Logo
0 800 30 11 77

Оперізувальний лишай: причини, симптоми та лікування

Оперізувальний лишай: причини, симптоми та лікування
Читати 10 хвилин | Створено: 2 травня 2019 | Оновлено: 4 травня 2023 | 362671 362671
З оперізувальним лишаєм впродовж життя стикається кожна третя людина у світі. Зазвичай захворювання виникає у людей віком понад 50 років через вікове зниження імунного захисту.

Що таке оперізувальний лишай?

Оперізувальний лишай (герпес зостер) — це вірусне захворювання, яке проявляється червоними плямами та пухирями, наповненими рідиною. За типової форми висипання зазвичай розташовуються вздовж уражених вірусом нервових шляхів, що нагадують пояс. Види атипового оперізувального лишаю:

  • абортивний — характеризується відсутністю висипу та болю, хоча шкірні покриви набрякають, але почервоніння та припухлість швидко минають;
  • бульозний — замість невеликих бульбашок у пацієнта спостерігаються великі утворення, посилюються симптоми загальної інтоксикації;
  • геморагічний — висипання заповнені лімфою з великою кількістю крові, виникають мікрокрововиливи в шкірних покривах, патологічний процес зачіпає глибокі шари шкіри;
  • гангренозний — на місці висипань з'являються глибокі виразки, що довго не гояться, загальний стан пацієнта тяжкий;
  • генералізований — висип займає до половини тіла і може з'являтися на слизових оболонках (наприклад, в порожнині рота).

Важкість захворювання безпосередньо пов'язана із загальним станом імунітету. У людей з ослабленим імунітетом (на фоні променевої терапії, хронічних хвороб, віку) інфекція протікає найгостріше, частіше призводить до ускладнень.

Як виглядає оперізувальний лишай?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Лишай виглядає як червоні, рожеві або коричневі плями, які можуть бути гладкими або трохи виступають над поверхнею здорової шкіри. Усередині плям можуть бути дрібні бульбашки, заповнені прозорою рідиною.

Плями можуть бути дрібними, розміром з горошину, або великими, діаметром до 10 см. На відміну від лишая Жибера, герпес, що оперізує, зазвичай проявляється на одній стороні тіла, рідше на обох сторонах. Як виглядає оперізуючий лишай — можна побачити на фото.

Причини оперізувального лишаю

Причиною розвитку лишаю, що оперізує, є вірус Варіцелла-Зостер, який при першому попаданні в організм викликає вітряну віспу, а після одужання — переходить у неактивну форму і зберігається в клітинах спинного мозку. Його повторна активація і натомість зниження імунітету призводить до появи симптомів герпесу зостер. Фактори ризику оперізувального лишаю:

  • радіо- та хіміотерапія;
  • гіповітаміноз;
  • цукровий діабет;
  • різка зміна кліматичного поясу;
  • ослаблена імунна система (на фоні вірусу імунодефіциту людини після трансплантації органів);
  • переохолодження організму;
  • виразка шлунку;
  • перенесені хірургічні операції.

Неконтрольований прийом медикаментів (наприклад, стероїдів) також послаблює імунну систему та підвищує ймовірність активації вірусу. Тривалий вплив алергенів або токсичних речовин (наприклад, на виробництві) також збільшує ризик лишаю.

Симптоми та стадії оперізувального лишаю

Інкубаційний період оперізувального лишаю становить від 10 днів до трьох тижнів. Однак на відміну від вітряної віспи, яка проявляється симптомами після закінчення зазначеного терміну, лишай може зберігатися в організмі десятиліттями.

Оперізувальний лишай починається найчастіше з хворобливості, печіння або поколювання шкіри в місці ураження нерва. Болі при оперізувальному лишаї можуть мати колючу, гостру, пекучу та пульсуючу природу.

Симптоми оперізувального лишаю

Симптоми оперізувального лишаю

Характерною ознакою захворювання є висип, який є яскраво червоним на світлій шкірі, і коричневим на темній шкірі. Дрібні висипання можуть поєднуватися в кластери (великі ділянки), зазвичай на одній стороні тіла. Інші симптоми оперізувального лишаю:

  • збільшені лімфатичні вузли;
  • підвищена чутливість шкірного покриву;
  • головні болі та запаморочення;
  • оніміння ураженої ділянки тіла;
  • чутливість до яскравого світла;
  • підвищена втома;
  • м'язова слабкість;
  • озноб та підвищена температура.

Також при оперізувальному лишаї на спині та животі можуть з'являтися пухирі (везикули), заповнені рідиною, які самостійно розкриваються та покриваються жовтою кіркою. При оперізувальному лишаї на ногах можуть виникнути порушення координації та кульгання. Оперізувальний лишай у дітей може проявлятися вираженою слабкістю, примхливістю, дратівливістю, а також безсонням через виражений біль.

