Logo
0 800 30 11 77

Чому в животі бурчить? Звідки беруться гази?

Чому в животі бурчить? Звідки беруться гази?
Читати 8 хвилин | Створено: 7 квітня 2020 | Оновлено: 7 квітня 2020 | 325369 325369
На жаль, деякі стани і особливості організму все ще викликають незручність і залишаються предметом жартів. Найбільше дістається, звичайно, кишечнику.

Ні, ми не проти жартів, просто часом збентеження і почуття сорому не дозволяють людині звернутися за допомогою, коли його починає щось по-справжньому турбувати.

Що відбувається з їжею в кишечнику?

Їжа в кишечнику перетравлюється. Але процес цей починається ще в роті, де їжа пережовується для більш легкого проходження по стравоходу (він з'єднує шлунок і ротову порожнину). У шлунку їжа і рідини змішуються з травним соком. Ферменти, що входять до його складу допомагають розщепленню їжі, а соляна кислота нейтралізує деякі потенційно шкідливі бактерії. З шлунку химус (рідка суміш частково перевареної їжі) повільно переміщається в кишечник, на це йде кілька годин. Починається основна частина травлення - в тонкій кишці засвоюється більша частина поживних речовин. Далі через мільйони крихітних ворсинок, що утворюють стінки кишки, ці речовини потрапляють в кров. А то, що залишилося, переходить в товсту кишку, де відбувається всмоктування води і утворення калових мас.

Чому в животі бурчить від голоду?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Зазвичай бурчання в животі викликане м'язовою активністю шлунка і кишечника - перистальтикою (так називають скорочення м'язів, завдяки яким їжа просувається по травному тракту). Це відбувається не тільки коли людина голодна, але і коли шлунок і кишечник повні - їх вміст не заглушає звук, і його чітко чутно. Незважаючи на те, що швидкість і сила перистальтики збільшуються в присутності їжі, її активність також посилюється, якщо шлунок і тонкий кишечник залишаються порожніми протягом пари годин.

Незвично сильна перистальтика, що супроводжується звуком і болем, - сигнал, який краще не ігнорувати. Він може бути наслідком найрізноманітніших станів і патологій (причому деякі з них досить серйозні). Тому при його виникненні важливо звернутися до гастроентеролога. А якщо є й інші симптоми, наприклад багаторазове блювання, висока температура, сильне здуття живота, то потрібно викликати швидку.

А ходити в туалет обов'язково кожен день?

Ходити в туалет кожен день не обов'язково. Тут все індивідуально, головне - регулярність. Нормальним вважається спорожняти кишечник не рідше трьох разів на тиждень і не частіше трьох разів на день. Причому навіть невеликі зміни в способі життя можуть впливати на частоту походів в туалет. Наприклад, людина стала прокидатися рано чи пізно, пити більше або менше води, частіше або рідше займатися спортом, пити каву вранці або їсти незвичну для себе їжу (таке часто буває у відпустці). Плюс під час менструації - через перепади гормонів жінки можуть зіткнутися з такими проблемами, як запор та діарея. Запор пов'язаний зі збільшенням гормону прогестерону в передменструальний період - через нього їжа просувається повільніше по кишечнику. А за діарею несуть відповідальність простагландини - активні речовини, які сприяють скороченню м'язів матки. Коли їх вміст стає високим, вони потрапляють в кишечник і змушують його скорочуватися.

Через що виникають запор та діарея?

Причини запору та діареї можуть бути самими різними, встановити точну може лише лікар. Запор нерідко виникає як наслідок певного способу життя, наприклад, коли людина мало рухається, не їсть продукти, багаті клітковиною, п'є мало води або довго не спорожняє кишечник, коли хочеться в туалет. Лікарі в такому випадку рекомендують їсти більше клітковини (близько 20-35 грамів на день) і не відкладати походи в туалет (кишечник найбільш активний вранці і після їжі). Діарею можуть викликати віруси і бактерії, що живуть у воді або їжі. Діарея, не пов'язана з інфекцією, може виникнути як побічний ефект від прийому антибіотиків або інших препаратів, як наслідок харчової алергії або шлунково-кишкових захворювань, наприклад запального захворювання кишечника.

