Logo
0 800 30 11 77

Порушення сну

Порушення сну
Читати 8 хвилин | Створено: 6 жовтня 2020 | Оновлено: 28 грудня 2022 | 43277 43277
Порушення сну у дорослих і дітей — це стани, що призводять до проблем зі сном. Проблеми сну можуть бути різними, починаючи від недосипів і закінчуючи відсутністю сну.

У сукупності або окремо розлади сну негативно впливають на загальний стан здоров'я людини та якість її життя. Наприклад, нестача сну впливає на здатність безпечного кермування і підвищує ризик виникнення хвороб серцево-судинної системи, цукрового діабету, ожиріння.

Чому відбуваються порушення сну?

Порушення сну відбувається з різних причин. У більшості випадків розлад сну пов'язаний зі способом життя людини, режимом її сну і неспання, станом здоров'я. Найчастіше причини порушення сну пов'язані зі шкідливими звичками, прийомом лікарських препаратів, а також з умовами роботи. Наприклад, недосипання у людей, які працюють позмінно, призводить до збільшення ризику виникнення цукрового діабету і проблем із вагою.

До ознак і симптомів порушень сну належить:

  • надмірна денна сонливість;
  • нерегулярне дихання;
  • підвищену рухливості під час сну;
  • нерегулярний цикл сну і неспання;
  • труднощі із засинанням.

До найбільш поширених типів порушень сну відносять:

  • безсоння, за якого важко заснути або засинати протягом ночі після пробудження;
  • апное уві сні, коли людина стикається з переривчастим диханням, що нерідко супроводжується хропінням;
  • синдром неспокійних ніг (СБН), що викликає неприємні відчуття і позиви поворухнути ногами за спроб заснути;
  • нарколепсію — стан, що характеризується сильною сонливістю і раптовим сном протягом дня (наприклад, за кермом).

За своєчасного звернення до лікаря більшість розладів сну лікуються (наприклад, випадки, коли зник сон). Деякі люди можуть не помічати проблеми зі сном протягом тривалого часу і прокидатися відпочивши, незважаючи на те, що сплять набагато менше, ніж потрібно. Через деякий час жінки та чоловіки стикаються зі втомою, частим недосипанням, проявляються ознаки безсоння (поверхневий або неспокійний сон).

Безсоння. Що робити, щоб заснути?

Поставте своє питання Неврологу
«ОН Клінік»

Згідно з керівництвом ICSD-3 Американської академії медицини сну, безсоння визначається як постійні труднощі з початком, тривалістю або якістю сну. Безсоння має безліч потенційних факторів і симптомів, але його діагностика залежить від двох основних компонентів:

  • порушення сну, що виникають незалежно від наявності достатніх можливостей для нормального сну;
  • денні порушення, безпосередньо пов'язані з поганою якістю або тривалістю сну (стреси, емоційні сплески).

Встановити причини та ознаки порушення сну може лікар. Безсоння буває:

  • хронічним, яке характеризується симптомами, що виникають не рідше, ніж три рази на тиждень, протягом як мінімум трьох місяців;
  • короткочасним, що триває не менше, ніж три місяці.

Чим лікувати безсоння? Залежить від проявів безсоння, оскільки більшість діагнозів умовно поділяють на дві категорії:

  • труднощі із засинанням як таким (найчастіше виникає у людей, у чиєму життєвому ритмі відсутня синхронізація внаслідок таких факторів, як порушення роботи біоритмів або нерегулярний робочий графік);
  • труднощі із засинанням після того, як людина ненадовго заснула, а потім прокинулася (часто трапляється у людей похилого віку, а також у людей, що вживають алкоголь, кофеїн або тютюн перед сном).

У деяких жінок і чоловіків спостерігається змішане безсоння, що включає проблеми як з початком сну, так і з його тривалістю. Люди, які страждають на хронічне безсоння, можуть зіткнуться із симптомами змішаного безсоння. Згодом ознаки змішаного безсоння можуть видозмінюватися.

Залежно від діагнозу лікар підбирає лікування: прийом медикаментів, когнітивно-поведінкова терапія, перехід на здоровий спосіб життя і раціон харчування.

Людям, які страждають на безсоння, необхідно:

  • усунути денний сон, особливо наприкінці дня;
  • обмежити вживання алкоголю, кофеїну і тютюнових виробів у вечірній час;
  • відмовитися від пізніх прийомів їжі;
  • займатися спортом впродовж дня на регулярній основі;
  • дотримуватися послідовного графіку сну, що включає один і той самий час сну і пробудження кожен день.

Як відновити сон за неврозу?

Щоб відновити неспокійний, тривожний або переривчастий сон за неврозу, необхідно звернутися до лікаря-невролога. Безсоння за неврозу часто відбувається внаслідок посилення ряду психологічних чинників (апатії, втоми, тривоги, психологічних травм). Відновлення режиму сну на тлі неврозу засноване на використанні медикаментозної терапії, в основі якої лежить прийом снодійних та седативних препаратів. Іноді пацієнтові можуть бути призначені транквілізатори.

