Logo
0 800 30 11 77

Рожевий лишай (Жибера): причини та способи лікування

Рожевий лишай (Жибера): причини та способи лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 2 травня 2019 | Оновлено: 24 січня 2023 | 1177783 1177783
Рожевий лишай Жибера (пітиріаз) ― дерматологічне захворювання, яке характеризується появою висипань по всьому тілу.

Рожевий лишай у людини зазвичай з'являється при зниженні імунітету. У разі появи ознак рожевого лишаю необхідно записатися на консультацію дерматолога

Що таке рожевий лишай Жибера?

Рожевий лишай Жибера ― інфекційно-алергічне захворювання, що характеризується утворенням на шкірі плям рожевого кольору. Рожевий лишай не заразний і не передається від людини до людини. Пітиріаз виникає у чоловіків і жінок на тлі зниженого імунітету і найбільш поширений серед вікової групи 10-35 років. Середній час перебігу рожевого лишаю становить від чотирьох до шести тижнів, у рідкісних випадках симптоми можуть бути присутніми півроку. 

Причини рожевого лишаю

Провокує розвиток лишаю Жибера вірус герпесу шостого-сьомого типу. Хвороба часто активізується після перенесених вірусних захворювань (грипу, ГРВІ).

Причини рожевого лишаю

Причини рожевого лишаю

Інші причини рожевого лишаю:

  • переохолодження;
  • безконтрольний прийом лікарських препаратів (стероїдів, антибіотиків);
  • гормональні порушення;
  • різка зміна клімату;
  • проживання в районах із забрудненим повітрям;
  • інфекційні захворювання (пневмонія, гепатит);
  • цукровий діабет;
  • неправильне харчування.

Рожевий лишай може з'являтися на нервовому грунті. Стреси та перевтома можуть сприяти розвитку пітиріазу, оскільки послаблюють захисні функції організму. 

Який вигляд має рожевий лишай Жибера?

Рожевий лишай виглядає як висипання, які можуть бути розташовані на ногах, руках, спині або рівномірно розподілені по всьому тілу. На відміну від стригучого і висівкоподібного лишаю, висип за рожевого лишаю рідко трапляється на голові. Також висипання при рожевому лишаї не з'являються на обличчі. Висип за лишаю Жибера має вигляд множинних плям рожево-червоного кольору. Приклад рожевого лишаю можна побачити на фото. 

Головна ознака лишаю Жибера ― наявність материнської бляшки, розміром до трьох-п'яти сантиметрів, яка лущиться в центрі. Дерматологи також виділяють атиповий рожевий лишай без наявності материнської бляшки.

Стадії та симптоми рожевого лишаю 

Основним симптомом лишаю Жибера є плями рожевого або рожево-жовтого кольору на кінцівках і тулубі. Інші симптоми рожевого лишаю:

  • висип;
  • свербіж шкірних покривів;
  • підвищення температури тіла до 38 градусів;
  • головний біль.

За атипової форми лишаю Жибера на шкірі можуть утворюватися невеликі пухирці з прозорою рідиною. Також можлива поява на тілі папул (горбків, що виступають над поверхнею шкіри).

Також за пітиріазу можуть з'являтися слабкість і швидка стомлюваність. Стадії рожевого лишаю:

  1. Продромальний період ― з'являються слабкість, лихоманка, головний біль. Висипання на шкірі ще не проявляються (тривалість до семи днів).
  2. Початкова стадія рожевого лишаю ― з'являється пляма рожевого забарвлення (материнська бляшка). Тривалість початкової стадії становить близько двох тижнів.
  3. Стадія вторинних висипань ― невеликі рожеві плями поширюються від материнської бляшки по всьому тілу, сверблять і лущаться (тривалість до двох місяців). 

Початкова стадія рожевого лишаю представлена на фото.

початкова стадія рожевого лишаю

початкова стадія рожевого лишаю

Рожевий лишай у дитини

Рожевий лишай у дітей трапляється в будь-якому віці у зв'язку з ослабленим імунітетом. Також рожевий лишай може виникнути в немовлят, оскільки вони мають нерозвинену імунну систему. Рожевий лишай у дитини, що починається, виглядає як поява невеликої плями (три-чотири сантиметри) на тулубі або кінцівках. Потім висип поширюється по всьому тілу, виникає свербіж і на дермі утворюються лусочки.

Головна небезпека рожевого лишаю в дитини ― занесення інфекції в ранки, які можуть утворюватися під час їхнього розчісування. Для запобігання розвитку ускладнень пітиріазу в дитини необхідно звернутися до дитячого дерматолога.

Рожевий лишай під час вагітності

Рожевий лишай під час вагітності може виникнути у зв'язку з ослабленим імунітетом і гормональною перебудовою організму (збільшенням прогестерону). Особливо небезпечний лишай Жибера на ранніх термінах, оскільки може призвести до викидня і порушення розвитку плода. На пізніх термінах вагітності рожевий лишай не несе загрози плоду, але потребує обов'язкового лікування у дерматолога. Лікар підбере препарати, які не заподіють загрози матері та її майбутній дитині (мазі, вітамінні препарати).

Як лікувати рожевий лишай Жибера?

На первинному прийомі дерматолог проведе огляд, вислухає скарги, збере анамнез і вибере найбільш ефективну терапію, щоб позбутися рожевого лишаю. Діагностика рожевого лишаю включає аналіз крові та зішкріб шкіри. 

Лікування лишаю може включати прийом кортикостероїдних, антигістамінних, протизапальних препаратів. Також для лікування рожевого лишаю використовують протизапальні мазі для усунення свербежу шкіри. 

