Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Вітаміни групи B: навіщо потрібні та як зрозуміти, коли їх не вистачає?

Вітаміни групи B: навіщо потрібні та як зрозуміти, коли їх не вистачає?
Читати 10 хвилин | Створено: 9 квітня 2024 | Оновлено: 9 квітня 2024 | 800 800
1

Що таке вітаміни групи В?

Вітаміни групи В — органічні сполуки, що сприяють вивільненню енергії з білків, жирів і вуглеводів та беруть участь у її транспортуванні до внутрішніх органів. У невеликій кількості вітаміни групи В виробляються бактеріальною мікрофлорою кишечнику, проте їх недостатньо для задоволення природних потреб організму. Основна маса вітамінів надходить разом з харчовими продуктами.

Вітаміни групи В беруть участь у всіх обмінних процесах організму. Їх відносять до класу нейротропних вітамінів, оскільки вони відіграють ключову роль у підтримці нормального функціонування нервової системи.

2

Які бувають вітаміни групи В?

До вітамінів групи В відносять вісім органічних сполук, кожна з яких має буквено-числовий індекс і найменування. Порядкові номери та назви вітамінів групи В наведено в таблиці.

Вітаміни групи В

Буквено-числовий індекс

Найменування

В1

Тіамін

В2

Рибофлавін

В3

Ніацин

В5

Пантотенова кислота

В6

Піридоксин

В7

Біотин

В9

Фолієва кислота

В12

Кобаламін

Вітаміни В належать до класу водорозчинних речовин. Вони швидко засвоюються, в організмі не накопичуються та впродовж доби виводяться разом з сечею. Тому надходити з їжею органічні сполуки мають щодня.

Вітаміни групи В

Вітаміни групи В

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

B1 (тіамін)

Тіамін — вітамін, що бере участь у розщепленні вуглеводів і жирів. Енергія, яка виділяється під час гліколізу та ліполізу, використовується організмом для забезпечення нормального протікання обміну речовин.

Вітамін В1 потрібен організму для правильного функціонування нервової системи. Тіамін бере участь у синтезі ацетилхоліну — нейромедіатора, що відповідає за передачу сигналів між нервовими клітинами та м'язами. Вітамін В1 — антиоксидант, що захищає нервові клітини (нейрони), клітини серця і судин від окислення.

Нестача вітаміну В1 призводить до захворювання бері-бері, яке має «суху» та «мокру» форми. «Сухая» бері-бері вражає нервову систему та найчастіше проявляється синдромом Верніке-Корсакова (сплутаністю свідомості в поєднанні з довгостроковою амнезією). «Мокра» бері-бері поширюється на серце та судини, спричиняючи хронічну серцеву недостатність (нездатність серця належним чином перекачувати кров до інших органів).

4

B2 (рибофлавін)

Рибофлавін — це вітамін, що бере участь в утворенні еритроцитів (червоних кров'яних тілець) і антитіл (білкових сполук, що перешкоджають розвитку хвороботворних мікроорганізмів). Вітамін В2 необхідний для здоров'я очей, слизових оболонок, шкіри, нігтів і волосся. Рибофлавін запобігає окислювальному стресу та запаленню нервів, які провокують напади мігрені.

Дефіцит вітаміну рибофлавіну призводить до хейліту (розтріскування губ і злущування епітелію з їх поверхні), ангулярного стоматиту (появи тріщин у куточках рота). Згідно з інструкцією до препаратів рибофлавіну, нестача вітаміну В2 є причиною частого фарингіту (запалення слизової оболонки задньої стінки глотки) та глоситу (запалення слизової оболонки язика). За недостатнього надходження в організм рибофлавіну може розвинутися себорейний дерматит (запальне захворювання шкіри), кератит (запалення рогової оболонки ока), катаракта (помутніння кришталика).