Також лікування безсоння за неврозу передбачає боротьбу зі стресами, використання методів психотерапевтичного впливу (групова або індивідуальна терапія). Пацієнту необхідно уникати сильних психологічних навантажень і переживань, контролювати емоції, уникати депресивних станів.

Як відновити сон після тривалого стресу?

Лікування порушень сну на тлі тривалих стресів засноване на медикаментозній терапії — прийомі антидепресантів, заспокійливих препаратів. Для боротьби зі стресом часто використовують дихальні гімнастики, техніки медитації. Рекомендовані піші прогулянки на свіжому повітрі, перехід на здорову їжу, допомога психолога (якщо є необхідність).

Чим небезпечне постійне недосипання?

Періодичне або постійне недосипання або порушення сну у дітей і дорослих загрожує багатьма проблемами зі здоров'ям. Недосипання або недостатній сон призводять до:

  • низької опірності організму до респіраторних захворювань;
  • проблем із серцем і судинами;
  • хвороб щитоподібної залози та ендокринної системи;
  • порушень обміну речовин;
  • зниження імунітету.

Дослідження довели: ті люди, які часто не висипаються, більш схильні до депресії, почуття тривоги та параної, ніж ті, хто має здоровий сон.

Скільки потрібно спати здоровій людині?

Здоровій людині потрібно спати близько 7-9 годин. Результати досліджень свідчать про те, що не можна відкладати на вихідні можливість відіспатися. Нестача сну в період нового робочого тижня зменшує позитивний ефект вихідного сну (покращує обмін глюкози, роботу щитоподібної залози).

Що допомагає заспокоїти нервову систему?

Якщо виникає безсоння на тлі неврозу, стресу та інших патологій, необхідно заспокоїти нервову систему за допомогою засобів, які призначив лікар. Не можна самовільно і безконтрольно приймати снодійні та інші ліки без рецепта. Самолікування призводить до поганого самопочуття, розвитку нових захворювань.

Чому буває безсоння постійного характеру? Причин може бути багато і з цією проблемою краще звернутися за допомогою до лікаря. У деяких випадках людині необхідне комплексне лікування за участю невролога і психолога.

Які вітаміни потрібні для зміцнення нервової системи?

Для зміцнення нервової системи при проблемах зі сном лікар підбирає вітамінні комплекси, до складу яких входять мінерали, мікроелементи та макроелементи. На нервову систему благотворно діють вітаміни групи В, одночасно поліпшують увагу і обмінні процеси в організмі.

Вибір вітамінів залежить від діагнозу, поставленого лікарем. Наприклад, порушення сну під час вагітності передбачає вживання комплексів, що містять у своєму складі фолієву кислоту, вітаміни В1, В6, В9, С, а також мінерали (калій, магній, залізо). Якщо виникає невроз і безсоння під час вагітності, жінці не рекомендують вживати снодійні засоби. Залежно від діагнозу вагітної підбирають антидепресанти щадної дії для плода.

Тривалість прийому вітамінів потрібно узгоджувати з лікарем, особливо людям, в яких діагностовано проблеми з нервовою системою, а також тим, у кого є проблеми з тиском і серцебиттям.

Неврологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Порушення сну - Сироткіна Ольга Євгенівна
Сироткіна Ольга Євгенівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чому підлітки страждають на безсоння?

Безсоння у підлітків зазвичай пов'язане з перебудовою гормонального фону (під час статевого дозрівання), емоційними та розумовими перевантаженнями. У деяких випадках на якість сну можуть вплинути неправильне харчування, тривале перебування за комп'ютером і шкідливі звички.

2. Які аналізи здати за синдрому неспокійних ніг?

У разі синдрому неспокійних ніг лікар може скерувати на загальний і біохімічний аналізи крові, загальний аналіз сечі, аналізи крові на гормони щитоподібної залози та залізо. Однак для встановлення причини синдрому неспокійних ніг також можуть знадобитися інші дослідження, серед яких КТ або МРТ головного мозку, УЗД судин нижніх кінцівок.

3. Чому з'являється апное уві сні?

Під час апное м'язи задньої стінки горла розслабляються, що призводить до звуження або закриття дихальних шляхів під час вдиху. Ризик розвитку апное підвищують генетична схильність, зайва вага, велика окружність шиї, куріння, закладеність носа. Застійна серцева недостатність, високий кров'яний тиск, діабет другого типу та хвороба Паркінсона також збільшують імовірність появи апное.

4. Чи можна пити каву в разі безсоння?

Нічне вживання кофеїну може призвести до підвищеного занепокоєння вночі та безсоння. Після вживання кави можуть знижуватися загальна тривалість сну, з'являтися труднощі із засинанням, частішати нічні пробудження і розвиватися денна сонливість. У людей із безсонням симптоми можуть проявлятися більш виражено після вживання кофеїновмісних напоїв.

5. Чому виникає безсоння під час місячних?

