Logo
0 800 30 11 77

Дерматит у дітей та дорослих

Дерматит у дітей та дорослих
Читати 9 хвилин | Створено: 22 листопада 2021 | Оновлено: 4 травня 2023 | 111594 111594
Одним із найпоширеніших захворювань у практиці дерматолога є дерматит. Дерматитом називають цілу групу шкірних запалень різної природи.

Що таке дерматит?

Загальною ознакою дерматитів є поверхневе запалення шкірних покривів. Термін екзема також може означати дерматит загалом або його різновид — атопічний дерматит.

Види дерматиту

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Дерматит з'являється у дітей і дорослих. Запалення у шкірі може бути самостійним захворюванням чи наслідком порушень у роботі внутрішніх органів.

Незалежно від причин виникнення дерматит може протікати в гострій і хронічній формі. Існують такі види дерматиту:

  • атопічний дерматит;
  • контактний дерматит;
  • себорейний дерматит;
  • ексфоліативний дерматит;
  • нумулярний дерматит;
  • дерматит кистей і стоп;
  • простий хронічний лишай;
  • застійний дерматит;
  • пухирчастий дерматит.

Окремо можна назвати групу алергічних дерматитів. Алергічну природу можуть мати атопічний і контактний дерматит, а також холодовий дерматит. Алергічна реакція на сонячне світло призводить до розвитку сонячного дерматиту (висипання з'являються на відкритих ділянках шкіри, які не захищені одягом або світлофільтрами).

Який вигляд має дерматит?

Шкірний дерматит проявляється змінами на шкірі, які, як правило, супроводжуються появою свербіння або хворобливих відчуттів. Запалення на шкірі може бути локальним або розповсюджуватись по всій поверхні тіла.

Запалена шкіра не тільки змінює свій зовнішній вигляд, а й перестає виконувати свої функції (захисну, терморегуляційну). Дерматит супроводжується такими шкірними проявами:

  • почервонінням;
  • набряком;
  • мокнуттям;
  • утворенням кірки на поверхні запалених ділянок шкіри;
  • лущенням;
  • висипом (у вигляді бульбашок або горбків).

Почервоніння, набряк і висип більш характерні для гострих дерматитів, тоді як лущення та свербіж частіше супроводжують хронічне запалення шкіри. До кожного виду дерматиту характерні свої прояви. Початкова стадія атопічного дерматиту супроводжується появою почервоніння та висипання, у гострому періоді можливе мокнуття шкіри. За хронізації запального процесу атопічний дерматит стає сухим і проявляється лущенням, потовщенням шкіри. Атопічний дерматит належить до сверблячих дерматитів, за яких на шкірі можуть залишатися сліди від розчісування. Приклад шкіри з атопічним дерматитом зображено на фото.

атопічний дерматит на шиї

Атопічний дерматит на шиї.

Контактний дерматит проявляється почервонінням у місці зіткнення з провокуючим подразником, який може супроводжуватись больовими відчуттями. Контактний дерматит показано на фото.

контактний дерматит

Контактний дерматит на тілі.

Себорейний дерматит проявляється появою лупи та сухих жовтих кір на уражених ділянках шкіри. Себорейний дерматит зображено на фото.

себорейний дерматит

Себорейний дерматит.

Алергічний дерматит проявляється кропив'янкою — висипом у вигляді червоних плям, що супроводжується свербінням. Приклад алергічного дерматиту показано на фото.

алергічний дерматит на руках

Прояв алергічного дерматиту.

Де може бути дерматит?

Дерматит може виникнути на будь-якій ділянці шкіри: на обличчі, на тілі, на руках і ногах, на волосистій частині голови. До кожного виду дерматиту характерна своя локалізація.

Атопічний дерматит у немовлят і дітей перших двох років життя, як правило, проявляється висипаннями на обличчі, шиї, а також на шкірі рук і ніг (на гомілках, передпліччях). Атопічний дерматит у дітей старше 2-3 років і дорослих, як правило, проявляється на шиї та на згинальних поверхнях рук та ніг (у ліктьових та підколінних ямках).

Контактний дерматит може з'явитись на будь-якій ділянці шкіри, але найчастіше розвивається на руках.

Себорейний дерматит може проявитися на волосистій частині голови, за вухами, на обличчі, грудях і між лопатками. Себорейний дерматит на обличчі, як правило, з'являється на бровах, по лінії росту волосся та на крилах носа.

Варикозний дерматит з'являється на шкірі, розташованій над варикозно розширеними венами (найчастіше на бічних поверхнях гомілок). Дерматит за варикозу має вигляд сверблячого висипання, яке за травматизації може інфікуватися з утворенням виразок, що погано гояться. Причиною дерматиту за варикозу є застій рідини та погіршення живлення шкіри в області варикозно розширеної вени.