5

B3 (ніацин)

Ніацин діє в організмі як кофермент (органічна сполука, що активує ферменти), допомагаючи розщеплювати вуглеводи, жири та перетворювати їх на необхідну організму енергію. Вітамін В3 сприяє виведенню «поганого» холестерину, стимулює вироблення еритроцитів, усуває ушкодження ДНК клітин, спровоковані вірусами та лікарськими засобами, захищає від руйнування клітини, що виробляють інсулін.

Користь ніацину для жінок полягає в його здатності активізувати вироблення статевих гормонів — прогестерону та естрогенів. У чоловіків вітаміни В3 прискорюють вироблення тестостерону. Ніацин чинить омолоджувальний вплив на шкіру, сприяючи синтезу колагену, звуженню пор, розгладженню зморщок, уповільненню вироблення себума (секрету сальних залоз).

Дефіцит ніацину призводить до розвитку пелагри — захворювання, яке супроводжується діареєю, дерматитом і деменцією (зниженням когнітивних функцій — пам'яті, уваги, рухових навичок). Через брак вітаміну В3 зростає ризик цукрового діабету (неконтрольованого збільшення рівня глюкози в крові), атеросклерозу (відкладення холестерину в судинах), ішемічної хвороби серця (порушення кровопостачання міокарда через звуження коронарних артерій), раку шкіри.

6

B5 (пантотенова кислота)

Пантотенова кислота бере участь у розщепленні білків, жирів і вуглеводів. Вітамін В5 сприяє виробництву в корі надниркових залоз гормону кортизолу, що забезпечує приплив енергії під час стресу.

Користь пантотенової кислоти полягає в активізації синтезу нейромедіаторів (серотоніну й ацетилхоліну). Серотонін покращує настрій, нормалізує режим сну та неспання, контролює апетит, а ацетилхолін відповідає за скорочення скелетних м'язів, роботу внутрішніх органів, розвиток пам'яті, концентрацію уваги та навчання. Вітамін В5 у таблетках є засобом профілактики та лікування депресії.

За дефіциту пантотенової кислоти розвивається диспепсія (нетравлення шлунка), глосити, дерматити. Виражена недостатність вітаміну В5 призводить до синдрому «печіння стоп», зниження імунітету, дисфункції надниркових залоз.

7

В6 (піридоксин)

Піридоксин допомагає підтримувати в організмі баланс амінокислот, що беруть участь у забезпеченні роботи імунної системи та регенерації тканин. Вітамін В6 активізує вироблення еритроцитів, гемоглобіну (залізовмісного білка), інсуліну (гормону, що регулює рівень глюкози в крові). Піридоксин необхідний для синтезу нейромедіаторів (дофаміну, серотоніну), які забезпечують регуляцію настрою, сну, апетиту, реакцій на стрес.

Недостатність вітаміну B6 спричиняє пелагроподібний синдром, себорейний дерматит, глосит, хейліт, сплутаність свідомості, судоми. Через нестачу піридоксину може розвинутися периферична нейропатія (ураження одного чи декількох периферичних нервів).

8

B7 (біотин)

Біотин — вітамін, що сприяє насиченню волосяних цибулин сіркою, нормалізації роботи підшкірних сальних залоз. Біотин важливий для волосся, оскільки бере участь у виробництві кератину — білка, що становить його основу. Вітамін В7 прискорює ріст волосся, допомагаючи клітинам волосяних фолікулів ділитися швидше.

Біотин бере участь у виробництві глюкози з жирних кислот та амінокислот, впливає на процеси активації та придушення мутації генів у клітинах. Його дефіцит призводить до розвитку дерматитів, алопеції (випадіння волосся), зниження концентрації уваги, депресивних розладів.

9

В9 (фолієва кислота)

Фолієва кислота запускає процеси росту нових клітин в організмі, забезпечуючи збереження цілісності їхньої ДНК. Також вона бере участь в утворенні еритроцитів і гемоглобіну.

Фолієва кислота важлива для чоловіків, оскільки допомагає підвищити якість та об'єм насінної рідини, а також збільшити концентрацію сперматозоїдів у ній. Чоловікам рекомендується приймати фолієву кислоту для зниження кількості дефектних сперматозоїдів і підвищення їхньої рухливості.