Висип також може з'являтися всередині та навколо ока, викликаючи болючість, печіння та пульсацію, припухлість повік, почервоніння та сльозотечу. Збільшення площі висипів та ураження нервів можуть погіршити зір і слух, утруднити рух однієї сторони обличчя.

Колір, кількість і виразність висипань на шкірі варіюються залежно від стадії лишаю.

Стадія лишаю

Опис

Тривалість

Продромальна

Для початку оперізувального лишаю не властивий висип, проте характерні печіння, больові відчуття або оніміння шкіри вздовж ураженого нерва

Два-чотири дні

Еритематозна

Початкова стадія оперізувального лишаю характеризується появою червоного або рожевого висипання вздовж нерва

Три-п'ять днів

Везикулярна

Утворення пухирців з рідиною на червоному висипанні

Чотири-сім днів

Коркова

Висипання висихають і утворюють кірки

7-10 днів

Рубцева

Утворення рубців і зміни пігментації шкіри

Два-чотири тижні

Тривалість кожної стадії варіюється в залежності від індивідуальних особливостей (наприклад, віку) пацієнта та виразності захворювання. Як виглядає лишай, що оперізує, на початковій стадії — можна побачити на фото.

Початкова стадія оперізувального лишаю

Початкова стадія оперізувального лишаю

Де буває оперізувальний лишай?

Локалізація захворювання варіюється від ураженого нерва. Висипання можуть з'явитися на обличчі, тулубі та кінцівках, але зазвичай тільки з одного боку тіла: наприклад, тільки на спині або тільки на животі. Інші можливі місця розташування висипу при лишаї:

  • вушні раковини;
  • слизові оболонки рота та носа;
  • кон'юнктива очей;
  • зовнішні статеві органи.

Якщо бульбашки з'являються на слизових оболонках, швидко лопаються з утворенням ділянок ерозії. Залежно від ураженої ділянки лишай можна переплутати з неврологічними, серцево-судинними або дихальними патологіями, тому при появі висипів необхідно звернутися до дерматолога для встановлення діагнозу.

Який лікар лікує оперізуючий лишай?

На діагностиці, лікуванні та профілактиці оперізувального герпесу спеціалізується дерматолог. Діагностика оперізувального лишаю:

  • збирання анамнезу. Лікар вивчає історію хвороби, дізнається про прийом лікарських препаратів (для виявлення причин висипу);
  • аналіз скарг пацієнта. Дерматолог запитує про час появи симптомів та їх інтенсивність, наявність сверблячки, печіння, поколювання шкіри;
  • огляд шкірних покривів. Лікар оцінює колір, форму, розмір та локалізацію плям для постановки діагнозу;
  • біопсія (зразок шкіри) або бакпосів із пухиря (аналіз вмісту рідини). Проводяться за підозри на приєднання бактеріальної інфекції.

Для визначення причини оперізувального лишаю на обличчі лікар додатково призначає лабораторні аналізи (загальний та біохімічний аналіз крові, дослідження сечі). Курс лікування підбирається за результатами діагностики залежно від форми та стадії герпесу.

Як і скільки лікують оперізувальний лишай?

Курс лікування залежить від тяжкості захворювання, віку пацієнта, його здоров'я. Тривалість терапії придушення вірусу залежить від імунітету, проте зазвичай становить від двох до шести тижнів. Препарати для лікування оперізувального лишаю:

  • противірусні препарати — пригнічують ріст та розмноження вірусу герпесу;
  • нестероїдні протизапальні засоби — борються із високою температурою, покращують загальне самопочуття;
  • імуномодулятори — активізують власні захисні сили організму, що сприяє одужанню;
  • антигістамінні таблетки — знімають набряклість шкірних покривів, зменшують свербіж;
  • спазмолітики та анальгетики — полегшують больовий синдром;
  • глюкокостероїди — застосовуються для зняття запалення та сверблячки.

Для придушення росту бактерій у пухирцях дерматолог може додатково призначити антибіотики разом із пробіотиками. При герпесі на спині та животі також використовуються місцеві засоби: противірусні мазі та антисептики (наприклад, розчин перекису водню) для обробки уражених ділянок шкіри.

Мазі мають комплексний вплив: пригнічують вірус всередині везикул, прискорюють загоєння шкірних покривів, мінімізують ризик зараження виразок бактеріями. Також місцеві засоби знімають набряк та почервоніння тканин, усувають свербіж.

Для швидкого лікування оперізувального лишаю без рецидивів важливо усунути його причину. Якщо він викликаний гіповітамінозом, призначаються полівітамінні комплекси та аскорбінова кислота, у разі стресів необхідно нормувати режим дня, повноцінно відпочивати. Важливо дотримуватися збалансованої дієти: зменшити вживання тваринних жирів, відмовитися від солоної та копченої їжі, додати до раціону більше свіжих овочів.

