит, торакалгію та глибокий загрудинний біль. Пневмонія розвивається швидко і раптово: підвищується температура тіла, виникає озноб та кашель з гнійними виділеннями.

Тромбоемболія легеневої артерії. Мігруючий кров'яний потік може потрапити в легені. Це викликає гострий біль у грудях, ускладнює дихання та прискорює серцебиття. Стан супроводжується жаром та дезорієнтацією. Імовірність тромбоемболії легеневої артерії зростає у пацієнтів, які:

  • раніше страждали на тромбоз глибоких вен;
  • перенесли операцію;
  • хворіють чи хворіли на рак.

Пневмоторакс. Це патологія, за якої повітря накопичується в плевральній порожнині. Найчастіше виникає за тяжкої травми ребер, грудини або хребта з внутрішнім ушкодженням легень, з яких повітря потрапляє в порожнину грудної клітки. Пневмоторакс супроводжується болем у грудях на висоті вдиху, зниженням артеріального тиску, задишкою та нападами сухого кашлю.

Легенева гіпертензія. Патологія характеризується високим тиском у легеневих артеріях. Це підвищує опір — правим відділам серця доводиться посилено працювати, щоб виштовхнути кров. Легенева гіпертензія викликає торакалгію, яка за характером схожа на напад стенокардії.

Бронхіальна астма. Гострий напад бронхоспазму (звуження бронхів) супроводжується утрудненням дихання, хрипами зі свистом, вологим кашлем та болями в грудях.

Причини болю в грудях: шлунково-кишкові захворювання

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Недуга з'являється через дефект стравохідного сфінктера, внаслідок чого їжа і соляна кислота зі шлунка проникає в стравохід. Кислотний рефлюкс викликає печію в грудях, відрижку кислим і кислий присмак у роті. Хвороба провокується ожирінням, курінням, гострою їжею та малорухливим способом життя. Біль у грудях виникає тому, що стравохід тісно прилягає до серця — подразнення передається до органів грудей по нервовій системі.

Гіперсенситивний рефлюксний синдром (гіперсенситивний стравохід). Патологія супроводжується підвищеною чутливістю до хімічних речовин та механічного руху їжі. Порушується обробка нервових сигналів: чутливість посилюється за найменшого тиску або контакту з їжею, аж до болю в грудях.

Дискінезія стравоходу. Хвороба характеризується порушенням моторики стравоходу. При цьому їжа до шлунка пересувається повільніше, а в стравоході підвищується тиск. Це призводить до грудних болів.

Перфорація стравоходу. Характеризується раптовим гострим болем за грудиною, який зазвичай з'являється після блювання або надходження великого обсягу їжі. Може призвести до розриву стравоходу.

Виразки. Це дефекти слизової оболонки шлунка або дванадцятипалої кишки. Вони провокуються алкоголем, гострою та жирною їжею, психоемоційними стресами та великими дозами знеболювальних ліків (ібупрофен, аспірин, анальгін, диклофенак). Біль за пептичних виразок передається зі шлунка та кишечника в грудну клітину.

Грижа стравоходу. Це патологічне випадання частини шлунка у просвіт стравохідної трубки. У більшості випадків протікає без проявів, проте періодично викликає симптоми рефлюксу, печію та біль у грудині, який стає сильнішим, якщо лежати на спині.

Панкреатит. Через запалення підшлункової залози виникає біль у верхній та середній частині живота, який поширюється на грудну клітину. Біль посилюється, якщо прилягти на спину або нахилитися вперед, за блювоти та фізичних навантажень.

Патології жовчного міхура. Після прийому жирної їжі ви відчуваєте тяжкість у правому підребер'ї та нижній частині живота? Якщо це так, грудний біль може виникати через хвороби жовчного міхура. За наявності будь-яких вищеописаних симптомів слід звертатися до гастроентеролога.

Причини болю в грудях: проблеми з кістками, м'язами чи нервами

Торакалгія виникає через пошкодження грудної клітки внаслідок травм, після ударів і надмірного навантаження м'язів.

Проблеми з ребрами. Перелом ребра може викликати сильну торакалгію, яка посилюється під час вдиху, кашлю та чхання. Часто біль обмежений однією областю та загострюється за натискання. Перелом може спровокувати артрит у суглобі між ребром та грудиною. Це спричинить больовий синдром.

М'язовий спазм. М'язи можуть запалитися або пошкодитися, можуть розтягнути зв'язки. Це рефлекторно скорочує м'язи грудей, а сильне та тривале м'язове скорочення викликає біль.