Фолієва кислота необхідна жінкам під час планування та виношування вагітності для зниження ризику вроджених патологій нервової трубки плода. У період менопаузи у жінок після 50 років фолієва кислота знімає симптоми депресії, зменшує прояв припливів.

Фолієва кислота потрібна для зменшення ризику онкологічних захворювань. Пити фолієву кислоту рекомендується жінкам з дисплазією шийки матки (передраковий стан, що супроводжується аномальним ростом клітин епітелію шийки матки та цервікального каналу).

Препарати фолієвої кислоти допомагають уникнути анемії (зниження кількості еритроцитів і концентрації в них гемоглобіну) та целіакії (непереносимості глютену). Літнім людям рекомендують приймати фолієву кислоту для профілактики деменції.

10

В12 (кобаламін)

Вітамін B12 необхідний для синтезу еритроцитів, мієліну (захисного покриву нервових клітин), нейромедіаторів (серотоніну та дофаміну), які регулюють загальний психічний стан. Кобаламін активує ферменти, що забезпечують розщеплення білків і жирів.

Брак вітаміну В12 призводить до розвитку мегалобластної анемії (появи в крові дефектних еритроцитів з аномальними розмірами та формою). За дефіциту кобаламіну можливі депресивні розлади, периферична невропатія, дегенерація спинного мозку, рак шлунка та легенів.

11

Для чого організму вітаміни групи В?

Вітаміни групи В потрібні організму для підтримки стабільності метаболізму (обміну речовин). Користь комплексу вітамінів групи В:

  • прискорення поділу та росту клітин;
  • запобігання генетичним мутаціям;
  • зміцнення імунної системи;
  • перетворення поживних речовин, що надійшли в організм з їжею, на енергію;
  • стимуляція процесів кровотворення в кістковому мозку;
  • підтримання нормального рівня цукру в крові;
  • запобігання психічним порушенням, захворюванням травної та серцево-судинної систем;
  • забезпечення стабільного синтезу гормонів і своєчасного потрапляння їх у кров.

Вітаміни групи В важливі для волосся та нігтів, оскільки прискорюють їх регенерацію та знижують ступінь ламкості. Вітаміни В сприяють утриманню вологи в шкірі, запобігають її лущенню та запаленню.

12

Чим корисні вітаміни групи В для дітей?

Дітям вітаміни групи В необхідні для нормального фізичного та розумового розвитку. Вони підвищують активність і витривалість дитини, оскільки беруть участь у процесах утворення енергії. Стимулюючи поділ клітин, вітаміни групи В сприяють стабільному росту дітей і рівномірному набору м'язової маси.

Через прискорення синтезу нейромедіаторів, що проводять нервові імпульси між клітинами, вітаміни групи В покращують концентрацію уваги, пам'ять і здатність дитини до навчання. Також вони допомагають дитячому організму боротися з інфекціями, стимулюючи вироблення антитіл.

13

За яких захворювань показані вітаміни групи В?

Приймати вітаміни групи В необхідно за мегалобластної, залізодефіцитної, постгеморагічної (що виникла після кровотечі), токсичної (що розвинулася під впливом токсинів) анемії. Інші показання до прийому вітамінів групи В:

  • неврологічні захворювання (неврити, нейропатії, невралгії);
  • серцево-судинні патології (ішемічна хвороба серця, атеросклероз судин);
  • дерматит;
  • стоматит;
  • фарингіт;
  • глосит;
  • хейліт;
  • чоловіче і жіноче безпліддя;
  • психічні захворювання (депресія, тривожний розлад, шизофренія, синдром Верніке-Корсакова).

Пити вітаміни групи В рекомендується за порушення кровообігу в судинах очей, для профілактики дистрофії рогівки, катаракти. Курс вітамінів групи В показаний людям з ламкими нігтями та волоссям, прогресуючою алопецією.