Періоральний дерматит — це запалення шкіри, яке розташовується навколо рота. Періоральний дерматит, як правило, проявляється гнійничковим висипанням або розацеоподібним дерматитом (почервонінням) і є наслідком захворювання на акне.

Дерматит на члені у чоловіків та в області статевих губ у жінок може бути наслідком інфекцій, що передаються статевим шляхом, тому потребує консультації уролога (для чоловіків) або гінеколога (для жінок). Дерматит у задньому проході та області ануса може виникати за проктологічних захворювань: анальної тріщини, анального свища, геморою. За появи запалення в області ануса необхідно звернутися за консультацією до проктолога.

Причини виникнення дерматиту

Причинами виникнення дерматиту можуть бути алергія, контакт із подразнювальними речовинами, шкірна інфекція чи захворювання внутрішніх органів. Для кожного виду дерматиту характерні свої причини та механізми розвитку.

Причини дерматиту

Причини дерматиту

Єдина причина розвитку атопічного дерматиту невідома. Появі атопічного дерматиту сприяють:

  • генетична схильність;
  • наявність алергії;
  • зниження захисних властивостей шкіри;
  • екологічні чинники.

Особливою формою атопічного дерматиту є нейродерміт — нервовий дерматит. Висипання за нейродерміту з'являються на тлі стресу, нервово-психічної напруги. Приклад неврологічного дерматиту зображено на фото.

неврологічний дерматит

Неврологічний дерматит.

Причиною алергічного дерматиту є індивідуальна чутливість до чужорідних білкових молекул (алергенів). Алергени можуть потрапити в організм людини з харчовими продуктами, повітрям, що вдихається, внаслідок укусів тварин або безпосереднього контакту зі шкірою людини. Блошиний дерматит є одним з різновидів алергічних реакцій на укуси бліх.

Дерматит кистей і стоп не є самостійним захворюванням, а виникає як симптом інших хвороб. Герпетиформний дерматит (з висипом у вигляді бульбашок) на долонях і підошвах, як правило, розвивається внаслідок ентеровірусної інфекції. Дерматит на кистях і стопах може також з'являтися за псоріазу.

Причиною дерматиту стоп може стати грибкова інфекція. Приклад грибкового дерматиту показано на фото.

грибковий дерматит

Грибковий дерматит.

Причиною бульозного (бульбашкового) дерматиту може бути бактеріальна інфекція шкіри та сонячний опік. Бульозний дерматит також розвивається за тяжкої алергічній реакції — токсикодермії. Інфекційний бульозний дерматит показано на фото.

інфекційний дерматит

Прояв інфекційного дерматиту.

Дерматит у дітей

Дерматит може з'являтися не лише у дорослих, а й у дітей. Діти схильні до різних видів шкірних запалень: атопічного, себорейного, алергічного, контактного дерматиту. Атопічний дерматит у дітей є найпоширенішим шкірним захворюванням.

У дітей також може виявлятись себорейний дерматит. Себорейний дерматит на голові у дитини може виникнути відразу після народження у вигляді жовтих скоринок на волосистій частині голови. За призначенням педіатра можуть застосовуватись спеціальні лікувальні шампуні.

Особливою формою шкірного запалення у дітей є пелюшковий дерматит. Пелюшковий дерматит розвивається в дітей першого року життя і являє собою паховий дерматит у вигляді мокнуття, почервоніння і висипань в області пахових складок і сідниць, причиною якого є підвищена вологість шкіри у цій зоні.

Як вилікувати дерматит?

Лікуванням дерматиту займається дерматолог. Терапія шкірних запалень проходить комплексно і включає не лише лікарські препарати, а й підбір правильного догляду за шкірою, дієту і косметологічні методи впливу на шкіру.

Догляд за шкірою за дерматиту включає добір лікувальних косметичних засобів для очищення та зволоження шкіри. Доглядова косметика підбирається на консультації спільно з дерматологом відповідно до діагнозу.

За дерматиту може бути рекомендована дієта. Дієта за алергічного дерматиту виключає вживання риби, яєць, морепродуктів, горіхів, а також харчових продуктів, до яких була виявлена ​​індивідуальна чутливість. Дієта за атопічного дерматиту також потрібна, якщо була виявлена ​​харчова алергія.

Як косметологічна процедура для поліпшення стану шкіри може бути рекомендований плазмоліфтинг. Плазмоліфтинг є введенням у шкіру власної плазми крові. Плазмоліфтинг за дерматиту дозволяє зволожити шкіру та відновити її природні захисні властивості.

Медикаментозне лікування дерматиту

Медикаментозне лікування дерматиту включає призначення протиалергічних препаратів, місцевих гормональних мазей із протизапальною активністю, кератолітичних засобів. Для лікування себорейного дерматиту можуть бути рекомендовані протигрибкові мазі.

У деяких випадках за дерматиту можуть бути рекомендовані вітаміни (A, B, D). Показання до прийому харчових добавок із вітамінами визначає лікар. Вітамін А (ретинол) за дерматитів може застосовуватися як внутрішньо у формі таблеток, так і місцево у вигляді кремів, сироваток та емульсій.

