Logo
0 800 30 11 77

Причини виникнення акне та їх профілактика

Причини виникнення акне та їх профілактика
Читати 4 хвилини | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 30 листопада 2020 | 44241 44241
Акне – це хронічне захворювання шкіри, яке проявляється появою неприємних вугрових висипань.

На відміну від екземи, при розвитку акне волосяний канал або канал сальної залози закупорюються надлишком шкірного жиру, у закритій порожнині залози добре розвиваються бактерії, що призводить до запалення шкіри. Вугровий сип може з’явитися не тільки на обличчі, а також на шиї, плечах, спині, в зоні декольте. Поява акне найбільш характерна для підлітків у період статевого дозрівання, проте може турбувати і дорослих.

Акне проявляється жирним блиском шкіри та вугровим висипом. На шкірі можуть з’явитися елементи сипу різної форми:

  • закриті комедони у вигляді підшкірних вузликів сірого кольору;
  • відкриті комедони або добре відомі «чорні точки»;
  • запальні папули червоного кольору;
  • пустули або гнійнички, що мають порожнину, заповнену гнійно-запальною рідиною.

В залежності від кількості та складності висипань акне може протікати у легкій, середній, помірній або тяжкій формі захворювання. Діагностикою акне та причин їх виникнення, лікуванням і профілактикою захворювання займається лікар-дерматолог.

Які внутрішні причини появи вугрового висипу?

Причинами появи вугрового висипу є порушення гігієни шкіри, неправильний догляд, використання косметичних засобів з комедогенними властивостями, тобто здатних провокувати закупорку залоз і розвиток комедонів. Механічна травматизація шкіри, наприклад, при голінні також може стати причиною появи акне.

Проте зовнішні чинники - це лише видима частина причин появи вугрового сипу. У більшості випадків акне провокується внутрішніми факторами та супутніми захворюваннями. Розвитку акне сприяють:

  • зміни гормонального фону у підлітковому віці, в період вагітності, під час зміни фаз менструального циклу або при захворюваннях яєчників і щитовидної залози;
  • незбалансоване харчування, зайва вага та захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • стрес та шкідливі звички, особливо куріння;
  • прийом деяких лікарських засобів (протизапальних стероїдів, антибактеріальних ліків, барбітуратів);
  • цукровий діабет;
  • генетична схильність при наявності акне у батьків.

Як надмірна гігієна сприяє розвитку акне?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Не зважаючи на те, що ретельне очищення шкіри є важливим етапом профілактики та лікування вугрового висипу, існує думка, що надмірна гігієна сприяє розвитку акне. Чи це так? 

В нормі секрет сальних залоз (себум) необхідний для формування природного захисного бар’єру на поверхні шкіри. Якщо надмірно часто вмиватися, використовувати агресивні засоби очищення, спирти та кислоти без призначення лікаря, шкіра позбувається захисного жировою шару, а сальні залози отримують сигнал про необхідність виробляти ще більшу кількість шкірного жиру. Надлишковий себум сприятиме створенню нових вугрових висипань.

Для уникнення механічного пошкодження шкіри не рекомендується вмиватися гарячою водою і активно витиратися рушником. Обирайте м'які тканини або серветки та промокуйте шкіру легкими рухами.

Чому не можна видавлювати прищі?

Чистка шкіри - це косметологічна процедура, яка може бути рекомендована лікарем-дерматологом як один з заходів для лікування акне. Механічна, ультразвукова або комбінована чистка має проводитися лікарем, який має спеціальні навички, в умовах чистого косметологічного кабінету та стерилізованими інструментами.

Самостійно видавлювати прищі не рекомендується через ризик інфікування та додаткової травматизації шкіри. Спроби самостійно позбутися вугрів часто закінчуються ще більшим почервонінням та запаленням, на місці видавленого елементу може залишитися шрам.

Профілактика появи акне

Профілактика появи акне починається з нормалізації сну, усунення шкідливих звичок та здорового харчування. Варто надавати перевагу овочам та фруктам, уникати або зменшити споживання солодощів, жирних страв та цільного молока. 

Важливу роль у профілактиці акне грає щоденний догляд за шкірою. Пам'ятайте, що засоби для макіяжу також мають бути безпечними та відповідати потребам шкіри.

Дерматологія в ОН Клінік Біла Церква

Причини виникнення акне та їх профілактика - Скакун Тетяна Миколаївна
Скакун Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Популярні питання

1. Як позбутися акне в домашніх умовах?

Позбутися акне в домашніх умовах неможливо, тому що для вибору правильного лікування необхідно точно визначити причину появи прищів. Застосування народних засобів або самостійно підібраних лікарських препаратів може призвести до подразнення шкіри, збільшення кількості прищів та розвитку ускладнень.

2. Чим відрізняється пітниця від акне новонароджених?

Пітниця з'являється у немовлят під впливом спекотної чи вологої погоди. Під час пітниці на шиї, плечах, грудях, пахвових западинах і паху з'являються невеликі червоні пухирці, заповнені рідиною. Акне у новонароджених проявляється червоними або білими горбиками, які часто локалізуються на обличчі.