14

Як зрозуміти, що в мене дефіцит вітамінів групи В?

Ознакою нестачі вітамінів В5, В7, В9, В12 є підвищена стомлюваність, м'язова гіпотонія (синдром слабких м'язів) та апатія. Інші симптоми нестачі вітамінів групи В в організмі людини:

  • сприйнятливість до інфекцій;
  • бліда шкіра;
  • постійно холодні верхні та нижні кінцівки;
  • серцева аритмія;
  • задишка;
  • судоми;
  • оніміння та поколювання в руках і ногах;
  • порушення координації рухів;
  • хронічні закрепи;
  • часта діарея;
  • відсутність апетиту;
  • втрата ваги без зрозумілих причин;
  • головний біль;
  • параноя;
  • сплутаність свідомості;
  • патологічна тривожність;
  • нервозність та агресивність;
  • часті непритомності;
  • погана пам'ять;
  • двоїння в очах;
  • виразки на губах, язиці, слизовій рота;
  • шкірні висипання;
  • сухість і лущення шкірного покриву;
  • ламкість волосся та нігтів;
  • випадання волосся;
  • повільне загоєння ран.

Симптомами нестачі фолієвої кислоти у вагітних жінок є викидні та мертвонародження. За дефіциту вітаміну В9 в організмі майбутньої матері у плода можуть з'явитися аненцефалія (недорозвиненість головного мозку та черепа), ущелина хребта (дефект закриття спинного мозку) та інші дефекти нервової трубки.

15

Які аналізи покажуть дефіцит або надлишок вітамінів групи В?

Рівень вітамінів в організмі перевіряють за допомогою лабораторних аналізів крові, рідше — сечі. Аналізи крові на вітаміни групи В вимагають попередньої підготовки. За один-два тижні до дослідження потрібно повідомити лікаря про прийом медичних препаратів. Лікарські засоби здатні викривити результати тесту, тому може знадобитися їх зниження дози чи тимчасове виключення.

За два-три дні до дослідження необхідно виключити з раціону гострі, жирні, смажені страви та алкоголь. Впродовж одного-двох днів перед діагностикою рекомендується утриматися від надмірного фізичного навантаження й уникати стресу.

Здати аналізи крові потрібно вранці, після восьмигодинного нічного голодування. Перед дослідженням можна пити негазовану несолодку воду (до 150-200 мл). Впродовж двох годин перед забором крові не можна курити.

До аналізу сечі попередня підготовка не потрібна. Для дослідження можна здавати випадкову чи добову порцію урини. Перед збором сечі потрібно проводити ретельний гігієнічний туалет зовнішніх статевих органів.

16

Яка добова норма вітамінів групи В?

Потреба у вітамінах залежить від статі та віку. Рекомендована добова норма деяких вітамінів групи В для чоловіків вища, ніж для жінок.

Добова норма вітамінів групи В для дорослих та дітей

Стать та вік

Вітамін

В1

(мг)

В2

(мг)

В3

(мг)

В5

(мг)

В6

(мг)

В7

(мкг)

В9

(мкг)

В12

(мкг)

Діти

0-8 років

2-8

0,3-0,6

2-8

1,7-2

0,2-0,6

5-8

65-200

0,4-0,9

9-18 років

12-14

0,9-1,2

12-14

4-5

1,0-1,2

20-25

300-400

1,2-2,4

 

Жінки

Старші за 18 років

1,1

1,1

14

5

1,3

30

400

2,4

Вагітні

1,4

1,4

18

6

1,9

30

600

2,6

Жінки, які годують грудьми

1,4

1,6

17

7

2,0

35

500

2,8

Чоловіки

Старші за 18 років

1,2

1,3

16

5

1,3

30

400

2,4

Для зниження ризику вроджених патологій у дітей підвищених доз вітамінів групи В потребують вагітні жінки. У період лактації збільшені норми дають змогу компенсувати втрату вітамінів організмом матері та наситити грудне молоко поживними речовинами.

