Logo
0 800 30 11 77

Ламкість, слабкість і сухість волосся: що робити?

Ламкість, слабкість і сухість волосся: що робити?
Читати 9 хвилин | Створено: 25 вересня 2023 | Оновлено: 25 вересня 2023 | 15600 15600
В організмі людини волосся виконує функції захисту та терморегуляції. У каналі волосяного мішечка міститься жир, який покриває шкіру голови. Волосся стає тонким, ламким і випадає, якщо робота сальних залоз порушена.

Чому волосся стає сухим і ламким?

Стрижень волосся складається з мозкового шару, кори та кутикули. Серед причин сухого волосся можуть бути генетичні порушення, системні захворювання та вплив факторів навколишнього середовища, які спричиняють патологічні зміни волосяних структур.

Причини ламкості волосся

Зовнішні

  • хімічне пошкодження (при фарбуванні, освітленні);
  • дія ультрафіолетових променів (при частому перебуванні на сонці);
  • механічне ушкодження (через тугі зачіски, регулярне використання випрямлячів, плойок для накручування волосся);
  • несприятливий клімат (сухе повітря).

Внутрішні

  • порушення структури (наприклад, при монілетриксі, що характеризується виникненням на шкірі кулькоподібних вузликів);
  • захворювання шкіри голови (псоріаз, лишай);
  • системні патології (цукровий діабет, онкологічні процеси);
  • гіпотиреоз та гіпопаратиреоз (зниження функцій щитоподібної та паращитоподібної залоз);
  • куріння;
  • хронічна депресія;
  • недостатнє споживання води.

Ламке посічене волосся з'являється за недоїдання й анорексії через недостатнє надходження поживних речовин в організм. Таким чином виникає дефіцит мікроелементів і вітамінів, необхідних для здорового волосся. Щоб врятувати сухе та ламке волосся, потрібно звернутися на консультацію до трихолога для своєчасної діагностики та складання плану терапії.

Симптоми сухості та ламкості волосся

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Ламке волосся характеризується ослабленням або розривами вздовж стрижня волосся. Також волосся може обламуватися та випадати. Ознаки сухих і ламких кінчиків волосся:

  • ‌свербіж і відчуття дискомфорту в ураженій зоні;
  • ‌роздвоєння кінчиків волосся;
  • ‌лущення, лупа;
  • ‌нерівномірна товщина волосин.

Симптоми сухості та ламкості волосся

Симптоми сухості та ламкості волосся

Волосся ламається та втрачає здоровий вигляд через неправильний догляд, генетичні або набуті патології. Слабке волосся має тьмяний колір і може стати жорстким на дотик.

Різновиди ламкості волосся

Трихоклазія — це надмірна ламкість волосся. При ідіопатичній трихоклазії волосся обламується біля обличчя при розчісуванні на тій самій відстані від кореневих цибулин. Через фізичне та хімічне травмування стрижня волосся може ламатися за вузловим типом, формуючи вузлики у вигляді білястих плям. Інші види ламкості волосся:

  • ‌трихонодоз (вузлуватий трихорексис) — патологія, за якої волосся стає схожим на петлеподібні нитки, що накопичують секрет сальних залоз;
  • ‌монілетрикс — спадкове захворювання, викликане мутацією кератину, внаслідок якого на волоссі з’являються утворення, схожі на намистини. Волосся ламається на відстані 0,5-2,5 сантиметрів від кореня та виглядає обпаленим;
  • пілі-торті — сплощення та скручування стрижня волосся на 180 градусів.

Трихоклазія часто супроводжується трихоптилозом (посіченими кінчиками). Для встановлення виду патології слід записатися на консультацію до трихолога.

До якого лікаря звернутися за сухості та ламкості волосся?

Якщо волосся сухе та ламке, потрібно звернутися до трихолога, який призначить клінічний аналіз крові та зішкріб з волосистої частини голови для виявлення грибкових патологій. Після діагностики лікар складе план терапії та за потреби призначить консультацію суміжних фахівців (ендокринолога, гастроентеролога).

Які існують методи діагностики й обстеження сухості та ламкості волосся?

Обстеження сухого та ламкого волосся включає збір скарг та огляд пацієнта. При огляді лікар перевіряє шкіру голови на ознаки запалення (лущення, почервоніння, папули) та наявність гладких ділянок випадання волосся.

Для діагностики трихоклазії лікарі використовують трихоскопію. Процедура проводиться за допомогою трихоскопа (приладу з відеокамерою високої роздільної здатності). Завдяки трихоскопії лікар може оцінити ступінь пошкодження волосся, визначити вид алопеції (випадання волосся) та проконтролювати якість лікування. За два тижні до обстеження необхідно виключити фарбування, використання стайлерів. Не рекомендується мити голову за два дні до процедури.

Як лікувати сухе та ламке волосся?