Оперізувальний лишай: лікування в домашніх умовах

Лікування оперізувального лишаю в домашніх умовах може включати застосування препаратів та мазей, призначених дерматологом. Рекомендації для домашнього догляду за шкірою при герпесі:

  • уникати тиску чи тертя шкірних покривів;
  • захищати шкіру від пошкоджень (подряпин, порізів).

Використання настоянок з трав або самостійно виготовлених лосьйонів небезпечно і неефективно, оскільки для придушення вірусу в організмі необхідний комплексний вплив противірусних засобів, що підтримують імунітет. Неправильно підібране лікування може призвести до розвитку наслідків та прогресування хвороби.

Ускладнення герпесу варіюються залежно від локалізації уражень.

Локалізація

Наслідки оперізувального лишаю

Очі

Небезпека ураження ока і розвитку офтальмічного лишаю, який може призвести до проблем із зором, включно з погіршенням зорової функції і навіть сліпотою

Обличчя

Можливе утворення рубців і шрамів

Шия і груди

У рідкісних випадках може призвести до розвитку пневмонії (запалення легенів)

Верхні кінцівки

Можуть виникнути проблеми з рухом, якщо герпес зачепив нерви в руках або пальцях

Тулуб

Розвиток постгерпетичної невралгії — больового синдрому, який триває довше, ніж висипання (в деяких випадках, протягом місяців або років)

Спина

Постійні болі в попереку, які посилюються під час нахилів, різких поворотів, підняття важких предметів

Ноги та стопи

У разі ураження нервів у ногах і стопах можуть виникнути проблеми з рухом і чутливістю

Запобігти розвитку ускладнень захворювання допоможе дерматолог за допомогою правильно підібраної медикаментозної терапії. У разі розвитку неврологічних наслідків оперізувального лишаю лікар може направити на консультацію до невролога.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Оперізувальний лишай: причини, симптоми та лікування - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна мити оперізувальний лишай?

При лишаї не рекомендується надмірно мочити уражені ділянки шкіри через ризик поширення інфекції. Залежно від форми та стадії лишаю лікар може призначити спеціальні антисептичні засоби та розчини для обробки висипів.

За відсутності вказівок з боку лікаря щодо догляду за шкірою уражені ділянки можна мити м'яким милом та теплою водою, а потім ретельно висушувати. Гігієнічні рекомендації при оперізуючому герпесі:

  • не слід використовувати грубі губки, щітки або скраби для очищення шкіри, щоб уникнути травмування та подразнення уражених ділянок;
  • щодня міняти білизну;
  • оновлювати постільну білизну з її антисептичною обробкою — прання за високої температури та прасування.

Необхідно уникати синтетичного, тісного та щільного одягу, що перешкоджає шкірному диханню та здатного пошкодити везикули. Після підсихання бульбашок можна відновити звичайні гігієнічні процедури, а також приймати сольові ванни як додатковий метод терапії за погодженням з лікарем.

2. Чому не проходить оперізувальний лишай?

Оскільки герпес розвивається на тлі ослабленого імунітету, важливою умовою швидкого одужання є активізація природних механізмів захисту. Лікування інфекції ускладнюється у разі хронічних та аутоімунних захворювань в анамнезі, нещодавно перенесених хірургічних операцій. Рекомендації для зміцнення організму:

  • знизити інтелектуальне та фізичне навантаження в період одужання, при сильній спеці — дотримуватися постільного режиму;
  • відмовитися від куріння та вживання алкоголю до повного відновлення;
  • збалансувати харчування, виключити з раціону борошняне, смажене, копчене;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, у тому числі регулярно обробляти висипання до їх загоєння;
  • забезпечити підтримку чистоти у приміщенні.

Під час лікування оперізуючого лишаю важливо дотримуватись схеми прийому лікарських препаратів. За потреби лікар може додатково призначити полівітамінні комплекси.

3. Чи може повторитися оперізувальний лишай?

Повторитися оперізувальний лишай може у разі зниження імунітету. Однак повторне зараження малоймовірне, оскільки після одужання формується імунітет до збудника.

4. Чи заразний оперізувальний лишай?

Оперізувальний лишай заразний, оскільки має вірусну природу, проте при контакті з інфікованою людиною може статися зараження не лишаєм, а вітряною віспою. Вірус перебуває в активній формі за один-два дні до появи висипу та до повного загоєння везикул. Способи передачі оперізувального герпесу:

  • шкірний контакт з інфікованою людиною (наприклад, під час обіймання або поцілунків);
  • дотик до інфікованих предметів (одягу, рушників, постільної білизни);
  • повітряно-краплинним шляхом при кашлі або чханні (у поодиноких випадках, за наявності висипань на обличчі).