Лікувати рожевий лишай найпростіше на початковій стадії, поки висип не поширився по великому периметру тіла. Дерматологи рекомендують під час пітиріазу уникати потрапляння ультрафіолетових променів на відкриті ділянки тіла, оскільки сонце сприяє прискоренню поширення висипу. Не рекомендується лікування рожевого лишаю йодом, оскільки він не здатний проникати в глибокі шари шкіри і може спричинити опіки.

Чим небезпечний рожевий лишай?

Рожевий лишай Жибера не загрожує життю, але може бути небезпечний розвитком ускладнень у вигляді екземи, дерматиту і псоріазу. Під час розчісування висипу в рану може потрапити інфекція, яка викликає гнійні запалення шкіри. До ускладнень лишаю також належать фолікуліт і стрептококова інфекція.

Дієта за рожевого лишаю

Дієта за рожевого лишаю має включати їжу, багату на вітаміни, мінерали та клітковину. Харчування за рожевого лишаю може включати овочі, фрукти, зернові, кисломолочні продукти, нежирні сорти м'яса (курку, кролика). Заборонені продукти:

  • кава;
  • цитрусові;
  • хлібобулочні вироби;
  • солодощі;
  • алкоголь;
  • ковбасна продукція;
  • жирні сорти м'яса (свинина, баранина).

Слід відмовитися від копчених, солоних, смажених страв, оскільки вони негативно впливають на роботу кишківника. Також дерматологи не рекомендують вживати солодкі газовані напої та продукти, що містять барвники й ароматизатори, оскільки вони містять шкідливі речовини, що погіршують роботу імунної системи.

Дерматологія в ОН Клінік Ужгород

Рожевий лишай (Жибера): причини та способи лікування - Томінець Оксана Василівна
Томінець Оксана Василівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи може лишай проявлятися на нервовому грунті?

Рожевий лишай може проявлятися на нервовому грунті й часто виникає після перенесених стресів. Нервові потрясіння знижують імунітет людини і можуть спровокувати появу висипань на тілі.

2. Стригучий і рожевий лишай ― у чому відмінність?

Головна відмінність стригучого та рожевого лишаю ― локалізація висипу. Лишай Жибера, на відміну від стригучого, не з'являється на обличчі, голові та ступнях. Стригучий і висівкоподібний лишай є заразними, а рожевий не передається від людини до людини і з'являється на тлі зниження імунітету.

3. Як проходить рожевий лишай?

У деяких випадках рожевий лишай може минути самостійно, проте для контролю перебігу захворювання потрібно спостерігатися у дерматолога. У разі розвитку ускладнень висипання на тілі можуть залишатися до шести місяців. За правильно підібраного лікування хвороба минає протягом шести-дев'яти тижнів.

4. Як швидко вилікувати рожевий лишай Жибера?

Щоб швидко вилікувати рожевий лишай Жибера, необхідно звернутися до дерматолога на початковій стадії захворювання. Що раніше почати лікування, то менша ймовірність поширення висипу по всьому тілу і тим коротший період загоєння шкірних ушкоджень.

5. Як передається рожевий лишай від людини до людини?

Дерматологи вважають, що рожевий лишай не заразний і не передається від людини до людини. Існує гіпотеза, що лишай Жибера в рідкісних випадках може передаватися повітряно-крапельним шляхом і через користування спільними предметами (гребінці, рушники), але ця теорія не має достатніх підтверджень.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 32 оцінок
Рожевий лишай (Жибера): причини та способи лікування
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Рожевий лишай (Жибера): причини та способи лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Вікторія 1 рік тому
Добрий день. Цікавить питання: чи можна засмагати при рожевому лишаї Жибера?
Відповісти
Добрий день. За рожевого лишаю Жибера дерматологи рекомендують не засмагати на пляжі або в солярії. Ультрафіолетові промені можуть сприяти швидшому поширенню висипу по тілу, тому краще прикривати відкриті ділянки тіла під час перебування на сонці.
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте. Що потрібно пити в домашніх умовах, щоб позбутися лишаю Жибера?
Відповісти
Здрастуйте. Рожевий лишай Жибера за самостійного лікування в домашніх умовах може викликати ускладнення у вигляді розвитку інфекції на шкірі. Препарати для лікування лишаю повинен призначати тільки дерматолог після обстеження.
Тетяна 1 рік тому
Добрий вечір. Рожевий лишай не проходить протягом п'яти місяців. Чи нормальний такий тривалий перебіг хвороби?
Відповісти
Добрий вечір. У середньому рожевий лишай минає протягом шести-дев'яти тижнів, але трапляються випадки, коли хвороба затягується до півроку. За тривалого перебігу захворювання необхідно обов'язково консультуватися з дерматологом, щоб уникнути розвитку ускладнень (появи дерматиту або екземи).
Антон 1 рік тому
Здрастуйте. Підкажіть, будь ласка, які ознаки у рожевого псевдо лишаю Жибера?
Відповісти
Здрастуйте. Атиповий або псевдо лишай Жибера відрізняється від звичайної форми протікання захворювання тим, що висипання розташовані рівномірно по всьому тілу і не мають материнської бляшки. На тілі може відразу з'являтися множинний дрібний висип рожевого кольору.
Марина 1 рік тому
Добрий день. Старша дитина захворіла на рожевий лишай. Чи є лишай Жибера у дітей заразним і чи потрібно ізолювати молодшу дитину?
Відповісти
Добрий день. Лишай Жибера вважається незаразним і не потребує соціальної ізоляції. Але симптоми рожевого лишаю можна переплутати із стригучим, який швидко передається у дітей. Необхідно пройти обстеження у дитячого дерматолога, щоб переконатися в доцільності ізоляції дітей один від одного.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!