Щоб вилікувати сухе та ламке волосся, лікар може призначити лікувальні шампуні два-три рази на тиждень впродовж двох тижнів. Причиною ламкого волосся може бути себорейний дерматит, для лікування якого можуть бути прописані протигрибкові шампуні.

Лікування пошкодженого волосся

Вид ламкості

Рекомендації

Трихонодоз

Зменшення механічного та термічного травмування волосся.

Монілетрікс

Нанесення на уражені ділянки місцевих судинорозширювальних засобів.

Пілі-торті

Прийом препаратів міді.

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Лікування пошкодженого волосся

Лікування пошкодженого волосся

Від ламкого волосся лікар може призначити також засоби з кортикостероїдами у складі та загоювальні мазі. Способом терапії трихолазії є мезотерапія волосся — ін'єкційне введення вітамінів групи В, цинку та амінокислот у шкіру голови. Біологічно активні речовини зміцнюють волосяні цибулини, активізуючи зростання здорового волосся. При мезотерапії волосся та голови через механічну дію голки починається регенерація, утворення нових волокон структурних білків (еластину та колагену), а також покращується кровообіг у дермі.

При плазмоліфтингу пацієнту локально під шкіру вводять власну збагачену тромбоцитами плазму — кров, очищену від формених елементів (еритроцитів, лейкоцитів). Плазмоліфтинг для волосся займає 30-60 хвилин та ефективний при проходженні процедури курсом. Тривалість терапії призначає лікар (може знадобитися від двох до десяти сеансів).

Чи допомагають народні засоби від сухості та ламкості волосся?

Лікування сухості та ламкості волосся може бути доповнено народними засобами, але перед їх використанням потрібно проконсультуватися з трихологом. Для відновлення ламкого волосся можна обполіскувати голову відваром ромашки після миття лікувальним шампунем. Для ламкого волосся можна використовувати шампунь з олією чайного дерева чи алое.

Як запобігти ламкості волосся?

Для запобігання ламкості волосся можна робити масаж голови пальцями, не дряпаючи шкіру. У разі ідіопатичної трихоклазії профілактикою також є зниження стресу за допомогою медитацій і дихальних практик. Інші способи профілактики трихоклазії:

  • збалансоване харчування;
  • відмова від шкідливих звичок (куріння, надмірного вживання цукру);
  • виключення регулярного застосування фена, вирівнювачів і засобів для укладання волосся;
  • обережне розчісування з вільного кінця до коріння волосся.

При догляді за сухим волоссям рекомендується використовувати щітки для волосся з жорсткої щетини або м'якої пластмаси. Росчіски дбайливо масажують шкіру голови, викликаючи приплив крові та покращуючи живлення волосся.

Як підібрати догляд за волоссям, щоб уникнути їх сухості та ламкості?

Трихоклазія — це захворювання, що проявляється сухістю та ламкістю волосся, причиною якого може бути неправильно підібраний догляд. Щоб уникнути патології, рекомендується використовувати шампуні без сульфатів, а також кондиціонери для ламкого волосся без спирту. Наживити волосся допоможуть олії, рослинні екстракти (наприклад, макадамії та розмарину), пантенол, вітаміни А, Е, В, які містяться у складі засобів для догляду. Щоб правильно підібрати догляд під свій тип волосся, слід звернутися до дерматолога.

Як відрізнити ламкість волосся від випадання?

При випаданні волосся (алопеції) на волосистій частині голови спостерігаються місця, позбавлені волосяного покриву через пошкодження фолікулів. Алопеція може супроводжуватися висипом і формуванням рубців. Для ламкості характерні свербіж шкіри голови, тьмяний колір волосся та його обламування на відстані до десяти сантиметрів від шкіри.

Які продукти можуть сприяти зміцненню волосся?

Догляд за тонким і ламким волоссям включає вживання продуктів із достатнім вмістом білків, жирів і мікроелементів. Також важливо підтримувати водний баланс організму. До раціону для зміцнення та росту волосся можна додати такі продукти:

  • свіжі фрукти та овочі (джерела вітамінів С, А, Е, К);
  • продукти, багаті на клітковину (крупи, цільнозерновий хліб і висівки, що покращують травлення);
  • м'ясо та насіння (джерела вітамінів групи В);
  • морепродукти, багаті на цинк.

Зміцнити волосся може допомогти омега-3, яка міститься у горіхах і рибі. Пробіотики у молочних продуктах за слабкості волосся корисні тим, що сприяють засвоєнню поживних речовин.

Як вибрати вітаміни для сухого волосся?

Вітаміни для волосся повинні бути сертифікованими та безпечними для здоров'я. Вітаміни для зміцнення та росту волосся краще приймати комплексно для ефективного засвоєння. Необхідні вітаміни для волосся:

  • Вітамін А (сприяє синтезу кератину та запобігає запаленню шкіри голови);
  • Вітамін Е (нормалізує роботу сальних залоз і надає волоссю м'якість);
  • Вітамін С (живить волосяні фолікули, прискорюючи ріст здорового волосся);
  • Вітаміни групи В (запобігають посивінню та випаданню волосся);
  • Вітамін D (прискорює кровообіг у судинах шкіри голови та надає волоссю блиску).