При контакті з інфікованою людиною або предметами, необхідно дотримуватися запобіжних заходів, щоб уникнути зараження. Рекомендується регулярно мити руки з милом та водою, уникати дотику до уражених ділянок шкіри, використовувати власні рушники та одяг, та не розділяти особисті гігієнічні предмети з іншими людьми.

5. Чим лікувати оперізувальний лишай швидко?

Вилікувати оперізувальний лишай швидко можна за допомогою противірусних препаратів. Однак тривалість лікування може бути довшою у разі ослабленого імунітету пацієнта.

6. Як знеболити оперізувальний лишай?

Знеболити оперізувальний лишай допоможуть призначені дерматологом анальгетики або опіоїдні препарати (при вираженому болі). Для зняття гострих нападів болю можна прикладати холодні компреси до уражених ділянок шкіри.

Якщо вірус герпесу пошкодив нервові закінчення, у пацієнта розвивається постгерпетична невралгія, яка може супроводжуватися нападами болю, онімінням шкірних покривів, свербінням навіть після зникнення висипу. Для лікування невралгії після лишаю лікар підбирає антидепресанти та антиконвульсанти.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 32 оцінок
Оперізувальний лишай: причини, симптоми та лікування
Лікар педіатр. Вища категорія.
Оперізувальний лишай: причини, симптоми та лікування
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олеся 5 місяців тому
Чи може оперізцючий лишай вражати органи інтимної гігієнини (висип на сідницях)+сильний зуд?
Відповісти
Доброго дня. Оперізуючий лишай (або грибкова інфекція шкіри) може вражати будь-яку частину шкіри, включаючи сідниці та інтимну область. Якщо у вас є висип на сідницях та сильний зуд, це може бути ознаками грибкової інфекції, такої як дерматофітія. Для правильної діагностики та лікування рекомендується звернутися до лікаря, зазвичай до дерматолога. Лікар зможе провести обстеження і призначити лікування, яке може включати протигрибкові препарати або засоби для зовнішнього застосування, які допоможуть виправити цю проблему. Пам'ятайте, що самолікування грибкових інфекцій може бути небезпечним, тому важливо звернутися до фахівця.
Ірина 1 рік тому
Доброго дня, а які ускладнення може викликати оперізувальний лишай очей? Як можна їх запобігти?
Відповісти
Доброго дня, лишай очей може призвести до запалення рогівки (кератиту), райдужки та судинної оболонки ока (іридоцикліту), глаукоми (підвищеного внутрішньоочного тиску) та появи рубців на рогівці. При ураженні очей для запобігання ускладненням необхідно дотримуватись рекомендацій дерматолога, а також звернутися до офтальмолога.
Артем 1 рік тому
Здрастуйте, розкажіть, будь ласка, про клінічні поради при оперізувальному лишаї. У мого діда лишай, я хочу бути впевнений, що лікарі все роблять правильно. Дякую.
Відповісти
Доброго дня клінічні рекомендації при лишаї включають прийом противірусних, антигістамінних, протизапальних препаратів, призначених лікарем. Залежно від віку пацієнта, форми та виразності лишаю дерматолог, також може призначити фізіотерапію, вітамінні комплекси, засоби для підвищення імунітету.
Катерина 1 рік тому
Добрий вечір, а чи можна застосовувати цинкову мазь при оперізувальному лишаї? Яку дію вона має і як впливає? Чи можна за допомогою цієї мазі позбутися вірусу?
Відповісти
Доброго вечора, цинкова мазь допомагає сушити і загоювати шкіру, а також може знижувати свербіж і запалення, що може полегшити симптоми оперізувального лишаю. Однак цинкова мазь не має противірусної дії, тому не допоможе позбутися вірусу, що викликає оперізувальний лишай.
Юрій 1 рік тому
Доброго дня, яке найефективніше лікування оперізувального лишаю? Лікар поставив мені діагноз і підібрав три препарати, зокрема антибіотики, які я не хочу пити. Я сам хочу підібрати курс терапії для себе.
Відповісти
Доброго дня, самостійний підбір лікарських препаратів за оперізувального лишаю не допоможе позбутися висипу та інших симптомів, навпаки — може стати причиною ускладнень і вираженого больового синдрому. Для вибору курсу терапії необхідна консультація дерматолога.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, а яка найкраща мазь від оперізувального лишаю? Як правильно її вибрати, щоб не нашкодити собі та не викликати прогресування хвороби?
Відповісти
Доброго дня для лікування лишаю призначаються противірусні засоби, що пригнічують розмноження вірусу. Крем також може містити глюкокортикостероїди для зменшення запалення, антисептичні та протигрибкові засоби. Однак мазі та креми підбирає дерматолог після огляду шкіри та визначення форми лишаю.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!