17

У яких продуктах містяться вітаміни групи В?

Вітаміни групи В містяться в продуктах харчування рослинного та тваринного походження. У таблиці вказані продукти, збагачені вітамінами В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, В12.

Вміст вітамінів групи В у продуктах харчування

Вітамін

Продукти

В1

Тіамін є в цільнозернових продуктах (крупах, макаронах, хлібобулочних виробах з цільнозернового борошна), насінні та горіхах. Джерелами тіаміну є боби (соя, квасоля, сочевиця, зелений горошок). Також вітамін В1 міститься у свинині та рибі.

В2

Вітамін В2 міститься в дієтичних сортах м'яса (курячій грудці, яловичій вирізці), м'ясних субпродуктах (печінці та нирках), яйцях, знежиреному молоці. Багато рибофлавіну в мигдалі, шпинаті, броколі, білих грибах.

В3

Вітамін В3 є в зернових і бобових продуктах (пшениці, квасолі, сої). Джерелами ніацину є риба (скумбрія, кета, тунець) і м'ясо індички. Вітаміном В3 збагачені арахіс, насіння соняшнику, шипшина.

В5

Пантотенова кислота є в арахісі, фундуку, вівсяних і пшеничних висівках. Багато вітаміну В5 міститься в бобах (сочевиці, квасолі, горосі). До джерел пантотенової кислоти належать курячі жовтки, нежирне молоко, лосось.

В6

До продуктів з високим вмістом піридоксину належать фрукти (крім цитрусових), картопля, часник. Вітамін В6 міститься в крупах (рисовій, ячній, пшеничній), волоських горіхах, фісташках, насінні соняшнику. Піридоксином збагачені риба (скумбрія, лосось), м'ясо птиці та печінка.

В7

Серед джерел біотину — куряче м'ясо, яєчні жовтки, сухе молоко, сир. Вітамін В7 є у вівсі, рисі, ячмені, горосі, сої.

В9

Фолієва кислота міститься в яловичій печінці, трісці, чорній ікрі. Вітаміном В9 збагачені апельсини, манго, петрушка, салат, шпинат, спаржа, брюссельська капуста.

В12

Найкращими джерелами кобаламіну є риба (кета, тріска, скумбрія), молюски, молочні продукти (сир, молоко). Збагачені вітаміном В12 яєчні жовтки, м'ясо (птиця, яловичина) та яловича печінка.

Вмісту вітамінів групи В у продуктах харчування достатньо для задоволення добової потреби організму. За відсутності можливості отримувати необхідну кількість вітамінів з їжі слід записатися на консультацію терапевта для підбору аптечних препаратів.

18

Кому потрібно приймати комплекс вітамінів групи B?

Приймати комплекс вітамінів групи В необхідно пацієнтам, у яких за допомогою лабораторних аналізів виявлено їх дефіцит, а також діагностовано захворювання, що виникли на фоні гіповітамінозу. Категорії людей, які потребують прийому вітамінів групи В у профілактичних цілях:

  • пацієнти з харчовими алергіями, які не мають можливості отримувати необхідну кількість вітамінів з продуктів харчування;
  • літні чоловіки та жінки, старші за 50 років;
  • люди з підвищеною фізичною активністю, які потребують додаткових джерел енергії;
  • вегетаріанці, які уникають вживання продуктів тваринного походження;
  • люди, сприйнятливі до інфекційних захворювань.

Тіамін, рибофлавін, ніацин, пантотенову кислоту, піридоксин, біотин, фолієву кислоту, кобаламін включено до складу комплексів вітамінів для вагітних і жінок, які годують груддю. Ними збагачені спортивні вітаміни, що прискорюють відновлення після тренувань і знижують ризик перевтоми та травм.

19

Як вибрати комплекс вітамінів групи В?