Оперізувальний лишай. Виникає, коли організм інфікується вірусом лишаю, що оперізує. Хвороба викликає гостру торакалгію, що йде вздовж ураженого нерва. Поява висипу через кілька днів після виникнення болю підтверджує діагноз оперізувальний лишай.

Інші можливі причини болю у грудях

Неприємні відчуття та торакалгія можуть викликатися підвищеною тривогою, страхом чи панічною атакою. Додаткові симптоми: запаморочення, пітливість, дезорієнтація, задишка, прискорене серцебиття, тремтіння рук, поколювання та оніміння деяких частин тіла.

Коли звертатися до лікаря з приводу болю у грудях

Викличте швидку за номером 103, якщо біль у грудях:

  • пекучий, гострий і давлячий, триває понад 15 хвилин і не знімається прийомом таблетки нітрогліцерину;
  • поширюється на щелепу, ліву кінцівку, спину чи ліву лопатку;
  • з'являється раптово та викликає труднощі у диханні;
  • викликає сплутаність свідомості та підвищене потовиділення;
  • супроводжується швидким падінням артеріального тиску;
  • супроводжується уповільненням частоти серцевих скорочень;
  • виникає за лихоманки, кашлю з виділенням слизу зеленого кольору, порушеного ковтання.

Якщо ви не знаєте про походження болю в грудях, що триває понад 2 тижні і не проходить після зміни дієти, прийому знеболювальних та помірної фізичної активності, зверніться до лікаря для консультації.

Функціональна діагностика в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Чому можуть бути болі в грудях? - Сівцева Юлія Віталіївна
Сівцева Юлія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як відрізнити біль у грудях за пмс та вагітності?

На ранніх термінах вагітності груди стають чутливими на дотик, з'являються біль і поколювання в ареолярній області, а також іноді проявляються помітні блакитні вени на поверхні грудей. Для ПМС характерні припухлість, чутливість та тупий біль в області молочних залоз через підвищений прогестерон. Тканина молочної залози перед місячними може ставати бугристою та щільною.

2. Чому болить у грудях за коронавірусу?

Залежно від характеру та локалізації болю в грудях за коронавірусу, можливими причинами можуть бути міалгія, запалення плеври, перикарда або серцевого м'яза (міокардит), тромби (легенева емболія) в одній або кількох артеріях, стенокардія. Викликати болючі відчуття в грудях також можуть фізичні вправи, виконані під час реабілітаційного періоду до повного одужання.

3. Як полегшити біль у грудях перед місячними?

Полегшити біль у грудях перед місячними допоможе обмеження споживання солі (затримує воду та підвищує тиск на груди), вибір нижньої білизни, яка зменшує підстрибування та розгойдування тканини молочної залози. Також можна використовувати гарячі або холодні компреси на 20 хвилин за один раз (для запобігання подразненню тканини молочної залози рекомендується класти рушник між шкірою та компресом). Полегшити сильний біль у грудях допоможе гінеколог за допомогою лікарських препаратів.

4. Чому болить у грудях під час глибокого вдиху?

Причинами болю в грудях за вдиху можуть бути травма грудної клітки (наприклад, забій або опік), ушкодження та захворювання легень (астма, легенева емболія, пневмоторакс, емпієма, костохондрит), отруєння димом або хімічними речовинами. Також викликати хворобливе дихання можуть пневмонія, плеврит, туберкульоз, бронхіт, оперізуючий лишай, коронавірус, захворювання серця (перикардит, міокардит, інфаркт міокарда, стенокардія, серцева недостатність).

5. Чому біль у грудях під час вагітності?

Болі в грудях під час вагітності можуть бути викликані змінами організму (збільшують частоту серцевих скорочень) та зростанням плода (чинить тиск на живіт та легені). Причинами болю у грудях у вагітних також можуть бути занепокоєння, токсикоз, кислотний рефлюкс, підвищене газоутворення, збільшення молочних залоз (через гормональні зміни), прееклампсія або серцевий напад.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 18 оцінок
Чому можуть бути болі в грудях?
Лікар терапевт, кардіолог. Перша категорія. Загальний медичний стаж 19 років.
Чому можуть бути болі в грудях?
Лікар-терапевт, ендокринолог, лікар-фізіотерапевт. Друга категорія. Стаж роботи більше 9 років.