Зазвичай проблеми зі сном виникають у період від чотирьох до п'яти днів до менструації протягом перших двох днів місячних. Також перед місячними відбувається зміна рівнів прогестерону та естрогену, що впливає на швидкість засинання та якість сну, підвищує температуру тіла та зменшує вироблення мелатоніну.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Порушення сну
Лікар-невропатолог. Вища категорія.
Порушення сну
Стаття перевірена: Тимофєєва Олена Іванівна
Лікар-невролог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дмитро 1 рік тому
Добрий вечір, розкажіть, як побороти денну сонливість і млявість? Я нічого не можу із собою вдіяти: постійно прокидаюся розбитим, почуваюся жахливо, днями я ледь не заснув за кермом, хоча до цього поспав вісім годин, як і належить.
Відповісти
Добрий вечір, насамперед необхідно виключити фізіологічні причини безсоння. Побороти денну сонливість можна за допомогою фізичних вправ, контрастного душу, кофеїну, а також виходу на сонячне світло для припинення вироблення гормону сну.
Євгенія 1 рік тому
Добрий день, у мене сильне безсоння. Мама каже, що пити якісь пігулки або йти до лікаря не потрібно, і є різні народні методи, які працюють. Який палець потрібно масажувати в разі безсоння? Чи справді це може допомогти?
Відповісти
Добрий день, масажування пальців у разі безсоння не допоможе, оскільки необхідно виявити причину порушення сну. У разі проблем із засинанням або поганою якістю сну потрібно проконсультуватися з невропатологом.
Кирило 1 рік тому
Здрастуйте, у мене синдром неспокійних ніг, який проявляється посмикуванням стоп як під час відпочинку, так і перед засинанням. Я намагаюся зрозуміти, чого не вистачає в організмі за синдрому неспокійних ніг? Можливо, варто попити якісь вітаміни або харчові добавки?
Відповісти
Добрий день, синдром неспокійних ніг може бути спричинений дефіцитом заліза, через який порушується вироблення дофаміну. Однак приймати препарати, вітаміни або харчові добавки без попередньої консультації з лікарем не можна, оскільки їх дозування підбирається індивідуально.
Вікторія 1 рік тому
Добрий вечір. У мене сильне хропіння, утруднений вдих і кашель під час сну. Коли це відбувається, то мені здається, що я ненадовго перестаю дихати. Сімейний лікар підозрює апное і тому направляє мене до невропатолога. Підкажіть, чим небезпечне апное уві сні?
Відповісти
Добрий вечір, апное уві сні може спричинити денну втому, дратівливість, порушену концентрацію уваги та сонливість. Можливі ускладнення апное уві сні також включають високий кров'яний тиск (через падіння рівня кисню в крові), діабет другого типу, метаболічний синдром, захворювання печінки та серця.
Олеся 1 рік тому
Здрастуйте, коли я лягаю спати, то в мене виникає якийсь дивний дискомфорт у ногах, хоча раніше такого не було. Через це вони смикаються, заважаючи мені заснути. Лікар сказав, що це синдром неспокійних ніг, хоча раніше я з таким не стикалася. Чому у вагітних синдром неспокійних ніг?
Відповісти
Добрий день, із синдромом неспокійних ніг стикаються від 10 до 34% жінок під час вагітності. Причини синдрому неспокійних ніг включають неправильне харчування, гормональні фактори і фізіологічні зміни, а також генетичну схильність.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день, а чи можна набрати вагу від безсоння? Я за три місяці набрала два кілограми, хоча харчуюся, як зазвичай, майже не їм солодкого і регулярно займаюся фітнесом. Буду вдячна за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, набір ваги за недосипання і безсоння можливий, оскільки порушення сну спричиняють підвищену секрецію (вироблення) кортизолу, який вважається гормоном стресу. Під час безсоння також змінюються рівні лептину і греліну. Гормональні стрибки призводять до збільшення голоду і сприяють набору ваги.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте, у мене якийсь дивний стан від початку війни: близько 19-21-ї години мені шалено хочеться спати, але щойно я лягаю в ліжко, як сон пропадає. Які гормони перевірити в разі порушення сну? Чи може стрес бути причиною безсоння?
Відповісти
Добрий день, лікар може направити на перевірку гормонів щитоподібної залози (трийодтироніну, тиреотропного гормону, тироксину), а також пролактину, фолікулостимулюючого гормону і прогестерону. Однак якщо безсоння спричинене стресом, то лікар може не направляти на аналізи для перевірки гормонів.
Ірина 1 рік тому
Добрий день, у мене тільки п'ятий тиждень вагітності, але я постійно втомлююся, погано засинаю, іноді прокидаюся посеред ночі й більше не можу заснути. Розкажіть, чому безсоння на ранніх термінах вагітності? Чи можна пити снодійне?
Відповісти
Добрий день, у більшості жінок під час вагітності виникають порушення сну в першому триместрі. Зміни в структурі сну є результатом високого рівня циркулюючих гормонів і фізичних змін, пов'язаних з вагітністю, а саме ростом плода, збільшенням ваги. Самостійно підбирати препарати, зокрема снодійне, без консультації з лікарем не можна, оскільки це може зашкодити здоров'ю дитини та майбутньої матері.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!