Якщо діарея або запори трапляються періодично протягом останніх трьох місяців і супроводжуються болями в животі, здуттям, то це привід запідозрити синдром роздратованого кишечника. Симптоми при цьому розладі дають про себе знати не рідше ніж раз на тиждень, а результати аналізів не виявляють наявність якого-небудь патологічного стану в організмі. Проте захворювань, для яких характерні діарея або запор, досить багато, тому важливо уважно вивчити і врахувати інші неприємні симптоми. Звернутись до лікаря слід при:

  • різкій втраті ваги;
  • частій діареї;
  • появі крові на туалетному папері;
  • незрозумілій блювоті;
  • появі труднощів при ковтанні;
  • постійному інтенсивному болі, який не слабшає вночі і вимагає прийому знеболюючих.

При наявності цих симптомів візит до лікаря краще не відкладати. Те ж стосується випадків, коли симптоми з'явилися після 50 років або у когось з родичів був діагностований рак товстої кишки.

Як зрозуміти, що живіт болить через проблеми з кишечником?

На проблеми з кишечником можуть вказувати нелокалізований біль (коли болить живіт, але людина не може точно сказати, в якому саме місці), біль в нижній частині живота і переймоподібний біль в цій зоні. У будь-якому випадку точно визначити, що проблема саме в кишечнику, зможе тільки лікар. З високою ймовірністю, причиною проблем буде функціональний розлад кишечника. Однак спочатку необхідно виключити більш серйозні патології - лікар докладно розпитає пацієнта про симптоми, призначить аналіз крові і калу і при необхідності - колоноскопію. Подальші дії залежать від результатів дослідження. 

Якщо всі результати негативні, то причина болю, швидше за все, в тому ж синдромі роздратованого кишечника (СРК). Зазвичай лікування захворювання починають з аналізу симптомів - всього, що передувало нападу: їжа, алкоголь, стрес. Якщо виключити фактор, який провокує напад, можна уникнути повторення проблеми. При коротких загостреннях підійдуть препарати, які знімають самі симптоми. Так через спазм (хворобливе скорочення м'язів) людина іноді не може сходити в туалет, а при СРК спазми ще й викликають біль і здуття живота. В такому випадку в якості засобу швидкої допомоги використовують спазмолітики. 

Іноді в ході лікування лікар може виписати антидепресанти. При синдромі роздратованого кишечника такі препарати допомагають впоратися з болем і уповільнюють роботу кишечника, що добре при діареї. Також вченими встановлений зв'язок між підвищеною тривожністю і симптомами СРК, тому лікар може порекомендувати відвідати психотерапевта.

А коли боляче ходити в туалет - це геморой?

Коли боляче ходити в туалет, це необов'язково геморой, причин досить багато. Тут теж потрібно враховувати інші симптоми (якщо вони є) і те, як часто виникають больові відчуття. Якщо біль виникає при кожному поході в туалет, а на туалетному папері залишаються сліди крові (червоного кольору) - варто звернутися до лікаря. Швидше за все, це геморой або анальна тріщина. Найчастіше такі стани виникають як результат запору, коли доводиться сильно напружуватись під час дефекації, а калові маси при цьому занадто тверді.

Однак кров може бути ознакою і інших серйозних патологій, наприклад виразки дванадцятипалої кишки або хвороби Крона. Проте панікувати не варто: трохи червоної крові одноразово без інших симптомів не означає, що вам потрібна медична допомога. Таке правда буває. А ось якщо кровотеча зберігається протягом декількох днів (або періодично проходить, але потім знову повертається) і є такі симптоми, як утруднене дихання, біль в животі і в грудях, запаморочення, втома, лихоманка, зміна кольору фекалій (наприклад, вони стали чорними), то потрібно негайно звернутися до лікаря.

Звідки беруться гази в животі?

Газ надходить в кишечник, коли людина ковтає повітря (в основному, правда, такі гази виходять з відрижкою), газ також виробляють бактерії, харчуючись певними вуглеводами, які є в багатьох продуктах. Це призводить до того, що щодня в кишечнику виявляється від 500 до 1500 мілілітрів газу. Занадто багато кишкових газів, здуття живота і біль можуть вказувати на функціональні розлади або непереносимість лактози, тому при таких симптомах варто проконсультуватися з лікарем. Крім того, можна спробувати самостійно вплинути на проблему і внести деякі зміни в спосіб життя і раціон: регулярно займатися спортом, їсти і пити повільно, уникати продуктів і напоїв, які викликають підвищене газоутворення.

Гастроентерологія в ОН Клінік Біла Церква

Чому в животі бурчить? Звідки беруться гази? - Давидянц Ольга Ярославівна
Давидянц Ольга Ярославівна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 28 оцінок
Чому в животі бурчить? Звідки беруться гази?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Чому в животі бурчить? Звідки беруться гази?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!