3. Які продукти корисні під час акне?
Під час акне слід віддати перевагу продуктам з низьким глікемічним індексом (свіжим фруктам та овочам, цільнозерновим та бобовим). Також до раціону харчування слід включити чорницю, коричневий рис, горіхи, жирну рибу (скумбрію, лосось), насіння гарбуза. Зменшити запалення шкіри допоможуть продукти з вмістом цинку, вітамінів А та Е, антиоксидантів.
4. Як відрізнити розацеа від акне?

Акне та розацеа викликають почервоніння шкіри та утворення на ній невеликих вугрів. Однак внаслідок акне почервоніння локалізується навколо прищу, а під час розацеа — охоплює велику поверхню шкіри. Під час акне більше закупорених пір і чорних точок, ніж під час розацеа. Відрізнити акне від розацеа тільки за симптоматикою може бути складно, тому для встановлення діагнозу та призначення лікування необхідна консультація дерматолога.

5. Які аналізи на гормони здавати під час акне?
Причиною розвитку акне може бути підвищений рівень андрогену та тестостерону. На первинному огляді лікар збере анамнез (дізнається про симптоми, час їх появи, наявність інших захворювань), проведе огляд та направить на здачу необхідних лабораторних аналізів.
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Причини виникнення акне та їх профілактика
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Причини виникнення акне та їх профілактика
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ангеліна 2 роки тому
Добрий день, які ознаки акне? Чи правда, що за акне можуть з'являтися не тільки червоні прищики, а й інші види вугрів?
Відповісти
Здрастуйте, справді, за акне можуть утворюватися не тільки червоні прищі, а й вугри (жовтуваті або чорні горбки), щільні білі цятки, папули (болючі шишки червоного кольору), а також пустули, заповнені гноєм. У рідкісних випадках, на шкірі з'являються вузлики - великі шишки, які утворюються під поверхнею шкіри.
Маргарита 2 роки тому
Здрастуйте, підкажіть, як нормалізувати роботу сальних залоз? Я вже перепробувала багато косметичних засобів, але нічого не допомагає.
Відповісти
Добрий день, нормалізувати роботу сальних залоз допоможе дерматолог, який визначить причину стану і призначить лікування. Також лікар порекомендує зволожувати шкіру, скоротити перебування на сонці, відмовитися від косметичних засобів, що викликають сухість і лущення шкіри.
Артем 2 роки тому
Добрий день, у мене на обличчі (особливо в ділянці чола) з'являються прищі. Не можу від них вилікуватися, але не дуже хочу йти до дерматолога. Скажіть, як позбутися акне в домашніх умовах?
Відповісти
Здрастуйте, позбутися акне в домашніх умовах не вийде, оскільки для правильного лікування необхідно визначити причину появи папул. Неправильне лікування може призвести до утворення шрамів і зміни шкіри на світліший або темніший колір на тих місцях, де були прищі.
Світлана 2 роки тому
Здрастуйте, а що таке гормональне акне? Воно буває тільки в підлітків чи може розвинутися й у дорослих людей? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, гормональне акне розвивається в разі гормонального дисбалансу. Прищі через гормони можуть з'явитися не тільки у підлітків через підвищений рівень андрогенів, а й у жінок у період менструації та менопаузи. Акне може бути вторинним симптомом і вказувати на наявність іншого захворювання (наприклад, синдрому полікістозних яєчників).
Катерина 2 роки тому
Добрий день, чи можете ви порекомендувати дієвий засіб від прищів? Не може позбутися прищів у доньки вже три роки, жодні лікарські препарати не допомагають.
Відповісти
Здрастуйте, підбір лікарських препаратів здійснюється дерматологом після постановки діагнозу і визначення причини появи акне. У разі неправильної постановки діагнозу папули можуть з'являтися повторно.
Ганна 2 роки тому
Здрастуйте, підкажіть, як лікувати акне? Які препарати може призначити дерматолог після консультації?
Відповісти
Добрий день, лікування акне підбирається залежно від причини (гормональні зміни, приймання певних лікарських препаратів, стрес, раціон харчування або інфекція). Дерматолог може призначити протизапальні засоби, антибіотики, порекомендувати дотримання дієти.
Ігор 2 роки тому
Добрий день, у мене на обличчі регулярно з'являються великі прищі з білими верхівками. Чи можна видавлювати гній із прищів?
Відповісти
Здрастуйте, видавлювання вугрів небезпечне для здоров'я і шкідливе для шкіри. Під час видавлювання прищів інфекція проникає в глибокі шари епідермісу і дерми, що призводить до посилення запалення. Під час видавлювання інфекція передається від запалених ділянок шкіри до здорових, спричиняючи появу нових вугрів.
Оксана 2 роки тому
Здрастуйте, розкажіть, будь ласка, який вигляд має акне? Де найчастіше з'являються прищі? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, ознаки акне варіюються залежно від тяжкості стану. На шкірі можуть утворюватися білі або чорні вугри, маленькі червоні горбки (папули), прищі, наповнені гноєм, а також великі, тверді й болючі шишки під шкірою. Вугрі зазвичай з'являються на обличчі, лобі, грудях, верхній частині спини та плечах.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!