Відмінності дерматиту та себореї

Себорея — це надлишкова продукція шкірного сала, яка лежить в основі захворювання на акне. Себорейний дерматит — це вид дерматиту, який викликається грибковою інфекцією та вражає ділянки шкіри, багаті на сальні залози. Прояви себореї та себорейного дерматиту також різняться. Тоді як себорейний дерматит проявляється появою на шкірі жовтих скоринок, себорея призводить до жирного блиску шкіри та гнійничкових висипів.

Дерматологія в ОН Клінік Одеса

Дерматит у дітей та дорослих - Трусова Марина Володимирівна
Трусова Марина Володимирівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що стимулює загострення атопічного дерматиту?

Загострення атопічного дерматиту частішають в осінньо-зимовий період та в опалювальний сезон, коли шкіра піддається впливу сухого повітря та холоду. Спровокувати атопічний дерматит можуть також косметичні засоби, грубі тканини, механічне пошкодження шкіри та алергенні продукти харчування.

2. Чи можна пити каву за атопічного дерматиту?

Пити каву за атопічного дерматиту можна. Винятком є ​​випадки індивідуальної непереносимості кофеїну чи компонентів кавових напоїв (наприклад, молока).

3. Як довго проходить атопічний дерматит у немовляти?

Тривалість загострення атопічного дерматиту у немовляти індивідуальна. Для того, щоб якнайшвидше усунути симптоми захворювання, слід показати дитину педіатру або дерматологу і виконувати призначення лікаря: правильно доглядати за шкірою дитини, схильної до атопії, за потреби застосовувати лікарські препарати, призначені лікарем.

4. Чим небезпечний атопічний дерматит у дорослих?

Атопічний дерматит у дорослих призводить до естетичного дефекту шкіри та може бути причиною хронічного стресу. Розчісування за атопічного дерматиту також є вхідними воротами для інфекцій і можуть призвести до інфекційних ускладнень.

5. Чи можна вилікувати дерматит народними засобами?

Дерматит не піддається лікуванню народними засобами. Розібратися з причинами шкірного запалення та точно поставити діагноз може лише лікар-дерматолог після візуального огляду шкіри та обстеження. Впливаючи на причину захворювання, можна швидко вилікувати дерматит та не допустити погіршення.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Дерматит у дітей та дорослих
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Дерматит у дітей та дорослих
Стаття перевірена: Горошко Олена Миколаївна
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматолог, трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марина 2 роки тому
Як правильно очищати шкіру при атопічному дерматиті?
Відповісти
За атопічного дерматиту перевагу слід віддавати швидкому душу. Тривале перебування в теплій ванні та інтенсивне механічне очищення мочалкою протипоказані. Засоби для очищення шкіри мають бути протестовані та схвалені для застосування на атопічній шкірі. Витиратися рушником не рекомендується, необхідно промакувати шкіру м'яким рушником.
Лариса 2 роки тому
У мого чоловіка себорейний дерматит. Чи можу я підхопити захворювання від чоловіка? Чи заразний себорейний дерматит?
Відповісти
Незважаючи на те, що себорейний дерматит викликається грибковою інфекцією, він не заразний і не передається від людини до людини. Дріжджоподібні грибки, які провокують розвиток себорейного дерматиту, є умовно-патогенними мікроорганізмами і в нормі можуть визначатися на шкірі здорової людини.
Карина 2 роки тому
Протягом півроку страждаю на себорейний дерматит. Лікар призначив мазь, але не давав рекомендацій щодо харчування. Чи потрібна дієта за себорейного дерматиту?
Відповісти
Причиною себорейного дерматиту є грибкова інфекція шкіри. Продукція шкірного сала відіграє вторинну роль. Дієта ніяк не впливає на перебіг себорейного дерматиту, тому не призначається під час лікування.
Діана 2 роки тому
Чи можна назавжди перемогти атопічний дерматит?
Відповісти
Симптоми та загострення атопічного дерматиту, як правило, суттєво зменшуються до дорослого віку. Ризик продовження атопічного дерматиту в дорослому віці вищий у тих людей, які мають супутні алергічні захворювання (алергічний риніт, бронхіальну астму). Уникнути загострень атопічного дерматиту можна, якщо регулярно дотримуватися правил догляду за шкірою та застосовувати засоби для атопічної шкіри.
Вікторія 2 роки тому
Чи можна застосувати гормональну мазь для лікування алергічного дерматиту на обличчі?
Відповісти
Гормональні мазі застосовують у разі алергічного дерматиту для зменшення запалення та свербежу. Для встановлення точної причини дерматиту та підбору препарату необхідно звернутися до лікаря-дерматолога або алерголога. У більшості випадків лікування алергії не обмежується місцевими засобами і вимагає призначення препаратів всередину.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!