Logo
0 800 30 11 77

Як сидячий спосіб життя сприяє розвитку геморою?

Як сидячий спосіб життя сприяє розвитку геморою?
Читати 5 хвилин | Створено: 19 листопада 2020 | Оновлено: 19 листопада 2020 | 14473 14473
Сидячий спосіб життя є однією з причин розвитку геморою, що пов’язано із застоєм крові у гемороїдальних венах, розташованих навколо прямої кишки.

 Коли людина рухається, скорочення м’язів в області тазу, сприяє відходженню крові з гемороїдальних вен. При сидячому способі життя скорочення відбувається рідко, кров застоюється, стінки вен розтягуються, утворюється варикоз (розширення вен ) і гемороїдальні вузли, розвивається геморой.

Які наслідки має сидячий спосіб життя?

Наслідками сидячого способу життя стає не тільки застій крові у малому тазу, але й запор, адже для нормальної роботи кишківника важлива фізична активність. При закрепі тверді калові маси травмують слизову оболонку кишківника та тиснуть на судини прямої кишки, викликаючи їх патологічне змінення.

На початку геморой ніяк не проявляється. Згодом можуть з’явитися свербіж в області анального отвору та біль під час випорожнення. Якщо не звернутися вчасно до лікаря-проктолога, хвороба прогресуватиме:

З появою перших симптомів необхідно звернутися до лікаря, який проведе обстеження і призначить терапію. Сучасні методи дають можливість швидко та безболісно вилікувати геморой на початкових стадіях. Пізнє звернення може призвести до необхідності хірургічного втручання, тривалого та болісного лікування.

Хто у групі ризику на проктологічні захворювання?

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

У групі ризику на проктологічні захворювання, знаходяться 99% людей, адже його основна причина – малорухливий спосіб життя. Найбільше страждають чоловіки, віком від 30 до 50 років, жінки під час вагітності та після пологів, та люди, які працюють по 6-8 годин сидячі або стоячі – статичне навантаження призводить до застійних процесів у судинах і провокує розвиток геморою.

Що сприяє розвитку геморою?

Розвитку геморою може сприяти спадковість, але частіше виникнення хвороби пов’язане з низкою факторів, що викликають застій крові в судинах прямої кишки.

Застій крові в гемороїдальних венах відбувається через малорухливий спосіб життя, тому серед тих, хто хворіє на геморой багато людей «сидячих» професій:

  • офісних працівників;
  • вчителів;
  • програмістів;
  • водіїв-далекобійників та інших.

Ті, хто цілими днями працює «на ногах», також можуть мати геморой, через значне навантаження на вени. Тому до переліку «шкідливих» професій потрапляють:

  • продавці;
  • кур’єри;
  • екскурсоводи та інші.

Тяжка фізична праця призводить до підвищення внутрішньочеревного тиску і порушенню кровообігу в судинах прямої кишки, що може спровокувати розвиток геморою.

Гостра, солона, смажена їжа, кава, міцний чай, надмірне вживання алкоголю та паління призводять до патології судин і захворювань прямої кишки. Геморой часто супроводжують розлади травлення, запори і діареї. Особливо шкідливим є напруження м’язів при запорах та тривале сидіння в туалеті.

Додатковим фактором ризику, що може спричинити розвиток геморою, є стрес. Надмірні хвилювання або підвищена емоційність призводять до спазмів черевних м’язів, та судин, проблем з кишково-шлунковим трактом, частим діареям або запорам, уповільненню обміну речовин та неправильному харчуванню, що в свою чергу провокує появу геморою.

Які існують методі лікування геморою?

Методи лікування геморою залежать від стадії захворювання. Терапію обирає лікар-проктолог після огляду пацієнта. Може призначатися:

Геморой на останніх стадіях, або з ускладненнями не лікується консервативними методами і потребує операції.

Як захистити себе від геморою?

Захистити себе від геморою можна, якщо вести здоровий спосіб життя. Головними правилами мають стати:

  • рухова активність. Щоденні заняття спортом на фоні загальної активності. При сидячій роботі необхідно часто міняти положення тіла та робити перерви кожні 50-60 хвилин для виконання вправ, що дозволять уникнути застою крові в органах малого тазу та ногах (присідання, ходіння на місці з високим підняттям колін, невеликі прогулянки, стрибки тощо);
  • правильне харчування. Вживання свіжих овочів та фруктів, багатих на клітковину, кисломолочних продуктів, що поліпшують мікрофлору кишківника та дозволяють уникнути запорів. Треба виключити з раціону солоні, жирні, смажені та гострі страви, фастфуд – все це провокує захворювання шлунково-кишкового тракту. Також важливо пити достатньо води (1,5-2 л на день), її нестача в організмі може призводити до запорів;
  • відмова від тютюну і надмірного вживання алкоголю.

Дієвою профілактикою геморою є регулярні профілактичні обстеження (принаймні раз на рік). Проте попередження захворювання не виключає вчасного його лікування, якщо вже з’явились перші симптоми геморою.

Проктологія в ОН Клінік Черкаси

Як сидячий спосіб життя сприяє розвитку геморою? - Федоткін Вадим Борисович
Федоткін Вадим Борисович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як сидячий спосіб життя сприяє розвитку геморою?
Лікар хірург-проктолог. Перша категорія.
Як сидячий спосіб життя сприяє розвитку геморою?
Стаття перевірена: Жура Олег Валентинович
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія по проктології.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!