Обирати комплекс вітамінів групи В слід під контролем лікаря. Необхідно здати аналізи та визначити, яких саме вітамінів і в якій кількості не вистачає в організмі. На підставі результатів тесту лікар підбере оптимальну форму та дозу препарату.

Форми випуску вітамінів групи В

Форма препарату

Характеристика

Вітаміни групи В у таблетках

Це тверда лікарська форма вітамінів, що складається зі спресованої порошкоподібної діючої речовини. Тіамін, ніацин, фолієву та пантотенову кислоти, піридоксин, біотин, кобаламін і рибофлавін у таблетках приймають перорально, запиваючи водою.

Вітаміни групи В у капсулах

Складаються з твердої або м'якої желатинової оболонки, всередині якої міститься рідка чи порошкоподібна діюча речовина. На відміну від ніацину, фолієвої та пантотенової кислот, піридоксину, біотину, кобаламіну, рибофлавіну та тіаміну в таблетках, капсули швидше розчиняються у шлунку та всмоктуються в кров.

Вітаміни групи В в уколах

Вітаміни групи В для уколів продаються в ампулах у вигляді розчинів. Кобаламін являє собою рідину яскраво-червоного відтінку, а рибофлавін в ампулах забарвлений у жовто-оранжевий колір. Ніацин, піридоксин, тіамін в ампулах мають вигляд прозорих безбарвних розчинів. Препарати призначені для внутрішньом'язового та внутрішньовенного введення. Діють швидше, ніж таблетки і капсули, оскільки одразу потрапляють у кровотік. Тіаміну хлорид, рибофлавіну мононуклеотид та уколи інших вітамінів групи В призначають за гострих авітамінозів.

Пацієнтам з порушеннями обміну речовин рекомендується приймати препарати, що містять вітаміни групи В в активній формі. Вони вже готові до засвоєння організмом, беруть участь у біологічних процесах без необхідності перетворення.

20

Коли пити вітаміни групи В?

Для ефективного засвоєння вітаміни групи В краще приймати вранці, відразу після пробудження. Ввечері пити вітаміни групи B не рекомендується, оскільки вони сприяють вивільненню енергії та можуть спричинити безсоння. Колоти вітаміни групи В також слід у першій половині дня.

Вітаміни групи В у таблетках потрібно приймати за годину до чи через годину після їди. Їжа перешкоджає засвоєнню водорозчинних вітамінів, тому пити їх під час сніданку недоцільно. Вітаміни групи правильно приймати, запиваючи невеликою кількістю чистої негазованої води.

21

Як довго можна пити вітаміни групи В?

Наскільки довго можна пити вітаміни групи В, визначає лікар, виходячи зі стану здоров'я пацієнта. Курс лікування ін'єкціями в середньому становить сім-десять днів. Вітаміни групи В у таблетках краще пити впродовж місяця. Рішення про необхідність повторного курсу також приймає лікар.

22

Як вітаміни групи В поєднуються між собою та з іншими ліками?

Багато з вітамінів групи В сприяють руйнуванню один одного, тому є антагоністами (несумісними між собою). Однак серед них є й синергісти, що мають взаємно підсилювальний ефект.

Корисні та небажані поєднання вітамінів групи В представлені в таблиці сумісності. Комбінації вітамінів-синергістів позначені плюсами, а вітамінів-антагоністів — мінусами. Відсутність позначення в комірці вказує на нейтральність поєднання.

Сумісність вітамінів групи В

Вітамін

В1

В2

В3

В5

В6

В7

В9

В12

В1

-

-

+

-

-

В2

-

+

+

+

+

-

В3

-

+

+

В5

+

+

+

+

В6

-

+

+

-

В7

В9

+

+

+

В12

-

-

+

-

+

Не рекомендується приймати одночасно монопрепарати вітамінів-антагоністів. Препарати, в яких зібрано кілька вітамінів групи В (наприклад, комплекс вітамінів В1, В6, В12 у таблетках), допускаються до прийому, оскільки в них передбачено різний час вивільнення та виведення несумісних компонентів.