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 1 рік тому
Добрий день. У мене сильний біль у грудях. Що робити в домашніх умовах? Крім болю в грудях мої соски здаються трохи втягнутими, з них іноді виділяється рідина. Чи можна використовувати компреси?
Відповісти
Здрастуйте, у разі болю в молочній залозі, змін сосків (потемніння, запалості, набрякання) і виділень із них необхідно проконсультуватися з мамологом. Лікар проведе огляд, збере анамнез, за необхідності направить на УЗД молочних залоз або мамографію. Лікування в домашніх умовах болю в грудях (зокрема за допомогою холодних компресів) неефективне, може стати причиною посилення больових відчуттів і призвести до розвитку ускладнень.
Карина 1 рік тому
Добрий день, у мене 7 тиждень вагітності. тиждень тому з'явилися болі в грудях, які викликають дискомфорт. Гінеколог каже, що причина у виробленні пролактину, прогестерону та естрогену, і що це нормально. Але як зменшити біль у грудях під час вагітності?
Відповісти
Добрий день, зменшити біль у грудях під час вагітності можна за допомогою підтримуючого бюстгальтера, який буде піднімати і фіксувати груди, знижуючи тиск і неприємні відчуття під час ходьби. Також зняти біль допоможуть прохолодні компреси або теплий душ (залежно від індивідуальних особливостей). У разі сильного болю в грудях можна звернутися до гінеколога, який підбере безпечні для дитини знеболювальні препарати.
Анастасія 1 рік тому
Добрий день. У мене з'явився біль у грудях, який посилюється під час кашлю і глибоких вдихів. Що може бути причиною такого стану?
Відповісти
Здрастуйте, біль у грудях під час кашлю може бути спричинений гострим бронхітом, пневмонією, плевритом, грипом, хронічною обструктивною хворобою легень, астмою. Також кашель і біль у грудях можуть бути пов'язані з кислотним рефлюксом, легеневою емболією, вовчаком і раком легенів. Для визначення причини необхідно проконсультуватися із сімейним лікарем або терапевтом.
Іра 1 рік тому
Добрий день, чому з'явився біль у грудях під час натискання? Як можна полегшити стан без звернення до лікаря?
Відповісти
Добрий день, болючість і чутливість грудей під час натискання може бути спричинена напруженням або розтягненням м'язів грудної клітки, переломом або тріщиною ребер, костохондритом, маститом та іншими захворюваннями. Полегшити біль без звернення до лікаря не вийде, оскільки невідома його причина. У разі болю в грудях необхідно проконсультуватися із сімейним лікарем, який після огляду і збору анамнезу, поставить діагноз і підбере лікування або направить до вузькопрофільного фахівця.
Андрій 1 рік тому
Добрий день. Можете допомогти розібратися в питанні: які причини колючого болю в грудях, який триває кілька секунд або хвилин, а потім минає? У мене також є підвищене газоутворення, відрижка і кислий присмак у роті.
Відповісти
Добрий день, причинами болю в грудях можуть бути інфаркт, печія, перикардит (запалення перикарда), стенокардія, синдром прекардіального захоплення і плеврит. Викликати колючий біль у грудях також можуть деформації та переломи ребер або грудної клітки, панічні атаки. У разі болю в грудях необхідно проконсультуватися із сімейним лікарем або терапевтом, який після огляду може направити до кардіолога, гастроентеролога, невролога або пульмонолога.
Христина 1 рік тому
Доброго дня, я вже другий тиждень лікуюся від бронхіту, який супроводжується сильним кашлем, головним болем, закладеним носом і дискомфортом у грудях. Чому з'являється біль у грудях під час бронхіту?
Відповісти
Здрастуйте, за бронхіту постійний кашель може спричиняти біль у м'язах грудей і живота. Також причинами грудного болю можуть бути поширення запального процесу за межі бронхів на трахею, легені або гортань (біль у грудях посилюється під час вдихів або кашлю).
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, мені 56 років, місячних не було вже три роки. Але вчора почався біль у грудях, схожий на відчуття під час ПМС. Через що може з'явитися біль у грудях під час клімаксу?
Відповісти
Здрастуйте, біль у грудях під час клімаксу може бути спричинений гормональними змінами (яєчники перестають виробляти естроген), що є нормальним явищем. Однак біль у грудях також може бути симптомом серцево-судинних захворювань або патологій дихання (наприклад, перикардиту, плевриту, інфаркту, бронхіту).
Таня 1 рік тому
Добрий день. Я нещодавно народила (два тижні тому). Дитина перебуває на грудному вигодовуванні. Підкажіть, будь ласка, чому болить у грудях під час годування?
Відповісти
Здрастуйте, під час годування причинами болю в грудях можуть бути закупорена молочна протока, мастит, оральна молочниця, втягнуті або плоскі соски (ускладнюють процес годування і спричиняють біль). Після огляду лікар визначить причину болю в грудях і дасть рекомендації, які допоможуть полегшити біль, або призначить медикаментозний курс терапії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!