Таблиця необхідних вітамінів для волосся

Вітамін А

сприяє синтезу кератину та запобігає запаленню шкіри голови

Вітамін Е

нормалізує роботу сальних залоз і надає волоссю м'якості

Вітамін С

живить волосяні фолікули, прискорюючи ріст здорового волосся

Вітаміни групи В

запобігають посивінню та випадінню волосся

Вітамін D

прискорює кровообіг у судинах шкіри голови та надає волоссю блиску

Можна приймати вітаміни для волосся в ампулах або вводити їх за допомогою ін'єкцій у волосисту частину голови (мезотерапія). При виборі комплексу вітамінів необхідно проконсультуватися з лікарем.

Дерматологія в ОН Клінік Кропивницький

Ламкість, слабкість і сухість волосся: що робити? - Віцинська Олена Ігорівна
Віцинська Олена Ігорівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи допоможе термозахист для сухого волосся?

Термозахист для волосся зменшує негативний вплив високої температури від приладів для сушіння й укладання волосся. Використовувати засоби слід до процесу укладання. При сушінні феном потрібно наносити термозахист на вологе волосся, при застосуванні випрямлячів — на сухе. Спреї можна наносити по всій довжині, а термозахисну олію — відступаючи від коріння на три-п'ять сантиметрів. Проводьте процедуру на вимитому волоссі, щоб залишки засобів догляду при нагріванні не пошкоджували структуру.

2. Як лікувати сухе та ламке волосся в домашніх умовах?

Для лікування сухого волосся в домашніх умовах призначають прийом вітамінів A, E, групи B у вигляді капсул або масляних розчинів. У домашній догляд за волоссям можна додати засоби від ламкого волосся, що містять необхідні мікроелементи, і робити живильні маски.

3. Як зволожити дуже сухе волосся?

Для зволоження сухого волосся на пошкоджені ділянки можна наносити рослинні олії (обліпихову, арганову, реп'яхову, оливкову, кокосову). До двох-трьох ложок засобу потрібно додати кілька крапель ефірної олії іланг-ілангу, апельсина, чайного дерева. Після втирання теплої суміші на голову краще надіти шапочку, замотати рушником і змити через півгодини. Також за допомогою силіконів та ботоксу для волосся можна впродовж одного-двох місяців надати волоссю зволожений вигляд.

4. Який гормон відповідає за ламкість волосся?

Нестача чи надлишок гормонів щитоподібної залози (тироксину і трийодтироніну) можуть сприяти ламкості, оскільки стимулюють поділ клітин і зростання волосся. Через нестачу статевих гормонів (тестостерону, естрогену) також виникає слабкість волосся. При патології волосся обламується на маківці, скронях, тім'ячці та в лобовій зоні.

5. Чого не вистачає в організмі при ламкості волосся?

При слабкості волосся організму може бракувати заліза, цинку, магнію та сірки. Прийом добавок з омегою та антиоксидантами запобігає ламкості волосся при нестачі корисних речовин в організмі. Застосування сироваток з похідними нікотинової кислоти для волосся (вітамін В3) також допомагає зміцнити волосся.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Ламкість, слабкість і сухість волосся: що робити?
Лікар дерматолог-трихолог. Вища категорія.
Ламкість, слабкість і сухість волосся: що робити?
Лікар-дерматолог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 6 місяців тому
Чи можна відновити посічені кінчики?
Відповісти
При посіченому волоссі допоможе регулярна стрижка для видалення пошкоджених ділянок. За допомогою косметичних засобів, кератину, ботоксу можна лише візуально «склеїти» розшаровані волоски.
Юлія 6 місяців тому
Що робити, якщо весь час плутається волосся?
Відповісти
Щоб запобігти заплутуванню, перед сном рекомендується заплітати волосся в косу. Також перед розчісуванням можна наносити пом'якшувальну сироватку або спрей.
Ася 6 місяців тому
Чи допоможе маска для волосся з реп'яховою олією від посічених кінчиків?
Відповісти
Посічені кінчики не можна відновити за допомогою масок. При посіченому волоссі допоможе стрижка пошкоджених ділянок. Маски для ламкого волосся можна використовувати для запобігання сухості та розшарування волосків.
Вероніка 7 місяців тому
Чи можна робити маски для волосся в домашніх умовах?
Відповісти
При сухості волосся раз на тиждень можна робити маску з яєчним жовтком. Також засіб рекомендується використовувати при лупі. Для приготування масок в домашніх умовах можна застосовувати рицинову й оливкову олії.
Тетяна 7 місяців тому
Як часто потрібно мити сухе волосся?
Відповісти
Слабке волосся потрібно мити не частіше, ніж один-два рази на тиждень. Також краще уникати жорсткої води під час миття голови. Пом'якшити лужну воду можна за допомогою кип'ятіння.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!