З обережністю потрібно приймати вітаміни групи В, С, D3. Оскільки вітамін С нейтралізує активність тіаміну і кобаламіну, пити їх слід у різний час доби. Поєднання вітамінів групи В і D є нейтральними, тому їх можна приймати одночасно. 

Деякі вітаміни групи В не поєднуються з медичними препаратами. Під впливом протисудомних і протиепілептичних лікарських засобів погіршується всмоктуваність фолієвої кислоти, біотину та піридоксину. Тіамін, пантотенова кислота та біотин спричиняють руйнування антибіотиків. Рибофлавін і кобаламін не можуть перейти в активну форму під впливом антидепресантів.

23

Що буде, якщо я буду приймати занадто багато вітамінів В?

Передозування вітамінами групи В трапляється рідко, оскільки вони не накопичуються в організмі. Згідно з інструкцією до препаратів тіаміну та біотину, після прийому занадто великої дози вітамінів може з'явитися алергічний висип, а при передозуванні рибофлавіну сеча набуває насичено-жовтого відтінку.

Побічними ефектами безконтрольного вживання ніацину є головний біль, розлади шлунка та пошкодження печінки. Шкода, заподіяна великими дозами пантотенової кислоти, охоплює закрепи, діарею, нудоту та біль у животі. Надмірне споживання піридоксину може викликати невропатію, а фолієва кислота у високих дозах може замаскувати дефіцит вітаміну В12.

Передозування кобаламіну проявляється головним болем, підвищенням рівня гомоцистеїну — амінокислоти, здатної посилювати ризик розвитку атеросклерозу, коронарної хвороби серця, ураження судин головного мозку. Щоб уникнути побічних ефектів, перед початком прийому вітамінів групи В необхідно проконсультуватися з терапевтом щодо оптимальної дози.

Терапія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Вітаміни групи B: навіщо потрібні та як зрозуміти, коли їх не вистачає? - Хрипко Катерина Юріївна
Хрипко Катерина Юріївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Вітаміни групи B: навіщо потрібні та як зрозуміти, коли їх не вистачає?
Лікар-терапевт.
Вітаміни групи B: навіщо потрібні та як зрозуміти, коли їх не вистачає?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Валентина 6 днів тому
Добрий день. Ми з чоловіком плануємо дитину. Репродуктолог призначила йому курс вітаміну В9. Для чого чоловікам фолієва кислота? Дякую.
Відповісти
Вітамін В9 покращує якість сперми, знижуючи кількість дефектних сперматозоїдів. Завдяки фолієвій кислоті зростає концентрація сперматозоїдів у сім'яній рідині, підвищується їхня рухливість і збільшується ймовірність зачаття.
Валерія 2 тижні тому
Здрастуйте! У мене ламке, тонке волосся. Косметолог порекомендувала пропити вітамін В7. Розкажіть, будь ласка, чим небезпечний біотин? Які можуть бути побічні ефекти?
Відповісти
Добрий день. Біотин безпечний за умови правильного застосування і не спричиняє побічних ефектів у разі вживання в рекомендованих дозах. У разі передозування можлива алергічна реакція (набряк шкіри та слизових оболонок, висип, свербіж).
Андрій 2 тижні тому
Добрий вечір. Як дізнатися, за якою схемою колоти вітаміни групи В? Дякую.
Відповісти
Добрий день! Для підбору відповідної схеми терапії потрібно здати аналізи і з'ясувати, яких саме вітамінів групи В бракує в організмі і в якій кількості. На підставі результатів лабораторної діагностики лікар визначить необхідну дозу препарату і складе індивідуальну схему уколів.
Аліна 2 тижні тому
Добрий день! Підкажіть, яка сумісність у вітаміну D і вітамінів групи В?
Відповісти
Доброго дня. Поєднання вітамінів групи В і D є нейтральними. Вони не посилюють і не блокують дію один одного. Препарати, що містять вітаміни групи В і D, можна приймати одночасно.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн